Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

karakterizacija neprekidnosti (objasnjenje gradiva)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
piko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 4 - 0

PostPostano: 18:16 sub, 24. 10. 2009    Naslov: karakterizacija neprekidnosti Citirajte i odgovorite

na vježbama smo napisali:

(uz [latex]A \subseteq \mathbb{R}^n, f:A \rightarrow \mathbb{R}^k [/latex])
funkcija [latex]f[/latex] je neprekidna ako i samo ako za svaki otvoren podskup u kodomeni [latex]U \subseteq \mathbb{R}^k[/latex] je [latex]f^{-1}(U)[/latex] otvoren u [latex]A[/latex], tj postoji otvoren skup [latex]V \subseteq \mathbb{R}^n[/latex] td je [latex]f^{-1}(U) = A \cap V[/latex]

e sad, zbunjuje me zašto uzimamo otvorene podskupove [latex]U[/latex] iz [b]cijele[/b] kodomene, a ne samo iz slike funkcije [latex]f[/latex]?

jer što ako f nije surjektivna? tada slika od f nije jednaka kodomeni (npr. [latex]\mathbb{R}^k[/latex]), odnosno [latex]Im f \neq \mathbb{R}^k[/latex], a to znači da možemo uzeti neki otvoren podskup [latex]B[/latex] iz kodomene koji je disjunktan sa slikom funkcije, odnosno koji nema prasliku po funkciji [latex]f[/latex]. a funkcija može biti cijelo vrijeme neprekidna :?

isti je iskaz i u skripti ([url=http://web.math.hr/nastava/difraf/dif/p_o6.pdf]klik[/url] napomena 6.13): uzima se svaki otvoren podskup baš od cijelog [latex]\mathbb{R}^k[/latex]...

i za kraj, bio bih zahvalan za ideju kako dokazati ovu karakterizaciju, tj. [latex]f[/latex] neprekidna [latex]\Leftrightarrow[/latex] praslika svakog otvorenog skupa iz kodomene je otvoren u domeni. nešt sam pokušavao sa def neprekidnosti i def otvorenog skupa ali nije mi baš išlo :|

zahvaljujem na pomoći! :)
na vježbama smo napisali:

(uz )
funkcija je neprekidna ako i samo ako za svaki otvoren podskup u kodomeni je otvoren u , tj postoji otvoren skup td je

e sad, zbunjuje me zašto uzimamo otvorene podskupove iz cijele kodomene, a ne samo iz slike funkcije ?

jer što ako f nije surjektivna? tada slika od f nije jednaka kodomeni (npr. ), odnosno , a to znači da možemo uzeti neki otvoren podskup iz kodomene koji je disjunktan sa slikom funkcije, odnosno koji nema prasliku po funkciji . a funkcija može biti cijelo vrijeme neprekidna Confused

isti je iskaz i u skripti (klik napomena 6.13): uzima se svaki otvoren podskup baš od cijelog ...

i za kraj, bio bih zahvalan za ideju kako dokazati ovu karakterizaciju, tj. neprekidna praslika svakog otvorenog skupa iz kodomene je otvoren u domeni. nešt sam pokušavao sa def neprekidnosti i def otvorenog skupa ali nije mi baš išlo Neutral

zahvaljujem na pomoći! Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
JANKRI
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
97 = 132 - 35

PostPostano: 19:25 sub, 24. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ovo što piše da je [latex]U \subseteq R^n[/latex] bilo koji otvoren nam ne predstavlja probleme, ukoliko on nema zajedničkih točki sa slikom funkcija, njegova praslika je prazan skup, što je otvoreno. Također, ukoliko ima samo neke točke zajedničke sa slikom, onda promatramo samo te točke, a preostale nam ne smetaju iz istog razloga.

Prvi smjer, ukoliko je funckija neprekidna, izaberemo neki otovren skup slike funkcije i pokažemo da je njegova praslika također otvorena. To pokazujemo koristeći neprekidnost funkcije i definiciju otovrenog skupa.

U drugom smjeru, pretpostavimo da je praslika svakog otvorenog intervala otvorena i da funkcija nije neprekidna. Sada to lako dovodimo do kontradikcije.
Ovo što piše da je bilo koji otvoren nam ne predstavlja probleme, ukoliko on nema zajedničkih točki sa slikom funkcija, njegova praslika je prazan skup, što je otvoreno. Također, ukoliko ima samo neke točke zajedničke sa slikom, onda promatramo samo te točke, a preostale nam ne smetaju iz istog razloga.

Prvi smjer, ukoliko je funckija neprekidna, izaberemo neki otovren skup slike funkcije i pokažemo da je njegova praslika također otvorena. To pokazujemo koristeći neprekidnost funkcije i definiciju otovrenog skupa.

U drugom smjeru, pretpostavimo da je praslika svakog otvorenog intervala otvorena i da funkcija nije neprekidna. Sada to lako dovodimo do kontradikcije.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
piko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 4 - 0

PostPostano: 19:40 sub, 24. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="JANKRI"]Ovo što piše da je [latex]U \subseteq R^n[/latex] bilo koji otvoren nam ne predstavlja probleme, ukoliko on nema zajedničkih točki sa slikom funkcija, njegova praslika je prazan skup, što je otvoreno. Također, ukoliko ima samo neke točke zajedničke sa slikom, onda promatramo samo te točke, a preostale nam ne smetaju iz istog razloga.[/quote]

ahaaa! :idea: :D

[quote="JANKRI"]Prvi smjer, ukoliko je funckija neprekidna, izaberemo neki otovren skup slike funkcije i pokažemo da je njegova praslika također otvorena. To pokazujemo koristeći neprekidnost funkcije i definiciju otovrenog skupa.

U drugom smjeru, pretpostavimo da je praslika svakog otvorenog intervala otvorena i da funkcija nije neprekidna. Sada to lako dovodimo do kontradikcije.[/quote]

puno hvala! :karma:
JANKRI (napisa):
Ovo što piše da je bilo koji otvoren nam ne predstavlja probleme, ukoliko on nema zajedničkih točki sa slikom funkcija, njegova praslika je prazan skup, što je otvoreno. Također, ukoliko ima samo neke točke zajedničke sa slikom, onda promatramo samo te točke, a preostale nam ne smetaju iz istog razloga.

ahaaa! Idea Very Happy

JANKRI (napisa):

puno hvala! karma++

[Vrh]
Gino
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-29 = 108 - 137

PostPostano: 0:22 ned, 25. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="JANKRI"]Prvi smjer, ukoliko je funckija neprekidna, izaberemo neki otovren skup slike funkcije i pokažemo da je njegova praslika također otvorena. To pokazujemo koristeći neprekidnost funkcije i definiciju otovrenog skupa.

U drugom smjeru, pretpostavimo da je praslika svakog otvorenog intervala otvorena i da funkcija nije neprekidna. Sada to lako dovodimo do kontradikcije.[/quote]

slobodno ti to raspisi :lol:
JANKRI (napisa):

slobodno ti to raspisi Laughing

Gino
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-29 = 108 - 137

PostPostano: 17:03 sub, 31. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

valjda ne volim praslike pa zato to neznam...
bi li neko mogao to raspisat :?:
bi li neko mogao to raspisat Question

ivek imudaš
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

12 = 14 - 2

PostPostano: 17:26 sub, 31. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="JANKRI"]...
[/quote]
[img]http://1.bp.blogspot.com/_fWLtJmEhLG0/SWy4IyP3_yI/AAAAAAAADVs/uUcTL59byyc/s400/captain+obvious.jpg[/img]:)

[quote="Gino"]valjda ne volim praslike pa zato to neznam...
bi li neko mogao to raspisat :?:[/quote]
slab sam u latexu, daj mi malo vremena pa cu staviti na internet kako mi je ispalo

evo, ovo sam sklepao :)
ponavljam slab sam u latexu pa je bolje da ovako postam
[url]http://www.flickr.com/photos/40127647@N04/4061413570/[/url]
[url]http://www.flickr.com/photos/40127647@N04/4060670245/[/url]
napomena:mozda sam trebao napisati da u jednom dijelu koristim svojstvo da je unija proizvoljno mnogo otvorenih skupova otvoren skup
napomen2:nadam se da nisam negdje u dokazu pogrijesio
JANKRI (napisa):
...

Smile

Gino (napisa):
bi li neko mogao to raspisat Question

slab sam u latexu, daj mi malo vremena pa cu staviti na internet kako mi je ispalo

evo, ovo sam sklepao Smile
ponavljam slab sam u latexu pa je bolje da ovako postam
http://www.flickr.com/photos/40127647@N04/4061413570/
http://www.flickr.com/photos/40127647@N04/4060670245/
napomena:mozda sam trebao napisati da u jednom dijelu koristim svojstvo da je unija proizvoljno mnogo otvorenih skupova otvoren skup
napomen2:nadam se da nisam negdje u dokazu pogrijesio

[Vrh]
JANKRI
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

97 = 132 - 35

PostPostano: 2:40 ned, 1. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ajde da ja onda to LaTeX-iram :D

[b]Prvi smjer.[/b]

Neka je [latex]f : A \subseteq \mathbb{R}^n \to \mathbb{R}^k[/latex] neprekidna funkcija. Želimo pokazati da za svaki otvoreni [latex]U \subseteq \mathbb{R}^k[/latex] postoji otvoreni [latex]V \subseteq \mathbb{R}^n[/latex] takav da je [latex]f^{-1}\left(U\right) = V \cap A[/latex].

Ukoliko je [latex]f^{-1}\left(U\right) = \emptyset[/latex] tvrdnja trivijalno vrijedi za [latex]V = \emptyset[/latex]. Neka je dalje [latex]B = f^{-1}\left(U\right) \neq \emptyset[/latex]. Funkcija [latex]f[/latex] je neprekidna na [latex]A[/latex], a time i na [latex]B \subseteq A[/latex], odnosno
[latex]\forall x \in B,\ \forall \varepsilon \in \left\langle0,\, \lambda_x\right\rangle,\ \exists \delta_x >0,\ \left(f\left(A \cap K\left(x,\, \delta_x\right) \setminus \left\{x\right\}\right) \subseteq K\left(f\left(x\right),\, \varepsilon\right) \subseteq U\right)[/latex]. Ovdje je [latex]\lambda_x = \sup{\left\{\epsilon : \epsilon > 0,\, K\left(f\left(x\right),\, \epsilon\right) \subseteq U\right\}[/latex]. Prihvaćamo da taj supremum bude jednak i [latex]+\infty[/latex], ali znamo da je on uvijek strogo pozitivan, jer je skup [latex]U[/latex] otvoren pa oko svake njegove točke postoji neka otvorena kugla cijela sadržana u njemu.

Sada definiramo [latex]V = \bigcup\limits_{x \in B} K\left(x,\, \delta_x\right)[/latex], jasno je da je skup [latex]V[/latex] otvoren (unija familije otvorenih skupova). Pošto je [latex]A \cap K\left(x,\, \delta_x\right) \subseteq B,\ \forall x \in B[/latex], dobili smo da je [latex]B = V \cap A[/latex], gdje je [latex]V \subseteq \mathbb{R}^k[/latex] otvoren.

[b]Drugi smjer.[/b]

Neka je [latex]f : A \subseteq \mathbb{R}^n \to \mathbb{R}^k[/latex] takva da [latex]\forall U \subseteq \mathbb{R}^k[/latex] otvoren, [latex]\exists V \subseteq \mathbb{R}^n[/latex] otvoren, tako da je [latex]f^{-1}\left(U\right) = V \cap A[/latex]. Želimo pokazati da je funkcija [latex]f[/latex] neprekidna na [latex]A[/latex], odnosno:
[latex]\forall c \in A,\ \forall \varepsilon > 0,\ \exists \delta > 0,\ \left(f\left(A \cap K\left(c,\, \delta\right) \setminus \left\{c\right\}\rigth) \subseteq K\left(f\left(c\right),\, \varepsilon\right)\right)[/latex].

Jasno je da je [latex]K\left(f\left(c\right),\, \varepsilon\right)[/latex] otvoreno u [latex]\mathbb{R}^k[/latex] pa prema uvjetima teorema postoji otvoren [latex]V \subseteq \mathbb{R}^n[/latex] takav da je [latex]f^{-1}\left(K\left(f\left(c\right),\, \varepsilon\right)\right) = V \cap A[/latex]. Sada vidimo da je dovoljno uzeti takav [latex]\delta > 0[/latex] za koji je [latex]K\left(c,\, \delta\right) \subseteq V[/latex], za njega znamo da postoji jer je skup [latex]V \subseteq \mathbb{R}^n[/latex] otvoren, te [latex]c[/latex] sigurno jedna njegova točka.

Ovime je dokaz završen, nadam se da je jasan i da nema rupa... :D

Možda bi i u jednom i u drugom smjeru posebno trebalo razmatrati izolirane točke, ali oko njih uvijek gledamo kugle koje sadrže samo njih, koje postoje jer su to izolirane točke, pa s time nemamo problema.
Ajde da ja onda to LaTeX-iram Very Happy

Prvi smjer.

Neka je neprekidna funkcija. Želimo pokazati da za svaki otvoreni postoji otvoreni takav da je .

Ukoliko je tvrdnja trivijalno vrijedi za . Neka je dalje . Funkcija je neprekidna na , a time i na , odnosno
. Ovdje je . Prihvaćamo da taj supremum bude jednak i , ali znamo da je on uvijek strogo pozitivan, jer je skup otvoren pa oko svake njegove točke postoji neka otvorena kugla cijela sadržana u njemu.

Sada definiramo , jasno je da je skup otvoren (unija familije otvorenih skupova). Pošto je , dobili smo da je , gdje je otvoren.

Drugi smjer.

Neka je takva da otvoren, otvoren, tako da je . Želimo pokazati da je funkcija neprekidna na , odnosno:
.

Jasno je da je otvoreno u pa prema uvjetima teorema postoji otvoren takav da je . Sada vidimo da je dovoljno uzeti takav za koji je , za njega znamo da postoji jer je skup otvoren, te sigurno jedna njegova točka.

Ovime je dokaz završen, nadam se da je jasan i da nema rupa... Very Happy

Možda bi i u jednom i u drugom smjeru posebno trebalo razmatrati izolirane točke, ali oko njih uvijek gledamo kugle koje sadrže samo njih, koje postoje jer su to izolirane točke, pa s time nemamo problema.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum