Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Ideali
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Algebarske strukture
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
studošica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 0 - 0

PostPostano: 9:07 čet, 1. 10. 2009    Naslov: Ideali Citirajte i odgovorite

medju postovima sam nasla da je <1>=Z[i]=<i> i sad mene zanima da li su ti ideali prosti/maksimalni? Pretpostavljam da nisu ali nemrem nac nigdje u skripti pa molim brzu pomoc. Hvala.
medju postovima sam nasla da je <1>=Z[i]=<i> i sad mene zanima da li su ti ideali prosti/maksimalni? Pretpostavljam da nisu ali nemrem nac nigdje u skripti pa molim brzu pomoc. Hvala.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
218 = 249 - 31

PostPostano: 11:54 čet, 1. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Budući je [latex]\mathbb{Z}[i][/latex] komutativan prsten s jedinicom, tada je [latex](a)=\{a\cdot m ~|~ m \in \mathbb{Z}[i]\}[/latex] pa je [latex](1)=\{1\cdot m ~|~ m \in \mathbb{Z}[i]\}=\{m ~|~ m \in \mathbb{Z}[i]\}=\mathbb{Z}[i][/latex].

Kako po definiciji maksimalan ideal ne smije biti cijeli prsten, tada (1) nije maksimalan ideal. Nije prost iz istog razloga, a možeš se pozvati i na to da je [latex]\mathbb{Z}[i][/latex] Euklidova domena pa je ideal prost ako i samo ako je maksimalan pa nije prost jer nije maksimalan.

Imam i ja jedno pitanje; radi se o zadacima tipa nađite sve neizomorfne homomorfne slike grupe [latex]\mathbb{Z}_6[/latex]. Na vježbama je to rađeno ovako: neka je G neka grupa i [latex]f\colon \mathbb{Z}_6 \to G[/latex] homomorfizam grupa koji nije izomorfizam; dakle, nije injekcija pa mora imati netrivijalnu jezgru i nije surjekcija.

Po prvom teoremu o izomorfizmu imamo da je [latex]G/\ker{f} \cong Im{f}[/latex]

Sada tu dolazi dio koji mi nije jasan: koliko sam shvatio, tražimo sve homomorfizme čija jezgra nije trivijalna; za svaku podgrupu H od [latex]\mathbb{Z}_6[/latex] definiramo kanonski epimofrizam [latex]\pi_H\colon \mathbb{Z}_6 \to \mathbb{Z}_6/H[/latex] i ponovo preko prvog teorema o izomorfizmu ustanovimo da je [latex]\mathbb{Z}_6/H=Im \pi \cong \mathbb{Z}_6/\ker{\pi}[/latex] pa je [latex]\ker{\pi}\cong H[/latex] i iz toga slijedi (?) da su tražene slike [latex]\mathbb{Z}_6/\mathbb{Z}_2,~\mathbb{Z}_6/\mathbb{Z}_3[/latex] i [latex]\mathbb{Z}_6/\mathbb{Z}_6[/latex]. Dakle, nisu mi previše jasni ti međukoraci kojima smo došli do toga da su te grupe baš te slike koje tražimo pa ako može netko detaljnije objasniti bio bih mnogo zahvalan. :)
Budući je komutativan prsten s jedinicom, tada je pa je .

Kako po definiciji maksimalan ideal ne smije biti cijeli prsten, tada (1) nije maksimalan ideal. Nije prost iz istog razloga, a možeš se pozvati i na to da je Euklidova domena pa je ideal prost ako i samo ako je maksimalan pa nije prost jer nije maksimalan.

Imam i ja jedno pitanje; radi se o zadacima tipa nađite sve neizomorfne homomorfne slike grupe . Na vježbama je to rađeno ovako: neka je G neka grupa i homomorfizam grupa koji nije izomorfizam; dakle, nije injekcija pa mora imati netrivijalnu jezgru i nije surjekcija.

Po prvom teoremu o izomorfizmu imamo da je

Sada tu dolazi dio koji mi nije jasan: koliko sam shvatio, tražimo sve homomorfizme čija jezgra nije trivijalna; za svaku podgrupu H od definiramo kanonski epimofrizam i ponovo preko prvog teorema o izomorfizmu ustanovimo da je pa je i iz toga slijedi (?) da su tražene slike i . Dakle, nisu mi previše jasni ti međukoraci kojima smo došli do toga da su te grupe baš te slike koje tražimo pa ako može netko detaljnije objasniti bio bih mnogo zahvalan. Smile

Gost

PostPostano: 13:11 čet, 1. 10. 2009    Naslov: molim hitan odgovor Citirajte i odgovorite

hm..za Z[i]=<1> sam znala da nije maksimalan ali me posebno zanima za Z[i]=<i> ili je to posve isto?-sto gore i implicira znak jednakosti
tnx
hm..za Z[i]=<1> sam znala da nije maksimalan ali me posebno zanima za Z[i]=<i> ili je to posve isto?-sto gore i implicira znak jednakosti
tnx

[Vrh]
goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
218 = 249 - 31

PostPostano: 13:30 čet, 1. 10. 2009    Naslov: Re: molim hitan odgovor Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]hm..za Z[i]=<1> sam znala da nije maksimalan ali me posebno zanima za Z[i]=<i> ili je to posve isto?-sto gore i implicira znak jednakosti
tnx[/quote]
Isto je jer je [latex]i[/latex] invertibilan u [latex]\mathbb{Z}[i][/latex], a općenito vrijedi da je element x prstena R invertibilan ako i samo ako nije sadržan niti u jednom pravom idealu.

To isto možeš provjeriti tako da pokažeš da su ti skupovi jednaki, a to jesu jer za [latex]m \in \mathbb{Z}[i],~m=a+bi[/latex] je [latex]a+bi=i(b-ai)[/latex] pa je [latex]\mathbb{Z}[i] \subset (i)[/latex], a druga inkluzija trivijalno vrijedi.
Anonymous (napisa):
tnx

Isto je jer je invertibilan u , a općenito vrijedi da je element x prstena R invertibilan ako i samo ako nije sadržan niti u jednom pravom idealu.

To isto možeš provjeriti tako da pokažeš da su ti skupovi jednaki, a to jesu jer za je pa je , a druga inkluzija trivijalno vrijedi.

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Algebarske strukture Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum