Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

molim pomoc u vezi dfb i neprekidnosti;))
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
anamarija
Gost

PostPostano: 21:28 sub, 23. 1. 2010    Naslov: molim pomoc u vezi dfb i neprekidnosti;)) Citirajte i odgovorite

..ovako: f(x,y)=4x-x*x 0<x+y<=2

rastavim na dva slucaja>
1. 0<x+y<2
2. x+y=2

u 1. slucaju dobijem da je Df(x,y)=[4-2x 0]

PITANJE: Sta mi to ynaci buduci z ne postoji uopce u f(x,y),da li je f-ja tu dfb ili nije???
neprekidna bi trebala biti na segmentu<0,2> jel da??

i za 2.slucaj me zanima nesto:
uzmem da mi je y=2-x

izracunam po definiciji parc po x u tocki (x,2-x) i dobijem limes da je =2x+4
a parc po y u tocki (x,2-x) dobijem da je limes =0

pa mi je Df(x,2-x)=[2x+4 0]

buduci 2x+4 razlicito od 0 sta mi to znaci??da nije neprekidna za uvjet x+y=2 ili????
[/b]
..ovako: f(x,y)=4x-x*x 0<x+y⇐2

rastavim na dva slucaja>
1. 0<x+y<2
2. x+y=2

u 1. slucaju dobijem da je Df(x,y)=[4-2x 0]

PITANJE: Sta mi to ynaci buduci z ne postoji uopce u f(x,y),da li je f-ja tu dfb ili nije???

i za 2.slucaj me zanima nesto:
uzmem da mi je y=2-x

izracunam po definiciji parc po x u tocki (x,2-x) i dobijem limes da je =2x+4
a parc po y u tocki (x,2-x) dobijem da je limes =0

pa mi je Df(x,2-x)=[2x+4 0]

buduci 2x+4 razlicito od 0 sta mi to znaci??da nije neprekidna za uvjet x+y=2 ili????
[/b]

[Vrh]
anamarija
Gost

PostPostano: 21:33 sub, 23. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

ispravak:
Sta mi to ynaci buduci Y ne postoji uopce u f(x,y),da li je f-ja tu dfb ili nije???
ispravak:
Sta mi to ynaci buduci Y ne postoji uopce u f(x,y),da li je f-ja tu dfb ili nije???

[Vrh]
Gost

PostPostano: 23:09 sub, 23. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ta funkcija je ocito neprekidna na cijelom R pa je onda neprekidna i na nasem skupu koji je podskup od R, Mislim da nije diferencijabilna na tockama (x,0). Ali neka netko provjeri jos.
Ta funkcija je ocito neprekidna na cijelom R pa je onda neprekidna i na nasem skupu koji je podskup od R, Mislim da nije diferencijabilna na tockama (x,0). Ali neka netko provjeri jos.

[Vrh]
Milojko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
Sarma = la pohva - posuda
17 = 68 - 51

PostPostano: 23:10 sub, 23. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

to je onda zapravo funkcija jedne varijable, jer u svakom y-u poprima jednaku vrijednost za fiksirani x. funkciju dfb te zapravo traži na 0 < 2*x<= 2. slika tog vraga je zapravo slika funkcije f (x) = 4x-x^2 rastegnuta duž y-osi
to je onda zapravo funkcija jedne varijable, jer u svakom y-u poprima jednaku vrijednost za fiksirani x. funkciju dfb te zapravo traži na 0 < 2*x<= 2. slika tog vraga je zapravo slika funkcije f (x) = 4x-x^2 rastegnuta duž y-osi

Bolonja je smeće i to pod hitno treba mijenjat
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
ddduuu
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 20 - 16

PostPostano: 23:54 sub, 23. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

ovo je u vezi povezanosti...
Ja tek sada ucin gradivo prvog kolokvija, pa mi nije jasno kako imamo prvo definiciju istu za otvoren pa onda za zatvoren skup:S:S:S ISTU,, nesto mi je sigurno promaklo:):))

Prosvjetlite me:)

Definicija 8.3 Skup A ⊂ Rn je povezan ako se ne moze rastaviti na uniju dva neprazna disjunktna podskupa koji su [b]otvoreni[/b] u A. Ovdje podskup B od A zovemo otvorenim u A ako postoji
otvoren U ⊆ Rn takav da je B = A ∩ U.

Napomena 8.4 Jasno je da je A povezan ako i samo ako se ne moze rastaviti na uniju dva neprazna disjunktna podskupa koji su [b]zatvoreni[/b] u A (pri ˇcemu je B ⊆ A zatvoren u A ako
postoji zatvoren F ⊆ Rn takav da je B = A ∩ F)
ovo je u vezi povezanosti...
Ja tek sada ucin gradivo prvog kolokvija, pa mi nije jasno kako imamo prvo definiciju istu za otvoren pa onda za zatvoren skup:S:S:S ISTU,, nesto mi je sigurno promaklo:)Smile)

Prosvjetlite me:)

Definicija 8.3 Skup A ⊂ Rn je povezan ako se ne moze rastaviti na uniju dva neprazna disjunktna podskupa koji su otvoreni u A. Ovdje podskup B od A zovemo otvorenim u A ako postoji
otvoren U ⊆ Rn takav da je B = A ∩ U.

Napomena 8.4 Jasno je da je A povezan ako i samo ako se ne moze rastaviti na uniju dva neprazna disjunktna podskupa koji su zatvoreni u A (pri ˇcemu je B ⊆ A zatvoren u A ako
postoji zatvoren F ⊆ Rn takav da je B = A ∩ F)

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
JANKRI
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
97 = 132 - 35

PostPostano: 0:10 ned, 24. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Skup [latex]A \subseteq \mathbb{R}^n[/latex] se može rastaviti na disjunktnu uniju dvaju [b]otvorenih[/b] nepraznih skupova u [latex]A[/latex] ako i samo ako se može rastaviti na disjunktnu uniju dvaju [b]zatvorenih[/b] nepraznih skupova u [latex]A[/latex].

Naime, pretpostavimo da se skup [latex]A[/latex] može rastaviti na uniju dvaju disjunktnih nepraznih skupova [latex]P[/latex] i [latex]Q[/latex] koji su otvoreni u [latex]A[/latex].
Dakle, postoje [latex]\emptyset \neq P' \subset \mathbb{R}^n[/latex] i [latex]\emptyset \neq Q' \subset \mathbb{R}^n[/latex] otvoreni takvi da je [latex]P = A \cap P' \neq \emptyset[/latex], te [latex]Q = A \cap Q' \neq \emptyset[/latex].

Zamijenimo li [latex]P'[/latex] s [latex]P'^c[/latex] i [latex]Q'[/latex] s [latex]Q'^c[/latex] jasno je da dobivamo particiju skupa [latex]A[/latex] na disjunktnu uniju dvaju nepraznih skupova zatvorenih u [latex]A[/latex].
Obratno zaključujemo analogno.
Skup se može rastaviti na disjunktnu uniju dvaju otvorenih nepraznih skupova u ako i samo ako se može rastaviti na disjunktnu uniju dvaju zatvorenih nepraznih skupova u .

Naime, pretpostavimo da se skup može rastaviti na uniju dvaju disjunktnih nepraznih skupova i koji su otvoreni u .
Dakle, postoje i otvoreni takvi da je , te .

Zamijenimo li s i s jasno je da dobivamo particiju skupa na disjunktnu uniju dvaju nepraznih skupova zatvorenih u .
Obratno zaključujemo analogno.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
ddduuu
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 20 - 16

PostPostano: 0:21 ned, 24. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

ohh, hvala puno:)) Vec san tila opet odustat:) Ove definicije su stravicne kad ne razmisljan malo dublje:))
ohh, hvala puno:)) Vec san tila opet odustat:) Ove definicije su stravicne kad ne razmisljan malo dublje:))

[Vrh]
kyra29
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
-2 = 10 - 12

PostPostano: 18:13 ned, 24. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

jel moze netko malo detaljnije rijesit 2. zadatak? :(
jel moze netko malo detaljnije rijesit 2. zadatak? Sad

[Vrh]
lorozic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 11 - 3

PostPostano: 20:23 ned, 24. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Imam pitanje glede cetvrtog zadatka u zavrsnom ispitu iz 2007.

Treba izraziti diferencijal od g pomocu diferencijala od f. g je kompozicija par funkcija, medju kojima je i norma od x^2. e sad, ta fja ima diferencijal koji je definiran svojim djelovanjem na vektor, tj. ako je f1 norma:

Df1(c)*h = 2(c | h)
Dakle ne znam eksplicitno Df1(c).

To bi znacilo da onda moram prikazati i Dg njegovim djelovanjem na vektor ili moram nekak naci bas formulu za Df1(c)?

Na kraju se dobije nekaj ala : Dg(x) = (nešto nebitno) * Df1( f(x) ) * Df(x)
sad ako sve zdesna skalarno pomnozim sa H dobim zgodnu formulu al nemam eksplicitno odredjen Dg(x).

[size=9][color=#999999]Added after 30 minutes:[/color][/size]

A moze help i oko petog u istom testu. ^^
Imam pitanje glede cetvrtog zadatka u zavrsnom ispitu iz 2007.

Treba izraziti diferencijal od g pomocu diferencijala od f. g je kompozicija par funkcija, medju kojima je i norma od x^2. e sad, ta fja ima diferencijal koji je definiran svojim djelovanjem na vektor, tj. ako je f1 norma:

Df1(c)*h = 2(c | h)
Dakle ne znam eksplicitno Df1(c).

To bi znacilo da onda moram prikazati i Dg njegovim djelovanjem na vektor ili moram nekak naci bas formulu za Df1(c)?

Na kraju se dobije nekaj ala : Dg(x) = (nešto nebitno) * Df1( f(x) ) * Df(x)
sad ako sve zdesna skalarno pomnozim sa H dobim zgodnu formulu al nemam eksplicitno odredjen Dg(x).

Added after 30 minutes:

A moze help i oko petog u istom testu. ^^

[Vrh]
Gost

PostPostano: 20:34 ned, 24. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo 5., samo ideja, rastavimo f(x)=f1(x)+f2(x) gdje je f1(x)=Ax, a f2(x)=b="konstantni vektor", kako je Df(x)(c)=D(f1(x)+f2(x))(c) = D(f1(x))(c)+D(f2(x))(c) (propozicija12.13.), a kako je f2(x)=konstanta => D(f2(x))(c)=0, za svaki c => Df(x)(c)=D(f1(x))(c), a to je upravo A.
pa po tome b moze biti proizvoljan konstanti vektor.

Valjda prolazi tak nesto, ili treba nesto "ljepse" zapisati. Ajd javi sto mislis jer mi ti diferencijali nisu do kraja sjeli
Evo 5., samo ideja, rastavimo f(x)=f1(x)+f2(x) gdje je f1(x)=Ax, a f2(x)=b="konstantni vektor", kako je Df(x)(c)=D(f1(x)+f2(x))(c) = D(f1(x))(c)+D(f2(x))(c) (propozicija12.13.), a kako je f2(x)=konstanta => D(f2(x))(c)=0, za svaki c => Df(x)(c)=D(f1(x))(c), a to je upravo A.
pa po tome b moze biti proizvoljan konstanti vektor.

Valjda prolazi tak nesto, ili treba nesto "ljepse" zapisati. Ajd javi sto mislis jer mi ti diferencijali nisu do kraja sjeli

[Vrh]
lorozic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 11 - 3

PostPostano: 20:44 ned, 24. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

To je bila i moja ideja, al mi se cini da smo s tim samo dokazali da ako se moze tak rastaviti da je onda dfb i diferencijal = A, a ne obrnuto kaj se trazi. Ja sam raspisal po definiciji diferencijabilnosti, i dobil nekaj u stilu
||f(x) - f(c) -Ax + Ac || --> 0

znamo da je f(x) - Ax element R^m pa postoji b iz R^m t.d vredi b = f(x) - Ax. I sad kao sve vredi al i dalje mi se ne cini da je to neki dokaz...
To je bila i moja ideja, al mi se cini da smo s tim samo dokazali da ako se moze tak rastaviti da je onda dfb i diferencijal = A, a ne obrnuto kaj se trazi. Ja sam raspisal po definiciji diferencijabilnosti, i dobil nekaj u stilu
||f(x) - f(c) -Ax + Ac || --> 0

znamo da je f(x) - Ax element R^m pa postoji b iz R^m t.d vredi b = f(x) - Ax. I sad kao sve vredi al i dalje mi se ne cini da je to neki dokaz...

[Vrh]
Gost

PostPostano: 21:21 ned, 24. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da ovako ima nekog smisla, ali izgleda uzasno jednostavno. To je zapravo primitivna funkcija, Df(x), a ovaj b je ona konstanta i sad bi trebali naci u guljasovoj skripti ideju dokaza:)
Da ovako ima nekog smisla, ali izgleda uzasno jednostavno. To je zapravo primitivna funkcija, Df(x), a ovaj b je ona konstanta i sad bi trebali naci u guljasovoj skripti ideju dokaza:)

[Vrh]
kyra29
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
-2 = 10 - 12

PostPostano: 19:36 pon, 25. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

zna li netko rijesit treci zadatak iz prvog kolokvija od ove godine?
zna li netko rijesit treci zadatak iz prvog kolokvija od ove godine?

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum