Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

zadaća
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
.anchy.
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 15 - 11

PostPostano: 21:56 uto, 16. 3. 2010    Naslov: zadaća Citirajte i odgovorite

http://web.math.hr/nastava/la/zadace/la2_09-10/la_2_dz1.pdf

nikako da smislim kako u 5.zadatku dokažem da je ksi izomorfizam..
znam da trebam dokazati da je bijekcija i injekcija,ali neznam kako,budući da se preslikava u funkcional,tj.funkciju..
pa ako može pomoć?
http://web.math.hr/nastava/la/zadace/la2_09-10/la_2_dz1.pdf

nikako da smislim kako u 5.zadatku dokažem da je ksi izomorfizam..
znam da trebam dokazati da je bijekcija i injekcija,ali neznam kako,budući da se preslikava u funkcional,tj.funkciju..
pa ako može pomoć?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
ankovacic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
= 13 - 4

PostPostano: 21:59 uto, 16. 3. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Imam istih problema... ostalo sam sve rijesio, ali to mi je sasvim apstraktno... uopce mi ne pada na pamet sto bi uopce bio fi od D...
Imam istih problema... ostalo sam sve rijesio, ali to mi je sasvim apstraktno... uopce mi ne pada na pamet sto bi uopce bio fi od D...

[Vrh]
.anchy.
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 15 - 11

PostPostano: 22:12 uto, 16. 3. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

tak i ja,ne mogu si zamislit ni jedan konkretan primjer.. :(
tak i ja,ne mogu si zamislit ni jedan konkretan primjer.. Sad

[Vrh]
pmli
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

197 = 203 - 6

PostPostano: 22:24 uto, 16. 3. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da se pokaže da je [latex]\Phi[/latex] izomorfizam, treba pokazati da je linearan i bijektivan. S linearnošću ne biste trebali imati problema. Za dokaz bijektivnosti možete promatrati, npr. [size=3]djelovanje operatora na bazi, te pokazati da je slika baze opet baza[/size].
Da se pokaže da je izomorfizam, treba pokazati da je linearan i bijektivan. S linearnošću ne biste trebali imati problema. Za dokaz bijektivnosti možete promatrati, npr. djelovanje operatora na bazi, te pokazati da je slika baze opet baza.

[Vrh]
ankovacic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 13 - 4

PostPostano: 23:03 uto, 16. 3. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

@pmli... Oprosti... mozes li to malo raspisati molim te... uopce si ne mogu napisat kako bi izgledao fi(D)... ostalo mi je sve islo bez problema... ali na ovom sam vec 2 sata, i nikako da ga rijesim... kako uopce znat da je to linearan operator, mislim trivijalno je za dokazat, ali jednostavno ne znam formulu za fi(D) i to mi je dost komplicirano
@pmli... Oprosti... mozes li to malo raspisati molim te... uopce si ne mogu napisat kako bi izgledao fi(D)... ostalo mi je sve islo bez problema... ali na ovom sam vec 2 sata, i nikako da ga rijesim... kako uopce znat da je to linearan operator, mislim trivijalno je za dokazat, ali jednostavno ne znam formulu za fi(D) i to mi je dost komplicirano

[Vrh]
pmli
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

197 = 203 - 6

PostPostano: 23:25 uto, 16. 3. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[latex]\Phi(D)[/latex] je operator (točnije linearni funkcional [latex]f_D[/latex]). Njegova "formula" ti je dana u zadatku. Probaj ne razbijati glavu time kako sve to "izgleda", nego ih promatraj kao i svake druge vektore.
Kao što sam napomenuo gore, možeš dokazati da je skup [latex]S=\{ \Phi(E_{11}), \Phi(E_{12}), \Phi(E_{21}), \Phi(E_{22})\}[/latex] baza za [latex](M_2(\mathbb{R}))^*[/latex]. Dovoljno je pokazati linearnu nezavisnost jer znamo da je [latex]\dim (M_2(\mathbb{R}))^* = 4[/latex]. Uzmeš linearnu kombinaciju tih linearnih funkcionala iz [latex]S[/latex] ([latex]\alpha f_{E_{11}} + \beta f_{E_{12}} + \gamma f_{E_{21}} + \delta f_{E_{22}}[/latex]) i izjednačiš s nulom (tj. pretpostaviš da je nuloperator). No, djelovanje operatora je dovoljno promatrati na bazi (mislim na linearnu kombinaciju), pa uvrštavaš posebno, jedan za drugim, elemente kanonske baze [latex]\{E_{11}, E_{12}, E_{21}, E_{22}\}[/latex]. Trebalo bi se odmah dobiti da je [latex]\alpha=\beta=\gamma=\delta=0[/latex]. Javi ako nešto nije jasno.
je operator (točnije linearni funkcional ). Njegova "formula" ti je dana u zadatku. Probaj ne razbijati glavu time kako sve to "izgleda", nego ih promatraj kao i svake druge vektore.
Kao što sam napomenuo gore, možeš dokazati da je skup baza za . Dovoljno je pokazati linearnu nezavisnost jer znamo da je . Uzmeš linearnu kombinaciju tih linearnih funkcionala iz () i izjednačiš s nulom (tj. pretpostaviš da je nuloperator). No, djelovanje operatora je dovoljno promatrati na bazi (mislim na linearnu kombinaciju), pa uvrštavaš posebno, jedan za drugim, elemente kanonske baze . Trebalo bi se odmah dobiti da je . Javi ako nešto nije jasno.

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum