Pozdrav, glavno pitanje koje me zanima je sljedeće:
Koristio sam one primjere na Vašu preporuku: http://www.texample.net/tikz/examples/ i sada kako ih mogu pretovoriti u PDF sliku(image) tako da ih kasnije kao pdf objekt mogu umetnuti u bilo koji file, dakle zanima me kako mogu, općenito neki kod koji preko LaTeX-a generira neku grafiku spremiti kao sliku, koja nemora nužno biti u .pdf formatu, nego može biti kao .eps ili čak .dvi. Da se razumijemo meni ti alati i općenito ti grafički elemnti iz tog paketa TikZ-a i PGF-a funkcioniraju i ja kad stvorim .dvi dokument ili čak .ps dobijem ih kako trebam u tom cijelom dokumentu, ali imam problem kad idem na pdflatex tada dobijem crne mrlje, dakle ne dobijem ono što trebam. Dakle da skratim: Zanima me kako napraviti da mi tekst procesor kompajlira neki dokument, i neku stvorenu grafiku spremi u neki file, dakle zanima me koja je za to naredba.
No zanima me ono trivijalno s obzirom da nisam uspio baš skužiti. Zanima me kako se uopće koristi taj Metapost. Pretpostavimo da želim napraviti novi file, znači stvorim neki nazovem ga example.mp napišem u njemu sljedeći kod(tako da taj fajl otvorim preko Nootepad.a):
beginfig(1);
draw (0,0)--(10,0)--(10,10)--(0,10)--(0,0);
endfig;
end;
I nije mi sada ovo jasno što upiše u ovom manualu: http://staff.science.uva.nl/~heck/Courses/mptut.pdf
For example, you can use the editor XEmacs:
xemacs example.mp
The above UNIX command starts the editor and creates the source file
example.mp. It is common and useful practice to always give a METAPOST
source file a name with extension .mp. This will make it easier for you to distinguish
the source document from files with other extensions, which METAPOST
will create during the formatting.
2. Generate from this file PostScript code. Here the METAPOST program does the
job:
mpost example
It is not necessary to give the filename extension here. METAPOST now creates
some additional files:
example.1 a PostScript file that can be printed and previewed;
example.log METAPOST’s log file.
3. Check that the file example.1 contains the following normal Encapsulated Post-
Script code:3
4. Preview the PostScript document on your computer screen, e.g., by typing:
gs example.1
You will notice that gs does not use the picture’s bounding box; alternatively, try
ggv instead of gs, or:
5. Convert the PostScript document into a printable PDF-document:
epstopdf example.1
It creates the file example.pdf that you can you can viewon the computer screen
with the Adobe Acrobat Reader by entering the command:
acroread example.pdf
You can print this file in the usual way.
Dakle gdje ja sada pišem te naredbe: gs example.1 i epstopdf example.1 jel to sada u glavnom tex dokumentu dodam ili jeli se one uopć negdje pišu, tj. gdje se pišu u preambuli dok.( dakle prije \begin{document}) ili između \begin{document} i \end{document} ili poslje \end{document}
I što bi sada trebao raditi. Otvorim preko TexnicCentr-a glavni .tex file i onda ga kompajliram:
Ali mene zanima ovaj prvi dio Znači kako mogu iz izvornog metapost koda dobiti tu example.1 sliku koju kasnije samo zalijepim u dokument preko sjedećg koda:
\documentclass{article}
\usepackage{graphicx}
\DeclareGraphicsRule{*}{mps}{*}{}
\begin{document}
\includegraphics{example.1}
\end{document}
Posotoji li neki dobar tutorijal, ja sam našao tri neka, ali to nis tutorijai to su detzaljne upute u crtanje grafova i složenih funkcija, a ne sadrže neke ključne i glavne info...
Pozdrav, glavno pitanje koje me zanima je sljedeće:
Koristio sam one primjere na Vašu preporuku: http://www.texample.net/tikz/examples/ i sada kako ih mogu pretovoriti u PDF sliku(image) tako da ih kasnije kao pdf objekt mogu umetnuti u bilo koji file, dakle zanima me kako mogu, općenito neki kod koji preko LaTeX-a generira neku grafiku spremiti kao sliku, koja nemora nužno biti u .pdf formatu, nego može biti kao .eps ili čak .dvi. Da se razumijemo meni ti alati i općenito ti grafički elemnti iz tog paketa TikZ-a i PGF-a funkcioniraju i ja kad stvorim .dvi dokument ili čak .ps dobijem ih kako trebam u tom cijelom dokumentu, ali imam problem kad idem na pdflatex tada dobijem crne mrlje, dakle ne dobijem ono što trebam. Dakle da skratim: Zanima me kako napraviti da mi tekst procesor kompajlira neki dokument, i neku stvorenu grafiku spremi u neki file, dakle zanima me koja je za to naredba.
No zanima me ono trivijalno s obzirom da nisam uspio baš skužiti. Zanima me kako se uopće koristi taj Metapost. Pretpostavimo da želim napraviti novi file, znači stvorim neki nazovem ga example.mp napišem u njemu sljedeći kod(tako da taj fajl otvorim preko Nootepad.a):
beginfig(1);
draw (0,0)--(10,0)--(10,10)--(0,10)--(0,0);
endfig;
end;
I nije mi sada ovo jasno što upiše u ovom manualu: http://staff.science.uva.nl/~heck/Courses/mptut.pdf
For example, you can use the editor XEmacs:
xemacs example.mp
The above UNIX command starts the editor and creates the source file
example.mp. It is common and useful practice to always give a METAPOST
source file a name with extension .mp. This will make it easier for you to distinguish
the source document from files with other extensions, which METAPOST
will create during the formatting.
2. Generate from this file PostScript code. Here the METAPOST program does the
job:
mpost example
It is not necessary to give the filename extension here. METAPOST now creates
some additional files:
example.1 a PostScript file that can be printed and previewed;
example.log METAPOST’s log file.
3. Check that the file example.1 contains the following normal Encapsulated Post-
Script code:3
4. Preview the PostScript document on your computer screen, e.g., by typing:
gs example.1
You will notice that gs does not use the picture’s bounding box; alternatively, try
ggv instead of gs, or:
5. Convert the PostScript document into a printable PDF-document:
epstopdf example.1
It creates the file example.pdf that you can you can viewon the computer screen
with the Adobe Acrobat Reader by entering the command:
acroread example.pdf
You can print this file in the usual way.
Dakle gdje ja sada pišem te naredbe: gs example.1 i epstopdf example.1 jel to sada u glavnom tex dokumentu dodam ili jeli se one uopć negdje pišu, tj. gdje se pišu u preambuli dok.( dakle prije \begin{document}) ili između \begin{document} i \end{document} ili poslje \end{document}
I što bi sada trebao raditi. Otvorim preko TexnicCentr-a glavni .tex file i onda ga kompajliram:
Ali mene zanima ovaj prvi dio Znači kako mogu iz izvornog metapost koda dobiti tu example.1 sliku koju kasnije samo zalijepim u dokument preko sjedećg koda:
\documentclass{article}
\usepackage{graphicx}
\DeclareGraphicsRule{*}{mps}{*}{}
\begin{document}
\includegraphics{example.1}
\end{document}
Posotoji li neki dobar tutorijal, ja sam našao tri neka, ali to nis tutorijai to su detzaljne upute u crtanje grafova i složenih funkcija, a ne sadrže neke ključne i glavne info...
|