Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

faljovi po šifrom

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Računala (općenito)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
tomitza
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 7 - 2

PostPostano: 10:49 uto, 30. 6. 2009    Naslov: faljovi po šifrom Citirajte i odgovorite

...ovako, zanimam me dal u windouzima postoji neka opcija, tip "lock file", koja bi zakljucala file koji bi se mogao otvoriti samo šifrom...nasao sam par programa za to, ali otkljucavanje i zakljucavanje se izvodi preko tih programa, odnosno, on ih zakljuca, a na drugom racunalu ih nemogu otklucati bez tih programa... ovo pitam samo informativno, nije da sam poceo pisat knjigu i ne zelim da ju itko cita ;)
...ovako, zanimam me dal u windouzima postoji neka opcija, tip "lock file", koja bi zakljucala file koji bi se mogao otvoriti samo šifrom...nasao sam par programa za to, ali otkljucavanje i zakljucavanje se izvodi preko tih programa, odnosno, on ih zakljuca, a na drugom racunalu ih nemogu otklucati bez tih programa... ovo pitam samo informativno, nije da sam poceo pisat knjigu i ne zelim da ju itko cita Wink
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 12:01 uto, 30. 6. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Postoji; odi na file properties, pa trazi (mislim da je Encrypt ili tako nesto). :) Sorry, ne koristim Win, pa se ne sjecam detaljno, ali znam da ima. 8)
(mozda ovisi i o verziji Win-a)
Postoji; odi na file properties, pa trazi (mislim da je Encrypt ili tako nesto). Smile Sorry, ne koristim Win, pa se ne sjecam detaljno, ali znam da ima. Cool
(mozda ovisi i o verziji Win-a)

[Vrh]
mibo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
= 6 - 3

PostPostano: 13:15 uto, 30. 6. 2009    Naslov: Re: faljovi po šifrom Citirajte i odgovorite

[quote="tomitza"]...ovako, zanimam me dal u windouzima postoji neka opcija, tip "lock file", koja bi zakljucala file koji bi se mogao otvoriti samo šifrom...[/quote]

Ta opcija postoji na Windowsima gdje je disk formatiran kao NTFS ([url]http://en.wikipedia.org/wiki/Encrypting_File_System[/url]); desni klik na file -> properties -> advanced pa na encrypt staviš kvačicu.

[img]http://technet.microsoft.com/en-us/library/Bb457065.crypt02_big(en-us,TechNet.10).gif[/img]

Kada tako kriptirani file kopiraš na drugi medij (ili komp) datoteka će se dekriptirati. Ključ za šifriranje datoteke je vezan uz tvoj user account na tom računalu.

[quote="tomitza"]nasao sam par programa za to, ali otkljucavanje i zakljucavanje se izvodi preko tih programa, odnosno, on ih zakljuca, a na drugom racunalu ih nemogu otklucati bez tih programa... ovo pitam samo informativno, nije da sam poceo pisat knjigu i ne zelim da ju itko cita ;)[/quote]

Preporučam http://www.truecrypt.org/.
tomitza (napisa):
...ovako, zanimam me dal u windouzima postoji neka opcija, tip "lock file", koja bi zakljucala file koji bi se mogao otvoriti samo šifrom...

Ta opcija postoji na Windowsima gdje je disk formatiran kao NTFS (http://en.wikipedia.org/wiki/Encrypting_File_System); desni klik na file → properties → advanced pa na encrypt staviš kvačicu.

Kada tako kriptirani file kopiraš na drugi medij (ili komp) datoteka će se dekriptirati. Ključ za šifriranje datoteke je vezan uz tvoj user account na tom računalu.

tomitza (napisa):
nasao sam par programa za to, ali otkljucavanje i zakljucavanje se izvodi preko tih programa, odnosno, on ih zakljuca, a na drugom racunalu ih nemogu otklucati bez tih programa... ovo pitam samo informativno, nije da sam poceo pisat knjigu i ne zelim da ju itko cita Wink

Preporučam http://www.truecrypt.org/.

George Orwell: 1984
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Novi
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
60 = 69 - 9

PostPostano: 14:10 uto, 30. 6. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ako koristis Win, sva je sansa da koristis i Office. Kako spominjes knjigu, lako moguce da ti lock treba za tekst fajl. Jesam li upravu?
Ako je tako, Word ima podrzanu nekakvu enkripciju. Kad sejvas fajl, prije no kliknes Save, klikni na Tools ili Save options ili nesto takvoga (u ovom novom se bas ne snalazim). Cini mi se da je bilo i na 97-ici pa nadalje, a mozda i prije. I onda ima polje di stavis password. I sad ako fajl preneses na drugi komp koji ima Win i Word kad pokusas otvorit fajl triba bi iskocit prozor sa natpisom Enter Pass ili tako nesto.
Ako koristis Win, sva je sansa da koristis i Office. Kako spominjes knjigu, lako moguce da ti lock treba za tekst fajl. Jesam li upravu?
Ako je tako, Word ima podrzanu nekakvu enkripciju. Kad sejvas fajl, prije no kliknes Save, klikni na Tools ili Save options ili nesto takvoga (u ovom novom se bas ne snalazim). Cini mi se da je bilo i na 97-ici pa nadalje, a mozda i prije. I onda ima polje di stavis password. I sad ako fajl preneses na drugi komp koji ima Win i Word kad pokusas otvorit fajl triba bi iskocit prozor sa natpisom Enter Pass ili tako nesto.

Markec
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-3 = 37 - 40

PostPostano: 14:19 uto, 30. 6. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="tomitza"]nasao sam par programa za to, ali otkljucavanje i zakljucavanje se izvodi preko tih programa, odnosno, on ih zakljuca, a na drugom racunalu ih nemogu otklucati bez tih programa... [/quote]

Po mom misljenju najednostavnije ti je instalirat [url=http://www.7-zip.org/download.html]7zip[/url] koji je besplatan i onda svaki put kad zelis zakljucat file napravit .exe arhivu sa lozinkom. Gdje god dodes mozes ju raspakirat a enkripcija je i vise nego dobra (i nije bitno kakva je vrsta datoteke)
tomitza (napisa):
nasao sam par programa za to, ali otkljucavanje i zakljucavanje se izvodi preko tih programa, odnosno, on ih zakljuca, a na drugom racunalu ih nemogu otklucati bez tih programa...

Po mom misljenju najednostavnije ti je instalirat 7zip koji je besplatan i onda svaki put kad zelis zakljucat file napravit .exe arhivu sa lozinkom. Gdje god dodes mozes ju raspakirat a enkripcija je i vise nego dobra (i nije bitno kakva je vrsta datoteke)

slika.GIF
 Description:
 Filesize:  34.73 KB
 Viewed:  115 Time(s)

slika.GIF

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 14:20 uto, 30. 6. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Vezano uz enkripciju ugradjenu u Word... kao i inace kad se u istu recenicu stave "Microsoft" i "security", [url=http://www.oraxcel.com/projects/encoffice/help/How_safe_is_Word_encryption.html]treba biti oprezan[/url]. ;)
Vezano uz enkripciju ugradjenu u Word... kao i inace kad se u istu recenicu stave "Microsoft" i "security", treba biti oprezan. Wink

[Vrh]
tomitza
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 2

PostPostano: 19:10 uto, 30. 6. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

nakon malo testiranja, 7zip i enkripcija u MS wordu(uz male prilagodbe) mi se cine najboljim besplatnim rjesenjima... hvala puno svima... :thankyou:
nakon malo testiranja, 7zip i enkripcija u MS wordu(uz male prilagodbe) mi se cine najboljim besplatnim rjesenjima... hvala puno svima... Thank you
[Vrh]
mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

199 = 237 - 38

PostPostano: 19:43 uto, 30. 6. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="tomitza"]nakon malo testiranja, 7zip i enkripcija u MS wordu(uz male prilagodbe) mi se cine najboljim besplatnim rjesenjima... hvala puno svima... :thankyou:[/quote]
Enkripcija u MS Wordu nije besplatno rjesenje. :prodike:

Za koristiti enkripciju MS Worda trebas pljunutu cca 2900 kn (1300 kn za WinXP + 1600 kn za MS Office). Ja to stvarno ne bih nazivao besplatnim rjesenjem. :roll:
tomitza (napisa):
nakon malo testiranja, 7zip i enkripcija u MS wordu(uz male prilagodbe) mi se cine najboljim besplatnim rjesenjima... hvala puno svima... Thank you

Enkripcija u MS Wordu nije besplatno rjesenje. Drzim prodike

Za koristiti enkripciju MS Worda trebas pljunutu cca 2900 kn (1300 kn za WinXP + 1600 kn za MS Office). Ja to stvarno ne bih nazivao besplatnim rjesenjem. Rolling Eyes

mibo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
= 6 - 3

PostPostano: 19:59 uto, 30. 6. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]Vezano uz enkripciju ugradjenu u Word... kao i inace kad se u istu recenicu stave "Microsoft" i "security", [url=http://www.oraxcel.com/projects/encoffice/help/How_safe_is_Word_encryption.html]treba biti oprezan[/url]. ;)[/quote]

Štoviše, Micro$oft je pogrešno implementirao RC4 za enkripciju u Office paketu; vidi [url]http://eprint.iacr.org/2005/007.pdf[/url] :roll:
vsego (napisa):
Vezano uz enkripciju ugradjenu u Word... kao i inace kad se u istu recenicu stave "Microsoft" i "security", treba biti oprezan. Wink

Štoviše, Micro$oft je pogrešno implementirao RC4 za enkripciju u Office paketu; vidi http://eprint.iacr.org/2005/007.pdf Rolling Eyes

George Orwell: 1984
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 20:03 uto, 30. 6. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="mibo"][quote="vsego"]Vezano uz enkripciju ugradjenu u Word... kao i inace kad se u istu recenicu stave "Microsoft" i "security", [url=http://www.oraxcel.com/projects/encoffice/help/How_safe_is_Word_encryption.html]treba biti oprezan[/url]. ;)[/quote]
Štoviše, Micro$oft je pogrešno implementirao RC4 za enkripciju u Office paketu; vidi [url]http://eprint.iacr.org/2005/007.pdf[/url] :roll:[/quote]

Ma, to je njima uobicajeno. :lol: Uspjeli su potrgati cak i Kerberosa kad su ga gurali u onaj domain directory ili kako se to cudo vec zove. :D
mibo (napisa):
vsego (napisa):

Štoviše, Micro$oft je pogrešno implementirao RC4 za enkripciju u Office paketu; vidi http://eprint.iacr.org/2005/007.pdf Rolling Eyes

Ma, to je njima uobicajeno. Laughing Uspjeli su potrgati cak i Kerberosa kad su ga gurali u onaj domain directory ili kako se to cudo vec zove. Very Happy

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Računala (općenito) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum