Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

greske u zbirci?
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Nesi
Inventar Foruma
(Moderator)
Inventar Foruma<br>(Moderator)

Spol: kućni ljubimac
Sarma: -

PostPostano: 1:04 uto, 3. 2. 2004    Naslov: greske u zbirci? Citirajte i odgovorite

dakle, zbirka od Maje Cvitkovic
strana 43, dijelovi 16tog zadatka, pisem samo one na koje imam prigovor, pa nek mi netko :krcko: rijesi misterije i ostale nedoumice :g:

[quote="Zbrika"]
U ovom zadatku brojimo prirodne brojeve s raznim svojstvima.
[b]a)[/b] Koliko ima prirodnih brojeva manjih od 10 000 s razlicitim znamenkama?
[b]c)[/b] Koliko ima prirodnih brojeva vecih ili jednakih 100, a manjih od 10 000 s razlicitim znamenkama?
[b]d)[/b] Koliko ima neparnih brojeva vecih ili jednakih 100, a manjih od 10 000 s razlicitim znamenkama?[/quote]

[quote="rjesenja iz Zbirke"]
[b]a)[/b] Prirodni brojevi manji od 10 000 su prirodni brojevi s najvise 4 znamenke. Buduci da imamo na raspolaganju i nulu, mozemo brojati uredjene cetvorke znamenaka.
Prvu znamenku biramo na 10 nacina, drugu biramo medju preostalim znamenkama - dakle na 9 nacina, trecu na 8, cetvrtu na 7. Rezultat: 10*9*8*7 (dodatak by Nesi: ovo je 5040)

[b]c)[/b] Biramo cetiri znamenke. Prvu znamenku mozemo izabrati na 10, drugu na 9 nacina. Pritom se ne smije dogoditi da obje "vodece" znamenke budu jednake nuli, jer bismo tako dobili dvoznamenkast broj (broj manji od 100). No, to se niti ne moze dogoditi jer biramo razlicite znamenke. Nastavimo li birati, vidimo da trecu znamenku mozemo izabrati na 8, a cetvrtu na 7 nacin. Rezultat: 10*9*8*7 (dodatak by Nesi: ovo je 5040)

[b]d)[/b] Ako i u ovom dijelu zadatka nastavimo birati kao i prije, mogli bismo zapasti u problem. Naime zadnja (cetvrta) znamenka mora biti neparna. Broj izbora nepotrosenih neparnih brojeva ovisi o tome da li smo, odnosno koliko "trosili" neparne brojeve za prve tri znamenke. Tu nam teorem o uzastopnom prebrojavanju ne daje rezultat, jer on broji situacije u kojima za svaki izbor npr prve koordinate imamo neki fixni broj nacina izbora druge koordinate.
Pokusajmo sada brojati unazad, tj. tako da se prvo rijesimo zadnje znamenke - one koja je zadavala ogranicenja. Nju mozemo izabrati na 5 nacina. Sljedecu znamenku - npr znamenku desetica - mozemo izabrati na 9 nacina, znamenku stotica na 8, znamenku tisucica na 7 nacina. Rezultat: 5*9*8*7 (dodatak by Nesi: ovo je 2520)[/quote]

moja rjesenja i osvrt zasto mislim da ova rjesenja nisu dobra:
[b]a)[/b] slazem se sa su brojevi uvjeta oni sa NAJVISE 4 znamenke, ali kazem da i oni sa 1, 2 znamenke isto zadovoljavaju da su manji od 10 000 pa predlazem brojanje ovako:
4 znamenkastih sa razlicitim znam: 9*9*8*7
3 znamenkastih sa razlicitim znam: 9*9*8
2 znamenkastih sa razlicitim znam: 9*9
1 znamenkastih sa razlicitim znam: 9

ukupno: 5274 sto je vise nego 5040 by Maja
e sad, gdje ja mislim da je greska
ako bi ona uzela prvi znamenku nulu, vec je nulu potrosila i izgubila je sve dvoznamenkaste i jednoznamenkaste brojeve sa razlicitim znamenkama i one troznamenkaste koji imaju jednu od znamenaka nulu a njih ima 81 + 9 + 144 = 234 sto sa njenih 5040 daje upravo mojih 5274

a i dvoznamenkasti i jednoznamenkasti brojevi sa razlicitim znamenkama i one troznamenkasti koji imaju jednu od znamenaka nulu su isto prirodni brojevi manji od 10 000, zar ne?

[b]c)[/b] moja ideja: oni iz a) pa im oduzmemo sve 1 i 2 znamenkaste, kojih ima 90 i dobivamo: 5184
u Majinih 5040 su se opet izgubili troznamenkasti koji imaju negdje nulu (njih 144)

[b]d)[/b]
za ovo sam poprilicno uvjerena da je krivo :!:
naime, tako sam ja mislila kad smo to radili na vjezbama (29.10.2003.), i Krcko mi je objasnio zasto taj nacin ne valja: naime, opet problem s nulom
kad bi isli ovako kako je Maja napisala
zadnja na 5 nacina
desetica na 9 nacina
stotica na 8
tisucica na 7 nacina
ukupno 2520 nacina
nismo iskljucili mogucnost da nula bude na prvom mjestu
ali to nije trivijalno jer smo ju negdje mogli izabrati, pa ju onda niti ne mozemo izabrati za prvo mjesto, ili smo ju mogli ne izabrati, pa ju moramo izbaciti iz biranja za prvo mjesto
i opet, nije svejedno da li ju izaberemo na trece ili na drugo mjesto

bolji nacin (by Krcko)
zadnja na 5 nacina
prva na 8 (ne smije biti 0 i ne smije biti ova koju smo vec uzeli)
druga na 8 (smije biti 0, ali nijedna vec izabrana, a dvije smo izabrali)
treca na 7 (ono sto je ostalo za biranje, isto, smije biti nula osim ako je vec izabrana)

sto dovodi do 8*8*7*5 nacina ili 2240 za 4znamenkaste brojeve
i 8*8*5 ili 320 ua 3znamenkaste
tj ukupno 2560 brojeva (Maji fali 40 brojeva)
za ovo sam poprilicno sigurna da je Maji krivo

a za a) i c) sam poprilicno uvjerena da je moje dobro

ono, ako se pokaze da sam nesto krivo shvatila, voljela bih da me netko razuvjeri
a ako se ispostavi da je ovo krivo, onda ne znam..... :?
dakle, zbirka od Maje Cvitkovic
strana 43, dijelovi 16tog zadatka, pisem samo one na koje imam prigovor, pa nek mi netko Krcko, pomagaj! rijesi misterije i ostale nedoumice Mr. Green

Zbrika (napisa):

U ovom zadatku brojimo prirodne brojeve s raznim svojstvima.
a) Koliko ima prirodnih brojeva manjih od 10 000 s razlicitim znamenkama?
c) Koliko ima prirodnih brojeva vecih ili jednakih 100, a manjih od 10 000 s razlicitim znamenkama?
d) Koliko ima neparnih brojeva vecih ili jednakih 100, a manjih od 10 000 s razlicitim znamenkama?

rjesenja iz Zbirke (napisa):

a) Prirodni brojevi manji od 10 000 su prirodni brojevi s najvise 4 znamenke. Buduci da imamo na raspolaganju i nulu, mozemo brojati uredjene cetvorke znamenaka.
Prvu znamenku biramo na 10 nacina, drugu biramo medju preostalim znamenkama - dakle na 9 nacina, trecu na 8, cetvrtu na 7. Rezultat: 10*9*8*7 (dodatak by Nesi: ovo je 5040)

c) Biramo cetiri znamenke. Prvu znamenku mozemo izabrati na 10, drugu na 9 nacina. Pritom se ne smije dogoditi da obje "vodece" znamenke budu jednake nuli, jer bismo tako dobili dvoznamenkast broj (broj manji od 100). No, to se niti ne moze dogoditi jer biramo razlicite znamenke. Nastavimo li birati, vidimo da trecu znamenku mozemo izabrati na 8, a cetvrtu na 7 nacin. Rezultat: 10*9*8*7 (dodatak by Nesi: ovo je 5040)

d) Ako i u ovom dijelu zadatka nastavimo birati kao i prije, mogli bismo zapasti u problem. Naime zadnja (cetvrta) znamenka mora biti neparna. Broj izbora nepotrosenih neparnih brojeva ovisi o tome da li smo, odnosno koliko "trosili" neparne brojeve za prve tri znamenke. Tu nam teorem o uzastopnom prebrojavanju ne daje rezultat, jer on broji situacije u kojima za svaki izbor npr prve koordinate imamo neki fixni broj nacina izbora druge koordinate.
Pokusajmo sada brojati unazad, tj. tako da se prvo rijesimo zadnje znamenke - one koja je zadavala ogranicenja. Nju mozemo izabrati na 5 nacina. Sljedecu znamenku - npr znamenku desetica - mozemo izabrati na 9 nacina, znamenku stotica na 8, znamenku tisucica na 7 nacina. Rezultat: 5*9*8*7 (dodatak by Nesi: ovo je 2520)

moja rjesenja i osvrt zasto mislim da ova rjesenja nisu dobra:
a) slazem se sa su brojevi uvjeta oni sa NAJVISE 4 znamenke, ali kazem da i oni sa 1, 2 znamenke isto zadovoljavaju da su manji od 10 000 pa predlazem brojanje ovako:
4 znamenkastih sa razlicitim znam: 9*9*8*7
3 znamenkastih sa razlicitim znam: 9*9*8
2 znamenkastih sa razlicitim znam: 9*9
1 znamenkastih sa razlicitim znam: 9

e sad, gdje ja mislim da je greska
ako bi ona uzela prvi znamenku nulu, vec je nulu potrosila i izgubila je sve dvoznamenkaste i jednoznamenkaste brojeve sa razlicitim znamenkama i one troznamenkaste koji imaju jednu od znamenaka nulu a njih ima 81 + 9 + 144 = 234 sto sa njenih 5040 daje upravo mojih 5274

a i dvoznamenkasti i jednoznamenkasti brojevi sa razlicitim znamenkama i one troznamenkasti koji imaju jednu od znamenaka nulu su isto prirodni brojevi manji od 10 000, zar ne?

c) moja ideja: oni iz a) pa im oduzmemo sve 1 i 2 znamenkaste, kojih ima 90 i dobivamo: 5184
u Majinih 5040 su se opet izgubili troznamenkasti koji imaju negdje nulu (njih 144)

d)
za ovo sam poprilicno uvjerena da je krivo Exclamation
naime, tako sam ja mislila kad smo to radili na vjezbama (29.10.2003.), i Krcko mi je objasnio zasto taj nacin ne valja: naime, opet problem s nulom
kad bi isli ovako kako je Maja napisala
zadnja na 5 nacina
desetica na 9 nacina
stotica na 8
tisucica na 7 nacina
ukupno 2520 nacina
nismo iskljucili mogucnost da nula bude na prvom mjestu
ali to nije trivijalno jer smo ju negdje mogli izabrati, pa ju onda niti ne mozemo izabrati za prvo mjesto, ili smo ju mogli ne izabrati, pa ju moramo izbaciti iz biranja za prvo mjesto
i opet, nije svejedno da li ju izaberemo na trece ili na drugo mjesto

bolji nacin (by Krcko)
zadnja na 5 nacina
prva na 8 (ne smije biti 0 i ne smije biti ova koju smo vec uzeli)
druga na 8 (smije biti 0, ali nijedna vec izabrana, a dvije smo izabrali)
treca na 7 (ono sto je ostalo za biranje, isto, smije biti nula osim ako je vec izabrana)

sto dovodi do 8*8*7*5 nacina ili 2240 za 4znamenkaste brojeve
i 8*8*5 ili 320 ua 3znamenkaste

a za a) i c) sam poprilicno uvjerena da je moje dobro

ono, ako se pokaze da sam nesto krivo shvatila, voljela bih da me netko razuvjeri
a ako se ispostavi da je ovo krivo, onda ne znam..... Confused

defar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 5 - 0

PostPostano: 2:11 uto, 3. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

o, boze, pa zar svi matematchari tako bizarno provode svoje slobodno vrijeme?
za krcka znam da trazi greske na sluzbenim obavjesnim mjestima hrvatske lutrije,
asistenta vsegu necu ni spominjat, al nesi?! :shock:
zas ne mozete svi lijepo crtat, slusat muziku i odlazit u duge setnje sa svojim zlatnim retriverima? :D

hm, pa zbirke imaju greske, to se desava. sad malo JE veci bed ako se zena raspise o toj svojoj krivoj ideji ovako... :?
za krcka znam da trazi greske na sluzbenim obavjesnim mjestima hrvatske lutrije,
asistenta vsegu necu ni spominjat, al nesi?! Shocked
zas ne mozete svi lijepo crtat, slusat muziku i odlazit u duge setnje sa svojim zlatnim retriverima? Very Happy

hm, pa zbirke imaju greske, to se desava. sad malo JE veci bed ako se zena raspise o toj svojoj krivoj ideji ovako... Confused

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Nesi
Inventar Foruma
(Moderator)

PostPostano: 2:17 uto, 3. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="defar"]o, boze, pa zar svi matematchari tako bizarno provode svoje slobodno vrijeme?[/quote]

tko je spominjao SLOBODNO vrijeme? :blueshock:
ja spremam pismeni dio ispita iz kombinatorike za srijedu, citaj sutra po sadasnjem vremenu.... :shocked!:
pa mi nije bas svejedno hocu li ga spremati po tocnim ili krivim stvarima.... :roll:
i nije mi svejedno jel moja logika valja ili ne..... :|

no, valjda ce :bow: Krcko :bow: ovo vidjeti na vrijeme.....
defar (napisa):

tko je spominjao SLOBODNO vrijeme? Disaster!!!
ja spremam pismeni dio ispita iz kombinatorike za srijedu, citaj sutra po sadasnjem vremenu.... #Shocked
pa mi nije bas svejedno hocu li ga spremati po tocnim ili krivim stvarima.... Rolling Eyes
i nije mi svejedno jel moja logika valja ili ne..... Neutral

no, valjda ce I bow before you Krcko I bow before you ovo vidjeti na vrijeme.....

defar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 0

PostPostano: 2:38 uto, 3. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

uh, sad sam sve ovo morala procitat...i, da, slazem se s tobom da dvoznamenkasti broj napisan na cetiri mjesta nije 'cetveroznamenkasti broj sa svim razlicitim znamenkama', jer se nula mora ponovit.
i ovo ostalo zvuci suvislo, ako ti to sto znaci. a vjerujem da ce te umiriti tek krcko kad prozbori. :D
enivejs, nemoj se opterecivati greskama u zbirci, vidis kako si ti to sebi lijepo sama rastumacila, i dokazala - racun stima!
uh, sad sam sve ovo morala procitat...i, da, slazem se s tobom da dvoznamenkasti broj napisan na cetiri mjesta nije 'cetveroznamenkasti broj sa svim razlicitim znamenkama', jer se nula mora ponovit.
i ovo ostalo zvuci suvislo, ako ti to sto znaci. a vjerujem da ce te umiriti tek krcko kad prozbori. Very Happy
enivejs, nemoj se opterecivati greskama u zbirci, vidis kako si ti to sebi lijepo sama rastumacila, i dokazala - racun stima!

[Vrh]
Nesi
Inventar Foruma
(Moderator)

PostPostano: 2:45 uto, 3. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="defar"]uh, sad sam sve ovo morala procitat...[/quote]

:g:

[quote="defar"]i ovo ostalo zvuci suvislo, ako ti to sto znaci. [/quote]

zapravo i znaci :)

[quote="defar"]a vjerujem da ce te umiriti tek krcko kad prozbori. :D [/quote]

a ono, vjerujem da ce on brzo otkriti greske u koracima ako ih ima :)
nadam se da ih nema, ali ono.... :grebgreb:
pokazao se kao jako dobar pronalazac pogresaka tog tipa, pa cekam prst sudbine :g:

[quote="defar"]enivejs, nemoj se opterecivati greskama u zbirci, vidis kako si ti to sebi lijepo sama rastumacila, i dokazala - racun stima![/quote]

ma, uvijek me brine ono - da mi logika nije kriva.....
ono, zivcanost raste s priblizavanjem dana ispita :)
defar (napisa):
uh, sad sam sve ovo morala procitat...

Mr. Green

defar (napisa):
i ovo ostalo zvuci suvislo, ako ti to sto znaci.

zapravo i znaci Smile

defar (napisa):
a vjerujem da ce te umiriti tek krcko kad prozbori. Very Happy

a ono, vjerujem da ce on brzo otkriti greske u koracima ako ih ima Smile
nadam se da ih nema, ali ono.... Kotacici rade 100 na sat
pokazao se kao jako dobar pronalazac pogresaka tog tipa, pa cekam prst sudbine Mr. Green

defar (napisa):

ma, uvijek me brine ono - da mi logika nije kriva.....
ono, zivcanost raste s priblizavanjem dana ispita Smile

vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 2:49 uto, 3. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Dakle, Nesi, meni se [b]cini[/b] da si u pravu. :g:

Da pokusam naci ovih 40 razlike iz zadnjeg zadatka... :)

Maja je ocito posijala sve troznamenkaste brojeve koji sadrze nulu (jer se tu nula ponavlja). Takodjer, to su jedini takvi, jer kad bi imali vise ponavljanja nule, onda bi to znacilo ili da broj ima manje od 3 znamenke ili da mu se nula ponavlja. 8)

Koliko ima neparnih troznamenkastih brojeva koji sadrze nulu?

5 znamenaka na trecem (zadnjem) mjestu
1 znamenka (nula) na drugom mjestu
neka od preostalih 8 znamenaka na prvom mjestu

Drugacije ne ide: nula ne moze biti na zadnjem mjestu jer broj ne bi bio neparan, a ne moze biti ni na prvom mjestu jer ne bi bio troznamenkast. 8)

5*1*8=40 :weee:
Dakle, Nesi, meni se cini da si u pravu. Mr. Green

Da pokusam naci ovih 40 razlike iz zadnjeg zadatka... Smile

Maja je ocito posijala sve troznamenkaste brojeve koji sadrze nulu (jer se tu nula ponavlja). Takodjer, to su jedini takvi, jer kad bi imali vise ponavljanja nule, onda bi to znacilo ili da broj ima manje od 3 znamenke ili da mu se nula ponavlja. Cool

Koliko ima neparnih troznamenkastih brojeva koji sadrze nulu?

5 znamenaka na trecem (zadnjem) mjestu
1 znamenka (nula) na drugom mjestu
neka od preostalih 8 znamenaka na prvom mjestu

Drugacije ne ide: nula ne moze biti na zadnjem mjestu jer broj ne bi bio neparan, a ne moze biti ni na prvom mjestu jer ne bi bio troznamenkast. Cool

5*1*8=40 Weeeeeee!!!!!!!!!!!

[Vrh]
Nesi
Inventar Foruma
(Moderator)

PostPostano: 2:52 uto, 3. 2. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

izgleda da ipak ja to kuzim :weee:
sad jos samo 'prst sudbine' treba reci svoje :g:

ali i bez toga mislim da cu mirno spavati :g:
izgleda da ipak ja to kuzim Weeeeeee!!!!!!!!!!!
sad jos samo 'prst sudbine' treba reci svoje Mr. Green

ali i bez toga mislim da cu mirno spavati Mr. Green

krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo

655 = 759 - 104

PostPostano: 2:56 uto, 3. 2. 2004    Naslov: Re: greske u zbirci? Citirajte i odgovorite

[quote="Nesi"]ukupno: 5274 sto je vise nego 5040 by Maja[/quote]

Nesi good, Maja bad.

[quote="Nesi"][b]c)[/b] moja ideja: oni iz a) pa im oduzmemo sve 1 i 2 znamenkaste, kojih ima 90 i dobivamo: 5184[/quote]

I to je tocno.

[quote="Nesi"]tj ukupno 2560 brojeva (Maji fali 40 brojeva)
za ovo sam poprilicno sigurna da je Maji krivo[/quote]

Da. Inace, u ovom zadatku imas i pouzdaniji nacin provjere od mene u 3 ujutro. Zavrti petlju od 100 do 9999 i dodaj nekoliko IF-ova.

[quote="Nesi"]ono, ako se pokaze da sam nesto krivo shvatila, voljela bih da me netko razuvjeri
a ako se ispostavi da je ovo krivo, onda ne znam..... :?[/quote]

Znas znas. E-mail adresu cu ti poslati PM-om. Budi njezna :mrgreen:
Nesi (napisa):

Nesi good, Maja bad.

Nesi (napisa):
c) moja ideja: oni iz a) pa im oduzmemo sve 1 i 2 znamenkaste, kojih ima 90 i dobivamo: 5184

I to je tocno.

Nesi (napisa):

Da. Inace, u ovom zadatku imas i pouzdaniji nacin provjere od mene u 3 ujutro. Zavrti petlju od 100 do 9999 i dodaj nekoliko IF-ova.

Nesi (napisa):

Znas znas. E-mail adresu cu ti poslati PM-om. Budi njezna Mr. Green

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Nesi
Inventar Foruma
(Moderator)

PostPostano: 3:47 uto, 3. 2. 2004    Naslov: Re: greske u zbirci? Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"][quote="Nesi"]ukupno: 5274 sto je vise nego 5040 by Maja[/quote]
Nesi good, Maja bad.[/quote]

:weee: :g:

[quote="krcko"][quote="Nesi"]ono, ako se pokaze da sam nesto krivo shvatila, voljela bih da me netko razuvjeri
a ako se ispostavi da je ovo krivo, onda ne znam..... :?[/quote]
Znas znas. E-mail adresu cu ti poslati PM-om. Budi njezna :mrgreen:[/quote]

:g:
krcko (napisa):
Nesi (napisa):

Nesi good, Maja bad.

Weeeeeee!!!!!!!!!!! Mr. Green

krcko (napisa):
Nesi (napisa):

Znas znas. E-mail adresu cu ti poslati PM-om. Budi njezna Mr. Green

Mr. Green

Gost

PostPostano: 11:07 ned, 22. 5. 2005    Naslov: MALI problem sa zad iz zbirke Citirajte i odgovorite

a) koliko ima prirodnih brojeva manjih od 10000 s različitim znamenkama?

rješenje iz zbirke:

10×9×8×7

moje rješenje:

9+9×9+9×9×8+9×9×8×7 (prebrojao sam koliko ima jednoznamenkastih,2-znamenkastih.....)

b) koliko ima prirodnih brojeva većih ili jednakih 100, a manjih od 10000 s različitim znamenkama?

rješenje iz zbirke:

10×9×8×7 što mi ovaj put izgleda kao dobro rješenje ali kad idem prebrojavat posebno 3-znamenkaste pa 4-znamenkaste dobijem
9×9×8+9×9×8×7

??????
a) koliko ima prirodnih brojeva manjih od 10000 s različitim znamenkama?

rješenje iz zbirke:

10×9×8×7

moje rješenje:

9+9×9+9×9×8+9×9×8×7 (prebrojao sam koliko ima jednoznamenkastih,2-znamenkastih.....)

b) koliko ima prirodnih brojeva većih ili jednakih 100, a manjih od 10000 s različitim znamenkama?

rješenje iz zbirke:

10×9×8×7 što mi ovaj put izgleda kao dobro rješenje ali kad idem prebrojavat posebno 3-znamenkaste pa 4-znamenkaste dobijem
9×9×8+9×9×8×7

??????

[Vrh]
Crni
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
= 29 - 25

PostPostano: 13:39 ned, 22. 5. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

I meni je rezultat isti kao i tvoj. Pretpostavljam da je zbirka od M. Cvitković. [color=blue]***[/color] Ta zbirka je dosta ofrlje napisana. Zato se radije uhvati starih rokova. [color=blue]***[/color]

[color=blue]Negativno misljenje o zbirci moze se napisati i bez uvredljivih komentara[/color] :evil:
I meni je rezultat isti kao i tvoj. Pretpostavljam da je zbirka od M. Cvitković. *** Ta zbirka je dosta ofrlje napisana. Zato se radije uhvati starih rokova. ***

Negativno misljenje o zbirci moze se napisati i bez uvredljivih komentara Evil or Very Mad

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 21:02 ned, 22. 5. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mergao sam topic jer je na pitanje vec odgovoreno.

Za razliku od Crnog, mislim da je zbirka od Maje Cvitkovic izvrsna. Pisana je s puno inspiracije i entuzijazma, a greskice poput ovih ne bi trebale cuditi obzirom da se radi o velikom broju zadataka i prvom izdanju. Umjesto djetinjastog kritiziranja bolje bi bilo upozoriti autoricu. Koliko se sjecam Nesi na kraju nije poslala mail, pa ako zelis ti javi mi se mailom (ovo se odnosi na gosta, ne na Crnog).

Sto se tice pripreme za ispit, naravno da je dobro rjesavati stare pismene jer se tako upoznaju tipovi zadataka koji dolaze. Medjutim, ako zapinjes u "elementarnom" prebrojavanju nema boljeg od Majine zbirke. Tamo zadaci idu postepeno, u logicnom redoslijedu i rjesenja su dobro objasnjena. U svakom pismenom dolaze 2-3 zadatka u kojima to treba znati. Sto ce ti funkcije izvodnice dok ne znas prebrojati registarske tablice na automobilu i takve stvari?
Mergao sam topic jer je na pitanje vec odgovoreno.

Za razliku od Crnog, mislim da je zbirka od Maje Cvitkovic izvrsna. Pisana je s puno inspiracije i entuzijazma, a greskice poput ovih ne bi trebale cuditi obzirom da se radi o velikom broju zadataka i prvom izdanju. Umjesto djetinjastog kritiziranja bolje bi bilo upozoriti autoricu. Koliko se sjecam Nesi na kraju nije poslala mail, pa ako zelis ti javi mi se mailom (ovo se odnosi na gosta, ne na Crnog).

Sto se tice pripreme za ispit, naravno da je dobro rjesavati stare pismene jer se tako upoznaju tipovi zadataka koji dolaze. Medjutim, ako zapinjes u "elementarnom" prebrojavanju nema boljeg od Majine zbirke. Tamo zadaci idu postepeno, u logicnom redoslijedu i rjesenja su dobro objasnjena. U svakom pismenom dolaze 2-3 zadatka u kojima to treba znati. Sto ce ti funkcije izvodnice dok ne znas prebrojati registarske tablice na automobilu i takve stvari?

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 21:20 ned, 22. 5. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"]Sto ce ti funkcije izvodnice dok ne znas prebrojati registarske tablice na automobilu i takve stvari?[/quote]

Moj auto ime dvije registarske tablice. :paosmarsa: (ako netko nabavi takav smajli, bio bih zahvalan)

O:)
krcko (napisa):
Sto ce ti funkcije izvodnice dok ne znas prebrojati registarske tablice na automobilu i takve stvari?

Moj auto ime dvije registarske tablice. :paosmarsa: (ako netko nabavi takav smajli, bio bih zahvalan)

Angel

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum