Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Matematička indukcija molim pomoć
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
oblak24
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
Sarma = la pohva - posuda
= 6 - 5

PostPostano: 16:13 sri, 19. 8. 2009    Naslov: Matematička indukcija molim pomoć Citirajte i odgovorite

treba dokazati matematičkom indukcijom sljedeće
[img]http://img6.imageshack.us/img6/4306/matka.jpg[/img]
problem je u tome što znam razvesti kada bi pisalo samo 2 iznad oznake za sumu ali ovaj n me zbunjuje. znam da pitam glupost jer bih to trebala već znati ali ako bi netko bio tako dobar i objasnio mi. - hvala[/img]
treba dokazati matematičkom indukcijom sljedeće

problem je u tome što znam razvesti kada bi pisalo samo 2 iznad oznake za sumu ali ovaj n me zbunjuje. znam da pitam glupost jer bih to trebala već znati ali ako bi netko bio tako dobar i objasnio mi. - hvala[/img]

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 19:40 sri, 19. 8. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Oznacimo sumu za n:
[latex]S_n := \sum_{k=1}^{2n} (-1)^{k+1} k^3[/latex]
Za n+1:
[latex]$\begin{align*}S_{n+1} &= \sum_{k=1}^{2(n+1)} (-1)^{k+1} k^3 = \sum_{k=1}^{2n} (-1)^{k+1} k^3 + (-1)^{(2n+1)+1} (2n+1)^3 + (-1)^{(2n+2)+1} (2n+2)^3 \\
&= S_n + (-1)^{(2n+1)+1} (2n+1)^3 + (-1)^{(2n+2)+1} (2n+2)^3.
\end{align*}$[/latex]
Dakle, nova suma ima dva elementa vise, pa ih "izvadimo" van i onda nam ostane "suma za prvih n elemenata plus ta dva viska". 8)

Dalje je lako: uvrstis pretpostavku indukcije i sredis; trebas dobiti
[latex]-(n+1)^2(4(n+1)+3)[/latex]. :)

Jos ti ostane baza indukcije (za n=1), no to je trivijalno. 8)
Oznacimo sumu za n:

Za n+1:

Dakle, nova suma ima dva elementa vise, pa ih "izvadimo" van i onda nam ostane "suma za prvih n elemenata plus ta dva viska". Cool

Dalje je lako: uvrstis pretpostavku indukcije i sredis; trebas dobiti
. Smile

Jos ti ostane baza indukcije (za n=1), no to je trivijalno. Cool

[Vrh]
oblak24
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
= 6 - 5

PostPostano: 13:29 čet, 20. 8. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

hvala ti puno. ta me suma totalno zbunila. ne razumijem zaš se ovaj 2n+1 i 2n+2 stavlja umjesto k dok se 2n ne treba stavljati al ok, sad razumijem princip :D tnx još jednom!
hvala ti puno. ta me suma totalno zbunila. ne razumijem zaš se ovaj 2n+1 i 2n+2 stavlja umjesto k dok se 2n ne treba stavljati al ok, sad razumijem princip Very Happy tnx još jednom!

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 14:17 čet, 20. 8. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

"Princip" radi na ovom zadatku; treba razumijeti sto je suma. :) Pazi ovdje:
[latex]\sum{k=a}^b x_k = x_a + x_{a+1} + \dots + x_b[/latex]
Dakle, oznaka [latex]\sum_{k=a}^b x_k[/latex] znaci "zbroji sve [latex]x_k[/latex] za koje je [i]k[/i] izmedju [i]a[/i] i [i]b[/i] (ukljucivo)". 8) Te vrijednosti ([i]a[/i], [i]a[/i]+1,... [i]b[/i]-1, [i]b[/i]) se, naravno, jednostavno uvrste u [i]k[/i]. 8)

Tvoja suma
[latex]S_n := \sum_{k=1}^{2n} (-1)^{k+1} k^3[/latex]
izgleda ovako (kad se raspise):
[latex]S_n = \sum_{k=1}^{2n} (-1)^{k+1} k^3 = (-1)^{1+1} 1^3 + (-1)^{2+1} 2^3 + \dots + (-1)^{2n+1} (2n)^3[/latex]
Za konkretne vrijednosti [i]n[/i]:

n = 1 :arrow: [latex]$\begin{align*}S_1 &= \sum_{k=1}^{2\cdot 1} (-1)^{k+1} k^3 = \sum_{k=1}^2 (-1)^{k+1} k^3 \\ &= (-1)^{1+1} 1^3 + (-1)^{2+1} 2^3\end{align*}$[/latex]

n = 2 :arrow: [latex]$\begin{align*}S_1 &= \sum_{k=1}^{2\cdot 2} (-1)^{k+1} k^3 = \sum_{k=1}^4 (-1)^{k+1} k^3 \\ &= (-1)^{1+1} 1^3 + (-1)^{2+1} 2^3 + (-1)^{3+1} 3^3 + (-1)^{4+1} 4^3\end{align*}$[/latex]

n = 3 :arrow: [latex]$\begin{align*}S_1 &= \sum_{k=1}^{2\cdot 3} (-1)^{k+1} k^3 = \sum_{k=1}^4 (-1)^{k+1} k^3 \\ &= (-1)^{1+1} 1^3 + (-1)^{2+1} 2^3 + (-1)^{3+1} 3^3 + (-1)^{4+1} 4^3 + (-1)^{5+1} 5^3 + (-1)^{6+1} 6^3\end{align*}$[/latex]

...

Jasnije? :D
"Princip" radi na ovom zadatku; treba razumijeti sto je suma. Smile Pazi ovdje:

Dakle, oznaka znaci "zbroji sve za koje je k izmedju a i b (ukljucivo)". Cool Te vrijednosti (a, a+1,... b-1, b) se, naravno, jednostavno uvrste u k. Cool

Tvoja suma

izgleda ovako (kad se raspise):

Za konkretne vrijednosti n:

n = 1 Arrow

n = 2 Arrow

n = 3 Arrow

...

Jasnije? Very Happy

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum