Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Taylorov polinom
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
anchi
Gost

PostPostano: 15:11 pet, 22. 1. 2010    Naslov: Taylorov polinom Citirajte i odgovorite

zamolila bi nekoga ko je u 2.kolokviju dobio sve bodove iz zadatka s taylorovim polinomom da mi napise kako je zapisao ostatak taylorovog polinoma bez racunanja,unaprijed hvala!!punooo
zamolila bi nekoga ko je u 2.kolokviju dobio sve bodove iz zadatka s taylorovim polinomom da mi napise kako je zapisao ostatak taylorovog polinoma bez racunanja,unaprijed hvala!!punooo

[Vrh]
mary
Gost

PostPostano: 15:04 sub, 23. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

stvarno nam je super faks kad niko ziv nemoze odg na ovo,ok ako studenti neznaju,jer ovakav zadatak na vjezbama nije nikad ni radjen,da se taj ostatak bez racunanja zapise,al da ni asistenti ni neki profesor nemoze odgovoriti...mislim stvarno...
zar je zbilja cilj ovog faksa rjesit se sto veceg broja studenata...
hvala svima na odgovoru...
stvarno nam je super faks kad niko ziv nemoze odg na ovo,ok ako studenti neznaju,jer ovakav zadatak na vjezbama nije nikad ni radjen,da se taj ostatak bez racunanja zapise,al da ni asistenti ni neki profesor nemoze odgovoriti...mislim stvarno...
zar je zbilja cilj ovog faksa rjesit se sto veceg broja studenata...
hvala svima na odgovoru...

[Vrh]
Gost

PostPostano: 16:01 sub, 23. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo da se jos i ja prikljucim, mozda motivira asistenta da odgovori.
Dosta se vec i prije 2. kolokvija raspravljalo o tom ostatku i nismo se uspjeli usuglasiti pa je svatko na kolokviju nagađao sto se tocno traži, a matematika ne bi trebala biti igra na sreću :wink:
Evo da se jos i ja prikljucim, mozda motivira asistenta da odgovori.
Dosta se vec i prije 2. kolokvija raspravljalo o tom ostatku i nismo se uspjeli usuglasiti pa je svatko na kolokviju nagađao sto se tocno traži, a matematika ne bi trebala biti igra na sreću Wink

[Vrh]
there is no spoon
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 6 - 1

PostPostano: 18:52 sub, 23. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="mary"]al da ni asistenti ni neki profesor nemoze odgovoriti...mislim stvarno...
[/quote]

ne vidim zasto bi duznost asistenata i profesora bila da vise na forumu i cekaju da netko nesto pita pa da oni spremno uskoce s odgovorom...

ako se dobro sjecam trebalo je n-ti ostatak (ne sjecam se vise do kojeg je stupnja isao polinom) prikazati kao [latex] {1 \over n!} D^n f(c)(y-x,y-x,...,y-x)[/latex] gdje je c neki broj izmedju y i x..
ja sam oduzela f(x) i dobiveni polinom i mislim da sam tu izgubila bodove
mary (napisa):
al da ni asistenti ni neki profesor nemoze odgovoriti...mislim stvarno...

ne vidim zasto bi duznost asistenata i profesora bila da vise na forumu i cekaju da netko nesto pita pa da oni spremno uskoce s odgovorom...

ako se dobro sjecam trebalo je n-ti ostatak (ne sjecam se vise do kojeg je stupnja isao polinom) prikazati kao gdje je c neki broj izmedju y i x..
ja sam oduzela f(x) i dobiveni polinom i mislim da sam tu izgubila bodove

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
marin
Gost

PostPostano: 19:21 sub, 23. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

nije bas da si ista pomogla...prepisala si formulu iz teorema!!

evo meni u zavrsnom od prosle god gdje treba izracunati taylorov polinom 2.st oko (0,0,0) ispadne: f(x,y,z)=1+x+1/2x*x+1/y*y

i sada jos treba oblik ostatka bez racunanja 3.diferencijala,kak to zapisem??????
nije bas da si ista pomogla...prepisala si formulu iz teorema!!

evo meni u zavrsnom od prosle god gdje treba izracunati taylorov polinom 2.st oko (0,0,0) ispadne: f(x,y,z)=1+x+1/2x*x+1/y*y

i sada jos treba oblik ostatka bez racunanja 3.diferencijala,kak to zapisem??????

[Vrh]
Alisa
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 0

PostPostano: 21:12 sub, 23. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nama je pod kolokvijem asistent rekao da je taj ostatak zapravo f-T. Dakle, R=f-T. Sad na primjeru iz završnog to bi izgledalo ovako. Ako je f(x,y,z)=e^(x+y*y+z*z) i T((0,0,0),(x,y,z))=1+x+1/2*x^2+y^2 onda je R=e^(x+y*y+z*z)-1-x-1/2*x^2-y^2

P.S. Nisam sigurna da li je to točno jer kad sam tako napravila na kolokviju nisam dobila sve bodove. Možda sam fulala negdje u računu ostatka.
?
Nama je pod kolokvijem asistent rekao da je taj ostatak zapravo f-T. Dakle, R=f-T. Sad na primjeru iz završnog to bi izgledalo ovako. Ako je f(x,y,z)=e^(x+y*y+z*z) i T((0,0,0),(x,y,z))=1+x+1/2*x^2+y^2 onda je R=e^(x+y*y+z*z)-1-x-1/2*x^2-y^2

P.S. Nisam sigurna da li je to točno jer kad sam tako napravila na kolokviju nisam dobila sve bodove. Možda sam fulala negdje u računu ostatka.
Confused

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
JANKRI
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
97 = 132 - 35

PostPostano: 21:37 sub, 23. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[b]Taylorov teorem.[/b]
Neka je [latex]A \subseteq \mathbb{R}^n[/latex] otvoren, te neka je [latex]f : A \to R[/latex] klase [latex]C^{k+1}[/latex].
Neka su [latex]x \in A[/latex], te [latex]0 \neq h \in \mathbb{R}^n[/latex] takvi da je [latex]\left[x,\, x+h\right] \subset A[/latex].
Tada postoji [latex]\lambda \in \left[0,\, 1\right][/latex] takav da je
[latex]f\left(x+h\right)=\sum\limits_{i=0}^{k}{\frac{1}{i!} \mathrm{D}^if\left(x\right)\left(h,\, \ldots,\, h\right)} + \frac{1}{\left(k+1\right)!}\mathrm{D}^{k+1}f\left(x+\lambda h\right)\left(h,\, \ldots,\, h\right)[/latex].

Sada prelazimo na ono što je nama bitno. :)

U iskazu teorema također stoji sljedeće:

Neka je [latex]h=\left(h_1,\, h_2,\, \ldots,\, h_n\right)[/latex].
[b]Polinom u varijablama [latex]h_1,\, h_2,\, \ldots,\, h_n[/latex]

[latex]T_k\left(x,\, h\right)=\sum\limits_{i=0}^{k}{\frac{1}{i!} \mathrm{D}^if\left(x\right)\left(h,\, \ldots,\, h\right)}[/latex]

naziva se Taylorov polinom stupnja [latex]k[/latex].[/b]

Dakle, oblik ostatka Taylorovog polinoma [latex]T_k\left(x,\, h\right)[/latex] je
[latex]\frac{1}{\left(k+1\right)!}\mathrm{D}^{k+1}f\left(x+\lambda h\right)\left(h,\, \ldots,\, h\right)[/latex].

Pokažimo to na primjeru.

[b]Zadatak.[/b] (6. [url=http://web.math.hr/nastava/difraf/z2009.pdf]ovdje[/url])
Odredite Taylorov polinom 2. stupnja oko točke [latex]\left(0,\, 0,\, 0\right)[/latex] za funkciju

[latex]f\left(x,\, y,\, z\right) = e^{x+y^2+z^3}[/latex]

(raspišite ga do kraja). [b]Napišite oblik ostatka, bez računanja 3. diferencijala.[/b]

[b]Rješenje.[/b]
[latex]T_2\left(0,\, h\right)= 1 + h_1 + \frac{1}{2}\left(h_1^2 + h_2^2\right)[/latex].

[latex]R = \frac{1}{3!}\mathrm{D}^3f\left(\lambda h\right)\left(h,\, h,\, h\right)[/latex], ovdje je [latex]\lambda \in \left[0,\, 1\right][/latex].

Naime, u zadatku vam kaže, [b]bez računanja 3. diferencijala[/b]. To znači da možete napisati ovako kako sam napisao, ukoliko bi pisalo samo da se napiše ostatak, onda bi bilo potrebno izračunati [latex]\mathrm{D}^3f\left(\lambda h\right)[/latex].

Nadam se da sam uspio razjasniti. :)
Taylorov teorem.
Neka je otvoren, te neka je klase .
Neka su , te takvi da je .
Tada postoji takav da je
.

Sada prelazimo na ono što je nama bitno. Smile

U iskazu teorema također stoji sljedeće:

Neka je .
Polinom u varijablama

naziva se Taylorov polinom stupnja .

Dakle, oblik ostatka Taylorovog polinoma je
.

Pokažimo to na primjeru.

Zadatak. (6. ovdje)
Odredite Taylorov polinom 2. stupnja oko točke za funkciju

(raspišite ga do kraja). Napišite oblik ostatka, bez računanja 3. diferencijala.

Rješenje.
.

, ovdje je .

Naime, u zadatku vam kaže, bez računanja 3. diferencijala. To znači da možete napisati ovako kako sam napisao, ukoliko bi pisalo samo da se napiše ostatak, onda bi bilo potrebno izračunati .

Nadam se da sam uspio razjasniti. Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Gost

PostPostano: 18:06 ned, 24. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ali ako bi trebali SAMO IZRACUNATI ostatak mozemo preko f(h)-taylorov polinom od f(h), zar ne?
Ali ako bi trebali SAMO IZRACUNATI ostatak mozemo preko f(h)-taylorov polinom od f(h), zar ne?

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum