Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

teorija (objasnjenje gradiva)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Vjerojatnost
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
PopStevo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
= 13 - 4

PostPostano: 1:32 čet, 29. 1. 2009    Naslov: teorija Citirajte i odgovorite

profesor vondraček je na predavanjima, odmah na početku poglavlja o slučajnim varijablama, rekao da je svaka funkcija [latex]X:\Omega \to \mathbb R[/latex], gdje je [latex](\Omega, \mathcal P(\Omega), \mathbb P)[/latex] prebrojiv (ili n-dimenzionalan) vjerojatnosni prostor, slučajna varijabla.
vrijedi li isto ako je prostor elementarnih događaja neprebrojiv?
ne kužim zašto se profesor ograničio samo na prebrojive omege
hvala
profesor vondraček je na predavanjima, odmah na početku poglavlja o slučajnim varijablama, rekao da je svaka funkcija , gdje je prebrojiv (ili n-dimenzionalan) vjerojatnosni prostor, slučajna varijabla.
hvala

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
nlo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 6

PostPostano: 9:27 čet, 29. 1. 2009    Naslov: Re: teorija Citirajte i odgovorite

[quote="PopStevo"]
hvala[/quote]

Izmjerivost funkcije definirane na skupu [latex]\Omega[/latex] nacelno nema nikakve veze sa mjerom definirano na tom skupu ( ako je uopce definirana ). Rijesimo dakle prvo pitanje izmjerivosti funkcije;
uoci da prilikom promatranja izmjerivosti funkcije uopce te ne zanima sta se dogada na njenoj kodomeni, zanima te sta se dogada sa orginalom tih skupova u kodomeni, jedan nacin da rijesis pitanje izmjerivosti, jest da za sigma algebru uzmes sve! A to sve je upravo partitivni skup domene ( provjeri da je to doista sigma algebra ), doista kakav god bio [latex]X^{-1}(A), A\subseteq \mathcal{F}[/latex] ( [latex]\mathcal{F}[/latex], sigma algebra na kodomeni ), on ce biti izmjeriv.
Primjeti da nigdje do sada nije bila spominjan kardinalitet skupa [latex]\Omega[/latex]. Dakle, isto vrijedi ukoliko je [latex]\Omega[/latex] neprebrojiv.
Jedan mali zadatak, pokazi da funkcija [latex]Y:\mathbb{R}\rightarrow \mathbb{R}[/latex], definirana sa [latex]Y(\omega)=\omega[/latex] ( veoma jednostavna, zar ne? ), nije izmjeriva ako je na domeni dana sljedeca sigma algebra [latex]\{\emptyset, \mathbb{R}\}[/latex], dakle trivijalna ( i ako ti se da, nadi koje su jedine izmjerive funkcije ).

Sada slijedi zahtjevan zadatak, izmjerivom prostoru [latex](\Omega,\mathcal{P}(\Omega))[/latex] zelimo dodati, po volji, mjeru. Obicno se navodi sljedeci primjer; uzme se [latex]\Omega=\mathbb{R}[/latex] te se za sigma algebru uzme [latex]\mathcal{P}(\mathbb{R})[/latex], te zelimo pridodati najprirodniju mjeru, a to je ona koja intervalu [latex][a,b][/latex] pridodaje njegovu duljnu [latex]b-a[/latex]. Vazna je sljedeca tvrdnja, a to je da ne postoji takva mjera ( malo sam izbjegao sve detalje sta se sve zahtjeva )! Dokaz ukljucuje "cjepanje" skupa realnih brojeva po skupu racionalnih, te primjenu aksioma izbora. Ti si konkretno pitao za vjerojatnost, uzmes [latex]([0,1],\mathcal{P}([0,1])[/latex], i slicno ne postoji vjerojatnost koja pridruzuje intervalu njegovu duljinu na spomenutoj sigma algebri.

I jos jedna napomena tehnickog karaktera, obicno se govori o izmjerivosti funkcije u [b]paru[/b] sigma algebri [latex](\mathcal{F},\mathcal{G})[/latex], gdje [latex]\mathcal{F}[/latex], sigma algebra na domeni, a [latex]\mathcal{G}[/latex], sigma algebra na kodomeni, naravno ako je jasno iz konteksta onda se obicno ne navodi.
PopStevo (napisa):

hvala

Izmjerivost funkcije definirane na skupu nacelno nema nikakve veze sa mjerom definirano na tom skupu ( ako je uopce definirana ). Rijesimo dakle prvo pitanje izmjerivosti funkcije;
uoci da prilikom promatranja izmjerivosti funkcije uopce te ne zanima sta se dogada na njenoj kodomeni, zanima te sta se dogada sa orginalom tih skupova u kodomeni, jedan nacin da rijesis pitanje izmjerivosti, jest da za sigma algebru uzmes sve! A to sve je upravo partitivni skup domene ( provjeri da je to doista sigma algebra ), doista kakav god bio ( , sigma algebra na kodomeni ), on ce biti izmjeriv.
Primjeti da nigdje do sada nije bila spominjan kardinalitet skupa . Dakle, isto vrijedi ukoliko je neprebrojiv.
Jedan mali zadatak, pokazi da funkcija , definirana sa ( veoma jednostavna, zar ne? ), nije izmjeriva ako je na domeni dana sljedeca sigma algebra , dakle trivijalna ( i ako ti se da, nadi koje su jedine izmjerive funkcije ).

Sada slijedi zahtjevan zadatak, izmjerivom prostoru zelimo dodati, po volji, mjeru. Obicno se navodi sljedeci primjer; uzme se te se za sigma algebru uzme , te zelimo pridodati najprirodniju mjeru, a to je ona koja intervalu pridodaje njegovu duljnu . Vazna je sljedeca tvrdnja, a to je da ne postoji takva mjera ( malo sam izbjegao sve detalje sta se sve zahtjeva )! Dokaz ukljucuje "cjepanje" skupa realnih brojeva po skupu racionalnih, te primjenu aksioma izbora. Ti si konkretno pitao za vjerojatnost, uzmes , i slicno ne postoji vjerojatnost koja pridruzuje intervalu njegovu duljinu na spomenutoj sigma algebri.

I jos jedna napomena tehnickog karaktera, obicno se govori o izmjerivosti funkcije u paru sigma algebri , gdje , sigma algebra na domeni, a , sigma algebra na kodomeni, naravno ako je jasno iz konteksta onda se obicno ne navodi.

[Vrh]
PopStevo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 13 - 4

PostPostano: 16:42 čet, 29. 1. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

ajme fala ljepa
al budući da još neam pojma o izmjerivosti dosta bi mi bilo reći da ću učiti u kolegiju integral i mjera kako ne postoji mjera na partitivnu skupu neprebrojiva skupa :D
dakle, uopće ne mogu promatrati prostor [latex](\Omega, \mathcal P(\Omega), \mathbb P)[/latex] za neprebrojiv omega jer takav ne postoji? a gdje još pričat o slučajnim varijablama u tom kontekstu
ajme fala ljepa
al budući da još neam pojma o izmjerivosti dosta bi mi bilo reći da ću učiti u kolegiju integral i mjera kako ne postoji mjera na partitivnu skupu neprebrojiva skupa Very Happy
dakle, uopće ne mogu promatrati prostor za neprebrojiv omega jer takav ne postoji? a gdje još pričat o slučajnim varijablama u tom kontekstu

[Vrh]
nlo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 6

PostPostano: 17:40 čet, 29. 1. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="PopStevo"]ajme fala ljepa
al budući da još neam pojma o izmjerivosti dosta bi mi bilo reći da ću učiti u kolegiju integral i mjera kako ne postoji mjera na partitivnu skupu neprebrojiva skupa :D[/quote]
Nema na cemu :D!. Naravno ovo sto si spomenuo neces uciti na Integralu i mjeri, jer to nije tocno. Vidi dalje...

[quote="PopStevo"]dakle, uopće ne mogu promatrati prostor [latex](\Omega, \mathcal P(\Omega), \mathbb P)[/latex] za neprebrojiv omega jer takav ne postoji? [/quote]
Uzmi [latex](\mathbb{R},\mathcal{P}(\mathbb{R}),\mathbb{P})[/latex], gdje je vjerojatnost definirana tako da "zivi" samo na prirodnim brojevima, te k-tom prirodnom broju pridruzuje vrijednost [latex]2^{-(k+1)}[/latex].
Ako zelis pokazati da postoji mjera, to je jos lakse, definiras skupovnu funkciju koja praznom skupu pridruzi vrijednost 0, a svakom ostalom skupu vrijednost beskonacno.

Postoje dublji razlozi zasto sam u prethodnom post-u, naveo mjeru koja intervalu pridruzuje njegovu duljinu, ukoliko te zanima pogledaj na wikipediji, pod Lebesqueova mjera, ili jednostavno pricekaj trecu godinu. :wink:
PopStevo (napisa):
ajme fala ljepa
al budući da još neam pojma o izmjerivosti dosta bi mi bilo reći da ću učiti u kolegiju integral i mjera kako ne postoji mjera na partitivnu skupu neprebrojiva skupa Very Happy

Nema na cemu Very Happy!. Naravno ovo sto si spomenuo neces uciti na Integralu i mjeri, jer to nije tocno. Vidi dalje...

PopStevo (napisa):
dakle, uopće ne mogu promatrati prostor za neprebrojiv omega jer takav ne postoji?

Uzmi , gdje je vjerojatnost definirana tako da "zivi" samo na prirodnim brojevima, te k-tom prirodnom broju pridruzuje vrijednost .
Ako zelis pokazati da postoji mjera, to je jos lakse, definiras skupovnu funkciju koja praznom skupu pridruzi vrijednost 0, a svakom ostalom skupu vrijednost beskonacno.

Postoje dublji razlozi zasto sam u prethodnom post-u, naveo mjeru koja intervalu pridruzuje njegovu duljinu, ukoliko te zanima pogledaj na wikipediji, pod Lebesqueova mjera, ili jednostavno pricekaj trecu godinu. Wink

[Vrh]
PopStevo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 13 - 4

PostPostano: 18:28 čet, 29. 1. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

u fak al sam se prosuo.haha
moje isprike, sad kužim šta si pričao.
dakle, profesor nije morao onu tvrdnju ograničiti na prebrojive prostore elementarnih događaja.
zanimalo me je ovo jer mi je tvrdnju jednostavnije zapamtit u općenitijem obliku, pogotovo ako mi se on nameće sam od sebe. i ja sam vidio da se može pokazat da vrijedi ista tvrdnja za neprebrojiv omega, al nisam bio siguran u to svoje razmišljanje. rekoh nije valjda profesor bez razloga dao tvrdnju u ograničenom izdanju :)
hvala još jednom
u fak al sam se prosuo.haha
moje isprike, sad kužim šta si pričao.
dakle, profesor nije morao onu tvrdnju ograničiti na prebrojive prostore elementarnih događaja.
zanimalo me je ovo jer mi je tvrdnju jednostavnije zapamtit u općenitijem obliku, pogotovo ako mi se on nameće sam od sebe. i ja sam vidio da se može pokazat da vrijedi ista tvrdnja za neprebrojiv omega, al nisam bio siguran u to svoje razmišljanje. rekoh nije valjda profesor bez razloga dao tvrdnju u ograničenom izdanju Smile
hvala još jednom

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Vjerojatnost Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum