Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Zadatak s prošlogodišnjeg kolokvija (2007) (zadatak)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Spectre
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
17 = 27 - 10

PostPostano: 20:50 sri, 13. 2. 2008    Naslov: Zadatak s prošlogodišnjeg kolokvija (2007) Citirajte i odgovorite

Lijen sam pisati :lol:
[img]http://img100.imageshack.us/img100/3692/zadatakmq4.jpg[/img]
Isti zadatak je bio i za drugu grupu, samo drugačije formuliran.

Dakle, kako se to dokazuje? Očito je da su r(M) i r(N) oboje 1, no nekako mi se čini prelako da bi riješenje bilo r(MN)=r(M)*r(N) ili =min[r(M);r(N)]. Help! :oops:
Obrat mi se čini još i teži, pa ako bi netko htio rasvijetliti ovaj problem, bio bih zahvalan! :D
Lijen sam pisati Laughing

Isti zadatak je bio i za drugu grupu, samo drugačije formuliran.

Dakle, kako se to dokazuje? Očito je da su r(M) i r(N) oboje 1, no nekako mi se čini prelako da bi riješenje bilo r(MN)=r(M)*r(N) ili =min[r(M);r(N)]. Help! Embarassed
Obrat mi se čini još i teži, pa ako bi netko htio rasvijetliti ovaj problem, bio bih zahvalan! Very Happy

Gost

PostPostano: 20:59 sri, 13. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kad se pomnože (općenita) jednostupčana i jednoretčana matrica i pogleda dobivena matrica, prilično je lako izračunati rang.
Obrnuto, ako je rang 1, u kakvoj su međusobnoj vezi retci, odnosno stupci? Upotrijebiti onaj prvi smjer za rastav u produkt (jer se u njemu računom dobiva kako to izgleda). Nije teško.
Kad se pomnože (općenita) jednostupčana i jednoretčana matrica i pogleda dobivena matrica, prilično je lako izračunati rang.
Obrnuto, ako je rang 1, u kakvoj su međusobnoj vezi retci, odnosno stupci? Upotrijebiti onaj prvi smjer za rastav u produkt (jer se u njemu računom dobiva kako to izgleda). Nije teško.

[Vrh]
Spectre
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

17 = 27 - 10

PostPostano: 21:21 sri, 13. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

OK, shvaćam prvi smjer, svi retci matrice MN su međusobno linearno zavisni (jer su svi zapravo linearne kombinacije jednoretčane matrice N) te je očito rang 1.
No još uvijek ne razumijem u potpunosti obratni smijer.
Ako je rang 1, onda su retci međusobno zavisni, dakle elementarnim transformacijama nad retcima može se dobiti ekvivalentna matrica u kojoj su svi retci osim prvog jednaki nuli. Onda je očito da je matrica N upravo taj prvi redak, a matrica M je onda e_1, tj. prvi element je 1, svi ostali 0.

Jel to dobro? :)
OK, shvaćam prvi smjer, svi retci matrice MN su međusobno linearno zavisni (jer su svi zapravo linearne kombinacije jednoretčane matrice N) te je očito rang 1.
No još uvijek ne razumijem u potpunosti obratni smijer.
Ako je rang 1, onda su retci međusobno zavisni, dakle elementarnim transformacijama nad retcima može se dobiti ekvivalentna matrica u kojoj su svi retci osim prvog jednaki nuli. Onda je očito da je matrica N upravo taj prvi redak, a matrica M je onda e_1, tj. prvi element je 1, svi ostali 0.

Jel to dobro? Smile

rafaelm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

76 = 86 - 10

PostPostano: 21:41 sri, 13. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[latex]

A \sim D_{1}=\left ( \begin{array}{ccc} 1 & 0 & \dots \ 0 \\0 & 0 & \dots \ 0 \\ \vdots & \vdots & \ddots \ \ \vdots \\ 0 & 0 & \dots \ 0 \end{array} \right)=\left ( \begin{array}{ccc} 1 \\ 0 \\ 0 \\ \vdots \\ 0 \end{array} \right) \left ( \begin{array}{ccc} 1 & 0 & \dots \ 0 \end{array} \right )

[/latex]
pa postoje elementarne matrice [latex]

E_{1},E_{2} , ... , E_{k}, \ F_{1},F_{2},...,F_{l} \ \in M_{n,n}

[/latex] td [latex]

A=E_{1}E_{2}...E_{k}D_{1}F_{1}F_{2}...F_{l}=E_{1}E_{2}...E_{k}\left ( \begin{array}{ccc} 1 \\ 0 \\ 0 \\ \vdots \\ 0 \end{array} \right) \left ( \begin{array}{ccc} 1 & 0 & \dots \ 0 \end{array} \right )F_{1}F_{2}...F_{l}.

[/latex]
[latex]
B:= E_{1}E_{2}...E_{k}\left ( \begin{array}{ccc} 1 \\ 0 \\ 0 \\ \vdots \\ 0 \end{array} \right) \in M_{n,1}, \ \ C:= \left ( \begin{array}{ccc} 1 & 0 & \dots \ 0 \end{array} \right )F_{1}F_{2}...F_{l} \in M_{1,n}
[/latex].
Traženi formati su očiti, i jasno da su B i C ne-nul matrice, te A=BC.

pa postoje elementarne matrice td
.
Traženi formati su očiti, i jasno da su B i C ne-nul matrice, te A=BC.

Spectre
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

17 = 27 - 10

PostPostano: 21:45 sri, 13. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Palo mi je na pamet ići preko D_1, jer znam da je ekvivalentno s MN, no rastav mi se činio prejednostavan :) No hvala :D
Palo mi je na pamet ići preko D_1, jer znam da je ekvivalentno s MN, no rastav mi se činio prejednostavan Smile No hvala Very Happy

Gost

PostPostano: 21:56 sri, 13. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Može se i "izravnije".

Ako je prvi redak matrice npr a1 a2... an,

svaki sljedeći mu je proporcionalan, oblika

b1*a1 b1 *a2 ... b1*an , (zato što je rang 1)

pa je onda ta matrica umnožak jednostupčane u kojoj su

1 b1 b2 ...

i jednoretčane

a1 a2 ... .

To se vidi kad se pomnože općenito 1-stupčana i 1-retčana i na to sam i prije mislio.
Može se i "izravnije".

Ako je prvi redak matrice npr a1 a2... an,

svaki sljedeći mu je proporcionalan, oblika

b1*a1 b1 *a2 ... b1*an , (zato što je rang 1)

pa je onda ta matrica umnožak jednostupčane u kojoj su

1 b1 b2 ...

i jednoretčane

a1 a2 ... .

To se vidi kad se pomnože općenito 1-stupčana i 1-retčana i na to sam i prije mislio.

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum