Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Korelacija i regresija. pomoć
WWW:
Idite na 1, 2  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Statistika
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
baky0905
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
-1 = 0 - 1

PostPostano: 15:42 pet, 13. 2. 2009    Naslov: Korelacija i regresija. pomoć Citirajte i odgovorite

Na 20 uzoraka iz nekoliko bušotina određena je vlažnost tla(%) i zabilježena dubina na kojoj je uzet uzorak.
a) ispitati ukazuju li ovi podaci na lineranu ovisnost vlažnosti i dubine(rješio)
b)Odrediti oba pravca regresije (rješio)
c) prikazati podatke i pravce regresije grafički- rješio
d) ispitati hipotezu da je srednja vlažnost tla na području s kojeg su dobiveni podaci jednaka 22% KOD OVOGA VAS MOLIM ZA POMOĆ
HVALA VAM PUNO!!
Na 20 uzoraka iz nekoliko bušotina određena je vlažnost tla(%) i zabilježena dubina na kojoj je uzet uzorak.
a) ispitati ukazuju li ovi podaci na lineranu ovisnost vlažnosti i dubine(rješio)
b)Odrediti oba pravca regresije (rješio)
c) prikazati podatke i pravce regresije grafički- rješio
d) ispitati hipotezu da je srednja vlažnost tla na području s kojeg su dobiveni podaci jednaka 22% KOD OVOGA VAS MOLIM ZA POMOĆ
HVALA VAM PUNO!!

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
188 = 301 - 113

PostPostano: 19:18 pet, 13. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Škicni [url=http://web.math.hr/nastava/stat/files/chap5.pdf]ovdje[/url]. Tu se i spominje ona statistika o kojoj je pričao nlo, i nju skoristiš i to to to. Ako zapneš, pitaj

Slobodno preskočiš početni teoretski dio, i odeš na primjere kod zadataka... doslovce radiš isto kao zadatak kod kojeg nije zadana ni varijanca ni očekivanje... :D
Škicni ovdje. Tu se i spominje ona statistika o kojoj je pričao nlo, i nju skoristiš i to to to. Ako zapneš, pitaj

Slobodno preskočiš početni teoretski dio, i odeš na primjere kod zadataka... doslovce radiš isto kao zadatak kod kojeg nije zadana ni varijanca ni očekivanje... Very Happy

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
baky0905
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 0 - 1

PostPostano: 19:38 pet, 13. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Sori, ali ne kužim. Nisam bio zadnji put i baš su onda radili testiranje hipoteza, tako da ništa ne kužim... ajd mi pliz pomogni riješit taj d zadatak...očajan sam:(
Sori, ali ne kužim. Nisam bio zadnji put i baš su onda radili testiranje hipoteza, tako da ništa ne kužim... ajd mi pliz pomogni riješit taj d zadatak...očajan sam:(

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 20:02 pet, 13. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zadatke 5.5 i 5.3 pogledaj. Dakle, ti imaš neke svoje podatke o vlažnosti zemlje. Označimo vlažnost sa mi.

Testiraš:
H0: mi = 0.22
H1: mi != 0.22
(dvostrani test, razlika sa 5.5 gdje je jednostrani)

i sad isto ko kod 5.5., uzmeš istu testnu stat, xpotez je izračunata srednja vrijednost vlažnosti iz tvojih podataka, sn je stand devijacija tvojih podataka, a mi je onih 0.22 koje želimo da budu.. n je broj podataka.

kritično područje je određeno u zadatku 5.3, to pročitaš iz tablica. Alfa si zadaš na početku, to je pouzdanost koju želiš... recimo 0.95 je standardno.

Izračunaš vrijednost testne stat, i ako upada u kritično područje, odbaciš nul hipotezu (H0)

[url=http://web.math.hr/nastava/stat/files/t.pdf]tablica[/url]
Zadatke 5.5 i 5.3 pogledaj. Dakle, ti imaš neke svoje podatke o vlažnosti zemlje. Označimo vlažnost sa mi.

Testiraš:
H0: mi = 0.22
H1: mi != 0.22
(dvostrani test, razlika sa 5.5 gdje je jednostrani)

i sad isto ko kod 5.5., uzmeš istu testnu stat, xpotez je izračunata srednja vrijednost vlažnosti iz tvojih podataka, sn je stand devijacija tvojih podataka, a mi je onih 0.22 koje želimo da budu.. n je broj podataka.

kritično područje je određeno u zadatku 5.3, to pročitaš iz tablica. Alfa si zadaš na početku, to je pouzdanost koju želiš... recimo 0.95 je standardno.

Izračunaš vrijednost testne stat, i ako upada u kritično područje, odbaciš nul hipotezu (H0)

tablica

baky0905
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 0 - 1

PostPostano: 20:46 pet, 13. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ako mi je x varijabla dubina, a y varijabla vlažnost, onda u formulu za T razdiobu gdje mi se traži arit sredina, st devijacija ubacujem podatke za y-potez i standardu devijaciju za y?
E da šta ti misliš, sve sam računao standardne devijacije i sredine sa postotcima tipa 22 ( % ), jer su mi tak bili zadani u tablici, e sad kod testiranja hipoteze ak uzmem npr 22 mogu je prihvatit a ako uzmem 0.22 onda je odbacim. i što kad istestiram tu H0 varijablu, nešt si spominjao dvostruki test. MOžeš to malo pojasnit. E da nema tebe još bi roknuo stat:) Hvala ti puno na pomaganju:)
Ako mi je x varijabla dubina, a y varijabla vlažnost, onda u formulu za T razdiobu gdje mi se traži arit sredina, st devijacija ubacujem podatke za y-potez i standardu devijaciju za y?
E da šta ti misliš, sve sam računao standardne devijacije i sredine sa postotcima tipa 22 ( % ), jer su mi tak bili zadani u tablici, e sad kod testiranja hipoteze ak uzmem npr 22 mogu je prihvatit a ako uzmem 0.22 onda je odbacim. i što kad istestiram tu H0 varijablu, nešt si spominjao dvostruki test. MOžeš to malo pojasnit. E da nema tebe još bi roknuo stat:) Hvala ti puno na pomaganju:)

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 21:18 pet, 13. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="baky0905"]Ako mi je x varijabla dubina, a y varijabla vlažnost, onda u formulu za T razdiobu gdje mi se traži arit sredina, st devijacija ubacujem podatke za y-potez i standardu devijaciju za y?
E da šta ti misliš, sve sam računao standardne devijacije i sredine sa postotcima tipa 22 ( % ), jer su mi tak bili zadani u tablici, e sad kod testiranja hipoteze ak uzmem npr 22 mogu je prihvatit a ako uzmem 0.22 onda je odbacim. i što kad istestiram tu H0 varijablu, nešt si spominjao dvostruki test. MOžeš to malo pojasnit. E da nema tebe još bi roknuo stat:) Hvala ti puno na pomaganju:)[/quote]

Da, radiš sve sa y-ima.
Kod testiranja hipoteza staviš mi=22 u H0, tj mi!=22 u H1.

Dvostrani test zbog ovog !=... da je samo > ili < bio bi jednostrani test i drukčije kritično područje...

i mislim da nisi shvatio ovo odbacivanje/prihvačanje H0. Na temelju testne statistike dobiješ neko kritično područje (neki interval). Onda računaš vrijednost te testne statistike sa svojim podacima. Ako ta vrijednost upadne u kritično područje, onda odbacuješ H0, tj kažeš da je pretpostavka da je vlažnost=22% kriva (uz nivo značajnosti od 1-alfa %)
baky0905 (napisa):

Da, radiš sve sa y-ima.
Kod testiranja hipoteza staviš mi=22 u H0, tj mi!=22 u H1.

Dvostrani test zbog ovog !=... da je samo > ili < bio bi jednostrani test i drukčije kritično područje...

i mislim da nisi shvatio ovo odbacivanje/prihvačanje H0. Na temelju testne statistike dobiješ neko kritično područje (neki interval). Onda računaš vrijednost te testne statistike sa svojim podacima. Ako ta vrijednost upadne u kritično područje, onda odbacuješ H0, tj kažeš da je pretpostavka da je vlažnost=22% kriva (uz nivo značajnosti od 1-alfa %)

baky0905
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 0 - 1

PostPostano: 21:34 pet, 13. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Iz tablica koje imam sam isčitao uz značajnost 0.05 P( T>t alfa)=alfa, t(19)=2.093, dobio sam da mi je T=3.0, znači T>t, 3.0>2.093. Hipotezu H0 odbacujem?
Iz tablica koje imam sam isčitao uz značajnost 0.05 P( T>t alfa)=alfa, t(19)=2.093, dobio sam da mi je T=3.0, znači T>t, 3.0>2.093. Hipotezu H0 odbacujem?

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 21:42 pet, 13. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zadatak 5.3 kaže da je kritično područje:

[latex]<-\infty, -t_{\frac{\alpha}{2}}(n-1)> \cup <t_{\frac{\alpha}{2}}(n-1), \infty> [/latex]

u tvom slučaju smo uzeli alfa=0.05 pa je kritično područje:

[latex]<-\infty, -2.0930> \cup <2.0930, \infty> [/latex]

Izračunaš vrijednost testne stat

[latex]T = \frac{\overline{X}_n-\mu}{S_n} \cdot \sqrt{n}[/latex]

i vidiš dal je ta vrijednost unutar kritičnog područja (s time da staviš mi=22).

i to je to :D

ako ti je test-stat ispala 3, onda odbacuješ H0. :D
Zadatak 5.3 kaže da je kritično područje:

u tvom slučaju smo uzeli alfa=0.05 pa je kritično područje:

Izračunaš vrijednost testne stat

i vidiš dal je ta vrijednost unutar kritičnog područja (s time da staviš mi=22).

i to je to Very Happy

ako ti je test-stat ispala 3, onda odbacuješ H0. Very Happy

baky0905
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 0 - 1

PostPostano: 21:47 pet, 13. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne znam šta da ti kažem nego puno ti hvala, idem spavati pa ću sutra to dovršit. Još ću te nešto kratko sutra pitati.
Pozdrav!
Ne znam šta da ti kažem nego puno ti hvala, idem spavati pa ću sutra to dovršit. Još ću te nešto kratko sutra pitati.
Pozdrav!

[Vrh]
baky0905
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 0 - 1

PostPostano: 14:14 sub, 14. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da li da alfa 0.05 dijelim na dva pa da onda isčitam iz tablica kritične vrijedosti ili... pošto koristim dvosmjerno ispitivanje hipoteze.
Da li da alfa 0.05 dijelim na dva pa da onda isčitam iz tablica kritične vrijedosti ili... pošto koristim dvosmjerno ispitivanje hipoteze.

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 14:22 sub, 14. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="baky0905"]Da li da alfa 0.05 dijelim na dva pa da onda isčitam iz tablica kritične vrijedosti ili... pošto koristim dvosmjerno ispitivanje hipoteze.[/quote]

Tako je. Kritično područje je određeno sa t (alfa pola) (19) 8)
baky0905 (napisa):

Tako je. Kritično područje je određeno sa t (alfa pola) (19) Cool

baky0905
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 0 - 1

PostPostano: 14:33 sub, 14. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Al ja niti u jednoj tablici ne mogu naći alfa 0.025, sad me to totalno zbunilo. Znači ovo što sam računao za 0.05 sam računao kao da je sa obje strane 0.05 znači da je ukupna razina značajnosti s kojom sam računao alfa=0.1, a kao računao sam s alfa/2=0.05...
Al ja niti u jednoj tablici ne mogu naći alfa 0.025, sad me to totalno zbunilo. Znači ovo što sam računao za 0.05 sam računao kao da je sa obje strane 0.05 znači da je ukupna razina značajnosti s kojom sam računao alfa=0.1, a kao računao sam s alfa/2=0.05...

[Vrh]
tihana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
134 = 153 - 19

PostPostano: 14:37 sub, 14. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="baky0905"]Al ja niti u jednoj tablici ne mogu naći alfa 0.025, sad me to totalno zbunilo. Znači ovo što sam računao za 0.05 sam računao kao da je sa obje strane 0.05 znači da je ukupna razina značajnosti s kojom sam računao alfa=0.1, a kao računao sam s alfa/2=0.05...[/quote]

[url=http://web.math.hr/nastava/stat/files/t.pdf]tablica[/url]- imaš 0.025 :)
baky0905 (napisa):

tablica- imaš 0.025 Smile

baky0905
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 0 - 1

PostPostano: 14:39 sub, 14. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

al to je jednosmjerna, i ne razumijem pojam kvantil

[Vrh]
tihana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
134 = 153 - 19

PostPostano: 14:43 sub, 14. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="baky0905"]al to je jednosmjerna, i ne razumijem pojam kvantil[/quote]

kako misliš jednosmjerna?

iz tablice vidiš da je t (0.025)(19)=2.0930 pa je kritično područje <-2.0930,2.0930>

ok?

ah, nisam pročitala zadatak, kritično područje mi je krivo, gore je luuka napisao koje je točno :P
baky0905 (napisa):

kako misliš jednosmjerna?

iz tablice vidiš da je t (0.025)(19)=2.0930 pa je kritično područje ←2.0930,2.0930>

ok?

ah, nisam pročitala zadatak, kritično područje mi je krivo, gore je luuka napisao koje je točno Razz

Zadnja promjena: tihana; 14:48 sub, 14. 2. 2009; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
baky0905
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 0 - 1

PostPostano: 14:47 sub, 14. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mislio sam pošto je -one tale- razdioba, a ja koristim dvosmjerno ispitivanje hipoteze da mi treba tablica za -two tale- razdiobu...
Ja imam ta two tale tablicu i uz razinu značajnosti 0.05 mi je ispala 2.093 kritična vrijednost.
Pa me sad zbunilo to da bi trebao naći iz te tablice za razinu značajnosti od 0.025 pošto mi treba alfa pola, al toga u mojoj tablici nema:(
Mislio sam pošto je -one tale- razdioba, a ja koristim dvosmjerno ispitivanje hipoteze da mi treba tablica za -two tale- razdiobu...
Ja imam ta two tale tablicu i uz razinu značajnosti 0.05 mi je ispala 2.093 kritična vrijednost.
Pa me sad zbunilo to da bi trebao naći iz te tablice za razinu značajnosti od 0.025 pošto mi treba alfa pola, al toga u mojoj tablici nema:(

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 14:57 sub, 14. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kvantili su oni brojevi koji određuju rubove kritičnog područja... svejedno je koji test radiš, dal jednosmjerni ili dvosmjerni, samo ti je bitan alfa (ili alfa pola) i broj stupnjeva slobode (n-1). Pogledaj slike kod zadataka 5.5 i sl, tamo je lijepo nacrtano kaj se traži...

inače, kvantil je broj za kojeg vrijedi da je od njega nadalje (<kvantil do besk>, tj <-besk, -kvantil> ovisno o testu ) površina ispod grafa razdiobe jednaka alfa. Kod dvostranog testa mora biti alfa pola, jer imamo na dvije strane (to kod simetričnih razdioba, kakva je t ili normalna). Pa ej na svakoj strani površina alfa pola, što je u sumi alfa :D
Kvantili su oni brojevi koji određuju rubove kritičnog područja... svejedno je koji test radiš, dal jednosmjerni ili dvosmjerni, samo ti je bitan alfa (ili alfa pola) i broj stupnjeva slobode (n-1). Pogledaj slike kod zadataka 5.5 i sl, tamo je lijepo nacrtano kaj se traži...

inače, kvantil je broj za kojeg vrijedi da je od njega nadalje (<kvantil do besk>, tj <-besk, -kvantil> ovisno o testu ) površina ispod grafa razdiobe jednaka alfa. Kod dvostranog testa mora biti alfa pola, jer imamo na dvije strane (to kod simetričnih razdioba, kakva je t ili normalna). Pa ej na svakoj strani površina alfa pola, što je u sumi alfa Very Happy

baky0905
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 0 - 1

PostPostano: 15:06 sub, 14. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Napisat ću onda da sam uzeo razinu značajnosti 0.1 pošto mi ona nije zadana, i onda će mi kritično područje koje sam tražio uz alfa/2=0.05 biti 2.093:) i rješen problem. jel tako bolje?
Napisat ću onda da sam uzeo razinu značajnosti 0.1 pošto mi ona nije zadana, i onda će mi kritično područje koje sam tražio uz alfa/2=0.05 biti 2.093:) i rješen problem. jel tako bolje?

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 15:10 sub, 14. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Krivo si isčito tablicu... gledaš onaj broj koji je ispod t
za alfa=0.1, broj ispod t je alfa pola= 0.05 pa je
[latex]t_{\frac{\alpha}{2}}(19) = 1.7291[/latex]

za alfa=0.05, broj ispod t je alfa pola= 0.025 pa je
[latex]t_{\frac{\alpha}{2}}(19) = 2.0930[/latex]
Krivo si isčito tablicu... gledaš onaj broj koji je ispod t
za alfa=0.1, broj ispod t je alfa pola= 0.05 pa je

za alfa=0.05, broj ispod t je alfa pola= 0.025 pa je

baky0905
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 0 - 1

PostPostano: 15:23 sub, 14. 2. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Tak sam očitao u mojoj tablici, tamo je za 0.05 t=2.093...Ak je to onda za dvosmjerni test onda je to odmah već alfa/2...tako ću napisat. Ma totalno su me zbunila ta dva tipa tablica. Puno vam hvala na trudu... na forumu mog faksa nikad nebi dočekao odgovor vjerovatno.
Tak sam očitao u mojoj tablici, tamo je za 0.05 t=2.093...Ak je to onda za dvosmjerni test onda je to odmah već alfa/2...tako ću napisat. Ma totalno su me zbunila ta dva tipa tablica. Puno vam hvala na trudu... na forumu mog faksa nikad nebi dočekao odgovor vjerovatno.

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Statistika Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2  Sljedeće
Stranica 1 / 2.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum