Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

pitanjce (zadatak)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
kikyca
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
= 2 - 0

PostPostano: 15:53 ned, 1. 11. 2009    Naslov: pitanjce Citirajte i odgovorite

Da li mi netko može razjasniti kad određujem npr. domenu funkcije, kada koristim uniju a kada presjek svih rjesenja???
npr zasto se kod zadatka f(x)=korijen iz (3-x)/(2+x) -3cosx+2 koristi unija a kod zadatka f(x)=arcsin(log po bazi 0.5 od(2+x)/(1+x)) koristi presjek??
nadam se da se zadaci kuze nisam znala drugacije kako napisati :S
Da li mi netko može razjasniti kad određujem npr. domenu funkcije, kada koristim uniju a kada presjek svih rjesenja???
npr zasto se kod zadatka f(x)=korijen iz (3-x)/(2+x) -3cosx+2 koristi unija a kod zadatka f(x)=arcsin(log po bazi 0.5 od(2+x)/(1+x)) koristi presjek??

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
niveus
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 2

PostPostano: 16:46 ned, 1. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ja isto imam pitanje, kak znam prepoznat kad se traži inverzna funkcija a kad praslika pošto imaju istu oznaku?
Ja isto imam pitanje, kak znam prepoznat kad se traži inverzna funkcija a kad praslika pošto imaju istu oznaku?

[Vrh]
kikyca
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 0

PostPostano: 16:51 ned, 1. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

u principu kada se trazi inverna funkcija pisat ce ti odredi inverznu funkciju na intervalu od ... nestro a kod praslike ti pise npr f^-1 od nekog intervala
u principu kada se trazi inverna funkcija pisat ce ti odredi inverznu funkciju na intervalu od ... nestro a kod praslike ti pise npr f^-1 od nekog intervala

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
188 = 301 - 113

PostPostano: 16:53 ned, 1. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kad već nema mornika, mogu sad ja :D

[quote="niveus"]Ja isto imam pitanje, kak znam prepoznat kad se traži inverzna funkcija a kad praslika pošto imaju istu oznaku?[/quote]

Prepoznajemo tako što se kod praslike u zagradu stavlja neki skup, npr
[latex]f^{-1}( [1,5])[/latex] , a kad se pita za inverznu fju onda u zagradu ide neki argument, npr x,y ili što već.

[quote="kikyca"]Da li mi netko može razjasniti kad određujem npr. domenu funkcije, kada koristim uniju a kada presjek svih rjesenja???
[/quote]

Unije ide kada problem rastavljamo na više slučajeva. Tada je konačno rješenje UNIJA jer se desi jedan od tih slučajeva za konkretni x (ili 1. ili 2. ili 3. - primjeti ILI )
Presjek ide kada moraju vrijediti svi uvjeti (ili svi slučajevi), kao što je slučaj kod određivanja domene fje (npr pod korijenom >=0 I argument logaritma >0 I nazivnik !=0 - primjeti I).

Ako sam nešto zaboravio, sigurno će me netko nadopunit :D
Kad već nema mornika, mogu sad ja Very Happy

niveus (napisa):

Prepoznajemo tako što se kod praslike u zagradu stavlja neki skup, npr
, a kad se pita za inverznu fju onda u zagradu ide neki argument, npr x,y ili što već.

kikyca (napisa):

Unije ide kada problem rastavljamo na više slučajeva. Tada je konačno rješenje UNIJA jer se desi jedan od tih slučajeva za konkretni x (ili 1. ili 2. ili 3. - primjeti ILI )
Presjek ide kada moraju vrijediti svi uvjeti (ili svi slučajevi), kao što je slučaj kod određivanja domene fje (npr pod korijenom >=0 I argument logaritma >0 I nazivnik !=0 - primjeti I).

Ako sam nešto zaboravio, sigurno će me netko nadopunit Very Happy

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
mornik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

118 = 124 - 6

PostPostano: 17:05 ned, 1. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

@niveus: Ima tu jedan stari trik: naprosto pitaš asistenta :P. (A i, kad se traži inverzna funkcija, obično piše nešto u stilu "Odredi [latex]f^{-1}(x)[/latex].", a kad se traži praslika, zna pisati nešto u stilu "Odredi [latex]f^{-1}(A)[/latex].", gdje je [latex]A[/latex] neki skup. Ali ja bih se ipak držao prokušanog trika s asistentom :D.)

@kykica: U načelu, izgled prirodne domene uvijek je oblika [latex]U_1\cap U_2\cap \cdots \cap U_n[/latex], gdje je [latex]U_i[/latex] "prihvatljiva" domena za i-ti uvjet. Jesam malo neprecizan, ali mislim da ćeš shvatiti :). Na primjer, funkcija [latex]\frac{1}{x}+\frac{1}{x-1}[/latex] ima prvi uvjet [latex]x\neq 0[/latex], pa je [latex]U_1=\mathbb{R}\setminus\{0\}[/latex], a drugi uvjet [latex]x\neq 1[/latex], pa je [latex]U_2=\mathbb{R}\setminus\{1\}[/latex]. Sada je prirodna domena [latex](\mathbb{R}\setminus\{0\})\cap(\mathbb{R}\setminus\{1\})=\mathbb{R}\setminus\{0,1\}[/latex].

No, ono što tebe vjerojatno zbunjuje je da neki od tih skupova [latex]U_i[/latex] mogu biti unije same po sebi. Na primjer, ako tražiš prirodnu domenu funkcije [latex]\log (x^2+x)[/latex], onda je ona [latex]\langle -\infty,-1\rangle \cup \langle 0,+\infty\rangle[/latex]. To je čisto zato što je skup rješenja nejednadžbe [latex]x^2+x>0[/latex] unija dva disjunktna skupa.

I za kraj ću dati još jedan primjer koji u sebi sadrži uniju i presjek: [latex]\log (x^2+x)+\frac{1}{x-5}[/latex]. Sada je [latex]U_1=\langle -\infty,-1\rangle \cup \langle 0,+\infty\rangle[/latex] (skup generiran uvjetom logaritma), a [latex]U_2=\mathbb{R}\setminus\{5\}[/latex]. No, završno rješenje je uvijek dobiveno presjekom (osim, naravno, kad imamo samo jedan uvjet, to je možda ovaj slučaj koji tebe najviše buni), iako "izgleda" kao unija: prirodna domena ove funkcije je [latex]U_1\cap U_2=\langle -\infty,-1\rangle \cup \langle 0, 5\rangle\cup \langle 5,+\infty\rangle[/latex].

Nadam se da je bilo barem djelomično shvatljivo :).

Luuka, vidio sam tvoj post, ali sam već bio pri kraju svojeg, pa sam ga ipak odlučio poslati. Thanks anyway :).
@niveus: Ima tu jedan stari trik: naprosto pitaš asistenta Razz. (A i, kad se traži inverzna funkcija, obično piše nešto u stilu "Odredi .", a kad se traži praslika, zna pisati nešto u stilu "Odredi .", gdje je neki skup. Ali ja bih se ipak držao prokušanog trika s asistentom Very Happy.)

@kykica: U načelu, izgled prirodne domene uvijek je oblika , gdje je "prihvatljiva" domena za i-ti uvjet. Jesam malo neprecizan, ali mislim da ćeš shvatiti Smile. Na primjer, funkcija ima prvi uvjet , pa je , a drugi uvjet , pa je . Sada je prirodna domena .

No, ono što tebe vjerojatno zbunjuje je da neki od tih skupova mogu biti unije same po sebi. Na primjer, ako tražiš prirodnu domenu funkcije , onda je ona . To je čisto zato što je skup rješenja nejednadžbe unija dva disjunktna skupa.

I za kraj ću dati još jedan primjer koji u sebi sadrži uniju i presjek: . Sada je (skup generiran uvjetom logaritma), a . No, završno rješenje je uvijek dobiveno presjekom (osim, naravno, kad imamo samo jedan uvjet, to je možda ovaj slučaj koji tebe najviše buni), iako "izgleda" kao unija: prirodna domena ove funkcije je .

Nadam se da je bilo barem djelomično shvatljivo Smile.

Luuka, vidio sam tvoj post, ali sam već bio pri kraju svojeg, pa sam ga ipak odlučio poslati. Thanks anyway Smile.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
kikyca
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 0

PostPostano: 17:18 ned, 1. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

hvala vam :))
hvala vam Smile)

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum