Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

dokaz... (objasnjenje gradiva)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
matz
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 0 - 0

PostPostano: 8:01 uto, 26. 1. 2010    Naslov: dokaz... Citirajte i odgovorite

jel mi moga netko napisati kako dokazati da je x^3 surjekcija...
surjekcija+injekcija=bijekcija pa dokazati postojanje inverzne funkcije preko neprekidnosti...
hvalaaa...
jel mi moga netko napisati kako dokazati da je x^3 surjekcija...
surjekcija+injekcija=bijekcija pa dokazati postojanje inverzne funkcije preko neprekidnosti...
hvalaaa...

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Grga
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
99 = 124 - 25

PostPostano: 16:16 uto, 26. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[latex]\displaystyle \lim_{n \to \infty}n^3 = + \infty[/latex]
[latex]\displaystyle \lim_{n \to \infty}(-n)^3 = - \infty[/latex]

Slika neprekidne monotone funkcije sa intervala (u sirem smislu, dakle mogu granice biti beskonacnosti) je interval (u sirem smislu), pa kako je x^3 neprekidna (kao produkt neprekidnih funkcija) i monotona (ako ne znas kako pokazati, pitaj), tada mora poprimati sve vrijednosti iz R

Slika neprekidne monotone funkcije sa intervala (u sirem smislu, dakle mogu granice biti beskonacnosti) je interval (u sirem smislu), pa kako je x^3 neprekidna (kao produkt neprekidnih funkcija) i monotona (ako ne znas kako pokazati, pitaj), tada mora poprimati sve vrijednosti iz R

Tomy007
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-2 = 4 - 6

PostPostano: 22:20 uto, 26. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Može li mi netko objasniti zašto je skup S prebrojiv ako je ekvipotentan skupu prirodnih brojeva N tj. ako postoji bijekcija f: N --> S. Pročitao sam to u Guljašovoj skripti ali nisam to uspio razumiti. I kako bi onda koristeći ovu tvrdnju za prebrojivost dokazali da je interval [0,1] (podskup od R) neprebrojiv skup (isto postoji sličan dokaz u skripti strana 39, teorem 1.10 ali nije mi jasan).
Može li mi netko objasniti zašto je skup S prebrojiv ako je ekvipotentan skupu prirodnih brojeva N tj. ako postoji bijekcija f: N → S. Pročitao sam to u Guljašovoj skripti ali nisam to uspio razumiti. I kako bi onda koristeći ovu tvrdnju za prebrojivost dokazali da je interval [0,1] (podskup od R) neprebrojiv skup (isto postoji sličan dokaz u skripti strana 39, teorem 1.10 ali nije mi jasan).

[Vrh]
Grga
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

99 = 124 - 25

PostPostano: 22:46 uto, 26. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Tomy007"]Može li mi netko objasniti zašto je skup S prebrojiv ako je ekvipotentan skupu prirodnih brojeva N tj. ako postoji bijekcija f: N --> S. Pročitao sam to u Guljašovoj skripti ali nisam to uspio razumiti. I kako bi onda koristeći ovu tvrdnju za prebrojivost dokazali da je interval [0,1] (podskup od R) neprebrojiv skup (isto postoji sličan dokaz u skripti strana 39, teorem 1.10 ali nije mi jasan).[/quote]

Definicija prebrojivog skupa je da je ekvipotentan s N.
A da pokazes da ne postoji bijekcija iz N u <0, 1], pokazes kontradikcijom:
Pretpostavimo da postoji bijekcija, tada mozemo sve brojeve iz tog intervala poredati u niz, i koristimo decimalni zapis brojeva s beskonacno mnogo znamenaka devetki (0.5 = 0.4999999...)

[latex]0.x_1^1x_2^1x_3^1\ldots[/latex] , [latex]0.x_1^2x_2^2x_3^2\ldots[/latex] , [latex]0.x_1^3x_2^3x_3^3\ldots[/latex] , itd.

Sad promatramo broj [latex]0.y_1y_2y_3\ldots[/latex] takav da je [latex]y_i = \begin{cases} 2 , ako & x_i^i = 1 \\
1 , inace.\end{cases}[/latex]

Tako definiran broj je razlicit od svih pobrojanih brojeva (jer se od i-tog broja razlikuje u i-toj decimali), a ocito je element od <0, 1], pa smo dobili kontradikciju s tvrdnjom da je nasa funkcija bijekcija jer nije surjekcija.

<0, 1] je ekvipotentan s [0, 1], pa ni [0, 1] ne moze biti ekvipotentan s N jer je ekvipotentnost tranzitivna
Tomy007 (napisa):
Može li mi netko objasniti zašto je skup S prebrojiv ako je ekvipotentan skupu prirodnih brojeva N tj. ako postoji bijekcija f: N → S. Pročitao sam to u Guljašovoj skripti ali nisam to uspio razumiti. I kako bi onda koristeći ovu tvrdnju za prebrojivost dokazali da je interval [0,1] (podskup od R) neprebrojiv skup (isto postoji sličan dokaz u skripti strana 39, teorem 1.10 ali nije mi jasan).

Definicija prebrojivog skupa je da je ekvipotentan s N.
A da pokazes da ne postoji bijekcija iz N u <0, 1], pokazes kontradikcijom:
Pretpostavimo da postoji bijekcija, tada mozemo sve brojeve iz tog intervala poredati u niz, i koristimo decimalni zapis brojeva s beskonacno mnogo znamenaka devetki (0.5 = 0.4999999...)

, , , itd.

Sad promatramo broj takav da je

Tako definiran broj je razlicit od svih pobrojanih brojeva (jer se od i-tog broja razlikuje u i-toj decimali), a ocito je element od <0, 1], pa smo dobili kontradikciju s tvrdnjom da je nasa funkcija bijekcija jer nije surjekcija.

<0, 1] je ekvipotentan s [0, 1], pa ni [0, 1] ne moze biti ekvipotentan s N jer je ekvipotentnost tranzitivna

Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 9:03 sri, 27. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Tomy007"]Može li mi netko objasniti zašto je skup S prebrojiv ako je ekvipotentan skupu prirodnih brojeva N tj. ako postoji bijekcija f: N --> S.[/quote]

Bijekcija je funkcija koja je injekcija i surjekcija, dakle pridružuje po principu 1-1 (tj svakom iz domene pridruži točno jednog iz kodomene i obrnuto). Znači da ih u kodomeni ima jednako mnogo ko u domeni.

primjer:
A={1,2,3,4,5,6}
B={A,B,C,D,E,F}

jedna bijekcija f:A -> B je dana s:
f(1)=A , f(2)=B, f(3)=C, f(4)=D , f(5)=E , f(6)=F

Nije teško vidjeti da je ova funkcija bijekcija, pa skupovi A i B imaju jednako mnogo elemenata.
Tomy007 (napisa):
Može li mi netko objasniti zašto je skup S prebrojiv ako je ekvipotentan skupu prirodnih brojeva N tj. ako postoji bijekcija f: N → S.

Bijekcija je funkcija koja je injekcija i surjekcija, dakle pridružuje po principu 1-1 (tj svakom iz domene pridruži točno jednog iz kodomene i obrnuto). Znači da ih u kodomeni ima jednako mnogo ko u domeni.

primjer:
A={1,2,3,4,5,6}
B={A,B,C,D,E,F}

jedna bijekcija f:A → B je dana s:

Nije teško vidjeti da je ova funkcija bijekcija, pa skupovi A i B imaju jednako mnogo elemenata.

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Tomy007
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-2 = 4 - 6

PostPostano: 9:16 sri, 27. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"][quote="Tomy007"]Može li mi netko objasniti zašto je skup S prebrojiv ako je ekvipotentan skupu prirodnih brojeva N tj. ako postoji bijekcija f: N --> S.[/quote]

primjer:
A={1,2,3,4,5,6}
B={A,B,C,D,E,F}

jedna bijekcija f:A -> B je dana s:

Nije teško vidjeti da je ova funkcija bijekcija, pa skupovi A i B imaju jednako mnogo elemenata.[/quote]

Znam što je bijekcija ali ne mogu pojmiti tu prebrojivost. Osobina skupa N je da uvijek postoji n+1. I onda kako card(N) može biti n, ja to odmah pobijem indukcijom: ako je n u N e pa onda je i n+1 U N i card(N) nije n. Isto tako dokaz da je interval [0,1] neprebrojiv mi je isto apsurdan. Ako čemo gledati bijekciju u N, a N je beskonačan skup, uvijek mogu naći n+1 koji će biti u intervalu [0,1/n] kolko god ja taj interval smanjivao i smanjivao. Mislim znam da je interval [0,1] neprebrojv ali meni je isto neprebrojivo i skup N i skup parnih brojeva i skup neparnih i skup Q i ostali takozvani prebrojivi. Ima li netko da bi mi mogao ovo nekako približiti i izreći na jeziku primjerenu brucošu koji se tek sad upoznava sa pravom matematikom i dokazma. Hvala.
Luuka (napisa):
Tomy007 (napisa):
Može li mi netko objasniti zašto je skup S prebrojiv ako je ekvipotentan skupu prirodnih brojeva N tj. ako postoji bijekcija f: N → S.

primjer:
A={1,2,3,4,5,6}
B={A,B,C,D,E,F}

jedna bijekcija f:A → B je dana s:

Znam što je bijekcija ali ne mogu pojmiti tu prebrojivost. Osobina skupa N je da uvijek postoji n+1. I onda kako card(N) može biti n, ja to odmah pobijem indukcijom: ako je n u N e pa onda je i n+1 U N i card(N) nije n. Isto tako dokaz da je interval [0,1] neprebrojiv mi je isto apsurdan. Ako čemo gledati bijekciju u N, a N je beskonačan skup, uvijek mogu naći n+1 koji će biti u intervalu [0,1/n] kolko god ja taj interval smanjivao i smanjivao. Mislim znam da je interval [0,1] neprebrojv ali meni je isto neprebrojivo i skup N i skup parnih brojeva i skup neparnih i skup Q i ostali takozvani prebrojivi. Ima li netko da bi mi mogao ovo nekako približiti i izreći na jeziku primjerenu brucošu koji se tek sad upoznava sa pravom matematikom i dokazma. Hvala.

[Vrh]
mornik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

118 = 124 - 6

PostPostano: 9:43 sri, 27. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Prvo te moram pitati što ti znači kad napišeš [latex]\mathrm{card} (\mathbb{N})=n[/latex] - to nije točno niti za jedan (recimo prirodan ili uopće "normalan", da me ne bi hvatali za detalje :D) broj [latex]n[/latex]. Naime, [latex]\mathrm{card} (\mathbb{N})=\aleph_0[/latex], što nije broj u "normalnom" smislu te riječi. Upravo zato što, a to i ti spominješ, [latex]n\in\mathbb{N}\Rightarrow n+1\in\mathbb{N}[/latex], zaključujemo da ima beskonačno mnogo prirodnih brojeva.

Relativno prirodno razmišljanje o brojanju konačnih skupova (tu priču si sigurno čuo - kad brojiš npr. olovke, onda zapravo jednoj pridružiš broj [latex]1[/latex], drugoj broj [latex]2[/latex] itd.) nas je dovelo do ideje o bijektivnosti kao svojevrsnoj ocjeni koliko ima elemenata u skupovima.

Prirodno je pomisliti da u svim beskonačnim skupovima ima jednako elemenata (jer ih je... hm... beskonačno :D), ali u nekom trenutku ispalo je korisno da probamo iskoristiti ovu našu prirodnu ideju o bijektivnosti (koju i inače koristimo pri brojanju konačnih skupova, npr. u brojnim zadacima u kombinatorici) kao svojstvu skupova jednake veličine da nekako podijelimo beskonačne skupove u klase, ovisno o njihovoj "brojnosti" - to su ti legendarni alefi :).

Ovaj naziv "prebrojivi" i "neprebrojivi" skupovi vjerojatno ne trebaš shvaćati potpuno doslovno :), naravno da ne možeš prebrojati "do kraja" ni prirodne ni realne brojeve - stvar je u tome da prebrojive skupove možeš nekako poredati (Ne nužno po veličini, nego tako da kažeš "ovaj broj je prvi, ovaj broj je drugi itd." - dakle, kao da ih ideš brojati... samo što nikad nećeš doći do kraja :P. No, možeš definirati funkciju koja će ti za bilo koji broj reći koji je on "po redu" i obratno.), a neprebrojive ne možeš.

Ovaj argument s [latex]\displaystyle \[0,\frac{1}{n}\][/latex] i [latex]n+1[/latex] ne shvaćam baš potpuno - ne shvaćam što znači "uvijek mogu naći n+1 koji će biti u intervalu [0,1/n]". Za svaki [latex]n[/latex], [latex]n+1[/latex] je dosta jasno shvaćen i za sve prirodne [latex]n[/latex] vrijedi da je [latex]n+1[/latex] van intervala [latex]\displaystyle \[0,\frac{1}{n}\][/latex]. Sad, ja ne znam želiš li ti ući u diskusiju o tome što je zaista broj i kako mi možemo mijenjati ulogu brojeva itd., ali ako razgovaramo o našem "općeprihvaćenom" sustavu prirodnih i realnih brojeva, onda je to tako :).

Ako si htio reći da u svakom intervalu [latex]\displaystyle \[0,\frac{1}{n}\][/latex] postoji [latex]\displaystyle \frac{1}{n+1}[/latex], to je nedvojbeno, ali ne govori ništa o tome koliko ima prirodnih brojeva (eventualno da ih ima beskonačno, ali i tu možda dolazimo do neke cirkularnosti).

U svakom slučaju, najkraće (i vjerojatno najtočnije) objašnjenje bi bilo da su prebrojivost i neprebrojivost naprosto na neki (vrlo precizan, to s bijekcijama) način definirana svojstva - stoga je malo upitno tražiti objašnjenje zašto je nešto prebrojivo ako zadovoljava baš definiciju prebrojivosti :P. Kao što rekoh, jasno je da prebrojive skupove nikad nećeš moći fizički prebrojati od početka do kraja, ali ćeš uvijek moći definirati funkciju kojom ćeš ih nekako "poredati" i znati koji je koji broj u tom poretku. U tom smislu je dokaz da je [latex]\[0,1\][/latex] neprebrojiv posve točan - mi nikako ne možemo uspostaviti bijekciju između tog skupa i skupa [latex]\mathbb{N}[/latex], što je upravo definicija neprebrojivosti.

Uff, što sam puno napisao... nadam se da sve ovo ima smisla :).
Prvo te moram pitati što ti znači kad napišeš - to nije točno niti za jedan (recimo prirodan ili uopće "normalan", da me ne bi hvatali za detalje Very Happy) broj . Naime, , što nije broj u "normalnom" smislu te riječi. Upravo zato što, a to i ti spominješ, , zaključujemo da ima beskonačno mnogo prirodnih brojeva.

Relativno prirodno razmišljanje o brojanju konačnih skupova (tu priču si sigurno čuo - kad brojiš npr. olovke, onda zapravo jednoj pridružiš broj , drugoj broj itd.) nas je dovelo do ideje o bijektivnosti kao svojevrsnoj ocjeni koliko ima elemenata u skupovima.

Prirodno je pomisliti da u svim beskonačnim skupovima ima jednako elemenata (jer ih je... hm... beskonačno Very Happy), ali u nekom trenutku ispalo je korisno da probamo iskoristiti ovu našu prirodnu ideju o bijektivnosti (koju i inače koristimo pri brojanju konačnih skupova, npr. u brojnim zadacima u kombinatorici) kao svojstvu skupova jednake veličine da nekako podijelimo beskonačne skupove u klase, ovisno o njihovoj "brojnosti" - to su ti legendarni alefi Smile.

Ovaj naziv "prebrojivi" i "neprebrojivi" skupovi vjerojatno ne trebaš shvaćati potpuno doslovno Smile, naravno da ne možeš prebrojati "do kraja" ni prirodne ni realne brojeve - stvar je u tome da prebrojive skupove možeš nekako poredati (Ne nužno po veličini, nego tako da kažeš "ovaj broj je prvi, ovaj broj je drugi itd." - dakle, kao da ih ideš brojati... samo što nikad nećeš doći do kraja Razz. No, možeš definirati funkciju koja će ti za bilo koji broj reći koji je on "po redu" i obratno.), a neprebrojive ne možeš.

Ovaj argument s i ne shvaćam baš potpuno - ne shvaćam što znači "uvijek mogu naći n+1 koji će biti u intervalu [0,1/n]". Za svaki , je dosta jasno shvaćen i za sve prirodne vrijedi da je van intervala . Sad, ja ne znam želiš li ti ući u diskusiju o tome što je zaista broj i kako mi možemo mijenjati ulogu brojeva itd., ali ako razgovaramo o našem "općeprihvaćenom" sustavu prirodnih i realnih brojeva, onda je to tako Smile.

Ako si htio reći da u svakom intervalu postoji , to je nedvojbeno, ali ne govori ništa o tome koliko ima prirodnih brojeva (eventualno da ih ima beskonačno, ali i tu možda dolazimo do neke cirkularnosti).

U svakom slučaju, najkraće (i vjerojatno najtočnije) objašnjenje bi bilo da su prebrojivost i neprebrojivost naprosto na neki (vrlo precizan, to s bijekcijama) način definirana svojstva - stoga je malo upitno tražiti objašnjenje zašto je nešto prebrojivo ako zadovoljava baš definiciju prebrojivosti Razz. Kao što rekoh, jasno je da prebrojive skupove nikad nećeš moći fizički prebrojati od početka do kraja, ali ćeš uvijek moći definirati funkciju kojom ćeš ih nekako "poredati" i znati koji je koji broj u tom poretku. U tom smislu je dokaz da je neprebrojiv posve točan - mi nikako ne možemo uspostaviti bijekciju između tog skupa i skupa , što je upravo definicija neprebrojivosti.

Uff, što sam puno napisao... nadam se da sve ovo ima smisla Smile.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Boris B.
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 9 - 0

PostPostano: 9:53 sri, 27. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne znači ti prebrojivost da postoji neki n el. N takav da je card(skupa) = n.
I N i njemu ekvipotentni (dakle prebrojivi) skupovi imaju naravno beskonačno mnogo elemenata, ali se razlikuju od ostalih beskonačnih skupova: elementi im se mogu učinkovito (iako uzaludno :P) brojati. Možeš uzimati jedan po jedan element skupa, i za bilo koji element skupa biti siguran da ćeš nakon k koraka stići do njega. Npr. u skupu Z je to lako: ako uzmeš niz: 0, -1, 1, 2, -2... možeš biti siguran da ćeš do svakog elementa skupa Z stići nakon otprilike 2|z| koraka, ako je z broj kojeg tražiš. Možeš dakle smislit način da mu učinkovito brojiš elemente, a pod učinkovito mislim tako da tvoj postupak ništa ne izostavlja i da bi kad bi ga pustio u beskonačnost zahvatio sve elemente skupa.
U skupu R je tako nešto nemoguće: ne samo da mu ne možeš izbrojati elemente, nego ih ne možeš ni krenuti prebrojavat, što je formalizirano u dokazu koji je Grga dao. Kako ih god poredaš u niz, uvijek možeš naći neki koji si promašio, pošto je decimalni zapis realnoga broja beskonačan.
Sa skupovima koji imaju kardinalni broj veći i od R je situacija naravno još "gora".

Eto, valjda ovo ima nekog smisla :) Naravno, ovo je sve skroz neformalno, formalno su stvari jednostavnije :D
I naravno, mornik je bio brži :lol:
Ne znači ti prebrojivost da postoji neki n el. N takav da je card(skupa) = n.
I N i njemu ekvipotentni (dakle prebrojivi) skupovi imaju naravno beskonačno mnogo elemenata, ali se razlikuju od ostalih beskonačnih skupova: elementi im se mogu učinkovito (iako uzaludno Razz) brojati. Možeš uzimati jedan po jedan element skupa, i za bilo koji element skupa biti siguran da ćeš nakon k koraka stići do njega. Npr. u skupu Z je to lako: ako uzmeš niz: 0, -1, 1, 2, -2... možeš biti siguran da ćeš do svakog elementa skupa Z stići nakon otprilike 2|z| koraka, ako je z broj kojeg tražiš. Možeš dakle smislit način da mu učinkovito brojiš elemente, a pod učinkovito mislim tako da tvoj postupak ništa ne izostavlja i da bi kad bi ga pustio u beskonačnost zahvatio sve elemente skupa.
U skupu R je tako nešto nemoguće: ne samo da mu ne možeš izbrojati elemente, nego ih ne možeš ni krenuti prebrojavat, što je formalizirano u dokazu koji je Grga dao. Kako ih god poredaš u niz, uvijek možeš naći neki koji si promašio, pošto je decimalni zapis realnoga broja beskonačan.
Sa skupovima koji imaju kardinalni broj veći i od R je situacija naravno još "gora".

Eto, valjda ovo ima nekog smisla Smile Naravno, ovo je sve skroz neformalno, formalno su stvari jednostavnije Very Happy
I naravno, mornik je bio brži Laughing

Tomy007
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-2 = 4 - 6

PostPostano: 10:49 sri, 27. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala vam obojici. Ova objašnjenja su mi sad približila taj pojam i sad mi je puno jasnija ta definicija. Ja sam to počeo shvaćati doslovno pa to nisam mogao pojmiti, ali kad se to ovako objasni postaje mnogo lakše za shvatiti. E da @mornik, malo sam zbunio sa onim n+1 koji može ući u [0,1/n),a ustvari sam mislio reći da postoji f(n+1) koji može ući u [0,1/n] ali sad vidim da ni to baš nije moguće zbog beskonačnosti brojeva iza decimalne točke.
Hvala vam obojici. Ova objašnjenja su mi sad približila taj pojam i sad mi je puno jasnija ta definicija. Ja sam to počeo shvaćati doslovno pa to nisam mogao pojmiti, ali kad se to ovako objasni postaje mnogo lakše za shvatiti. E da @mornik, malo sam zbunio sa onim n+1 koji može ući u [0,1/n),a ustvari sam mislio reći da postoji f(n+1) koji može ući u [0,1/n] ali sad vidim da ni to baš nije moguće zbog beskonačnosti brojeva iza decimalne točke.

[Vrh]
Grga
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

99 = 124 - 25

PostPostano: 10:52 sri, 27. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Izgleda da tebe muci zasto se to [b]zove[/b] prebrojivost. Jednostavno smo te skupove tako nazvali, ne zato sto ih mozemo prebrojati nego zato sto ih mozemo poredati u niz. Skaup je prebrojiv kad postoji bijekcija s N a to je isto kao da kazemo da ih mozemo sve poredati u beskonacan niz i da nijednog necemo promasiti.
Onaj dokaz za neprebrojivost skupa [0, 1] upravo pokazuje to da je realnih brojeva toliko puno da ih je nemoguce poredati u niz a da nekog ne profulas.

Te stvari s beskonacnim skupovima je intuitivno dosta tesko shvatiti jer naravno da nemas prijasnjeg iskustva s njima. Nisam siguran sto si tocno htio s onom pricom o n+1-vom broju koji upada u segment, ali me podsjetilo na ovo:

Skup Q je prebrojiv, to smo pokazali tko da smo definirali jednu bijekciju (sto sad necu pricati kako se radi jer nije vazno ternutacno). Ta bijekcija je funkcija iz N u Q, dakle moze se shvatiti kao niz racionalnih brojeva. E sad tu pocinje ludost - taj niz ima beskonacno mnogo gomilista, tocnije - svaki realan broj je gomiliste tog niza!

Znaci da mozemo napraviti injekciju iz N u R takvu da "pokupimo" beskonacno mnogo brojeva oko svakog realnog broja (iz intervala <x - r, x + r> za r>0 ali proizvoljno mali), ali kako god da to napravimo, nikad ih ne mozemo pokupiti sve.

Jednostavno ces morati neke stvari prihvatiti kao cinjenice:
Postoje skupovi koji su beskonacni.
Ako je skup beskonacan i mozemo napraviti bijekciju izmedu S i N, odnosno skupove iz S mozemo poredati u beskonacan niz tako da nijednog ne izostavimo, tada kazemo da je skup prebrojiv.
Ako je skup beskonacan i nije prebrojiv, tada akzemo da je skup neprebrojiv.

Zapravo stvar sa prebrojivim i neprebrojivim skupovima je slicna prici sa skupom koji ima manje od 5 elemenata i skupom koji ima vise: moguce napraviti surjekciju iz skupa {1, 2, 3, 4, 5} u S, onda S ima manje (ili jednako) od 5 elemenata, ako nije moguce, tada skup ima vise od 5. To ti je jasno jer se radi o konacnim skupovima s kojima vec imas iskustva. No trebas prihvatiti cinjenicu da i za beskonacne skupove postoje oni koji su veci i oni koji su manji, a kriterij za odredivanje koji je veci je potpuno isti kao i za konacne skupove.
Izgleda da tebe muci zasto se to zove prebrojivost. Jednostavno smo te skupove tako nazvali, ne zato sto ih mozemo prebrojati nego zato sto ih mozemo poredati u niz. Skaup je prebrojiv kad postoji bijekcija s N a to je isto kao da kazemo da ih mozemo sve poredati u beskonacan niz i da nijednog necemo promasiti.
Onaj dokaz za neprebrojivost skupa [0, 1] upravo pokazuje to da je realnih brojeva toliko puno da ih je nemoguce poredati u niz a da nekog ne profulas.

Te stvari s beskonacnim skupovima je intuitivno dosta tesko shvatiti jer naravno da nemas prijasnjeg iskustva s njima. Nisam siguran sto si tocno htio s onom pricom o n+1-vom broju koji upada u segment, ali me podsjetilo na ovo:

Skup Q je prebrojiv, to smo pokazali tko da smo definirali jednu bijekciju (sto sad necu pricati kako se radi jer nije vazno ternutacno). Ta bijekcija je funkcija iz N u Q, dakle moze se shvatiti kao niz racionalnih brojeva. E sad tu pocinje ludost - taj niz ima beskonacno mnogo gomilista, tocnije - svaki realan broj je gomiliste tog niza!

Znaci da mozemo napraviti injekciju iz N u R takvu da "pokupimo" beskonacno mnogo brojeva oko svakog realnog broja (iz intervala <x - r, x + r> za r>0 ali proizvoljno mali), ali kako god da to napravimo, nikad ih ne mozemo pokupiti sve.

Ako je skup beskonacan i mozemo napraviti bijekciju izmedu S i N, odnosno skupove iz S mozemo poredati u beskonacan niz tako da nijednog ne izostavimo, tada kazemo da je skup prebrojiv.

Zapravo stvar sa prebrojivim i neprebrojivim skupovima je slicna prici sa skupom koji ima manje od 5 elemenata i skupom koji ima vise: moguce napraviti surjekciju iz skupa {1, 2, 3, 4, 5} u S, onda S ima manje (ili jednako) od 5 elemenata, ako nije moguce, tada skup ima vise od 5. To ti je jasno jer se radi o konacnim skupovima s kojima vec imas iskustva. No trebas prihvatiti cinjenicu da i za beskonacne skupove postoje oni koji su veci i oni koji su manji, a kriterij za odredivanje koji je veci je potpuno isti kao i za konacne skupove.

Tomy007
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-2 = 4 - 6

PostPostano: 10:59 sri, 27. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Grga"]Izgleda da tebe muci zasto se to [b]zove[/b] prebrojivost. Jednostavno smo te skupove tako nazvali, ne zato sto ih mozemo prebrojati nego zato sto ih mozemo poredati u niz. Skaup je prebrojiv kad postoji bijekcija s N a to je isto kao da kazemo da ih mozemo sve poredati u beskonacan niz i da nijednog necemo promasiti.

Zapravo stvar sa prebrojivim i neprebrojivim skupovima je slicna prici sa skupom koji ima manje od 5 elemenata i skupom koji ima vise: moguce napraviti surjekciju iz skupa {1, 2, 3, 4, 5} u S, onda S ima manje (ili jednako) od 5 elemenata, ako nije moguce, tada skup ima vise od 5. To ti je jasno jer se radi o konacnim skupovima s kojima vec imas iskustva. No trebas prihvatiti cinjenicu da i za beskonacne skupove postoje oni koji su veci i oni koji su manji, a kriterij za odredivanje koji je veci je potpuno isti kao i za konacne skupove.[/quote]

Hvala, Grga. Evo sad upravo učim nizove i konvergenciju i vidim da ne bi mogao definirati niz na "neprebrojivom" skupu i tu sada riječ prebrojivost dobiva svoj smisao jer ja sad znam da između a1 i aNo postoji konačno elemenata niza tj da je interval od [1,No] prebrojiv a to je prilično važno svojstvo za daljnje shvaćanje konvergencije.
Grga (napisa):
Izgleda da tebe muci zasto se to zove prebrojivost. Jednostavno smo te skupove tako nazvali, ne zato sto ih mozemo prebrojati nego zato sto ih mozemo poredati u niz. Skaup je prebrojiv kad postoji bijekcija s N a to je isto kao da kazemo da ih mozemo sve poredati u beskonacan niz i da nijednog necemo promasiti.

Hvala, Grga. Evo sad upravo učim nizove i konvergenciju i vidim da ne bi mogao definirati niz na "neprebrojivom" skupu i tu sada riječ prebrojivost dobiva svoj smisao jer ja sad znam da između a1 i aNo postoji konačno elemenata niza tj da je interval od [1,No] prebrojiv a to je prilično važno svojstvo za daljnje shvaćanje konvergencije.

[Vrh]
Tomy007
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-2 = 4 - 6

PostPostano: 19:03 sri, 27. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kako da dokažem da svaki podniz konvergentnog niza ima isti limes kao i početni niz. Je li dovoljno ako znamo da je n>n0 --> |an-L|<€ onda vrijedi i da je pn>n0 --> |apn-L|<€ ili treba još nešto između dokazati?
Kako da dokažem da svaki podniz konvergentnog niza ima isti limes kao i početni niz. Je li dovoljno ako znamo da je n>n0 --> |an-L|<€ onda vrijedi i da je pn>n0 --> |apn-L|<€ ili treba još nešto između dokazati?

[Vrh]
Grga
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

99 = 124 - 25

PostPostano: 19:33 sri, 27. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Tomy007"]Kako da dokažem da svaki podniz konvergentnog niza ima isti limes kao i početni niz. Je li dovoljno ako znamo da je n>n0 --> |an-L|<€ onda vrijedi i da je pn>n0 --> |apn-L|<€ ili treba još nešto između dokazati?[/quote]

To je upravo ono sto se trazi
Tomy007 (napisa):
Kako da dokažem da svaki podniz konvergentnog niza ima isti limes kao i početni niz. Je li dovoljno ako znamo da je n>n0 → |an-L|<€ onda vrijedi i da je pn>n0 → |apn-L|<€ ili treba još nešto između dokazati?

To je upravo ono sto se trazi

Tomy007
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-2 = 4 - 6

PostPostano: 14:24 čet, 28. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ovako, malo me zbunjuje limes u točki c sljeva i zdesna. Ne znam jesam li to točno shvatio. Je li limes slijeva kad neki niz an --> c kada n ide u -Inf i limes zdesna je kad niz an -->c kada n ide u +Inf?

I kako bi onda mogao dokazati da :
lim(x->c) f(x) = L <--> lim(x->c-) f(x) = L = lim(x->c+) f(x)

Hvala.
Ovako, malo me zbunjuje limes u točki c sljeva i zdesna. Ne znam jesam li to točno shvatio. Je li limes slijeva kad neki niz an --> c kada n ide u -Inf i limes zdesna je kad niz an -->c kada n ide u +Inf?

I kako bi onda mogao dokazati da :
lim(x->c) f(x) = L <--> lim(x->c-) f(x) = L = lim(x->c+) f(x)

Hvala.

[Vrh]
surosev
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 0

PostPostano: 14:47 čet, 28. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

=>
Raspiši u definiciji 0<|x-c|<delta i razvoji na dva dijela. Jedan dio će ti biti za limes slijeva, a drugi za limes zdesna (prepoznaš prema definiciji koji je lijevi, a koji desni).
<=
Raspiši si što ti znači da funkcija ima limes slijeva i limes zdnesna. Uzmi minimalni delta i objedini te tvrdnje u jednu. Dakle 0<c-x<delta (za limes slijeva), 0<x-c<delta (za limes zdesna), a to je 0<|x-c|<delta.

Pišem samo "problematični" dio dokaza, bez epsilona i tih gluposti.
=>
Raspiši u definiciji 0<|x-c|<delta i razvoji na dva dijela. Jedan dio će ti biti za limes slijeva, a drugi za limes zdesna (prepoznaš prema definiciji koji je lijevi, a koji desni).
<=
Raspiši si što ti znači da funkcija ima limes slijeva i limes zdnesna. Uzmi minimalni delta i objedini te tvrdnje u jednu. Dakle 0<c-x<delta (za limes slijeva), 0<x-c<delta (za limes zdesna), a to je 0<|x-c|<delta.

Pišem samo "problematični" dio dokaza, bez epsilona i tih gluposti.

[Vrh]
mornik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

118 = 124 - 6

PostPostano: 16:06 čet, 28. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

surosev ti je manje-više napisao dokaz, samo da još jednu stvar objasnim:

[quote="Tomy007"]Je li limes slijeva kad neki niz an --> c kada n ide u -Inf i limes zdesna je kad niz an -->c kada n ide u +Inf?[/quote]

Ne. Budući da niz ima samo članove [latex]a_1, a_2, \ldots[/latex] (dakle, članove s pozitivnim indeksima), [latex]n\to-\infty[/latex] nema smisla. U oba slučaja [latex]n\to +\infty[/latex], samo što u limesu slijeva imaš ograničenje [latex]a_n<c[/latex] za sve prirodne [latex]n[/latex], a u limesu zdesna imaš obratno, dakle da je [latex]a_n>c[/latex] za sve prirodne [latex]n[/latex]. Ovo "slijeva" i "zdesna" dolazi od pozicije članova niza s obzirom na [latex]c[/latex] na brojevnom pravcu, a ne od "načina kretanja" po tom nizu.
surosev ti je manje-više napisao dokaz, samo da još jednu stvar objasnim:

Tomy007 (napisa):
Je li limes slijeva kad neki niz an → c kada n ide u -Inf i limes zdesna je kad niz an →c kada n ide u +Inf?

Ne. Budući da niz ima samo članove (dakle, članove s pozitivnim indeksima), nema smisla. U oba slučaja , samo što u limesu slijeva imaš ograničenje za sve prirodne , a u limesu zdesna imaš obratno, dakle da je za sve prirodne . Ovo "slijeva" i "zdesna" dolazi od pozicije članova niza s obzirom na na brojevnom pravcu, a ne od "načina kretanja" po tom nizu.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Tomy007
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-2 = 4 - 6

PostPostano: 19:53 sub, 20. 2. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Teorem : Ako je f dif. u c i g lin. funkcija različita od TANGENTE, tada postoji delta takav da je |f(x)-(f(c)+f`(c)(x-c)|<|f(x)-g(x)|.

U dokazu smo napisali da je tangenta h(x)=f(c)+f`(c)(x-c). Sad nisam točno shvatio otkuda ta formula za tangentu h(x) i u kojoj je točki ta tangenta i od koje funkcije, izgubio sam se malo u tome.
Teorem : Ako je f dif. u c i g lin. funkcija različita od TANGENTE, tada postoji delta takav da je |f(x)-(f(c)+f`(c)(x-c)|<|f(x)-g(x)|.

U dokazu smo napisali da je tangenta h(x)=f(c)+f`(c)(x-c). Sad nisam točno shvatio otkuda ta formula za tangentu h(x) i u kojoj je točki ta tangenta i od koje funkcije, izgubio sam se malo u tome.

[Vrh]
pbakic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

83 = 86 - 3

PostPostano: 0:55 ned, 21. 2. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

pa ovdje smo kao s h(x) oznacili tangentu na krivulju f(x) u tocki c.
Ta tangenta ocito prolazi kroz tocku (c, f(c)) i ima koeficijent smjera f'(c).
Sad u tom cijelom dokazu dokazujemo da h(x) doista jest funkcija koja najbolje aproksirmira funkciju f(x) lokalno oko tocke c. To znaci ovo sto si ti napisao, da [u]za bilo koju funkciju g[/u] postoji delta t.d. za svaki x vrijedi:
0<|x-c|<delta => |f(x)-h(x)|<|f(x)-g(x)|
pa ovdje smo kao s h(x) oznacili tangentu na krivulju f(x) u tocki c.
Ta tangenta ocito prolazi kroz tocku (c, f(c)) i ima koeficijent smjera f'(c).
Sad u tom cijelom dokazu dokazujemo da h(x) doista jest funkcija koja najbolje aproksirmira funkciju f(x) lokalno oko tocke c. To znaci ovo sto si ti napisao, da za bilo koju funkciju g postoji delta t.d. za svaki x vrijedi:
0<|x-c|<delta ⇒ |f(x)-h(x)|<|f(x)-g(x)|

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum