Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

3.zadaca (krivulje 2. reda) (zadatak)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gino
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
-29 = 108 - 137

PostPostano: 20:23 pon, 15. 6. 2009    Naslov: 3.zadaca (krivulje 2. reda) Citirajte i odgovorite

[i]8. odredite geometrijsko mjesto sredista kruznica koje dodiruju kruznicu (x-4)^2+(y+1)^2=25 i pravac x=2[/i]
help
8. odredite geometrijsko mjesto sredista kruznica koje dodiruju kruznicu (x-4)^2+(y+1)^2=25 i pravac x=2
help

Milojko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
17 = 68 - 51

PostPostano: 21:10 pon, 15. 6. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

mrzim ovakve zadatke. kako god okreneš, ružno ispadaju i postupak i rješenja.
ne mogu naći treću jednadžbu za ove kružnice što se traži. evo dokle sam došo, pa ak neko može, slobodno me ispravi il nastavi dalje. ovo će biti ružno.......

x = 2 je tangenta svog tog skupa kružnica koje se traže. k= 1, l = -2 pa je 2r^2 = (q-p+2)^2.
imam da kružnice imaju istu tangentu pa je 25(1+k^2)= (-1-4k-l)^2 i r^2(1+k^2) = (q-kp-l)^2
sad, znam da p, q i 4, -1 (središta kružnica) leže na pravcu okomitom na tangentu pa je q+1/p-4 = -1/k => k = 4-p/q+1
sad bi taj k i r trebalo uvrstiti u jednadžbu oko ovih tangenti. iz one prve mislim da bi se moglo ispetljat koliko je l rješavanjem po k ili po l, mislim da je svejedno.

ali opet, ružno ružno ružno. nadam se da sam ti bar malo pomogo. ak naiđeš na rješenje, il neko drugi zna kako se ovo ljepše rješava i efikasnije, MOOOLIM VAS, napišite to ovdje.
mrzim ovakve zadatke. kako god okreneš, ružno ispadaju i postupak i rješenja.
ne mogu naći treću jednadžbu za ove kružnice što se traži. evo dokle sam došo, pa ak neko može, slobodno me ispravi il nastavi dalje. ovo će biti ružno.......

x = 2 je tangenta svog tog skupa kružnica koje se traže. k= 1, l = -2 pa je 2r^2 = (q-p+2)^2.
imam da kružnice imaju istu tangentu pa je 25(1+k^2)= (-1-4k-l)^2 i r^2(1+k^2) = (q-kp-l)^2
sad, znam da p, q i 4, -1 (središta kružnica) leže na pravcu okomitom na tangentu pa je q+1/p-4 = -1/k => k = 4-p/q+1
sad bi taj k i r trebalo uvrstiti u jednadžbu oko ovih tangenti. iz one prve mislim da bi se moglo ispetljat koliko je l rješavanjem po k ili po l, mislim da je svejedno.

ali opet, ružno ružno ružno. nadam se da sam ti bar malo pomogo. ak naiđeš na rješenje, il neko drugi zna kako se ovo ljepše rješava i efikasnije, MOOOLIM VAS, napišite to ovdje.

Bolonja je smeće i to pod hitno treba mijenjat
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
58 = 89 - 31

PostPostano: 23:12 pon, 15. 6. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

hm...

a što ne valja u ovom razmišljanju?:
dana su ti dva uvjeta na kružnicu - da dira kruznicu (x-4)^2+(y+1)^2=25 i da dira pravac x=2.

ako za središte te kružnice uzmeš (x,y), a za radijus r, iz prvog imaš [latex]\sqrt{(x-4)^2+(y+1)^2}=r+5[/latex], a iz drugog [latex]\sqrt{(x-2)^2}=r[/latex].

znači zapravo imaš: [latex]\sqrt{(x-4)^2+(y+1)^2}=\sqrt{(x-2)^2}+5[/latex].

i sad to kvadriraš, grupiraš, zbrajaš, kratiš... - bitno ti je da imaš jednadžbu koja povezuje koordinate središta kružnica iz zadatka.
ne, ha? a dobro... :anxious:

mislim- to je jednadžba skupa u ravnini koji tražiš, samo je vjerojatno prekomplicirana. bolje išta nego ništa. jel?
hm...

a što ne valja u ovom razmišljanju?:
dana su ti dva uvjeta na kružnicu - da dira kruznicu (x-4)^2+(y+1)^2=25 i da dira pravac x=2.

ako za središte te kružnice uzmeš (x,y), a za radijus r, iz prvog imaš , a iz drugog .

znači zapravo imaš: .

i sad to kvadriraš, grupiraš, zbrajaš, kratiš... - bitno ti je da imaš jednadžbu koja povezuje koordinate središta kružnica iz zadatka.
ne, ha? a dobro... Anxious

mislim- to je jednadžba skupa u ravnini koji tražiš, samo je vjerojatno prekomplicirana. bolje išta nego ništa. jel?

Gino
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-29 = 108 - 137

PostPostano: 8:00 uto, 16. 6. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

da da to je to puno hvala
i nije uopce komplicirana, rjesenje su dvije parabole, njihova unija dakle

[latex](y+1)^2=14x-7[/latex]
[latex](y+1)^2=-6x+33[/latex]
da da to je to puno hvala
i nije uopce komplicirana, rjesenje su dvije parabole, njihova unija dakle

bad_angel
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 0

PostPostano: 19:00 pon, 29. 6. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

može hintovi za ove zadatke?

4. Odredite jednadžbu tangente na elipsu x^2 + y^2=18 koja odsijeca dvaput veći odsječak na pozitivnoj y-osi nego na pozitivnoj x-osi.

6.Na hiperboli 3x^2-4y^2=144 odredite točku koja je najbliža točki T(0,75/16).
može hintovi za ove zadatke?

4. Odredite jednadžbu tangente na elipsu x^2 + y^2=18 koja odsijeca dvaput veći odsječak na pozitivnoj y-osi nego na pozitivnoj x-osi.

6.Na hiperboli 3x^2-4y^2=144 odredite točku koja je najbliža točki T(0,75/16).

Milojko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
17 = 68 - 51

PostPostano: 19:18 pon, 29. 6. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

auf, ovaj drugi je ružaaan majko sveta. u njemu moraš računati udaljenost od te točke do krivulje po onoj formuli korijen (iz razlika prvih koordinata na kvadrat plus razlika drugih koordinata na kvadrat)

a za ovaj drugi zapiši pravac u segmentnom obliku:x/m+y/2m=1 sve sa 2l pomnoži y= -2x-2m. sad ima ono formula kabla :) k^2*a^2+b^2=l^2. k=-2, l=-2m=> 4*18+9=4m^2==> 4m^2=81==> m= 9/2

btw, krivo si prepisala zadatak, uz y^2 je 2
auf, ovaj drugi je ružaaan majko sveta. u njemu moraš računati udaljenost od te točke do krivulje po onoj formuli korijen (iz razlika prvih koordinata na kvadrat plus razlika drugih koordinata na kvadrat)

a za ovaj drugi zapiši pravac u segmentnom obliku:x/m+y/2m=1 sve sa 2l pomnoži y= -2x-2m. sad ima ono formula kabla Smile k^2*a^2+b^2=l^2. k=-2, l=-2m=> 4*18+9=4m^2==> 4m^2=81==> m= 9/2

btw, krivo si prepisala zadatak, uz y^2 je 2

Bolonja je smeće i to pod hitno treba mijenjat
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum