Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Mrs. Bean Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 13:40 pet, 6. 11. 2009 Naslov: zadatak s kolokvija |
|
|
zanima me dal je netko rjesavao 5. zadatak iz 1. kolokvija 2006. godine.
zadatak glasi:
'Bacate simetricni novcic. Ako padne pismo, onda bacate simetricnu kocku i rezultat je broj koji je pao na kocki. Ako padne glava, onda bacate jos 5 simetricnih novcica i rezultat je ukupni broj glava koji je pao (ukljucujuci i prvi novcic). Izracunajte vjerojatnost da niste bacali simetricnu kocku, ako znate da je rezultat bio 2.'
moje razmisljanje: A={palo je pismo}, B={pala je glava}, C={dobiveni rezultat je 2}. zanima me P(B|C).
izracunala sam da je P(C)= 1/12+ 5/2^6, P(B presjek C)=5/2^6 i dobijem da je P(B|C)=15/31
je li to tocno?
hvala
zanima me dal je netko rjesavao 5. zadatak iz 1. kolokvija 2006. godine.
zadatak glasi:
'Bacate simetricni novcic. Ako padne pismo, onda bacate simetricnu kocku i rezultat je broj koji je pao na kocki. Ako padne glava, onda bacate jos 5 simetricnih novcica i rezultat je ukupni broj glava koji je pao (ukljucujuci i prvi novcic). Izracunajte vjerojatnost da niste bacali simetricnu kocku, ako znate da je rezultat bio 2.'
moje razmisljanje: A={palo je pismo}, B={pala je glava}, C={dobiveni rezultat je 2}. zanima me P(B|C).
izracunala sam da je P(C)= 1/12+ 5/2^6, P(B presjek C)=5/2^6 i dobijem da je P(B|C)=15/31
je li to tocno?
hvala
|
|
[Vrh] |
|
Novi Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
maxic Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Mrs. Bean Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 21:04 pet, 6. 11. 2009 Naslov: |
|
|
ako moze pomoc oko ovih zadataka(i postupak naravno) :)
1. Marko je ozbiljan student koji uci petkom navecer. Medutim, njegov cimer ide van petkom navecer; 40 % puta ode van s djevojkom, a 60 % puta ode do obliznjeg bara. Ako ode van s djevojkom, onda kod nje prespava 30 % puta, a ako otide u bar, onda u 40 % puta izazove tucu i noc provede u zatvoru. Jedne subote Marko se probudio i vidio da mu cimer nije u sobi. Izracunajte vjerojatnost da je Markov cimer u zatvoru.
2. Nekim kanalom se prenose podaci zapisani pomocu znakova 0 i 1. Vjerojatnost da se posalje 1 je 0.3, a vjerojatnost da se posalje 0 je 0.7. Na izlazu se 15% znakova pogresno interpretira. Ako je primljen znak 1, izracunajte vjerojatnost da je poslan znak 0.
3. Na stolu su dvije kutije. U prvoj kutiji su plava, zelena i crvena kuglica,
a u drugoj kutiji je p plavih, z zelenih i c crvenih kuglica (p, z, c ≥ 1). Slucajno odaberemo dvije kuglice iz prve kutije i prebacimo ih u drugu kutiju. Nakon toga iz druge kutije izvucemo kuglicu. Ako je izvucena kuglica zelene boje, izracunajte vjerojatnost da u prvoj kutiji nema crvene kuglice.
hvala
ako moze pomoc oko ovih zadataka(i postupak naravno)
1. Marko je ozbiljan student koji uci petkom navecer. Medutim, njegov cimer ide van petkom navecer; 40 % puta ode van s djevojkom, a 60 % puta ode do obliznjeg bara. Ako ode van s djevojkom, onda kod nje prespava 30 % puta, a ako otide u bar, onda u 40 % puta izazove tucu i noc provede u zatvoru. Jedne subote Marko se probudio i vidio da mu cimer nije u sobi. Izracunajte vjerojatnost da je Markov cimer u zatvoru.
2. Nekim kanalom se prenose podaci zapisani pomocu znakova 0 i 1. Vjerojatnost da se posalje 1 je 0.3, a vjerojatnost da se posalje 0 je 0.7. Na izlazu se 15% znakova pogresno interpretira. Ako je primljen znak 1, izracunajte vjerojatnost da je poslan znak 0.
a u drugoj kutiji je p plavih, z zelenih i c crvenih kuglica (p, z, c ≥ 1). Slucajno odaberemo dvije kuglice iz prve kutije i prebacimo ih u drugu kutiju. Nakon toga iz druge kutije izvucemo kuglicu. Ako je izvucena kuglica zelene boje, izracunajte vjerojatnost da u prvoj kutiji nema crvene kuglice.
hvala
|
|
[Vrh] |
|
ivek imudaš Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 21:33 pet, 6. 11. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="Mrs. Bean"]ako moze pomoc oko ovih zadataka(i postupak naravno) :)
...[/quote]
mislim da sam taj već rješavao jednom i mislim da ti ide preko Bayesove formule
staviš
H1={otišao je van s djevojkom}
H2={otišao je u bar}
pa ti je to potpuni sistem događaja
A={nije prespavao doma}
i tražiš P(H2łA) jer ti je to vjerojatnost da je otišao u bar ako znaš da nije doma (što znači da je proveo noć u zatvoru)
i sve vjerojatnosti potrebne su ti dane u zadatku
[quote="Mrs. Bean"]...
2. Nekim kanalom se prenose podaci zapisani pomocu znakova 0 i 1. Vjerojatnost da se posalje 1 je 0.3, a vjerojatnost da se posalje 0 je 0.7. Na izlazu se 15% znakova pogresno interpretira. Ako je primljen znak 1, izracunajte vjerojatnost da je poslan znak 0. ...[/quote]
ovo staviš
H1={poslana je jedinica}
H2={poslana je nula}
A={primljena je jedinica}
pa tražiš P(H2łA) preko Bayesove formule
jedino nemaš P(AłH1) i P(AłH2) direktno
a P(AłH1)=0.85 (jer poslana je jedinica pa imaš 85% šanse da je i primljena jedinica)
& P(AłH2)=0.15(jer poslana je nula pa ima 15% šanse da je došlo do greške tj. da je primljena jedinica)[/b]
Mrs. Bean (napisa): | ako moze pomoc oko ovih zadataka(i postupak naravno)
... |
mislim da sam taj već rješavao jednom i mislim da ti ide preko Bayesove formule
staviš
H1={otišao je van s djevojkom}
H2={otišao je u bar}
A={nije prespavao doma}
i tražiš P(H2łA) jer ti je to vjerojatnost da je otišao u bar ako znaš da nije doma (što znači da je proveo noć u zatvoru)
i sve vjerojatnosti potrebne su ti dane u zadatku
Mrs. Bean (napisa): | ...
2. Nekim kanalom se prenose podaci zapisani pomocu znakova 0 i 1. Vjerojatnost da se posalje 1 je 0.3, a vjerojatnost da se posalje 0 je 0.7. Na izlazu se 15% znakova pogresno interpretira. Ako je primljen znak 1, izracunajte vjerojatnost da je poslan znak 0. ... |
ovo staviš
H1={poslana je jedinica}
H2={poslana je nula}
A={primljena je jedinica}
pa tražiš P(H2łA) preko Bayesove formule
jedino nemaš P(AłH1) i P(AłH2) direktno
a P(AłH1)=0.85 (jer poslana je jedinica pa imaš 85% šanse da je i primljena jedinica)
& P(AłH2)=0.15(jer poslana je nula pa ima 15% šanse da je došlo do greške tj. da je primljena jedinica)[/b]
|
|
[Vrh] |
|
ivek imudaš Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 22:39 pet, 6. 11. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="Mrs. Bean"]...
...[/quote]
ovo rješavam u NSB-u pa ti je sve malo ofrlje, moguće da sam pogriješio jer
ovo iz glave pišem :!:
staviš
H1={prebacila si plavu i zelenu kuglicu u drugu kutiju}
H2={...plavu i crvenu...}
H3={...zelenu i crvenu...}
P(H1)=P(H2)=P(H3)=1/3
i to ti je potpun sistem događaja
A={izvučena je kuglica zelene boje}, pa tražiš
P(H2UH3łA) jer ako se dogodio H3 ili H2 onda nema u crvene kuglice u prvoj kutiji i znaš da je izvučena zelena kuglica
kad to raspišeš po Bayesu trebat će ti P(AłH1),P(AłH2) i P(AłH3)
P(AłH1)=(z+1)/((p+1)+(z+1)+c) jer imaš u kutiji p+1 plavu,z+1 zelenu i c crevnih pošto si u ovom slučaju prebacila plavu i zelenu kuglicu u drugu kutiju i analogno
P(AłH2)=z/((p+1)+z+(c+1))
P(AłH3)=(z+1)/(p+(z+1)+(c+1))
u brojniku bi trebalo biti
P((H2UH3)presjekA)=P((H2presjekA)U(H3presjekA))=P(H2presjekA)+P(H3presjekA))
a to ti je disjunktno jer su H2 & H3 disjunknti
sad raspišeš P(H2presjekA)=P(AłH2)P(H2) i analogno ovaj drugi
Mrs. Bean (napisa): | ...
... |
ovo rješavam u NSB-u pa ti je sve malo ofrlje, moguće da sam pogriješio jer
ovo iz glave pišem
staviš
H1={prebacila si plavu i zelenu kuglicu u drugu kutiju}
H2={...plavu i crvenu...}
H3={...zelenu i crvenu...}
P(H1)=P(H2)=P(H3)=1/3
i to ti je potpun sistem događaja
A={izvučena je kuglica zelene boje}, pa tražiš
P(H2UH3łA) jer ako se dogodio H3 ili H2 onda nema u crvene kuglice u prvoj kutiji i znaš da je izvučena zelena kuglica
kad to raspišeš po Bayesu trebat će ti P(AłH1),P(AłH2) i P(AłH3)
P(AłH1)=(z+1)/((p+1)+(z+1)+c) jer imaš u kutiji p+1 plavu,z+1 zelenu i c crevnih pošto si u ovom slučaju prebacila plavu i zelenu kuglicu u drugu kutiju i analogno
P(AłH2)=z/((p+1)+z+(c+1))
P(AłH3)=(z+1)/(p+(z+1)+(c+1))
u brojniku bi trebalo biti
P((H2UH3)presjekA)=P((H2presjekA)U(H3presjekA))=P(H2presjekA)+P(H3presjekA))
a to ti je disjunktno jer su H2 & H3 disjunknti
sad raspišeš P(H2presjekA)=P(AłH2)P(H2) i analogno ovaj drugi
|
|
[Vrh] |
|
|