Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Ortonormiranost u kompleksnom prostoru
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 21:25 sub, 20. 6. 2009    Naslov: Ortonormiranost u kompleksnom prostoru Citirajte i odgovorite

Moze netko pojasniti ovaj zadatak, jer se bas ne snalazim u kompleksnim prostorima:

Na M2×2(C) sa skalarnim produktom hA | Bi = tr(B¤A), je li skup
{[ i 0 , 0 i , 0 0 , 0 0
0 0 0 0 i 0 0 i ]}

ortonormiran?

Da li je norma od prvog elementa skupa -1 pa iz toga slijedi da skup nije ortonormiran?? Fala unaprijed
Moze netko pojasniti ovaj zadatak, jer se bas ne snalazim u kompleksnim prostorima:

Na M2×2(C) sa skalarnim produktom hA | Bi = tr(B¤A), je li skup
{[ i 0 , 0 i , 0 0 , 0 0
0 0 0 0 i 0 0 i ]}

ortonormiran?

Da li je norma od prvog elementa skupa -1 pa iz toga slijedi da skup nije ortonormiran?? Fala unaprijed

[Vrh]
Gino
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
-29 = 108 - 137

PostPostano: 21:44 sub, 20. 6. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

neda mi se pisat matrice pisat cu kao uredene n-torke za n=4 (glupo zvuci 4-orke :D )
ako sam dobro shvatio skup je:
{(i,0,0,0),(0,i,0,0),(0,0,i,0),(0,0,0,i)}
norma prvog je 1
inace vrijedi <x|x> >= 0 za svaki x, pa ne moze bit -1
<x|y>= sumiras odgovarajuce 'koordinate' od x sa onima od y, s time da y konjugiras

<(i,0,0,0)|(i,0,0,0)>=i*(-i)+0+0+0=1

skup je ortonormiran
neda mi se pisat matrice pisat cu kao uredene n-torke za n=4 (glupo zvuci 4-orke Very Happy )
ako sam dobro shvatio skup je:
{(i,0,0,0),(0,i,0,0),(0,0,i,0),(0,0,0,i)}
norma prvog je 1
inace vrijedi <x|x> >= 0 za svaki x, pa ne moze bit -1
<x|y>= sumiras odgovarajuce 'koordinate' od x sa onima od y, s time da y konjugiras

<(i,0,0,0)|(i,0,0,0)>=i*(-i)+0+0+0=1

skup je ortonormiran

komaPMF
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
-5 = 8 - 13

PostPostano: 15:35 ned, 21. 6. 2009    Naslov: 1. zad., kolokvij 2006. Citirajte i odgovorite

u prvom zadatku iz kolokvija 2006. http://web.math.hr/nastava/la/kolokviji/05-06/la2/kol2a.pdf treba naći jednu ortonormiranu bazu. koliko sam shvatila, treba ovaj skup nadopuniti do baze pa to sve ortonormirati... zar nije to previše posla? :cry:
ima li bolji način za riješiti ovo? (ako nema, kako da nadopunim ovo do baze, ne snalazim se baš u kompleksnim prostorima)
u prvom zadatku iz kolokvija 2006. http://web.math.hr/nastava/la/kolokviji/05-06/la2/kol2a.pdf treba naći jednu ortonormiranu bazu. koliko sam shvatila, treba ovaj skup nadopuniti do baze pa to sve ortonormirati... zar nije to previše posla? Crying or Very sad
ima li bolji način za riješiti ovo? (ako nema, kako da nadopunim ovo do baze, ne snalazim se baš u kompleksnim prostorima)

Gino
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-29 = 108 - 137

PostPostano: 15:54 ned, 21. 6. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

treba naci ortonormiranu bazu za ovaj potprostor M, a ne za M_2x2(C), ovo potonje bi bilo prejednostavno, uzmes kanonsku i gotovo :D
dakle postupak je GS na ona tri vektora, i da ima posla...
treba naci ortonormiranu bazu za ovaj potprostor M, a ne za M_2x2(C), ovo potonje bi bilo prejednostavno, uzmes kanonsku i gotovo Very Happy
dakle postupak je GS na ona tri vektora, i da ima posla...

Milojko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
17 = 68 - 51

PostPostano: 21:02 ned, 21. 6. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Gino"]ovo potonje bi bilo prejednostavno, uzmes kanonsku i gotovo :D
[/quote]
pa i nije baš. morao bi naći DOPUNU do baze, a ne neku drugu posebnu bazu. ovo potonje bi bilo još puno puno više posla
Gino (napisa):
ovo potonje bi bilo prejednostavno, uzmes kanonsku i gotovo Very Happy

pa i nije baš. morao bi naći DOPUNU do baze, a ne neku drugu posebnu bazu. ovo potonje bi bilo još puno puno više posla

Bolonja je smeće i to pod hitno treba mijenjat
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
Gino
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-29 = 108 - 137

PostPostano: 21:33 ned, 21. 6. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

gle tesko je pricat o tome jer zadatak nije tako zadan, bas sam si mislio da ce netko to ponudit kao gresku u mom komentaru...
sta bi se tocno onda trazilo i kako bi se rjesavalo je upitno, moja interpretacija bi bila da je M viska i olaksao bi si posao :lol: ako bi pak bilo jasno da hoce da ovo ortonormiram i nadem jos i ortonormiranu bazu za ortogonalni komplememt, a razmislio bi koliko mi ti bodove znace :lol:
gle tesko je pricat o tome jer zadatak nije tako zadan, bas sam si mislio da ce netko to ponudit kao gresku u mom komentaru...
sta bi se tocno onda trazilo i kako bi se rjesavalo je upitno, moja interpretacija bi bila da je M viska i olaksao bi si posao Laughing ako bi pak bilo jasno da hoce da ovo ortonormiram i nadem jos i ortonormiranu bazu za ortogonalni komplememt, a razmislio bi koliko mi ti bodove znace Laughing

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum