Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Drzavna Matura na PMF-MO

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
tuv0k
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 5 - 2

PostPostano: 22:49 sri, 1. 10. 2008    Naslov: Drzavna Matura na PMF-MO Citirajte i odgovorite

Dobili smo na početku školske godine(sada sam 3. razred) brošuricu o DM-i u kojo piše što koji fakultet traži. Piše da PMF-MO traži hrvatski i engleski jezik na osnovnoj, a matematiku na višoj razini.

Hoće li PMF-MO gledati sva 3 predmeta jednako na upisu?
Kako će se bodovati prva 3 mjesta na natjecanju?
Hoće li biti isto ukoliko engleski na višoj napišem 75%, a na nižoj 85%?

I konačno, hoće li se gledati i ocjene srednje škole? ako da hoće li se gledati sve ili samo neke!

Hvala na odg :D
Dobili smo na početku školske godine(sada sam 3. razred) brošuricu o DM-i u kojo piše što koji fakultet traži. Piše da PMF-MO traži hrvatski i engleski jezik na osnovnoj, a matematiku na višoj razini.

I konačno, hoće li se gledati i ocjene srednje škole? ako da hoće li se gledati sve ili samo neke!

Hvala na odg Very Happy

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 23:24 sri, 1. 10. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Errrr... nadam se da ces dobiti odgovor, no mislim da se te stvari jos ne znaju... :tapsh: Ako ti nitko ne odgovori, probaj opet pitati negdje u proljece. ;)
Errrr... nadam se da ces dobiti odgovor, no mislim da se te stvari jos ne znaju... Tapsh, tapsh,... Ako ti nitko ne odgovori, probaj opet pitati negdje u proljece. Wink

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Blizzard
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
99 = 112 - 13

PostPostano: 9:04 čet, 2. 10. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hmmm :grebgreb:... kao što je @vsego već odgovorio, većina stvari se još nezna tako da obavezno probaj na proljeće ili ljeto, ono što ja znam (iz stvari koje sam dobio iz mzos-a, jer je bilo puuno takvih upita i onoga što smo kao studentski zbor pitali sadašnjeg dekana) je:

[quote="tuv0k"]Hoće li PMF-MO gledati sva 3 predmeta jednako na upisu?[/quote]Mislim da hoće ali kao što rekoh točni uvijeti rangiranja još se nisu odredili, najvjerojatnije će se uspijeh na obaveznom dijelu iz matematike najviše honorirati, možda će imati najveći ponder ili tako nešto jer vrlo je vjerojatno da će vas više imati isti rezultat... onda bi se valjda malo detaljnije gledali ostali ali, još jednom ponavljam, sve je to jedno veliko [i]možda[/i] :zubo:...

E da btw u brošuri izričito piše da PMF-MO zahtijeva "Strani jezik-Osnovna razina" dok ti nekako pretpostavljaš da je to Engleski :wink:... Mislim da to nije nužno, njemački, francuski itd. ili u slučaju da se netko upisuje iz npr. klasične ili neke druge gimnazije gdje ima mogućnost biranja između latinskog ili grčkog umjesto tog "stranog" jezika.... bi se također bodovali, a onda bi se u nekom savršenom svijetu i tu trebao uvesti neki uređaj koji bi rangirao i takve ljude, premda mislim da to neće biti presudno ali eto neka bude rečeno :wink:...

[quote="tuv0k"]Kako će se bodovati prva 3 mjesta na natjecanju?[/quote]Prisustvovanje na državnom natjecanju, pogotovo iz matematike :gg:, je siguran upad barem je tako uvijek bilo a i mislim da bi bilo loše da se ta tradicija ne nastavi jer koga ćemo primit ako nećemo te ljude... ostala natjecanja na blago višoj razini tipa županijesko itd. (ne školska, klokani i te stvari :P) bi mogla utjecati ali ne znatno dok za ostala mislim da se neće gledati...

[quote="tuv0k"]Hoće li biti isto ukoliko engleski na višoj napišem 75%, a na nižoj 85%?[/quote]O tim jezicima već rekoh nešto gore ali odgovor na ovo pitanje svarno neznam... (moje mišljenje: U ovom konkretnom slučaju ja bih ipak više bodovao ovih 75% na višoj razini jer viša razina je ipak teža a razlika nije baš nešto... ali ja nit sam stručnjak, nit ću bodovat, nit sam psih. zdrav :nuts2:...

[quote="tuv0k"]I konačno, hoće li se gledati i ocjene srednje škole? ako da hoće li se gledati sve ili samo neke![/quote]Pa mislim da je poanta dm, u nekom smislu (nekažem da je dm zato izmišljena :roll:), da se to negleda...

Sve ovo uzmi sa velikim zrncem soli.... jedino ako nisi srčani bolesnik a u tom slučaju ne odgovaram za posljedice :zubo:...
Hmmm Kotacici rade 100 na sat... kao što je @vsego već odgovorio, većina stvari se još nezna tako da obavezno probaj na proljeće ili ljeto, ono što ja znam (iz stvari koje sam dobio iz mzos-a, jer je bilo puuno takvih upita i onoga što smo kao studentski zbor pitali sadašnjeg dekana) je:

tuv0k (napisa):
Mislim da hoće ali kao što rekoh točni uvijeti rangiranja još se nisu odredili, najvjerojatnije će se uspijeh na obaveznom dijelu iz matematike najviše honorirati, možda će imati najveći ponder ili tako nešto jer vrlo je vjerojatno da će vas više imati isti rezultat... onda bi se valjda malo detaljnije gledali ostali ali, još jednom ponavljam, sve je to jedno veliko možda Krezubi Mr. Green...

E da btw u brošuri izričito piše da PMF-MO zahtijeva "Strani jezik-Osnovna razina" dok ti nekako pretpostavljaš da je to Engleski Wink... Mislim da to nije nužno, njemački, francuski itd. ili u slučaju da se netko upisuje iz npr. klasične ili neke druge gimnazije gdje ima mogućnost biranja između latinskog ili grčkog umjesto tog "stranog" jezika.... bi se također bodovali, a onda bi se u nekom savršenom svijetu i tu trebao uvesti neki uređaj koji bi rangirao i takve ljude, premda mislim da to neće biti presudno ali eto neka bude rečeno Wink...

tuv0k (napisa):
Prisustvovanje na državnom natjecanju, pogotovo iz matematike Mr Green being very Greeen indeed, je siguran upad barem je tako uvijek bilo a i mislim da bi bilo loše da se ta tradicija ne nastavi jer koga ćemo primit ako nećemo te ljude... ostala natjecanja na blago višoj razini tipa županijesko itd. (ne školska, klokani i te stvari Razz) bi mogla utjecati ali ne znatno dok za ostala mislim da se neće gledati...

tuv0k (napisa):
O tim jezicima već rekoh nešto gore ali odgovor na ovo pitanje svarno neznam... (moje mišljenje: U ovom konkretnom slučaju ja bih ipak više bodovao ovih 75% na višoj razini jer viša razina je ipak teža a razlika nije baš nešto... ali ja nit sam stručnjak, nit ću bodovat, nit sam psih. zdrav Nuts...

tuv0k (napisa):
Pa mislim da je poanta dm, u nekom smislu (nekažem da je dm zato izmišljena Rolling Eyes), da se to negleda...

Sve ovo uzmi sa velikim zrncem soli.... jedino ako nisi srčani bolesnik a u tom slučaju ne odgovaram za posljedice Krezubi Mr. Green...
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo

655 = 759 - 104

PostPostano: 10:57 čet, 2. 10. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="tuv0k"]Dobili smo na početku školske godine(sada sam 3. razred) brošuricu o DM-i u kojo piše što koji fakultet traži. Piše da PMF-MO traži hrvatski i engleski jezik na osnovnoj, a matematiku na višoj razini.[/quote]

Kad smo vec kod toga, sto pise u toj brosurici koliko ce uopce biti razina na kojoj ce se polagati matematika na DM? U trenutku kad smo odgovarali na upite za brosuru bile su predvidjene 3 razine matematike, onda je to smanjeno na dvije, pa opet povecano... prestao sam pratiti nakon prosvjeda srednjoskolaca kojim je odgodjena drzavna matura.

[size=9][color=#999999]Added after 10 minutes:[/color][/size]

[quote="Blizzard"][quote="tuv0k"]I konačno, hoće li se gledati i ocjene srednje škole? ako da hoće li se gledati sve ili samo neke![/quote]Pa mislim da je poanta dm, u nekom smislu (nekažem da je dm zato izmišljena :roll:), da se to negleda...[/quote]

Gledat ce se sve ocjene.
tuv0k (napisa):

Kad smo vec kod toga, sto pise u toj brosurici koliko ce uopce biti razina na kojoj ce se polagati matematika na DM? U trenutku kad smo odgovarali na upite za brosuru bile su predvidjene 3 razine matematike, onda je to smanjeno na dvije, pa opet povecano... prestao sam pratiti nakon prosvjeda srednjoskolaca kojim je odgodjena drzavna matura.

Added after 10 minutes:

Blizzard (napisa):
tuv0k (napisa):
Pa mislim da je poanta dm, u nekom smislu (nekažem da je dm zato izmišljena Rolling Eyes), da se to negleda...

Gledat ce se sve ocjene.

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
tuv0k
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 2

PostPostano: 11:31 čet, 2. 10. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Postojati će 2 razine obaveznih predmeta. Viša i niža. PMF-MO traži višu koja je namjenjena za gimnazijalce, opću gimnaziju( ja sam matematička 6 sati matke i 3 sata informatike na kojoj programiramo :D ).

Hvala na odgovorima, i neka još netko odg ukoliko zna nešto više, Hvala! :D
Postojati će 2 razine obaveznih predmeta. Viša i niža. PMF-MO traži višu koja je namjenjena za gimnazijalce, opću gimnaziju( ja sam matematička 6 sati matke i 3 sata informatike na kojoj programiramo Very Happy ).

Hvala na odgovorima, i neka još netko odg ukoliko zna nešto više, Hvala! Very Happy

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
Blizzard
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
99 = 112 - 13

PostPostano: 11:44 čet, 2. 10. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"]Kad smo vec kod toga, sto pise u toj brosurici koliko ce uopce biti razina na kojoj ce se polagati matematika na DM? U trenutku kad smo odgovarali na upite za brosuru bile su predvidjene 3 razine matematike, onda je to smanjeno na dvije, pa opet povecano... prestao sam pratiti nakon prosvjeda srednjoskolaca kojim je odgodjena drzavna matura.[/quote] Na brošuri i detaljnom "Pravilniku o polaganju državne mature" koje sam ja dobio iz ministarstva piše da se ispiti u sklopu obaveznog dijela državne mature mogu polagati ili na višoj ili na osnovnoj razini.... dakle samo dvije razine za sve ispite :gg:...

[quote="krcko"][quote="Blizzard (napisa):"]
[quote="tuv0k (napisa):"]
I konačno, hoće li se gledati i ocjene srednje škole? ako da hoće li se gledati sve ili samo neke![/quote]

Pa mislim da je poanta dm, u nekom smislu (nekažem da je dm zato izmišljena ), da se to negleda...
[/quote]

Gledat ce se sve ocjene.[/quote]Ok... ja sam onda u krivu, ignoriraj moj dogovor :gg:...

[b](BLAGI) OFFTOPIC:[/b]Ako se "gledaju" sve ocjene onda državna matura, po mom mišljenju, i nema nekakvog smisla, zar ne??...
Poanta državne mature je da na pravedan način provjeri i vrjednuje postignuta znanja i sposobnosti učenika stečenih srednjoškolskim obrazovanjem... Ispit kao što je državna matura bi trebao biti [b]mnogo[/b] objektivniji od onoga na školskoj razini i mora omogućiti provođenje i vrjednovanje ispita pod jednakim uvijetima i na isti način svim učenicima i kao takav predstavljati pravedniji način ulaska u sustav visokog školstva... Ako se gledaju sve ocjene onda to jednostavno nije tako, ocjenjivanje na školskoj razini nije jednako tj. nečija 3-ka može biti nečija 4-ka itd. ... o raznim predmetima koje bi u tom slučaju vrjednovali da i negovorim (oni bi ako ništa drugo utjecali na opći uspjeh) a tu je onda i pitanje različitih satnica za različite škole, nemaju svi istu satnicu pojedinog predmeta...
Jedino što mi ima smisla je da @krcko misli na ocjene iz neobaveznog dijela državne mature :roll: ali to ponovno nije pošteno jer je taj dio, kao što već rekoh, neobavezan i kao takav se nebi trebao bodovati jer je onda njegova svha prilikom rangiranja veoma kontraproduktivna (on bi trebao služiti kao neka vrsta kolegija za nadopunu znanja koje imamo sada prilikom odabira više izbornih kolegija), ali ukoliko se hoće bodovati onda se na vrijeme treba reći učenicima da na taj način mogu ostvariti bolji rang na listi za upis na fakultet njihovog odabira i samim time opteretiti ih dodatno....

Svrha državne mature i uspjeha na državnoj maturi bi fakultetima ukoliko zamijenjuje prijemni ispit, trebala biti izrada objektivnije liste za upis.... dakle pravedno rangiranje :wink:...
krcko (napisa):
Na brošuri i detaljnom "Pravilniku o polaganju državne mature" koje sam ja dobio iz ministarstva piše da se ispiti u sklopu obaveznog dijela državne mature mogu polagati ili na višoj ili na osnovnoj razini.... dakle samo dvije razine za sve ispite Mr Green being very Greeen indeed...

krcko (napisa):
Blizzard (napisa): (napisa):

tuv0k (napisa): (napisa):

Pa mislim da je poanta dm, u nekom smislu (nekažem da je dm zato izmišljena ), da se to negleda...

Gledat ce se sve ocjene.
Ok... ja sam onda u krivu, ignoriraj moj dogovor Mr Green being very Greeen indeed...

(BLAGI) OFFTOPIC:Ako se "gledaju" sve ocjene onda državna matura, po mom mišljenju, i nema nekakvog smisla, zar ne??...
Poanta državne mature je da na pravedan način provjeri i vrjednuje postignuta znanja i sposobnosti učenika stečenih srednjoškolskim obrazovanjem... Ispit kao što je državna matura bi trebao biti mnogo objektivniji od onoga na školskoj razini i mora omogućiti provođenje i vrjednovanje ispita pod jednakim uvijetima i na isti način svim učenicima i kao takav predstavljati pravedniji način ulaska u sustav visokog školstva... Ako se gledaju sve ocjene onda to jednostavno nije tako, ocjenjivanje na školskoj razini nije jednako tj. nečija 3-ka može biti nečija 4-ka itd. ... o raznim predmetima koje bi u tom slučaju vrjednovali da i negovorim (oni bi ako ništa drugo utjecali na opći uspjeh) a tu je onda i pitanje različitih satnica za različite škole, nemaju svi istu satnicu pojedinog predmeta...
Jedino što mi ima smisla je da @krcko misli na ocjene iz neobaveznog dijela državne mature Rolling Eyes ali to ponovno nije pošteno jer je taj dio, kao što već rekoh, neobavezan i kao takav se nebi trebao bodovati jer je onda njegova svha prilikom rangiranja veoma kontraproduktivna (on bi trebao služiti kao neka vrsta kolegija za nadopunu znanja koje imamo sada prilikom odabira više izbornih kolegija), ali ukoliko se hoće bodovati onda se na vrijeme treba reći učenicima da na taj način mogu ostvariti bolji rang na listi za upis na fakultet njihovog odabira i samim time opteretiti ih dodatno....

Svrha državne mature i uspjeha na državnoj maturi bi fakultetima ukoliko zamijenjuje prijemni ispit, trebala biti izrada objektivnije liste za upis.... dakle pravedno rangiranje Wink...
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 6:55 pet, 3. 10. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Blizzard"]Ok... ja sam onda u krivu, ignoriraj moj dogovor :gg:...[/quote]

Jesi. Treba ignorirati i onaj "blagi offtopic" koji je uslijedio.

Najkrace receno, svrha drzavne mature nije zamijeniti 4 godine skolovanja, nego zamijeniti prijemni ispit (uz jos neke druge stvari). Do sada se pri upisu na PMF-MO bodovao prosjek [b]svih[/b] ocjena tijekom srednje skole, rezultati prijemnog ispita i "dodatne aktivnosti". Koliko mi je poznato, svi nastavnici na PMF-MO koji su uopce sudjelovali u raspravama o DM dijelili su misljenje da se ocjene trebaju i dalje bodovati, mozda cak s vecim udjelom nego do sada.
Blizzard (napisa):
Ok... ja sam onda u krivu, ignoriraj moj dogovor Mr Green being very Greeen indeed...

Jesi. Treba ignorirati i onaj "blagi offtopic" koji je uslijedio.

Najkrace receno, svrha drzavne mature nije zamijeniti 4 godine skolovanja, nego zamijeniti prijemni ispit (uz jos neke druge stvari). Do sada se pri upisu na PMF-MO bodovao prosjek svih ocjena tijekom srednje skole, rezultati prijemnog ispita i "dodatne aktivnosti". Koliko mi je poznato, svi nastavnici na PMF-MO koji su uopce sudjelovali u raspravama o DM dijelili su misljenje da se ocjene trebaju i dalje bodovati, mozda cak s vecim udjelom nego do sada.

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum