Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Zadatak 6.c, kol. 1, 2008/09. (zadatak)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Statistika
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Atomised
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
70 = 95 - 25

PostPostano: 18:43 pon, 26. 10. 2009    Naslov: Zadatak 6.c, kol. 1, 2008/09. Citirajte i odgovorite

6. s prošlogodišnjeg kolokvija, pod c)...
http://web.math.hr/nastava/stat/files/stat-0809-kol1_rj.pdf

Ne ispada mi nikako dobro rješenje pa se nadam da bi netko mogao napisati postupak. :D
Ne mora biti uopće detaljno, al zanima me npr. koji se integral dobije u predzadnjem koraku. :)

Hvala. :D
6. s prošlogodišnjeg kolokvija, pod c)...
http://web.math.hr/nastava/stat/files/stat-0809-kol1_rj.pdf

Ne ispada mi nikako dobro rješenje pa se nadam da bi netko mogao napisati postupak. Very Happy
Ne mora biti uopće detaljno, al zanima me npr. koji se integral dobije u predzadnjem koraku. Smile

Hvala. Very Happy

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Mr.Doe
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

20 = 50 - 30

PostPostano: 15:10 uto, 27. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo kada nitko nece budem ja :D ! Budem samo iz "prve" grupe, drugi ide analogno.

Dakle, [latex]X\sim U(0,1),Y\sim Exp(1)[/latex]. Neka je [latex]X=x,x\in (0,1)[/latex]. Prvo nadimo dist. sljedece sluc. varijable [latex]Z|(X=x) =\frac{X}{Y}|(X=x)=\frac{x}{Y}[/latex]. Odmah se vidi da je [latex]\mathbb{P}(\frac{x}{Y}\leq z)=e^{-\frac{x}{z}}[/latex]. Stoga je [latex]f_{\frac{x}{Y}}(z|x)=e^{-\frac{x}{z}}\frac{x}{z^2}[/latex], onda je trazena funkcija gustoce [latex]f_Z(z)=\int_{\mathbb{R}}f_{\frac{x}{Y}}(z|x)f_X(x)dx=\int_{[0,1]}e^{-\frac{x}{z}}\frac{x}{z}d\frac{x}{z}=\{\frac{x}{z}=y\}=\int_{[0,z^{-1}]}e^{-y}ydy[/latex]. Sada samo integriraj ovo do kraja i gotov si!!! 8) :D :shock:
Evo kada nitko nece budem ja Very Happy ! Budem samo iz "prve" grupe, drugi ide analogno.

Dakle, . Neka je . Prvo nadimo dist. sljedece sluc. varijable . Odmah se vidi da je . Stoga je , onda je trazena funkcija gustoce . Sada samo integriraj ovo do kraja i gotov si!!! Cool Very Happy Shocked

[Vrh]
Atomised
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

70 = 95 - 25

PostPostano: 16:55 uto, 27. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala, probat ću skužiti ovo tvoje rješenje. :D

U međuvremenu... Mi smo na vježbama radili ovakve zadatke:
http://web.math.hr/nastava/stat/files/chap3.pdf (3.5 i 3.6 na 7. i 8. str.)
Ja sam taj šesti iz kolokvija probao analogno... Dobio sam integral od minus beskonačno do beskonačno fY(y) * fX(zy) * |y| dy i onda u idućem koraku dobio integral koji i ti dobiješ na kraju, al sam stavio da su granice od 0 do 1 umjesto od 0 do 1/z i ne znam kako to ispraviti, tj. što trebam raditi da dobijem gornju granicu 1/z... Moram na "tvoj" način rješavati ili je dovoljno nešto ispraviti u "mom" načinu?
Probao sam sad rješavati šesti zadatak iz druge grupe, taj mi ok ispada. :D
Hvala, probat ću skužiti ovo tvoje rješenje. Very Happy

U međuvremenu... Mi smo na vježbama radili ovakve zadatke:
http://web.math.hr/nastava/stat/files/chap3.pdf (3.5 i 3.6 na 7. i 8. str.)
Ja sam taj šesti iz kolokvija probao analogno... Dobio sam integral od minus beskonačno do beskonačno fY(y) * fX(zy) * |y| dy i onda u idućem koraku dobio integral koji i ti dobiješ na kraju, al sam stavio da su granice od 0 do 1 umjesto od 0 do 1/z i ne znam kako to ispraviti, tj. što trebam raditi da dobijem gornju granicu 1/z... Moram na "tvoj" način rješavati ili je dovoljno nešto ispraviti u "mom" načinu?
Probao sam sad rješavati šesti zadatak iz druge grupe, taj mi ok ispada. Very Happy

[Vrh]
Mr.Doe
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

20 = 50 - 30

PostPostano: 17:34 uto, 27. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Stvarno ne kontam kako si rjesavao zadatak i sta si pogrijesio. Ajd napisi!

Inace, kada sakupis malo vise iskustva, onda ces shvatiti da se gotovo nikada ne isplati preko tih formula (ono kaj ste izveli na predavanjima) traziti funkciju gustoce, osim ako se ne radi o sumi varijabli (jer tada se mozes "presvercati" pomocu karakteristicnih funkcija i slicnih cuda). Nacin koji sam ja predlozio je inspiriran Bayesovom statistikom.
Stvarno ne kontam kako si rjesavao zadatak i sta si pogrijesio. Ajd napisi!

Inace, kada sakupis malo vise iskustva, onda ces shvatiti da se gotovo nikada ne isplati preko tih formula (ono kaj ste izveli na predavanjima) traziti funkciju gustoce, osim ako se ne radi o sumi varijabli (jer tada se mozes "presvercati" pomocu karakteristicnih funkcija i slicnih cuda). Nacin koji sam ja predlozio je inspiriran Bayesovom statistikom.

[Vrh]
Atomised
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

70 = 95 - 25

PostPostano: 17:48 uto, 27. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ma pitat ću na demonstraturama ili uhvatiti nekog na faksu već, ne bih ja sad pisao "svoj" način jer se ne želim sramotiti ovdje, možda sam skroz krivo shvatio sve. :D

Ali možeš dati ako imaš koji link na kojem je objašnjen taj drugi način. :)
Ma pitat ću na demonstraturama ili uhvatiti nekog na faksu već, ne bih ja sad pisao "svoj" način jer se ne želim sramotiti ovdje, možda sam skroz krivo shvatio sve. Very Happy

Ali možeš dati ako imaš koji link na kojem je objašnjen taj drugi način. Smile

[Vrh]
Mr.Doe
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

20 = 50 - 30

PostPostano: 18:41 uto, 27. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo imas ovdje: [url]http://cnx.org/content/m10986/latest/[/url], na dnu stranice.
Evo imas ovdje: http://cnx.org/content/m10986/latest/, na dnu stranice.

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Statistika Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum