Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
zebrica Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
fluff Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
woodstock Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 19:26 pon, 26. 1. 2009 Naslov: |
|
|
Asistent Doko je rekao da će bit danas popodne... čudno da nije... inače, predaja neće bit odmah za tjedan dana, nego kasnije...
A i text zadaće se zna... napravit stranicu koja prolazi validator, i imat na stranici tablicu, sliku, listu i slično... i malo se igrat sa css-om (koji isto treba proć validator)... i to je to. Nije da je text nužan :D
Asistent Doko je rekao da će bit danas popodne... čudno da nije... inače, predaja neće bit odmah za tjedan dana, nego kasnije...
A i text zadaće se zna... napravit stranicu koja prolazi validator, i imat na stranici tablicu, sliku, listu i slično... i malo se igrat sa css-om (koji isto treba proć validator)... i to je to. Nije da je text nužan
_________________ "Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine
"Poslije spavanja doma spavanje bilo di mi je najdraža stvar" - by the same guy 
|
|
[Vrh] |
|
Bubba Forumaš s poteškoćama u pisanju

Spol: 
|
Postano: 20:36 pon, 26. 1. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="Luuka"]Asistent Doko je rekao da će bit danas popodne... čudno da nije...[/quote]Da. Bas atipicno za racunalne kolegije na mathu...
[quote]A i text zadaće se zna... napravit stranicu koja prolazi validator, i imat na stranici tablicu, sliku, listu i slično... i malo se igrat sa css-om (koji isto treba proć validator)... i to je to. Nije da je text nužan :D[/quote]Blago nama da postoji jedinstveni (X)HTML/CSS standard, jelda?
Luuka (napisa): | Asistent Doko je rekao da će bit danas popodne... čudno da nije... | Da. Bas atipicno za racunalne kolegije na mathu...
Citat: | A i text zadaće se zna... napravit stranicu koja prolazi validator, i imat na stranici tablicu, sliku, listu i slično... i malo se igrat sa css-om (koji isto treba proć validator)... i to je to. Nije da je text nužan  | Blago nama da postoji jedinstveni (X)HTML/CSS standard, jelda?
_________________ Biolozi misle da su kemičari. Kemičari misle da su fizičari. Fizičari misle da su bogovi. A Bog misli da je matematičar...
§ http://math2.ath.cx §
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 20:38 pon, 26. 1. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="Bubba"]Blago nama da postoji jedinstveni (X)HTML/CSS standard, jelda?[/quote]
Sve ima na službenim stranicama mreža... i koje validatore koristit, i asistent Čačić je jako lijepo napravio vježbe po kojima se može radit. Ne vidim problem.
Bubba (napisa): | Blago nama da postoji jedinstveni (X)HTML/CSS standard, jelda? |
Sve ima na službenim stranicama mreža... i koje validatore koristit, i asistent Čačić je jako lijepo napravio vježbe po kojima se može radit. Ne vidim problem.
_________________ "Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine
"Poslije spavanja doma spavanje bilo di mi je najdraža stvar" - by the same guy 
|
|
[Vrh] |
|

Spol: 
|
Postano: 20:57 pon, 26. 1. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="Luuka"]Sve ima na službenim stranicama mreža... i koje validatore koristit, i asistent Čačić je jako lijepo napravio vježbe po kojima se može radit. Ne vidim problem.[/quote]Uzmimo da sam ja glup i da mi je totalno nejasno na koji nacin si otkrio koji [b]standard i doctype[/b] treba koristit pri izradi domace zadace (koja nije jos ni objavljena) - no buduci da je to sve dokumentirano, slobodno zalijepi link ovdje jer drzim da nisam jedini kojeg to interesira...
Luuka (napisa): | Sve ima na službenim stranicama mreža... i koje validatore koristit, i asistent Čačić je jako lijepo napravio vježbe po kojima se može radit. Ne vidim problem. | Uzmimo da sam ja glup i da mi je totalno nejasno na koji nacin si otkrio koji standard i doctype treba koristit pri izradi domace zadace (koja nije jos ni objavljena) - no buduci da je to sve dokumentirano, slobodno zalijepi link ovdje jer drzim da nisam jedini kojeg to interesira...
_________________ Biolozi misle da su kemičari. Kemičari misle da su fizičari. Fizičari misle da su bogovi. A Bog misli da je matematičar...
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|

Spol: 
|
Postano: 21:09 pon, 26. 1. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="Luuka"]Eto, copy-paste sa stranice asistenta Doke, koji je na vježbama rekao da slobodno radimo stranicu sličnu njegovoj... mislim da je ovo sasvim dovoljno i zadovoljavajuće za ovu zadaću, a možda i šire :D[/quote]Drugim rjecima, apsolutno nigdje nije nista sluzbeno definirano niti zadano vis a vis zadace. ;) :p
Luuka (napisa): | Eto, copy-paste sa stranice asistenta Doke, koji je na vježbama rekao da slobodno radimo stranicu sličnu njegovoj... mislim da je ovo sasvim dovoljno i zadovoljavajuće za ovu zadaću, a možda i šire  | Drugim rjecima, apsolutno nigdje nije nista sluzbeno definirano niti zadano vis a vis zadace. :p
|
|
[Vrh] |
|
mdoko Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|

Spol: 
|
Postano: 23:22 pon, 26. 1. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="mdoko"]Mislim da je problem u mojoj definiciji pojma popodne. To dosta cesto znaci navecer :oops:[/quote]Obzirom na uvjete zadace, koja je uvjerljivo najlaksa od svih racunalno related zadaca u prve tri godine, kao da i nije kasnila... :D
Dakako, biti ce zanimljivo pratiti ovaj dio [i]ocjena vizualnog dojma, originalnosti i uloženog truda u izradu stranice.[/i] Nadam se da ce i Simonica biti clan modnog ziria... :p ;)
Elem, samo jos jedan hitnić, da se ne potrgate kao ja sada pola sata otkrivajuci zasto, za ime boga, ne radi CSS (ili stogod nova nasnimite na studenta).
Naime, maska je podesena kao 0077 (u=rwx,g=,o=), sto ce efektivno onemoguciti bilo koga osim vas samih da si kopate po folderima/datotekama. Obzirom da se radi o "obicnom" web serveru, read only permissioni su dovoljni, IOW - ili nezaboravite chmodat (man chmod) citav folder (rekurzivno) u 664 ili promijenite masku (man umask) u odgovarajuci permission.
HTH!
mdoko (napisa): | Mislim da je problem u mojoj definiciji pojma popodne. To dosta cesto znaci navecer  | Obzirom na uvjete zadace, koja je uvjerljivo najlaksa od svih racunalno related zadaca u prve tri godine, kao da i nije kasnila...
Dakako, biti ce zanimljivo pratiti ovaj dio ocjena vizualnog dojma, originalnosti i uloženog truda u izradu stranice. Nadam se da ce i Simonica biti clan modnog ziria... :p
Elem, samo jos jedan hitnić, da se ne potrgate kao ja sada pola sata otkrivajuci zasto, za ime boga, ne radi CSS (ili stogod nova nasnimite na studenta).
Naime, maska je podesena kao 0077 (u=rwx,g=,o=), sto ce efektivno onemoguciti bilo koga osim vas samih da si kopate po folderima/datotekama. Obzirom da se radi o "obicnom" web serveru, read only permissioni su dovoljni, IOW - ili nezaboravite chmodat (man chmod) citav folder (rekurzivno) u 664 ili promijenite masku (man umask) u odgovarajuci permission.
HTH!
|
|
[Vrh] |
|
mdoko Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 14:21 uto, 27. 1. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="Luuka"]@vsego zašto mreže nisu pod "kolegiji treće godine" ?[/quote]
Pa, podforum nije zatrazen (poznato je tko i kako to radi). :? Inace, takva pitanja je bolje slati u PM. :) Ja ne citam sve [ :shock: ] i ovo sam skroz slucajno vidio. :|
[quote="Bubba"]Naime, maska je podesena kao 0077 (u=rwx,g=,o=), sto ce efektivno onemoguciti bilo koga osim vas samih da si kopate po folderima/datotekama. Obzirom da se radi o "obicnom" web serveru, read only permissioni su dovoljni, IOW - ili nezaboravite chmodat (man chmod) citav folder (rekurzivno) u 664 ili promijenite masku (man umask) u odgovarajuci permission.[/quote]
Rekurzivno bas i nije dobra ideja. :? Naime:[list][*] ako u [tt]public_html[/tt] nemas poddirektorija, onda to ne sluzi nicemu.
[*] ako u [tt]public_html[/tt] imas poddirektorije, onda ce 644 (ne 664, sto svim studentima omogucuje mijenjanje vasih webova!) onemoguciti pristup tim poddirektorijima (dir, da bi mu se pristupilo, mora imati i "execute").[/list:u]
U konzoli, najlakse je (skuca se kao skripta i onda samo poziva):
[code:1]find ~/public_html/ -type d -exec chmod 701 {} \;
find ~/public_html/ -type f -exec chmod 604 {} \;[/code:1]
Tko zeli biti manje restriktivan, moze 701 zamijeniti sa 711 ili 755 ili tako necim, a 604 sa 644. 8) Da ne racunate sami, evo ukratko:[list][*] za direktorije:
1 = moze samo pristupati sadrzaju,
5 = moze i listati sadrzaj direktorija,
7 = moze sve (dakle i kreirati/brisati/renameati fileove i poddirektorije).
[*] za fileove:
4 = moze citati datoteku,
6 = moze i mijenjati datoteku.[/list:u]:)
Luuka (napisa): | @vsego zašto mreže nisu pod "kolegiji treće godine" ? |
Pa, podforum nije zatrazen (poznato je tko i kako to radi). Inace, takva pitanja je bolje slati u PM. Ja ne citam sve [ ] i ovo sam skroz slucajno vidio.
Bubba (napisa): | Naime, maska je podesena kao 0077 (u=rwx,g=,o=), sto ce efektivno onemoguciti bilo koga osim vas samih da si kopate po folderima/datotekama. Obzirom da se radi o "obicnom" web serveru, read only permissioni su dovoljni, IOW - ili nezaboravite chmodat (man chmod) citav folder (rekurzivno) u 664 ili promijenite masku (man umask) u odgovarajuci permission. |
Rekurzivno bas i nije dobra ideja. Naime:- ako u public_html nemas poddirektorija, onda to ne sluzi nicemu.
- ako u public_html imas poddirektorije, onda ce 644 (ne 664, sto svim studentima omogucuje mijenjanje vasih webova!) onemoguciti pristup tim poddirektorijima (dir, da bi mu se pristupilo, mora imati i "execute").
U konzoli, najlakse je (skuca se kao skripta i onda samo poziva):
Kod: | find ~/public_html/ -type d -exec chmod 701 {} \;
find ~/public_html/ -type f -exec chmod 604 {} \; |
Tko zeli biti manje restriktivan, moze 701 zamijeniti sa 711 ili 755 ili tako necim, a 604 sa 644. Da ne racunate sami, evo ukratko:- za direktorije:
1 = moze samo pristupati sadrzaju,
5 = moze i listati sadrzaj direktorija,
7 = moze sve (dakle i kreirati/brisati/renameati fileove i poddirektorije).
- za fileove:
4 = moze citati datoteku,
6 = moze i mijenjati datoteku.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
mdoko Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|

Spol: 
|
Postano: 15:50 uto, 27. 1. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="mdoko"]Ta klauzula sluzi kako bi mogli sankcionirati stranice koje su ocito samo nabacane bezveze da bi se zadovoljili zahtjevi za obaveznim elementima.[/quote]Ma jasno... :)
[quote]Pa, formalno gledano i nije kasnila - objavljena je na onaj datum za koji je i najavljena. :cool:[/quote]Formalno gledano, onda bi se trebala i predavati na *datum* (i to citav, od 00:00-23:59) koji je zadan, a ne u 9h ujutro pa nadalje... :)
No, kao sto rekoh, zaista nebitno, stvarno se radi o trivijalnoj zadaci, pogotovo uz cinjenicu da se ovakvo sto u krajnju ruku moze ukr^H^H^H... htjedoh reci, net je neiscrpno vrelo kreativnih dizajnerskih rjesenje. ;)
[quote="vsego"]Rekurzivno bas i nije dobra ideja. :?
/snip[/quote]Mea culpa glede oktalne vrijednosti. Vezano za losu ideju, osnovna web security pretpostavka je da je directory listing zabranjen, bilo permissionima, bilo IndexIgnore direktivom u Apašetovom slucaju...
Na koncu konca, ne bi li to upravo sada trebao biti prioritet u svrsi sprijecavanja "prepisivacine", jer ovako i "najlosiji 'akeri" imaju mogucnost maznjavanja stilova i ostalih elemenata... :)
mdoko (napisa): | Ta klauzula sluzi kako bi mogli sankcionirati stranice koje su ocito samo nabacane bezveze da bi se zadovoljili zahtjevi za obaveznim elementima. | Ma jasno...
Citat: | Pa, formalno gledano i nije kasnila - objavljena je na onaj datum za koji je i najavljena.  | Formalno gledano, onda bi se trebala i predavati na *datum* (i to citav, od 00:00-23:59) koji je zadan, a ne u 9h ujutro pa nadalje...
No, kao sto rekoh, zaista nebitno, stvarno se radi o trivijalnoj zadaci, pogotovo uz cinjenicu da se ovakvo sto u krajnju ruku moze ukr^H^H^H... htjedoh reci, net je neiscrpno vrelo kreativnih dizajnerskih rjesenje.
vsego (napisa): | Rekurzivno bas i nije dobra ideja.
/snip | Mea culpa glede oktalne vrijednosti. Vezano za losu ideju, osnovna web security pretpostavka je da je directory listing zabranjen, bilo permissionima, bilo IndexIgnore direktivom u Apašetovom slucaju...
Na koncu konca, ne bi li to upravo sada trebao biti prioritet u svrsi sprijecavanja "prepisivacine", jer ovako i "najlosiji 'akeri" imaju mogucnost maznjavanja stilova i ostalih elemenata...
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
5ra Forumaš(ica)