Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

nekoloko pojmova (MR)... (objasnjenje gradiva)

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji siročići (oni koji nemaju svoj podforum) -> Računarski kolegiji
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
glava
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
= 8 - 3

PostPostano: 22:31 uto, 27. 10. 2009    Naslov: nekoloko pojmova (MR)... Citirajte i odgovorite

imam par pitanja u vezi nekih pojmova koji se pojavlju u rješenjima zadataka iz vježbi na mrežama, ali nigdje na slajdovima niti u skripti programiranja2 nisam nasao te pojmove:

1. sprintf i sscanf

2. u .h datoteci se nalazi na pocetku:
#ifndef NESTO
#define NESTO
i na kraju:
#iendif
cemu to sluzi??

3. int main (int argc, char **argv)
ovo prvi put vidim da nije void u zagradi, pa ako netko ukratko moze reci cemu sluze ta dva argumenta i zasto se onda uvjek na pocetku takvog maina napise if (arcg != 2(ili 3 ili neki drugi broj) )??

hvala!!
imam par pitanja u vezi nekih pojmova koji se pojavlju u rješenjima zadataka iz vježbi na mrežama, ali nigdje na slajdovima niti u skripti programiranja2 nisam nasao te pojmove:

1. sprintf i sscanf

#ifndef NESTO
#define NESTO
i na kraju:
#iendif
cemu to sluzi??

ovo prvi put vidim da nije void u zagradi, pa ako netko ukratko moze reci cemu sluze ta dva argumenta i zasto se onda uvjek na pocetku takvog maina napise if (arcg != 2(ili 3 ili neki drugi broj) )??

hvala!!

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Cobs
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

26 = 40 - 14

PostPostano: 22:49 uto, 27. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

1. ove sprintf i sscanf su funkcije za rad sa FILE -ovima ( pogledaj programiranje 2 )

2. npr.

#define NESTO polje[0]

sad kad u kodu upises NESTO to ce ti biti kao da si upiso polje[0]
( to se koristi da bi se neka varijabla koja se cesto koristi ili se po necemu istice od drugih, a cesto se koristi razlikovala od ostalih... bar mislim )
to "korisiti" pre-procesor koji kod kompajliranja prode kroz cijeli kod i umjesto NESTO upise polje[0]

#ifndef NESTO
je takoder dio pre-procesorske sintakse koja bi znacila ako do sada nije definiran nesto onda ga definiraj... ( obavezno nakon njega slijedi #define )

mislim da te #ifndif i slicne pre-procesorske naredbe ne trebamo bas znat...

3. to neznam, al kolko sam negdje vidio kad je bila takva main funkcija
npr. int main( char arg[] ){ ... }

kod pokretanja tog sintaksa bi bila
./main Hello world

( tak nesto sam vidio kod nekog Hello world programa )

*to je kolko sam ja shvatio, nisam bas siguran u tocnost, pa nemoj to odmah uzimat ko tocno, vjerojatno ima neko ko ce to puno bolje objasnit
1. ove sprintf i sscanf su funkcije za rad sa FILE -ovima ( pogledaj programiranje 2 )

2. npr.

#define NESTO polje[0]

sad kad u kodu upises NESTO to ce ti biti kao da si upiso polje[0]
( to se koristi da bi se neka varijabla koja se cesto koristi ili se po necemu istice od drugih, a cesto se koristi razlikovala od ostalih... bar mislim )
to "korisiti" pre-procesor koji kod kompajliranja prode kroz cijeli kod i umjesto NESTO upise polje[0]

#ifndef NESTO
je takoder dio pre-procesorske sintakse koja bi znacila ako do sada nije definiran nesto onda ga definiraj... ( obavezno nakon njega slijedi #define )

mislim da te #ifndif i slicne pre-procesorske naredbe ne trebamo bas znat...

3. to neznam, al kolko sam negdje vidio kad je bila takva main funkcija
npr. int main( char arg[] ){ ... }

kod pokretanja tog sintaksa bi bila
./main Hello world

( tak nesto sam vidio kod nekog Hello world programa )

*to je kolko sam ja shvatio, nisam bas siguran u tocnost, pa nemoj to odmah uzimat ko tocno, vjerojatno ima neko ko ce to puno bolje objasnit

Zadnja promjena: Cobs; 22:55 uto, 27. 10. 2009; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
GauSs_
Moderator
Moderator

72 = 110 - 38

PostPostano: 22:51 uto, 27. 10. 2009    Naslov: Re: nekoloko pojmova (MR)... Citirajte i odgovorite

[quote="glava"]imam par pitanja u vezi nekih pojmova koji se pojavlju u rješenjima zadataka iz vježbi na mrežama, ali nigdje na slajdovima niti u skripti programiranja2 nisam nasao te pojmove:

1. sprintf i sscanf
[/quote]

[url=http://linux.die.net/man/3/sscanf]sscanf[/url]
[url=http://linux.die.net/man/3/sprintf]sprintf[/url]

[quote]
#ifndef NESTO
#define NESTO
i na kraju:
#iendif
cemu to sluzi??
[/quote]

da ne ucitajes vise puta ista zaglavlja.
dakle, ako nemas definirano NESTO onda definiraj NESTO i ucitaj zaglavlja. u sljedecem fajlu to NESTO ce biti definirano pa nece biti potrebe za ponovnim ucitavanje zaglavlja

[quote]
hvala!![/quote]

pogledati na predavanjima ili vjezbama iz programiranja 2 dio [b]argumenti komandne linije[/b]
glava (napisa):

1. sprintf i sscanf

sscanf
sprintf

Citat:

#ifndef NESTO
#define NESTO
i na kraju:
#iendif
cemu to sluzi??

da ne ucitajes vise puta ista zaglavlja.
dakle, ako nemas definirano NESTO onda definiraj NESTO i ucitaj zaglavlja. u sljedecem fajlu to NESTO ce biti definirano pa nece biti potrebe za ponovnim ucitavanje zaglavlja

Citat:

hvala!!

pogledati na predavanjima ili vjezbama iz programiranja 2 dio argumenti komandne linije

Prosle su godine kolokviji bili laksi, zar ne?
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 0:18 sri, 28. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Samo predavanja; IIRC, te stvari se ne rade na vjezbama.
Samo predavanja; IIRC, te stvari se ne rade na vjezbama.

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 8:51 sri, 28. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

za argumente komandne linije vidi [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=13281&highlight=komandna+linija]tu[/url].

A sscanf i sprintf su jako korisni kad želiš nešto poslat/primit unutar stringa.

npr:
sscanf(s,"%d: %d",&a,&b)
će iz stringa s učitat jedan cijeli broj, spremit ga u a, pročitat dvotočku i razmak i onda drugi cijeli broj i spremit ga u b.

sprintf(s, "%d jabuka je stavljeno u %d kutija",a,b);
će u string s konstruirat na sasvim logičan način koji mislim da nema potrebe objašnjavat. :D
za argumente komandne linije vidi tu.

A sscanf i sprintf su jako korisni kad želiš nešto poslat/primit unutar stringa.

npr:
sscanf(s,"%d: %d",&a,&b)
će iz stringa s učitat jedan cijeli broj, spremit ga u a, pročitat dvotočku i razmak i onda drugi cijeli broj i spremit ga u b.

sprintf(s, "%d jabuka je stavljeno u %d kutija",a,b);
će u string s konstruirat na sasvim logičan način koji mislim da nema potrebe objašnjavat. Very Happy

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
glava
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 8 - 3

PostPostano: 13:19 sri, 28. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

hvala puno na odgovorima!!
hvala puno na odgovorima!!

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji siročići (oni koji nemaju svoj podforum) -> Računarski kolegiji Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum