Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Gost
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 18:09 uto, 3. 2. 2004 Naslov: Re: red |
|
|
Na slican nacin se to predaje na "[i]Strukturama podataka[/i]", pa me zbunilo. ;)
[code:1]temp=q.front[/code:1]
Da, q.front je pointer na prvi clan liste. 8)
[code:1]x=info(temp)[/code:1]
Funkcija info(ptr) pogleda sto se nalazi na adresi na koju pokazuje [i]ptr[/i] i onda vrati "korisni podatak". 8) Dakle, kod liste brojeva, ako imas:
[code:1]struct element{
int broj;
element *slijedeci;
}
element *temp;
temp->broj = 17;
x=info(temp)[/code:1]
Onda bi trebalo biti x == 17. 8)
[code:1]q.front=next(q.front)[/code:1]
Slicno, funkcija next(ptr) bi trebala vratiti [i]ptr->slijedeci[/i]. 8) Dakle, ova naredba postavi pocetak liste na (pointer na) drugi element liste. :? Efektivno, to ce izbaciti prvi element iz liste. :D
[code:1]free(temp)[/code:1]
Funkcija free(ptr) radi suprotno od alociraj(ptr): oslobadja memoriju na koju pokazuje pointer [i]ptr[/i]. 8)
Meni se [b]cini[/b] da to radi ovako kako sam napisao, ali ne mogu biti siguran jer ne pishe sto rade info() i next(). :roll:
Na slican nacin se to predaje na "Strukturama podataka", pa me zbunilo.
Da, q.front je pointer na prvi clan liste.
Funkcija info(ptr) pogleda sto se nalazi na adresi na koju pokazuje ptr i onda vrati "korisni podatak". Dakle, kod liste brojeva, ako imas:
Kod: | struct element{
int broj;
element *slijedeci;
}
element *temp;
temp->broj = 17;
x=info(temp) |
Onda bi trebalo biti x == 17.
Kod: | q.front=next(q.front) |
Slicno, funkcija next(ptr) bi trebala vratiti ptr→slijedeci. Dakle, ova naredba postavi pocetak liste na (pointer na) drugi element liste. Efektivno, to ce izbaciti prvi element iz liste.
Funkcija free(ptr) radi suprotno od alociraj(ptr): oslobadja memoriju na koju pokazuje pointer ptr.
Meni se cini da to radi ovako kako sam napisao, ali ne mogu biti siguran jer ne pishe sto rade info() i next().
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 18:58 uto, 3. 2. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Anonymous"]Znači to bi trebalo ići nekak ovak:
pokazivač na prvi element spremimo u temp,
podatak na koji pokazuje temp (tj. pokazivač na prvi element) spremimo u x,
pokazivač s početka stavimo da pokazuje na drugi element liste (koji sad postaje prvi),
i oslobodimo temp.[/quote]
Tocno tako! =D>
[quote="Anonymous"]Nije mi još jasno zakaj smo uopče napravili x=info(temp). Nebi to moglo funkcionirati bez toga? :boliglava: :boliglava: :boliglava:[/quote]
Pa, pretpostavlja se da zelis zapamtiti podatak koji je tu bio, a ne ga samo obrisati. 8) Inace, za samo brisanje ti ta linija ne treba... :)
Anonymous (napisa): | Znači to bi trebalo ići nekak ovak:
pokazivač na prvi element spremimo u temp,
podatak na koji pokazuje temp (tj. pokazivač na prvi element) spremimo u x,
pokazivač s početka stavimo da pokazuje na drugi element liste (koji sad postaje prvi),
i oslobodimo temp. |
Tocno tako!
Anonymous (napisa): | Nije mi još jasno zakaj smo uopče napravili x=info(temp). Nebi to moglo funkcionirati bez toga?  |
Pa, pretpostavlja se da zelis zapamtiti podatak koji je tu bio, a ne ga samo obrisati. Inace, za samo brisanje ti ta linija ne treba...
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
koryanshea Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 19:57 uto, 3. 2. 2004 Naslov: Re: red |
|
|
[quote="vsego"]Meni se [b]cini[/b] da to radi ovako kako sam napisao, ali ne mogu biti siguran jer ne pishe sto rade info() i next(). :roll:[/quote]
na vjezbama "info(neshto)" i "next(neshto)" izgleda kao "neshto->broj" i "neshto->sljedeci" . mene je prilicno dovelo do ludila sto smo na predavanjima radili sve na taj drugi nacin, pa ucim iz toga, ali nisam naviknuta na to nego na ono s vjezbi. i onda si idem to prevest na ono s vjezbi, pa onda nadem nesto sto je nekako malo zbrckanije i ne znam sto je pjesnik htio reci, pa onda shiznem i tako :evil: :bad-words:
nema konstruktivnog rjesenja ovdje, samo zhugam... nemam kome drugo :cry:
vsego (napisa): | Meni se cini da to radi ovako kako sam napisao, ali ne mogu biti siguran jer ne pishe sto rade info() i next().  |
na vjezbama "info(neshto)" i "next(neshto)" izgleda kao "neshto→broj" i "neshto→sljedeci" . mene je prilicno dovelo do ludila sto smo na predavanjima radili sve na taj drugi nacin, pa ucim iz toga, ali nisam naviknuta na to nego na ono s vjezbi. i onda si idem to prevest na ono s vjezbi, pa onda nadem nesto sto je nekako malo zbrckanije i ne znam sto je pjesnik htio reci, pa onda shiznem i tako
nema konstruktivnog rjesenja ovdje, samo zhugam... nemam kome drugo
_________________  "Download the files to a non-networked, firewalled computer."
- Dr. Elizabeth Weir
|
|
[Vrh] |
|
defar Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo

|
Postano: 0:40 sri, 4. 2. 2004 Naslov: Re: red |
|
|
[quote="koryanshea"]i onda si idem to prevest na ono s vjezbi, pa onda nadem nesto sto je nekako malo zbrckanije i ne znam sto je pjesnik htio reci, pa onda shiznem i tako :evil: :bad-words: [/quote]
Je zbrckanije, ali tako ces pisati iduci semestar na C-u. U trenutku kad su vezane liste i stabla usla u program UUR-a, ucinilo mi se najbezbolnije pricati o [i]implementacijama[/i] toga (sa stanovista zadavanja i rjesavanja zadataka). Mislim da je prerano za pristup preko 'apstraktnih tipova podataka' kao na SPA-u. A implementacija pomocu C-ovskih pointera se nametnula sama po sebi, jer se tada u drugom semestru preslo na C.
Priznajem da C-ovske strelice stvaraju prilicnu zbrku kod ljudi koji se prvi puta susrecu sa pointerima. A i nezgodne su za pisat po ploci (zapravo za pisat bilogdje, osim na ASCII-tastaturi).
koryanshea (napisa): | i onda si idem to prevest na ono s vjezbi, pa onda nadem nesto sto je nekako malo zbrckanije i ne znam sto je pjesnik htio reci, pa onda shiznem i tako |
Je zbrckanije, ali tako ces pisati iduci semestar na C-u. U trenutku kad su vezane liste i stabla usla u program UUR-a, ucinilo mi se najbezbolnije pricati o implementacijama toga (sa stanovista zadavanja i rjesavanja zadataka). Mislim da je prerano za pristup preko 'apstraktnih tipova podataka' kao na SPA-u. A implementacija pomocu C-ovskih pointera se nametnula sama po sebi, jer se tada u drugom semestru preslo na C.
Priznajem da C-ovske strelice stvaraju prilicnu zbrku kod ljudi koji se prvi puta susrecu sa pointerima. A i nezgodne su za pisat po ploci (zapravo za pisat bilogdje, osim na ASCII-tastaturi).
_________________ Vedran Krcadinac
Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
koryanshea Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 8:56 sri, 4. 2. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="defar"]ovo sa strelicama je neki zbunjujuci shortcut.[/quote]
ne ne, ja vooolim strelice, na strelice sam navikla. na ono s predavanja nisam, jer to sam vidila jednom, a na vjezbama smo se sa strelicama druzili neko vrime i nisu lose, ono cile su friendly i to :) ono nesto se dogovaramo za kavu posli ispita :morning:
defar (napisa): | ovo sa strelicama je neki zbunjujuci shortcut. |
ne ne, ja vooolim strelice, na strelice sam navikla. na ono s predavanja nisam, jer to sam vidila jednom, a na vjezbama smo se sa strelicama druzili neko vrime i nisu lose, ono cile su friendly i to ono nesto se dogovaramo za kavu posli ispita
_________________  "Download the files to a non-networked, firewalled computer."
- Dr. Elizabeth Weir
|
|
[Vrh] |
|
|