Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Usmeni kod prof. Peršea
WWW:
Idite na 1, 2  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
patlidzan
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
Sarma = la pohva - posuda
= 1 - 1

PostPostano: 13:37 sri, 27. 1. 2010    Naslov: Usmeni kod prof. Peršea Citirajte i odgovorite

Jel netko zna kakav je prof. Perše na usmenima ?

I bilo bi lijepo da ovdje ljudi pišu pitanja koja ih je pitao :D

Hvala
Jel netko zna kakav je prof. Perše na usmenima ?

I bilo bi lijepo da ovdje ljudi pišu pitanja koja ih je pitao Very Happy

Hvala

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
bekse
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 9 - 0

PostPostano: 17:41 sri, 27. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ja sam danas bio na usmenom i mogu reć da je profesor super. Opušten je i ne stvara nikakav pritisak. Pita sve baš točno onak kak smo radili i zapisivali.

A što se tiče pitanja, zapravo ih je jako teško sve nabrojat jer profesor pita hrpetinu kratkih pitanja i eventualno jedan dokaz. Doslovno nekih 30ak pitanja u vezi svega šta smo radili.

Mene je između ostalog pitao: što je sustav, kako se matrično interpretira, koji su nužni i dovoljni uvjeti da sustav bude rješiv, kakav je to homogeni sustav, ima li homogeni sustav rješenje i onda naravno opisati ta rješenja, opisati rješenja nehomogenog sustava, koja je metoda rješavanja sustava, što je to potprostor, kako provjeriti da li je nešto potprostor, što je suma potprostora, zašto ju nazivamo sumom, što je direktan komplement, da li svaki potprostor ima direktan komplement, da li je direktan komplement jedinstven, što je regularna matrica, koje su karakterizacije regularnosti...

Mislim da je ovo manje više sve, al nisam siguran. Možda se čini teško, al zbilja nije, sve smo te stvari prošli na prevdavanjima tak da nebi trebalo bit promblema.
Ja sam danas bio na usmenom i mogu reć da je profesor super. Opušten je i ne stvara nikakav pritisak. Pita sve baš točno onak kak smo radili i zapisivali.

A što se tiče pitanja, zapravo ih je jako teško sve nabrojat jer profesor pita hrpetinu kratkih pitanja i eventualno jedan dokaz. Doslovno nekih 30ak pitanja u vezi svega šta smo radili.

Mene je između ostalog pitao: što je sustav, kako se matrično interpretira, koji su nužni i dovoljni uvjeti da sustav bude rješiv, kakav je to homogeni sustav, ima li homogeni sustav rješenje i onda naravno opisati ta rješenja, opisati rješenja nehomogenog sustava, koja je metoda rješavanja sustava, što je to potprostor, kako provjeriti da li je nešto potprostor, što je suma potprostora, zašto ju nazivamo sumom, što je direktan komplement, da li svaki potprostor ima direktan komplement, da li je direktan komplement jedinstven, što je regularna matrica, koje su karakterizacije regularnosti...

Mislim da je ovo manje više sve, al nisam siguran. Možda se čini teško, al zbilja nije, sve smo te stvari prošli na prevdavanjima tak da nebi trebalo bit promblema.

[Vrh]
Black Mamba
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 2

PostPostano: 20:53 sri, 27. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Za koliko si odgovara?

Jel se može iz skripte prof.Bakića učit?
Za koliko si odgovara?

Jel se može iz skripte prof.Bakića učit?

[Vrh]
pbakic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
83 = 86 - 3

PostPostano: 20:56 sri, 27. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

moze se ucit iz te skripte sigurno, jer su bas uskladjena predavanja
moze se ucit iz te skripte sigurno, jer su bas uskladjena predavanja

[Vrh]
bekse
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 9 - 0

PostPostano: 21:22 sri, 27. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mi koji smo danas u 14h odgovarali smo svi imali otprilike ovakva pitanja i svi smo dobili 5.
Mi koji smo danas u 14h odgovarali smo svi imali otprilike ovakva pitanja i svi smo dobili 5.

[Vrh]
.anchy.
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 15 - 11

PostPostano: 21:26 sri, 27. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

imam pitanje.. za direktan komplement,on je jednistven,ili? kako dokazati to? hvala! :D
imam pitanje.. za direktan komplement,on je jednistven,ili? kako dokazati to? hvala! Very Happy

[Vrh]
bekse
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 9 - 0

PostPostano: 21:38 sri, 27. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne, nije jedinstven. Naime direktan komplement potprostora L u vektorskom prostoru V konstruiramo tako da uzmemo proizvoljnu bazu za L i budući da je to linearno nezavisan skup u V, možemo ga nadopuniti do baze za V i onda je upravo prostor razapet elementima kojima smo nadopunili bazu od L do baze za V direktan komplement od L u V pa budući da nadopuna do baze nije jedinstvena, nije ni direktan komplement.
Ne, nije jedinstven. Naime direktan komplement potprostora L u vektorskom prostoru V konstruiramo tako da uzmemo proizvoljnu bazu za L i budući da je to linearno nezavisan skup u V, možemo ga nadopuniti do baze za V i onda je upravo prostor razapet elementima kojima smo nadopunili bazu od L do baze za V direktan komplement od L u V pa budući da nadopuna do baze nije jedinstvena, nije ni direktan komplement.

[Vrh]
Black Mamba
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 2

PostPostano: 22:16 sri, 27. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala!

A koji dokaz vas je pita?
Hvala!

[Vrh]
Kyela
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 0:21 čet, 28. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Imam pitanje. Da li profesor traži određenu definiciju ili neki teorem točno kako ide ili više zahtijeva razumijevanje gradiva?
Imam pitanje. Da li profesor traži određenu definiciju ili neki teorem točno kako ide ili više zahtijeva razumijevanje gradiva?

[Vrh]
pmli
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

197 = 203 - 6

PostPostano: 0:41 čet, 28. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="bekse"]Ne, nije jedinstven. Naime direktan komplement potprostora L u vektorskom prostoru V konstruiramo tako da uzmemo proizvoljnu bazu za L i budući da je to linearno nezavisan skup u V, možemo ga nadopuniti do baze za V i onda je upravo prostor razapet elementima kojima smo nadopunili bazu od L do baze za V direktan komplement od L u V pa budući da nadopuna do baze nije jedinstvena, nije ni direktan komplement.[/quote]
Što ako je [latex]V=\{0\}[/latex]? :D

[quote="Black Mamba"]A koji dokaz vas je pita?[/quote]
Rijetko pita dokaze, više iskaze teorema. Mene je pitao dokaz karakterizacije regularnosti preko ranga.

[quote="Kyela"]Imam pitanje. Da li profesor traži određenu definiciju ili neki teorem točno kako ide ili više zahtijeva razumijevanje gradiva?[/quote]
Naglasak je na iskazima definicija i teorema, stvari koje se moraju znati (definicija lin. nezavisnosti, sustav izvodnica, baza, ...). Postavlja puno pitanja koja nadovezuje jedno na drugo, tako da ispitivanje potraje 15-ak min.
bekse (napisa):

Što ako je ? Very Happy

Black Mamba (napisa):

Rijetko pita dokaze, više iskaze teorema. Mene je pitao dokaz karakterizacije regularnosti preko ranga.

Kyela (napisa):

Naglasak je na iskazima definicija i teorema, stvari koje se moraju znati (definicija lin. nezavisnosti, sustav izvodnica, baza, ...). Postavlja puno pitanja koja nadovezuje jedno na drugo, tako da ispitivanje potraje 15-ak min.

[Vrh]
Genaro
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

18 = 18 - 0

PostPostano: 16:43 čet, 28. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pitanja od danas za koja ja znam su sljedeća:

linearna nezavisnost, definicija determinante, regularnost i dokaz da je inverz jedinstven (to je možda novo, ne znam), definicija inverzija, dokaz kod karakterizacije regularnosti pomoću determinante, što je rang matrice...

Zapravo ništa van očekivanog, eventualno ova dva "dokazića", što sam ja informiran.
Pitanja od danas za koja ja znam su sljedeća:

linearna nezavisnost, definicija determinante, regularnost i dokaz da je inverz jedinstven (to je možda novo, ne znam), definicija inverzija, dokaz kod karakterizacije regularnosti pomoću determinante, što je rang matrice...

Zapravo ništa van očekivanog, eventualno ova dva "dokazića", što sam ja informiran.

[Vrh]
maty321
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 1

PostPostano: 17:44 čet, 28. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

evo jos nekih pitanja od danas..

:) rang matrice, dokazati da ako je r(A)=r(B)=r, tada su A i B ekvivalentne, linearna ljuska, sistem izvodnica, baza, regularnost, mnozenje matrica, determinanta i tako...

:lol: treba znati samo definicije.. ne treba znati teske dokaze.. ;)

sretno svima :P :lol:
evo jos nekih pitanja od danas..

Smile rang matrice, dokazati da ako je r(A)=r(B)=r, tada su A i B ekvivalentne, linearna ljuska, sistem izvodnica, baza, regularnost, mnozenje matrica, determinanta i tako...

Laughing treba znati samo definicije.. ne treba znati teske dokaze.. Wink

sretno svima Razz Laughing

[Vrh]
patlidzan
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 1

PostPostano: 20:15 čet, 28. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Jel pitao profesor šta o permutacijama???

[size=9][color=#999999]Added after 48 minutes:[/color][/size]

i determinantama ntog reda??
Jel pitao profesor šta o permutacijama???

Added after 48 minutes:

i determinantama ntog reda??

[Vrh]
Genaro
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

18 = 18 - 0

PostPostano: 21:59 čet, 28. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mene je pitao neš sitno o permutacijama, vezano uz definiciju determinante, al osnove, dakle skup svih permutacija, kako definiramo permutaciju, broj elemenata, nešto malo o inverzijama, ali ništa nepoznato zapravo.
Mene je pitao neš sitno o permutacijama, vezano uz definiciju determinante, al osnove, dakle skup svih permutacija, kako definiramo permutaciju, broj elemenata, nešto malo o inverzijama, ali ništa nepoznato zapravo.

[Vrh]
spot137
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 4 - 5

PostPostano: 22:00 sub, 30. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ima tko da je odgovarao u petak da kaze što je još pitao?
Ima tko da je odgovarao u petak da kaze što je još pitao?

[Vrh]
Black Mamba
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 2

PostPostano: 23:39 sub, 30. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

U principu sve već navedeno....

Uglavnom,profesor nadovezuje pitanje na prethodno postavljeno,povezuje gradivo....
Evo,mene je pitao da mu definiram determinantu,što su to permutacije,koliko ima elemenata u skupu permutacija,za koje matrice smo definirali determinantu, kako označavamo te matrice,kako se determinanta ponaša prema elementarnim transformacijama,koje operacije smo definirali na matricama, kako se determinanta ponaša prema tim operacijama (pojasnit odakle te relacije slijede),kako smo karakterizirali regularnost preko determinanti,taj dokaz oba smjera,što je to adjunkta,primjer,kako smo još karakterizirali regularnost (preko ranga) te skicu dokaza,tj odakle to slijedi,zatim što je to linearna nezavisnost,što je baza,što sustav izvodnica,konačnodimenzionalan prostor,kakve su baze u njemu....

Ako imate pojma ikakvog,proći ćete, za ocjenu više treba znati sve što pita i razumjeti....
U principu sve već navedeno....

Uglavnom,profesor nadovezuje pitanje na prethodno postavljeno,povezuje gradivo....
Evo,mene je pitao da mu definiram determinantu,što su to permutacije,koliko ima elemenata u skupu permutacija,za koje matrice smo definirali determinantu, kako označavamo te matrice,kako se determinanta ponaša prema elementarnim transformacijama,koje operacije smo definirali na matricama, kako se determinanta ponaša prema tim operacijama (pojasnit odakle te relacije slijede),kako smo karakterizirali regularnost preko determinanti,taj dokaz oba smjera,što je to adjunkta,primjer,kako smo još karakterizirali regularnost (preko ranga) te skicu dokaza,tj odakle to slijedi,zatim što je to linearna nezavisnost,što je baza,što sustav izvodnica,konačnodimenzionalan prostor,kakve su baze u njemu....

Ako imate pojma ikakvog,proći ćete, za ocjenu više treba znati sve što pita i razumjeti....

[Vrh]
miam
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
-1 = 3 - 4

PostPostano: 16:05 pon, 1. 2. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

ma, profesor je stvarno odlican!da dosta vremena da razmislimo, pomaze i uopce se ne treba bojati, jer je stvarno super!a i uopce ne pita tesko!uglavnom, sve pohvale za profesora :)
ma, profesor je stvarno odlican!da dosta vremena da razmislimo, pomaze i uopce se ne treba bojati, jer je stvarno super!a i uopce ne pita tesko!uglavnom, sve pohvale za profesora Smile

kre5o
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 3 - 4

PostPostano: 18:13 sub, 6. 2. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

imam jedno, hmm, pomalo banalno pitanje :)
Šta je to sustav linearnih jednadžbi? (znam šta je to, al neznam riječima opisat :-s )
imam jedno, hmm, pomalo banalno pitanje Smile
Šta je to sustav linearnih jednadžbi? (znam šta je to, al neznam riječima opisat Eh? )

[Vrh]
ajaxcy
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 5

PostPostano: 18:44 sub, 6. 2. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

http://web.math.hr/nastava/la/razno/sustavi2.pdf
odmah na prvoj stranici je definicija sustava!
http://web.math.hr/nastava/la/razno/sustavi2.pdf
odmah na prvoj stranici je definicija sustava!

c4rimson
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 20:22 sub, 6. 2. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da li permutacije imaju [latex]n[/latex] elemenata ili [latex]n![/latex] elemenata?
Da li permutacije imaju elemenata ili elemenata?

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2  Sljedeće
Stranica 1 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum