Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Par trivijalnih pitanja o diferencijalu funkcije (zadatak)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
piko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 4 - 0

PostPostano: 15:43 sub, 21. 11. 2009    Naslov: Par trivijalnih pitanja o diferencijalu funkcije Citirajte i odgovorite

nisam baš siguran da su mi dobro sjeli ovi osnovni pojmovi pa bih bio jako zahvalan ako bi mi netko mogao reći jel ovo valja...

[img]http://i50.tinypic.com/34fjt07.jpg[/img]

u zadatku treba naći diferencijal funkcije [latex]H[/latex] u točki [latex](x,y,z)[/latex], a taj diferencijal [latex]DH(x,y,z)[/latex] je zapravo linearni operator. je li onda dovoljno naći samo [b]matrični zapis[/b] tog linearnog operatora u paru kanonskih baza za[latex] \mathbb{R}^3[/latex] i [latex]\mathbb{R}^2[/latex], odnosno hoće li zadatak biti riješen ako samo nađem Jacobijevu matricu funkcije [latex]H[/latex] u točki [latex](x,y,z)[/latex], tj. [latex]\nabla H (x,y,z)[/latex]?

ako je tako, je li (nakon računanja parcijalnih derivacija)

[latex]\nabla H (x,y,z) =
\left(
\begin{array}{ccc}
e^x+3 x^2 \sin\left(x^3+\frac{\pi z}{2}\right) & 0 & \frac{\pi}{2} \sin}\left(x^3+\frac{\pi z}{2}\right) \\
0 & 4 y z & 2 y^2
\end{array}
\right)[/latex]

rješenje dijela zadatka u kojem se traži da se nađe diferencijal?

dalje treba naći [latex]DH(0,1,1)(1,2,3)[/latex], i tu nisam baš siguran što točno treba.

probao sam ovako: imam matrični zapis linearnog operatora [latex]DH(x,y,z)[/latex], a to je [latex]\nabla H(x,y,z)[/latex]. ako umjesto [latex](x,y,z)[/latex] stavim točku [latex](0,1,1)[/latex], onda dobijem matrični zapis diferencijala funkcije [latex]H[/latex] u točki [latex](0,1,1)[/latex], a to je
[latex]\nabla H (0,1,1)=
\left(
\begin{array}{ccc}
1 & 0 & \frac{\pi}{2} \\
0 & 4 & 2
\end{array}
\right)[/latex]

i sada želim operatorom [latex]DH(0,1,1)[/latex] djelovat na vektor [latex](1,2,3)[/latex], a to je isto kao da pomnožim matricu tog operatora [latex]\nabla H (0,1,1)[/latex] sa vektorom [latex]\left(
\begin{array}{c}
1 \\
2 \\ 3
\end{array}
\right)[/latex], i dobijem [latex]\left(
\begin{array}{c}
1+\frac{3 \pi}{2} \\
14
\end{array}
\right)[/latex], odnosno je li [latex](1+\frac{3 \pi}{2}, 14) \in \mathbb{R}^2[/latex] traženo rješenje?

[img]http://i49.tinypic.com/2d6r3tf.jpg[/img]

derivacija u točki [latex]c[/latex] u smjeru vektora [latex]v[/latex] je limes (ako postoji!) [latex]\mathop {\lim }\limits_{h \to 0 }\frac{f(c+hv)-f(c)}{h}[/latex]

ako označimo [latex]c=(0,0), v= (\frac{\sqrt{2}}{2},\frac{\sqrt{2}}{2})[/latex] onda je
[latex]f(c)=f(0,0) = 0[/latex]
[latex]f(c+hv)=f(\frac{\sqrt{2}}{2}h,\frac{\sqrt{2}}{2}h)=\frac{1}{2 \sqrt{2}}h[/latex] pa je
[latex]\mathop {\lim }\limits_{h \to 0 }\frac{f(c+hv)-f(c)}{h}=

\mathop {\lim }\limits_{h \to 0 }\frac{\frac{1}{2 \sqrt{2}}h}{h}=\frac{1}{2 \sqrt{2}}[/latex]

znači li to da je derivacija funkcije [latex]f[/latex] u točki [latex](0,0)[/latex] u smjeru vektora [latex](\frac{\sqrt{2}}{2},\frac{\sqrt{2}}{2})[/latex] realan broj [latex]\frac{1}{2 \sqrt{2}}[/latex] ?

unaprijed zahvaljujem! :)
nisam baš siguran da su mi dobro sjeli ovi osnovni pojmovi pa bih bio jako zahvalan ako bi mi netko mogao reći jel ovo valja...

u zadatku treba naći diferencijal funkcije u točki , a taj diferencijal je zapravo linearni operator. je li onda dovoljno naći samo matrični zapis tog linearnog operatora u paru kanonskih baza za i , odnosno hoće li zadatak biti riješen ako samo nađem Jacobijevu matricu funkcije u točki , tj. ?

ako je tako, je li (nakon računanja parcijalnih derivacija)

rješenje dijela zadatka u kojem se traži da se nađe diferencijal?

dalje treba naći , i tu nisam baš siguran što točno treba.

probao sam ovako: imam matrični zapis linearnog operatora , a to je . ako umjesto stavim točku , onda dobijem matrični zapis diferencijala funkcije u točki , a to je

i sada želim operatorom djelovat na vektor , a to je isto kao da pomnožim matricu tog operatora sa vektorom , i dobijem , odnosno je li traženo rješenje?

derivacija u točki u smjeru vektora je limes (ako postoji!)

ako označimo onda je

pa je

znači li to da je derivacija funkcije u točki u smjeru vektora realan broj ?

unaprijed zahvaljujem! Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
188 = 301 - 113

PostPostano: 17:59 sub, 21. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Koliko mi se čini, sve je dobro :D
Koliko mi se čini, sve je dobro Very Happy

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
tidus
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
-1 = 15 - 16

PostPostano: 20:41 ned, 29. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Meni je ovo isto puno pomoglo, hvala obojici! :D
Meni je ovo isto puno pomoglo, hvala obojici! Very Happy

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum