Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Boris Davidovič Forumaš(ica)

|
Postano: 18:48 pet, 30. 1. 2004 Naslov: Trostruki integral |
|
|
Jedan tip zadataka koji mi nikako ne ispada točno (nije da ih još puno ima) :
Izračunati volumen tijela omeđenog s valjkom x^2+y^2=2ax i paraboloidom x^2+y^2=2az.
Evo postupka koji primjenjujem :
Nacrtam , vidim koji je to dio prostora.
Nađem točku presjeka (2a u ovom slučaju) i racunam integral od nula do 2a ,a pod integralom je povrsina koja se dobije kad se to tijelo presječe ravninom paralelnom sa xOy ravninom za fiksni z.
U ovom slučaju to su dvije kružnice koje se sijeku (do visine 2a uvijek, osim u nuli),pri čemu jedna (ona od valjka) dira ishodište,a središte joj je na x osi. U glavnom, tu prijeđem na polarne koordinate, pričemu mi drugi integral ide od radijusa veće kružnice do kraja manje (ovdje od sqrt(2az) do 2acos(fi)). Uglavnom uvijek fulam.
Ista stvar ako je riječ o stošcu.
Bio bih zahvalan ako netko može pomoći, jer je pismeni u ponedjeljak.
Jedan tip zadataka koji mi nikako ne ispada točno (nije da ih još puno ima) :
Izračunati volumen tijela omeđenog s valjkom x^2+y^2=2ax i paraboloidom x^2+y^2=2az.
Evo postupka koji primjenjujem :
Nacrtam , vidim koji je to dio prostora.
Nađem točku presjeka (2a u ovom slučaju) i racunam integral od nula do 2a ,a pod integralom je povrsina koja se dobije kad se to tijelo presječe ravninom paralelnom sa xOy ravninom za fiksni z.
U ovom slučaju to su dvije kružnice koje se sijeku (do visine 2a uvijek, osim u nuli),pri čemu jedna (ona od valjka) dira ishodište,a središte joj je na x osi. U glavnom, tu prijeđem na polarne koordinate, pričemu mi drugi integral ide od radijusa veće kružnice do kraja manje (ovdje od sqrt(2az) do 2acos(fi)). Uglavnom uvijek fulam.
Ista stvar ako je riječ o stošcu.
Bio bih zahvalan ako netko može pomoći, jer je pismeni u ponedjeljak.
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Boris Davidovič Forumaš(ica)

|
|