Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

mreže računala-2.zadaća

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji siročići (oni koji nemaju svoj podforum) -> Računarski kolegiji
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
zebrica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 7 - 2

PostPostano: 0:40 čet, 15. 1. 2009    Naslov: mreže računala-2.zadaća Citirajte i odgovorite

kad možemo očekivat drugu zadaću?
nadam se da nam je ne misle stavit usred kolokvija jer ovaj put moramo učit i za završne
kad možemo očekivat drugu zadaću?
nadam se da nam je ne misle stavit usred kolokvija jer ovaj put moramo učit i za završne

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
fluff
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 8 - 0

PostPostano: 11:46 ned, 18. 1. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nama je prof. Manger u petak rekao da je objava 2 zadace u pon, 26.1., a predaja u pon za tjedan dana, 2.2. :)
Nama je prof. Manger u petak rekao da je objava 2 zadace u pon, 26.1., a predaja u pon za tjedan dana, 2.2. Smile

woodstock
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

18 = 28 - 10

PostPostano: 18:53 pon, 26. 1. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ima li itko informaciju zašto nisu objavljene zadaće još?
Ima li itko informaciju zašto nisu objavljene zadaće još?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
188 = 301 - 113

PostPostano: 19:26 pon, 26. 1. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Asistent Doko je rekao da će bit danas popodne... čudno da nije... inače, predaja neće bit odmah za tjedan dana, nego kasnije...

A i text zadaće se zna... napravit stranicu koja prolazi validator, i imat na stranici tablicu, sliku, listu i slično... i malo se igrat sa css-om (koji isto treba proć validator)... i to je to. Nije da je text nužan :D
Asistent Doko je rekao da će bit danas popodne... čudno da nije... inače, predaja neće bit odmah za tjedan dana, nego kasnije...

A i text zadaće se zna... napravit stranicu koja prolazi validator, i imat na stranici tablicu, sliku, listu i slično... i malo se igrat sa css-om (koji isto treba proć validator)... i to je to. Nije da je text nužan Very Happy

Bubba
Forumaš s poteškoćama u pisanju

10 = 27 - 17

PostPostano: 20:36 pon, 26. 1. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"]Asistent Doko je rekao da će bit danas popodne... čudno da nije...[/quote]Da. Bas atipicno za racunalne kolegije na mathu...

[quote]A i text zadaće se zna... napravit stranicu koja prolazi validator, i imat na stranici tablicu, sliku, listu i slično... i malo se igrat sa css-om (koji isto treba proć validator)... i to je to. Nije da je text nužan :D[/quote]Blago nama da postoji jedinstveni (X)HTML/CSS standard, jelda?
Luuka (napisa):
Asistent Doko je rekao da će bit danas popodne... čudno da nije...
Da. Bas atipicno za racunalne kolegije na mathu...

Citat:
A i text zadaće se zna... napravit stranicu koja prolazi validator, i imat na stranici tablicu, sliku, listu i slično... i malo se igrat sa css-om (koji isto treba proć validator)... i to je to. Nije da je text nužan Very Happy
Blago nama da postoji jedinstveni (X)HTML/CSS standard, jelda?

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 20:38 pon, 26. 1. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Bubba"]Blago nama da postoji jedinstveni (X)HTML/CSS standard, jelda?[/quote]

Sve ima na službenim stranicama mreža... i koje validatore koristit, i asistent Čačić je jako lijepo napravio vježbe po kojima se može radit. Ne vidim problem.
Bubba (napisa):
Blago nama da postoji jedinstveni (X)HTML/CSS standard, jelda?

Sve ima na službenim stranicama mreža... i koje validatore koristit, i asistent Čačić je jako lijepo napravio vježbe po kojima se može radit. Ne vidim problem.

Bubba

10 = 27 - 17

PostPostano: 20:57 pon, 26. 1. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"]Sve ima na službenim stranicama mreža... i koje validatore koristit, i asistent Čačić je jako lijepo napravio vježbe po kojima se može radit. Ne vidim problem.[/quote]Uzmimo da sam ja glup i da mi je totalno nejasno na koji nacin si otkrio koji [b]standard i doctype[/b] treba koristit pri izradi domace zadace (koja nije jos ni objavljena) - no buduci da je to sve dokumentirano, slobodno zalijepi link ovdje jer drzim da nisam jedini kojeg to interesira...
Luuka (napisa):
Uzmimo da sam ja glup i da mi je totalno nejasno na koji nacin si otkrio koji standard i doctype treba koristit pri izradi domace zadace (koja nije jos ni objavljena) - no buduci da je to sve dokumentirano, slobodno zalijepi link ovdje jer drzim da nisam jedini kojeg to interesira...

Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 21:00 pon, 26. 1. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[code:1]<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">

<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="hr" lang="hr">

<head>

<meta content="text/html; charset=UTF-8" http-equiv="content-type" />

<link rel="stylesheet" type="text/css" href="stil.css" />

<title>Marko Doko</title>

</head>

[/code:1]

Eto, copy-paste sa stranice asistenta Doke, koji je na vježbama rekao da slobodno radimo stranicu sličnu njegovoj... mislim da je ovo sasvim dovoljno i zadovoljavajuće za ovu zadaću, a možda i šire :D
Kod:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">

<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="hr" lang="hr">

<head>

<meta content="text/html; charset=UTF-8" http-equiv="content-type" />

<link rel="stylesheet" type="text/css" href="stil.css" />

<title>Marko Doko</title>

</head>

Eto, copy-paste sa stranice asistenta Doke, koji je na vježbama rekao da slobodno radimo stranicu sličnu njegovoj... mislim da je ovo sasvim dovoljno i zadovoljavajuće za ovu zadaću, a možda i šire Very Happy

Bubba

10 = 27 - 17

PostPostano: 21:09 pon, 26. 1. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"]Eto, copy-paste sa stranice asistenta Doke, koji je na vježbama rekao da slobodno radimo stranicu sličnu njegovoj... mislim da je ovo sasvim dovoljno i zadovoljavajuće za ovu zadaću, a možda i šire :D[/quote]Drugim rjecima, apsolutno nigdje nije nista sluzbeno definirano niti zadano vis a vis zadace. ;) :p
Luuka (napisa):
Eto, copy-paste sa stranice asistenta Doke, koji je na vježbama rekao da slobodno radimo stranicu sličnu njegovoj... mislim da je ovo sasvim dovoljno i zadovoljavajuće za ovu zadaću, a možda i šire Very Happy
Drugim rjecima, apsolutno nigdje nije nista sluzbeno definirano niti zadano vis a vis zadace. Wink :p

mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

199 = 237 - 38

PostPostano: 22:45 pon, 26. 1. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Bubba"][quote="Luuka"]Asistent Doko je rekao da će bit danas popodne... čudno da nije...[/quote]Da. Bas atipicno za racunalne kolegije na mathu...
[/quote]
Mislim da je problem u mojoj definiciji pojma popodne. To dosta cesto znaci navecer :oops:

Inace, zadaca je objavljena i mozete je vidjeti na sluzbenoj stranici kolegija.
Bubba (napisa):
Luuka (napisa):
Asistent Doko je rekao da će bit danas popodne... čudno da nije...
Da. Bas atipicno za racunalne kolegije na mathu...

Mislim da je problem u mojoj definiciji pojma popodne. To dosta cesto znaci navecer Embarassed

Inace, zadaca je objavljena i mozete je vidjeti na sluzbenoj stranici kolegija.

Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 22:46 pon, 26. 1. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zadaća je na webu. I krajnje je jednostavna, kao što je i rečeno. :D

@vsego zašto mreže nisu pod "kolegiji treće godine" ?
Zadaća je na webu. I krajnje je jednostavna, kao što je i rečeno. Very Happy

Bubba

10 = 27 - 17

PostPostano: 23:22 pon, 26. 1. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="mdoko"]Mislim da je problem u mojoj definiciji pojma popodne. To dosta cesto znaci navecer :oops:[/quote]Obzirom na uvjete zadace, koja je uvjerljivo najlaksa od svih racunalno related zadaca u prve tri godine, kao da i nije kasnila... :D

Dakako, biti ce zanimljivo pratiti ovaj dio [i]ocjena vizualnog dojma, originalnosti i uloženog truda u izradu stranice.[/i] Nadam se da ce i Simonica biti clan modnog ziria... :p ;)

Elem, samo jos jedan hitnić, da se ne potrgate kao ja sada pola sata otkrivajuci zasto, za ime boga, ne radi CSS (ili stogod nova nasnimite na studenta).

Naime, maska je podesena kao 0077 (u=rwx,g=,o=), sto ce efektivno onemoguciti bilo koga osim vas samih da si kopate po folderima/datotekama. Obzirom da se radi o "obicnom" web serveru, read only permissioni su dovoljni, IOW - ili nezaboravite chmodat (man chmod) citav folder (rekurzivno) u 664 ili promijenite masku (man umask) u odgovarajuci permission.

HTH!
mdoko (napisa):
Mislim da je problem u mojoj definiciji pojma popodne. To dosta cesto znaci navecer Embarassed
Obzirom na uvjete zadace, koja je uvjerljivo najlaksa od svih racunalno related zadaca u prve tri godine, kao da i nije kasnila... Very Happy

Dakako, biti ce zanimljivo pratiti ovaj dio ocjena vizualnog dojma, originalnosti i uloženog truda u izradu stranice. Nadam se da ce i Simonica biti clan modnog ziria... :p Wink

Elem, samo jos jedan hitnić, da se ne potrgate kao ja sada pola sata otkrivajuci zasto, za ime boga, ne radi CSS (ili stogod nova nasnimite na studenta).

Naime, maska je podesena kao 0077 (u=rwx,g=,o=), sto ce efektivno onemoguciti bilo koga osim vas samih da si kopate po folderima/datotekama. Obzirom da se radi o "obicnom" web serveru, read only permissioni su dovoljni, IOW - ili nezaboravite chmodat (man chmod) citav folder (rekurzivno) u 664 ili promijenite masku (man umask) u odgovarajuci permission.

HTH!

mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

199 = 237 - 38

PostPostano: 11:44 uto, 27. 1. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Bubba"]
[i]ocjena vizualnog dojma, originalnosti i uloženog truda u izradu stranice.[/i][/quote]
Ta klauzula sluzi kako bi mogli sankcionirati stranice koje su ocito samo nabacane bezveze da bi se zadovoljili zahtjevi za obaveznim elementima.

[quote]
kao da i nije kasnila
[/quote]
Pa, formalno gledano i nije kasnila - objavljena je na onaj datum za koji je i najavljena. :cool:
Bubba (napisa):

ocjena vizualnog dojma, originalnosti i uloženog truda u izradu stranice.

Ta klauzula sluzi kako bi mogli sankcionirati stranice koje su ocito samo nabacane bezveze da bi se zadovoljili zahtjevi za obaveznim elementima.

Citat:

kao da i nije kasnila

Pa, formalno gledano i nije kasnila - objavljena je na onaj datum za koji je i najavljena. Cool

vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 14:21 uto, 27. 1. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"]@vsego zašto mreže nisu pod "kolegiji treće godine" ?[/quote]

Pa, podforum nije zatrazen (poznato je tko i kako to radi). :? Inace, takva pitanja je bolje slati u PM. :) Ja ne citam sve [ :shock: ] i ovo sam skroz slucajno vidio. :|

[quote="Bubba"]Naime, maska je podesena kao 0077 (u=rwx,g=,o=), sto ce efektivno onemoguciti bilo koga osim vas samih da si kopate po folderima/datotekama. Obzirom da se radi o "obicnom" web serveru, read only permissioni su dovoljni, IOW - ili nezaboravite chmodat (man chmod) citav folder (rekurzivno) u 664 ili promijenite masku (man umask) u odgovarajuci permission.[/quote]

Rekurzivno bas i nije dobra ideja. :? Naime:[list][*] ako u [tt]public_html[/tt] nemas poddirektorija, onda to ne sluzi nicemu.
[*] ako u [tt]public_html[/tt] imas poddirektorije, onda ce 644 (ne 664, sto svim studentima omogucuje mijenjanje vasih webova!) onemoguciti pristup tim poddirektorijima (dir, da bi mu se pristupilo, mora imati i "execute").[/list:u]
U konzoli, najlakse je (skuca se kao skripta i onda samo poziva):
[code:1]find ~/public_html/ -type d -exec chmod 701 {} \;
find ~/public_html/ -type f -exec chmod 604 {} \;[/code:1]
Tko zeli biti manje restriktivan, moze 701 zamijeniti sa 711 ili 755 ili tako necim, a 604 sa 644. 8) Da ne racunate sami, evo ukratko:[list][*] za direktorije:
1 = moze samo pristupati sadrzaju,
5 = moze i listati sadrzaj direktorija,
7 = moze sve (dakle i kreirati/brisati/renameati fileove i poddirektorije).
[*] za fileove:
4 = moze citati datoteku,
6 = moze i mijenjati datoteku.[/list:u]:)
Luuka (napisa):

Pa, podforum nije zatrazen (poznato je tko i kako to radi). Confused Inace, takva pitanja je bolje slati u PM. Smile Ja ne citam sve [ Shocked ] i ovo sam skroz slucajno vidio. Neutral

Bubba (napisa):

Rekurzivno bas i nije dobra ideja. Confused Naime:
  • ako u public_html nemas poddirektorija, onda to ne sluzi nicemu.
  • ako u public_html imas poddirektorije, onda ce 644 (ne 664, sto svim studentima omogucuje mijenjanje vasih webova!) onemoguciti pristup tim poddirektorijima (dir, da bi mu se pristupilo, mora imati i "execute").

U konzoli, najlakse je (skuca se kao skripta i onda samo poziva):
Kod:
find ~/public_html/ -type d -exec chmod 701 {} \;
find ~/public_html/ -type f -exec chmod 604 {} \;

Tko zeli biti manje restriktivan, moze 701 zamijeniti sa 711 ili 755 ili tako necim, a 604 sa 644. Cool Da ne racunate sami, evo ukratko:
  • za direktorije:
    1 = moze samo pristupati sadrzaju,
    5 = moze i listati sadrzaj direktorija,
    7 = moze sve (dakle i kreirati/brisati/renameati fileove i poddirektorije).
  • za fileove:
    4 = moze citati datoteku,
    6 = moze i mijenjati datoteku.
Smile

[Vrh]
mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

199 = 237 - 38

PostPostano: 14:48 uto, 27. 1. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Cisto inforamcije radi, sve detalje o postavljanju stranice na stuudenta, file permissionima i slicno (vec odavno) imate na: [url]http://web.math.hr/~mdoko/nastava/mreze/postavljanje_stranice_na_studenta.html[/url]
Cisto inforamcije radi, sve detalje o postavljanju stranice na stuudenta, file permissionima i slicno (vec odavno) imate na: http://web.math.hr/~mdoko/nastava/mreze/postavljanje_stranice_na_studenta.html

Bubba

10 = 27 - 17

PostPostano: 15:50 uto, 27. 1. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="mdoko"]Ta klauzula sluzi kako bi mogli sankcionirati stranice koje su ocito samo nabacane bezveze da bi se zadovoljili zahtjevi za obaveznim elementima.[/quote]Ma jasno... :)
[quote]Pa, formalno gledano i nije kasnila - objavljena je na onaj datum za koji je i najavljena. :cool:[/quote]Formalno gledano, onda bi se trebala i predavati na *datum* (i to citav, od 00:00-23:59) koji je zadan, a ne u 9h ujutro pa nadalje... :)

No, kao sto rekoh, zaista nebitno, stvarno se radi o trivijalnoj zadaci, pogotovo uz cinjenicu da se ovakvo sto u krajnju ruku moze ukr^H^H^H... htjedoh reci, net je neiscrpno vrelo kreativnih dizajnerskih rjesenje. ;)

[quote="vsego"]Rekurzivno bas i nije dobra ideja. :?
/snip[/quote]Mea culpa glede oktalne vrijednosti. Vezano za losu ideju, osnovna web security pretpostavka je da je directory listing zabranjen, bilo permissionima, bilo IndexIgnore direktivom u Apašetovom slucaju...

Na koncu konca, ne bi li to upravo sada trebao biti prioritet u svrsi sprijecavanja "prepisivacine", jer ovako i "najlosiji 'akeri" imaju mogucnost maznjavanja stilova i ostalih elemenata... :)
mdoko (napisa):
Ma jasno... Smile
Citat:
Pa, formalno gledano i nije kasnila - objavljena je na onaj datum za koji je i najavljena. Cool
Formalno gledano, onda bi se trebala i predavati na *datum* (i to citav, od 00:00-23:59) koji je zadan, a ne u 9h ujutro pa nadalje... Smile

No, kao sto rekoh, zaista nebitno, stvarno se radi o trivijalnoj zadaci, pogotovo uz cinjenicu da se ovakvo sto u krajnju ruku moze ukr^H^H^H... htjedoh reci, net je neiscrpno vrelo kreativnih dizajnerskih rjesenje. Wink

vsego (napisa):
Rekurzivno bas i nije dobra ideja. Confused
/snip
Mea culpa glede oktalne vrijednosti. Vezano za losu ideju, osnovna web security pretpostavka je da je directory listing zabranjen, bilo permissionima, bilo IndexIgnore direktivom u Apašetovom slucaju...

Na koncu konca, ne bi li to upravo sada trebao biti prioritet u svrsi sprijecavanja "prepisivacine", jer ovako i "najlosiji 'akeri" imaju mogucnost maznjavanja stilova i ostalih elemenata... Smile

vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 17:44 uto, 27. 1. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nije toliko problem securityja (rekoh, moze i 755), nego to da ces sa 644 [b]ubiti[/b] mogucnost ikakvog pristupanja poddirektorijima i njihovim sadrzajima. ;)
Nije toliko problem securityja (rekoh, moze i 755), nego to da ces sa 644 ubiti mogucnost ikakvog pristupanja poddirektorijima i njihovim sadrzajima. Wink

[Vrh]
5ra
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

10 = 31 - 21

PostPostano: 17:06 ned, 8. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

imaj jedan problem u vezi zadaće.
prolazi mi validator ali mi javlja jedan warning koji glasi ovako:

Byte-Order Mark found in UTF-8 File.

The Unicode Byte-Order Mark (BOM) in UTF-8 encoded files is known to cause problems for some text editors and older browsers. You may want to consider avoiding its use until it is better supported.

uopće ne znam što to znači. hoće li zbog warninga skidati bodove na zadaći?
imaj jedan problem u vezi zadaće.
prolazi mi validator ali mi javlja jedan warning koji glasi ovako:

The Unicode Byte-Order Mark (BOM) in UTF-8 encoded files is known to cause problems for some text editors and older browsers. You may want to consider avoiding its use until it is better supported.

uopće ne znam što to znači. hoće li zbog warninga skidati bodove na zadaći?
[Vrh]
mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

199 = 237 - 38

PostPostano: 22:24 ned, 8. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="5ra"]

uopće ne znam što to znači.
[/quote]
Znaci tocno to sto pise. Imas UTF-8 enkodiran dokument koji u sebi sadrzi byte order mark (za UTF-8 BOM je opcionalan). Neki tekst editori i neki stariji browseri polude kada nalete na UTF-8 s BOM-om, pa ti je preporuceno da to uklonis.

[quote]hoće li zbog warninga skidati bodove na zadaći?[/quote]
Nece, jer je kod validan. Warning nije error.
5ra (napisa):

uopće ne znam što to znači.

Znaci tocno to sto pise. Imas UTF-8 enkodiran dokument koji u sebi sadrzi byte order mark (za UTF-8 BOM je opcionalan). Neki tekst editori i neki stariji browseri polude kada nalete na UTF-8 s BOM-om, pa ti je preporuceno da to uklonis.

Citat:
hoće li zbog warninga skidati bodove na zadaći?

Nece, jer je kod validan. Warning nije error.

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji siročići (oni koji nemaju svoj podforum) -> Računarski kolegiji Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum