Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Inverz matrice pomoću svojstvenog polinoma (objasnjenje gradiva)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
tidus
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
-1 = 15 - 16

PostPostano: 17:10 pon, 25. 5. 2009    Naslov: Inverz matrice pomoću svojstvenog polinoma Citirajte i odgovorite

Može li mi netko reći kako se traži inverz matrice pomoću svojstvenog polinoma??? znam da ako je a svojstvena vrijednost od A onda je a^(-1) svojstvena vrijednost od A^(-1). ali tako nemogu dobiti A^(-1) nego njezin polinom. U čemu griješim??
Može li mi netko reći kako se traži inverz matrice pomoću svojstvenog polinoma??? znam da ako je a svojstvena vrijednost od A onda je a^(-1) svojstvena vrijednost od A^(-1). ali tako nemogu dobiti A^(-1) nego njezin polinom. U čemu griješim??

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 17:40 pon, 25. 5. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Neka je [latex]k_A(x) = \alpha_0 + \alpha_1 x +... + \alpha_n x^n[/latex] karakteristični polinom od regularne matrice A koja je dimenzije n. Po Hamilton-Cayleyevom tm je [latex]k_A(A)=0[/latex] pa imamo:
[latex]0 = \alpha_0 I + \alpha_1 A +... + \alpha_n A^n[/latex] pa sa malo algebarske manipulacije dobijemo da je:
[latex] \alpha_0 I = - \alpha_1 A -... - \alpha_n A^n[/latex]
matrica je regularna pa je alfa_0 != 0 (jer je to alfa_0=detA) pa dijeljenjem sa alfa_0 i djelovanjem sa A^-1 imamo:

[latex] A^{-1}= \frac{1}{\alpha_0}(- \alpha_1 -... - \alpha_n A^{n-1})[/latex]
što je polinom u A :D
Neka je karakteristični polinom od regularne matrice A koja je dimenzije n. Po Hamilton-Cayleyevom tm je pa imamo:
pa sa malo algebarske manipulacije dobijemo da je:

matrica je regularna pa je alfa_0 != 0 (jer je to alfa_0=detA) pa dijeljenjem sa alfa_0 i djelovanjem sa A^-1 imamo:

što je polinom u A Very Happy

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
tidus
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 15 - 16

PostPostano: 14:53 uto, 26. 5. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

dok sam čitao rješenje problema sjetio sam se da sam ga već koristio :oops: . hvala!!!
dok sam čitao rješenje problema sjetio sam se da sam ga već koristio Embarassed . hvala!!!

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum