Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

ispit iz matematike na DM

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - opušteno -> Bućkuriš
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
fireball
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
26 = 100 - 74

PostPostano: 17:36 pon, 22. 3. 2010    Naslov: ispit iz matematike na DM Citirajte i odgovorite

danas mi je u ruke dosao ogledni primjerak vise i nize razine ispita iz matematika za DM. moram priznat fasciniran sam onime sto citam... zna li netko da li ce na pravom ispitu bit slicni zadaci ili nesto malo normalnije, primjerenije ljudimakoji zavrsavaju srednju skolu a ne osnovnu? a ako ce pitanja bit na toj razini, kako ce se to odrazit na nastavu na fakultetu? jer ili ce puno ljudi padat ili ce se kriteriji jos vise spustit...

p.s.sorry ako je vec bila rasprava ali kako sam u zurbi nisam nasao nista na tu temu konkretno preko trazilice
danas mi je u ruke dosao ogledni primjerak vise i nize razine ispita iz matematika za DM. moram priznat fasciniran sam onime sto citam... zna li netko da li ce na pravom ispitu bit slicni zadaci ili nesto malo normalnije, primjerenije ljudimakoji zavrsavaju srednju skolu a ne osnovnu? a ako ce pitanja bit na toj razini, kako ce se to odrazit na nastavu na fakultetu? jer ili ce puno ljudi padat ili ce se kriteriji jos vise spustit...

p.s.sorry ako je vec bila rasprava ali kako sam u zurbi nisam nasao nista na tu temu konkretno preko trazilice

**dreamer**
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

12 = 14 - 2

PostPostano: 9:29 uto, 23. 3. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Lako je studentu matematike govoriti da je matematika na drzavnoj maturi prelaka. Ajmo ostaviti srednjoskolce da sami sude.
Lako je studentu matematike govoriti da je matematika na drzavnoj maturi prelaka. Ajmo ostaviti srednjoskolce da sami sude.

krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo

655 = 759 - 104

PostPostano: 9:32 uto, 23. 3. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ako sam dobro shvatio prigovaras da su zadaci prelagani. Moje je misljenje da se to nece nikako odraziti na prolaznost, kriterije i ostalo na studijima matematike.

Prvo, za upis trazimo visu razinu, a ne osnovnu.
Drugo, nas prijemni nije bio bitno tezi.
Trece, zadaci na maturi su funkcija prosjecnog znanja s kojim ljudi izlaze iz skole, a ne obrnuto. To znanje nije bilo nista bolje prethodnih godina dok nije bilo drzavne mature.

Feedback od DM na znanje mozemo ocekivati tek kroz nekoliko godina. IMO problem nece toliko osjetiti fakulteti, nego prvenstveno nastavnici u srednjim skolama. Bit ce jako tesko motivirati ucenike da rade ista izvan onoga sto se pita na DM. Taj ce se problem pojaviti bez obzira na tezinu zadataka.
Ako sam dobro shvatio prigovaras da su zadaci prelagani. Moje je misljenje da se to nece nikako odraziti na prolaznost, kriterije i ostalo na studijima matematike.

Prvo, za upis trazimo visu razinu, a ne osnovnu.
Drugo, nas prijemni nije bio bitno tezi.
Trece, zadaci na maturi su funkcija prosjecnog znanja s kojim ljudi izlaze iz skole, a ne obrnuto. To znanje nije bilo nista bolje prethodnih godina dok nije bilo drzavne mature.

Feedback od DM na znanje mozemo ocekivati tek kroz nekoliko godina. IMO problem nece toliko osjetiti fakulteti, nego prvenstveno nastavnici u srednjim skolama. Bit ce jako tesko motivirati ucenike da rade ista izvan onoga sto se pita na DM. Taj ce se problem pojaviti bez obzira na tezinu zadataka.

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
fireball
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

26 = 100 - 74

PostPostano: 9:37 uto, 23. 3. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

malo sam krivo shvacen :) ja sam pogledao obje razine, onu laksu necu ni komentirat jer je ono uzas, a ova teza je jos uvjek laksa nego sto je bio nas prijemni (koliko se ja toga sjecam). ja sad govorim sa stajalista toga da se stvarno pita i ispod razine najosnovnijeg znanja...

ali kao sto je vec receno, pokazat ce se kako ce to ic...
a za ovo motiviranje ucenika srednje, to ce bit i puno teze nego sto se sad misli po mom misljenju
malo sam krivo shvacen Smile ja sam pogledao obje razine, onu laksu necu ni komentirat jer je ono uzas, a ova teza je jos uvjek laksa nego sto je bio nas prijemni (koliko se ja toga sjecam). ja sad govorim sa stajalista toga da se stvarno pita i ispod razine najosnovnijeg znanja...

a za ovo motiviranje ucenika srednje, to ce bit i puno teze nego sto se sad misli po mom misljenju

Cobs
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

26 = 40 - 14

PostPostano: 12:23 uto, 23. 3. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="fireball"]malo sam krivo shvacen :) ja sam pogledao obje razine, onu laksu necu ni komentirat jer je ono uzas, a ova teza je jos uvjek laksa nego sto je bio nas prijemni (koliko se ja toga sjecam). ja sad govorim sa stajalista toga da se stvarno pita i ispod razine najosnovnijeg znanja...

a za ovo motiviranje ucenika srednje, to ce bit i puno teze nego sto se sad misli po mom misljenju[/quote]

pa kaj ti je tu čudno? Hrvatska je zamlja znanja. Zemlja znanja se nemre bit ak nemaš dovoljno ljudi koji završe srednju školu, a potom fax.
Primjer ti može bit i naš fax ( na kojem kak je krcko na nekoj drugoj temi rekao da je po starom sistemu fax godišnje završavalo po 20 - ak ljudi ( ak se dobro sjećam ), a po sadašnjem sistemu kolko?( vjerojatno stotinjak ) ). Da bi posto zemlja znanja moraš imat znanstvenike s diplomom ( kakvi god oni bili ).
fireball (napisa):
malo sam krivo shvacen Smile ja sam pogledao obje razine, onu laksu necu ni komentirat jer je ono uzas, a ova teza je jos uvjek laksa nego sto je bio nas prijemni (koliko se ja toga sjecam). ja sad govorim sa stajalista toga da se stvarno pita i ispod razine najosnovnijeg znanja...

pa kaj ti je tu čudno? Hrvatska je zamlja znanja. Zemlja znanja se nemre bit ak nemaš dovoljno ljudi koji završe srednju školu, a potom fax.
Primjer ti može bit i naš fax ( na kojem kak je krcko na nekoj drugoj temi rekao da je po starom sistemu fax godišnje završavalo po 20 - ak ljudi ( ak se dobro sjećam ), a po sadašnjem sistemu kolko?( vjerojatno stotinjak ) ). Da bi posto zemlja znanja moraš imat znanstvenike s diplomom ( kakvi god oni bili ).

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 17:40 uto, 23. 3. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Krcko nije to rekao.
Krcko nije to rekao.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Cobs
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

26 = 40 - 14

PostPostano: 22:02 sri, 24. 3. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"]Krcko nije to rekao.[/quote]
Pardon, evo točno što je Krcko rekao...
[quote="krcko"]
Ove godine ocekuje se da oko 100 studenata MO upisanih 2005. zavrsi studij. Sa starim nacinom polaganja ispita broj bi bio izmedju 10 i 20.
[/quote]
krcko (napisa):
Krcko nije to rekao.

Pardon, evo točno što je Krcko rekao...
krcko (napisa):

Ove godine ocekuje se da oko 100 studenata MO upisanih 2005. zavrsi studij. Sa starim nacinom polaganja ispita broj bi bio izmedju 10 i 20.

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 14:31 čet, 25. 3. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

To se odnosilo na broj studenata koji bi zavrsili [b]u roku[/b] (4 godine ili malo vise na starim studijima). Pogledaj kontekst u kojem je napisano. Ukupno je i prije zavrsavalo znatno vise u jednoj godini.
To se odnosilo na broj studenata koji bi zavrsili u roku (4 godine ili malo vise na starim studijima). Pogledaj kontekst u kojem je napisano. Ukupno je i prije zavrsavalo znatno vise u jednoj godini.

[Vrh]
Cobs
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

26 = 40 - 14

PostPostano: 16:00 čet, 25. 3. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

da znam, zato sam napisao "Pardon..."( kao malu ispriku ) u proslom postu i naveo točan citat. Cilj mi je bio naglasiti da se prolaznost ( završetak fakulteta u roku ) povećala.
da znam, zato sam napisao "Pardon..."( kao malu ispriku ) u proslom postu i naveo točan citat. Cilj mi je bio naglasiti da se prolaznost ( završetak fakulteta u roku ) povećala.

[Vrh]
Neno
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-33 = 19 - 52

PostPostano: 6:51 sub, 29. 5. 2010    Naslov: Re: ispit iz matematike na DM Citirajte i odgovorite

[quote="fireball"]danas mi je u ruke dosao ogledni primjerak vise i nize razine ispita iz matematika za DM. moram priznat fasciniran sam onime sto citam... zna li netko da li ce na pravom ispitu bit slicni zadaci ili nesto malo normalnije, primjerenije ljudimakoji zavrsavaju srednju skolu a ne osnovnu? a ako ce pitanja bit na toj razini, kako ce se to odrazit na nastavu na fakultetu? jer ili ce puno ljudi padat ili ce se kriteriji jos vise spustit...

p.s.sorry ako je vec bila rasprava ali kako sam u zurbi nisam nasao nista na tu temu konkretno preko trazilice[/quote]
fireball, na tvoje povijesno pitanje, da li će DM ispit matematike biti (pre)lagan ili (pre)težak, evo odgovora, kako je povijesnog nadnevka 27.5.2010 održan prvi DM ispit matematike u RH, pa nek' učenik/učiteljica/roditelj definiraju da li je ispit bio ovakav ili onakav.
Naime, javno je objavljen održani ispit http://www.ncvvo.hr/drzavnamatura/web/public/dm2010
fireball (napisa):

fireball, na tvoje povijesno pitanje, da li će DM ispit matematike biti (pre)lagan ili (pre)težak, evo odgovora, kako je povijesnog nadnevka 27.5.2010 održan prvi DM ispit matematike u RH, pa nek' učenik/učiteljica/roditelj definiraju da li je ispit bio ovakav ili onakav.
Naime, javno je objavljen održani ispit http://www.ncvvo.hr/drzavnamatura/web/public/dm2010

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Iv
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 12 - 5

PostPostano: 14:19 sub, 29. 5. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

21. zadatak na višoj razini državne mature jednak je 3. zadatku s regionalnog natjecanja zagrebačke regije 1996. godine za 4. razred osnovne škole.

http://www.osmbrozovic.hr/mat-natj/zadaci/1996/1996-OS-regZg-456-zad+rj/1996-OS-regZg-4-zad+rj.pdf
21. zadatak na višoj razini državne mature jednak je 3. zadatku s regionalnog natjecanja zagrebačke regije 1996. godine za 4. razred osnovne škole.

http://www.osmbrozovic.hr/mat-natj/zadaci/1996/1996-OS-regZg-456-zad+rj/1996-OS-regZg-4-zad+rj.pdf

[Vrh]
Neno
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-33 = 19 - 52

PostPostano: 15:43 uto, 15. 6. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

U ovom članku ne govori se baš o ispitu matematike...ali,... pogledajte što se dogodilo danas 15.6.2010 http://danas.net.hr/hrvatska/page/2010/06/15/0566006.html
U ovom članku ne govori se baš o ispitu matematike...ali,... pogledajte što se dogodilo danas 15.6.2010 http://danas.net.hr/hrvatska/page/2010/06/15/0566006.html

[Vrh]
Masiela
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

74 = 97 - 23

PostPostano: 15:58 uto, 15. 6. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Isuse, kako im se to moglo desit?? Je l` moguće da je nekom pao server??

Mislim da se panika bespotrebno potencira u nerealne dimenzije.

Zapravo, ne znam zašto se uopće javljam. Nije da će mi to kruha dat.
Isuse, kako im se to moglo desit?? Je l` moguće da je nekom pao server??

Mislim da se panika bespotrebno potencira u nerealne dimenzije.

Zapravo, ne znam zašto se uopće javljam. Nije da će mi to kruha dat.

krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 16:52 uto, 15. 6. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

A gle. Ja nisam uspio srusiti DG pazljivo tempiranim rezultatima iz Diskretne. Prema tome treba cestitati maturantima i adminu tog servera :wink:
A gle. Ja nisam uspio srusiti DG pazljivo tempiranim rezultatima iz Diskretne. Prema tome treba cestitati maturantima i adminu tog servera Wink

[Vrh]
Masiela
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

74 = 97 - 23

PostPostano: 2:09 sri, 16. 6. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da,definitivno mislim da se moglo predvidjet što će se desit, al` mi je presmiješno da je takva stvar kao neka vijest.
Ili bi to trebala bit.

U sljedećih mjesec dana očekujem članak tipa:

Suzna gripa - uništili su nam sinove

ZAGREB - Deseci majki koje su prije 18 godina na svijet donijele sinove jedince, danas su prosvjedovale na Trgu maršala Tita.
Na Državnoj maturi njihovi miljenici nisu ostvarili priželjkivani rezultat te se nisu uspjeli upisati na željeni fakultet.

Marko M. ( 18 ) tog se jutra ustao oko 7 kao i inače, doručkovao, popio Kraš Express i veselo zaputio u školu gdje je pisao ispit iz hrvatskog jezika.
Nije ni slutio kako će taj dan biti koban za njega i njegovu obitelj.

- "Učio je 4 godine, bio odličan učenik i nije upao. Je l` to pravna država?" - ogorčeno je izjavila majka Katarina.

Iz epidemiološkog centra Zagreb javljaju da nema razloga za paniku jer su krizni slučajevi u međuvremenu stavljeni u karantenu, a svi hospitalizirani su pri svijesti i nad njima se vodi potpuna 24-satna medicinska skrb.

Inače, nemam ništa protiv sinova jedinaca. Samo me puca inspiracija.
Da,definitivno mislim da se moglo predvidjet što će se desit, al` mi je presmiješno da je takva stvar kao neka vijest.
Ili bi to trebala bit.

U sljedećih mjesec dana očekujem članak tipa:

Suzna gripa - uništili su nam sinove

ZAGREB - Deseci majki koje su prije 18 godina na svijet donijele sinove jedince, danas su prosvjedovale na Trgu maršala Tita.
Na Državnoj maturi njihovi miljenici nisu ostvarili priželjkivani rezultat te se nisu uspjeli upisati na željeni fakultet.

Marko M. ( 18 ) tog se jutra ustao oko 7 kao i inače, doručkovao, popio Kraš Express i veselo zaputio u školu gdje je pisao ispit iz hrvatskog jezika.
Nije ni slutio kako će taj dan biti koban za njega i njegovu obitelj.

- "Učio je 4 godine, bio odličan učenik i nije upao. Je l` to pravna država?" - ogorčeno je izjavila majka Katarina.

Iz epidemiološkog centra Zagreb javljaju da nema razloga za paniku jer su krizni slučajevi u međuvremenu stavljeni u karantenu, a svi hospitalizirani su pri svijesti i nad njima se vodi potpuna 24-satna medicinska skrb.

Inače, nemam ništa protiv sinova jedinaca. Samo me puca inspiracija.

krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 9:06 sri, 16. 6. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

:rotfl:

Masiela sinove jedince jede za dorucak (uz Kras Express) :chuckle:
Valjam se po podu od smijeha

Masiela sinove jedince jede za dorucak (uz Kras Express) Chuckle

[Vrh]
Masiela
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

74 = 97 - 23

PostPostano: 0:25 pet, 9. 7. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[url=http://www.jutarnji.hr/bivsem-decku-ukrala-pin-i-izbrisala-ga-sa-svih-lista-za-fakultet/845345/]Evo, nisam bila daleko.[/url]

[i]- Mom se sinu u tom trenu srušio cijeli svijet, a moram priznati i nama jer smo svi u obitelji danima živjeli za taj trenutak. Razmišljali smo što se moglo dogoditi, a onda se Bruno sjetio da je njegova bivša djevojka Lana kada je zadnji puta bila kod njega nešto tražila u njegovim ladicama.[/i]
Evo, nisam bila daleko.

- Mom se sinu u tom trenu srušio cijeli svijet, a moram priznati i nama jer smo svi u obitelji danima živjeli za taj trenutak. Razmišljali smo što se moglo dogoditi, a onda se Bruno sjetio da je njegova bivša djevojka Lana kada je zadnji puta bila kod njega nešto tražila u njegovim ladicama.

bnikola
Mali od Foruma
(Administrator)
Mali od Foruma<br>(Administrator)

11 = 19 - 8

PostPostano: 0:52 pet, 9. 7. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Tko mu kriv sto nije zapamtio broj i papiric spalio i pojeo... Ili pojeo pa spalio...

Salu na stranu... Bit ce jos mogucnosti promjena i malverzacija, vidjet cemo sto ce jos biti sad kad zavrse [i]upisi[/i]. I koliko ce biti ovakvih :boliglava:
Tko mu kriv sto nije zapamtio broj i papiric spalio i pojeo... Ili pojeo pa spalio...

Salu na stranu... Bit ce jos mogucnosti promjena i malverzacija, vidjet cemo sto ce jos biti sad kad zavrse upisi. I koliko ce biti ovakvih Boli glava

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - opušteno -> Bućkuriš Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum