Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Semantički jednak sud negaciji ekvivalencije (objasnjenje gradiva)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ankovacic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
= 13 - 4

PostPostano: 19:32 uto, 27. 10. 2009    Naslov: Semantički jednak sud negaciji ekvivalencije Citirajte i odgovorite

Može li mi itko reci koji je sud semantički jednak sudu negacije ekvivalencije odnosno ovom sudu tako da u sudu dobijemo konjukciju ako je ikako mguce... unaprijed zahvaljujem

-(a<=>b)

Molio bih da mi se sto prije odgovori jer imam problema s dokazom iz loinearne algebre, a ne mogu drukacije nego metodom "pretpostavimo suprotno"
Može li mi itko reci koji je sud semantički jednak sudu negacije ekvivalencije odnosno ovom sudu tako da u sudu dobijemo konjukciju ako je ikako mguce... unaprijed zahvaljujem

-(a<=>b)

Molio bih da mi se sto prije odgovori jer imam problema s dokazom iz loinearne algebre, a ne mogu drukacije nego metodom "pretpostavimo suprotno"

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Atomised
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

70 = 95 - 25

PostPostano: 19:54 uto, 27. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pa, mislim da bi ti (jedna) semantički ekvivalentna tvrdnja bila
"(a ili b) i (ne-a ili ne-b) je valjana formula"
Ali ti, ako kužim, hoćeš dokazati a <=> b... Ne znam koja je tvrdnja, ali pretpostavljam da ti je bolje dokazati to u dva smjera. Prvo a => b, onda b => a. Pa onda za svaki smjer pretpostavljaj suprotno ili što već. :D
Ali ti, ako kužim, hoćeš dokazati a <=> b... Ne znam koja je tvrdnja, ali pretpostavljam da ti je bolje dokazati to u dva smjera. Prvo a => b, onda b => a. Pa onda za svaki smjer pretpostavljaj suprotno ili što već. Very Happy

[Vrh]
Grga
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

99 = 124 - 25

PostPostano: 19:57 uto, 27. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[latex]A\Leftrightarrow B \equiv (A \wedge B) \vee (\neg A \wedge \neg B) [/latex]

tperkov
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 14 - 6

PostPostano: 19:58 uto, 27. 10. 2009    Naslov: Re: Semantički jednak sud negaciji ekvivalencije Citirajte i odgovorite

[quote="ankovacic"]Može li mi itko reci koji je sud semantički jednak sudu negacije ekvivalencije odnosno ovom sudu tako da u sudu dobijemo konjukciju ako je ikako mguce... unaprijed zahvaljujem

-(a<=>b)

Molio bih da mi se sto prije odgovori jer imam problema s dokazom iz loinearne algebre, a ne mogu drukacije nego metodom "pretpostavimo suprotno"[/quote]

pa ima ih mnogo, za početak -[(a->b)&(b->a)]
zatim [-(a->b)] v [-(b->a)]
dalje [-(-avb)] v [-(-bva)]
te (a&-b)v(b&-a)

možda je zadnji najbolji. ako neke dvije stvari nisu ekvivalentne, tada jedna od njih vrijedi a druga ne vrijedi. zapravo najbolje je to reći točno ovako kako kaže Atomised:

1. dokažimo a->b: pretpostavimo a i dokažimo b (po potrebi pritom pretpostavimo -b i ako dođemo do kontradikcije gotovo je)
2. dokažimo b->a: slično, samo obrnuto.
ankovacic (napisa):

-(a⇔b)

pa ima ih mnogo, za početak -[(a→b)&(b→a)]
zatim [-(a→b)] v [-(b→a)]
dalje [-(-avb)] v [-(-bva)]
te (a&-b)v(b&-a)

možda je zadnji najbolji. ako neke dvije stvari nisu ekvivalentne, tada jedna od njih vrijedi a druga ne vrijedi. zapravo najbolje je to reći točno ovako kako kaže Atomised:

1. dokažimo a→b: pretpostavimo a i dokažimo b (po potrebi pritom pretpostavimo -b i ako dođemo do kontradikcije gotovo je)
2. dokažimo b→a: slično, samo obrnuto.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Atomised
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

70 = 95 - 25

PostPostano: 20:43 uto, 27. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Atomised"]Pa, mislim da bi ti (jedna) semantički ekvivalentna tvrdnja bila
[/quote]

Sad me ovo muči. :(
Mislim, nisam baš siguran da to ima smisla. Nije da su a i b formule u računu sudova pa da uopće znam što znači valjana formula. Al ne, moram se ja praviti pametan. :roll:
Atomised (napisa):

Sad me ovo muči. Sad
Mislim, nisam baš siguran da to ima smisla. Nije da su a i b formule u računu sudova pa da uopće znam što znači valjana formula. Al ne, moram se ja praviti pametan. Rolling Eyes

[Vrh]
tperkov
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 14 - 6

PostPostano: 21:42 uto, 27. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

zapravo taj dio "je valjana formula" si mogao prešutjeti i ne bi bilo problema :D
zapravo taj dio "je valjana formula" si mogao prešutjeti i ne bi bilo problema Very Happy

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Atomised
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

70 = 95 - 25

PostPostano: 21:51 uto, 27. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="tperkov"]zapravo taj dio "je valjana formula" si mogao prešutjeti i ne bi bilo problema :D[/quote]

Pa to sam skužio, da. :D
tperkov (napisa):
zapravo taj dio "je valjana formula" si mogao prešutjeti i ne bi bilo problema Very Happy

Pa to sam skužio, da. Very Happy

[Vrh]
ankovacic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 13 - 4

PostPostano: 20:14 čet, 29. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

hvala svima na pomoći, koristilo je
hvala svima na pomoći, koristilo je

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum