Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Kompaktnost sa zavrsnog 2010.
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
anchi
Gost

PostPostano: 18:47 pet, 5. 2. 2010    Naslov: Kompaktnost sa zavrsnog 2010. Citirajte i odgovorite

neka neka dobra dusa pomogne nama jadnima koji moramo na popravni iz difrafa...i nek lijepo sve objasni ako nije problem..hvala unaprijed

A={(x,y,z)iz R3: x*x+ 3*y*y<=6}
B={(x,y,z)iz R3: y*y + z=2}

a)dokazat da su A i B zatvoreni
b)jesu A i B kompaktni,dokazite
c) jel A presjek B kpt??

hvala puno
neka neka dobra dusa pomogne nama jadnima koji moramo na popravni iz difrafa...i nek lijepo sve objasni ako nije problem..hvala unaprijed

A={(x,y,z)iz R3: x*x+ 3*y*y<=6}
B={(x,y,z)iz R3: y*y + z=2}

a)dokazat da su A i B zatvoreni
b)jesu A i B kompaktni,dokazite
c) jel A presjek B kpt??

hvala puno

[Vrh]
behemont
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
-8 = 53 - 61

PostPostano: 22:31 pet, 5. 2. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

a) uzmimo proizvoljni konvergentan niz (x_n,y_n,z_n) iz A. Tada je x_n^2+3y_n^2<=6 za svaki n iz N. Kada to pustis na limes, vrijedi i x^2+3y^2<=6, gdje je (x,y,z)=lim (x_,y_n,z_n), znaci da A sadrzi limese svih svojih konvergentnih nizova, pa je zatvoren..kompaktan nije jer nije ogranicen (z komponenta vektora iz A moze divljati kako zeli)...B probaj analogno
a) uzmimo proizvoljni konvergentan niz (x_n,y_n,z_n) iz A. Tada je x_n^2+3y_n^2<=6 za svaki n iz N. Kada to pustis na limes, vrijedi i x^2+3y^2<=6, gdje je (x,y,z)=lim (x_,y_n,z_n), znaci da A sadrzi limese svih svojih konvergentnih nizova, pa je zatvoren..kompaktan nije jer nije ogranicen (z komponenta vektora iz A moze divljati kako zeli)...B probaj analogno

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
anchi
Gost

PostPostano: 23:34 pet, 5. 2. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

pa kaj ga nemogu omedjiti kuglom K((0,0),7)?

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 1:24 sub, 6. 2. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="anchi"]pa kaj ga nemogu omedjiti kuglom K((0,0),7)?[/quote]

Ne, jer ti je recimo (1,1,189) e A :D
anchi (napisa):

Ne, jer ti je recimo (1,1,189) e A Very Happy

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Vip
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 9 - 4

PostPostano: 14:37 sub, 6. 2. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

a što s ovim pod c)? je li A presjek B kompaktan?
a što s ovim pod c)? je li A presjek B kompaktan?

[Vrh]
anchi
Gost

PostPostano: 20:32 sub, 6. 2. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

e ja dobijem da su presijek samo 2 tocke(0,sqrt2,0)i (0,-sqrt2,0),a ja mislim da to nije kopmpaktno,jel moze neko to razjasniti ak sam u krivu ili ak sam krivo dobila
e ja dobijem da su presijek samo 2 tocke(0,sqrt2,0)i (0,-sqrt2,0),a ja mislim da to nije kopmpaktno,jel moze neko to razjasniti ak sam u krivu ili ak sam krivo dobila

[Vrh]
Milojko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
17 = 68 - 51

PostPostano: 21:23 sub, 6. 2. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="anchi"]e ja dobijem da su presijek samo 2 tocke(0,sqrt2,0)i (0,-sqrt2,0),a ja mislim da to nije kopmpaktno,jel moze neko to razjasniti ak sam u krivu ili ak sam krivo dobila[/quote]
skup je kompaktan ako svaki niz u njemu ima konvergentan podniz čiji limes je unutar promatranog skupa
skup od konačno mnogo točaka je kompaktan
anchi (napisa):

skup je kompaktan ako svaki niz u njemu ima konvergentan podniz čiji limes je unutar promatranog skupa
skup od konačno mnogo točaka je kompaktan

Bolonja je smeće i to pod hitno treba mijenjat
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
behemont
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-8 = 53 - 61

PostPostano: 21:59 sub, 6. 2. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="anchi"]e ja dobijem da su presijek samo 2 tocke(0,sqrt2,0)i (0,-sqrt2,0),a ja mislim da to nije kopmpaktno,jel moze neko to razjasniti ak sam u krivu ili ak sam krivo dobila[/quote]

krivo si dobila....mozes ako zelis reci kako si razmisljala pa da ti ukazemo na gresku...uglavnom, za svaki y<sqrt{2}, z je fiksan, a |x| sece od 0 do sqrt{6-3y^2}

i A i B su zatvoreni pa im je i presjek zatvoren..ocito su u A presjek B i x i y komponente ogranicene(pogledaj skup A), znaci treba vidjeti sto se dogada sa z komponentom u presjeku. uzmimo (x,y,z) iz ApresjekB, tada je y^2<=2 (pogledaj skup A) (*), a onda je z=2-y^2<=2, ali i z=2-y^2>=0 zbog (*)..znaci i z kompoenta je ogranicena...pa je A presjek B ogranicen, a zbog zatvorenosti slijedi kompaktost..
anchi (napisa):

krivo si dobila....mozes ako zelis reci kako si razmisljala pa da ti ukazemo na gresku...uglavnom, za svaki y<sqrt{2}, z je fiksan, a |x| sece od 0 do sqrt{6-3y^2}

i A i B su zatvoreni pa im je i presjek zatvoren..ocito su u A presjek B i x i y komponente ogranicene(pogledaj skup A), znaci treba vidjeti sto se dogada sa z komponentom u presjeku. uzmimo (x,y,z) iz ApresjekB, tada je y^2⇐2 (pogledaj skup A) (*), a onda je z=2-y^2⇐2, ali i z=2-y^2>=0 zbog (*)..znaci i z kompoenta je ogranicena...pa je A presjek B ogranicen, a zbog zatvorenosti slijedi kompaktost..

[Vrh]
anchi
Gost

PostPostano: 14:26 pon, 8. 2. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

ej ...ja sam sebi to crtala i imam dve ravnine u xy ravnini elipsu i u zy ravnini parabolu...s tim da je cijela elipsa skup s rubovima,a parabola,sam parbola,i jedino di se sjeku su ove dvije tocke,tak sam ja to gledala al ocito krivo,daj mi malo bolje to pojasni ako ti nije problem...puno puno hvala
ej ...ja sam sebi to crtala i imam dve ravnine u xy ravnini elipsu i u zy ravnini parabolu...s tim da je cijela elipsa skup s rubovima,a parabola,sam parbola,i jedino di se sjeku su ove dvije tocke,tak sam ja to gledala al ocito krivo,daj mi malo bolje to pojasni ako ti nije problem...puno puno hvala

[Vrh]
behemont
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-8 = 53 - 61

PostPostano: 15:41 pon, 8. 2. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

skup A je u xy ravnini je elipsa, a u R^3 samo prodizus po z osi gore i dole..
skup B je u yz ravnini parabola, a u R^3 samo produzis po x osi lijevo i desno (ili gore i dole, kako gledas..) :)

mislim da si ovdje fulala ako sam dobro skuzio..naime skupa A nije samo ta elipsa..nego je moras produziti po z osi..jer je x^2+3y^2<=6 zadovoljeno za svaki z iz R..

analogno parabolu iz B siris po x osi...
skup A je u xy ravnini je elipsa, a u R^3 samo prodizus po z osi gore i dole..
skup B je u yz ravnini parabola, a u R^3 samo produzis po x osi lijevo i desno (ili gore i dole, kako gledas..) Smile

mislim da si ovdje fulala ako sam dobro skuzio..naime skupa A nije samo ta elipsa..nego je moras produziti po z osi..jer je x^2+3y^2<=6 zadovoljeno za svaki z iz R..

analogno parabolu iz B siris po x osi...

[Vrh]
anchi
Gost

PostPostano: 17:07 pon, 8. 2. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

ej puno ti hvala...;))
ej puno ti hvala...Wink)

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum