Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Neprekidnost i derivabilnost?
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
SickJedi
Moderator
Moderator

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
12 = 42 - 30

PostPostano: 9:08 pet, 30. 12. 2005    Naslov: Neprekidnost i derivabilnost? Citirajte i odgovorite

Jel postoji f-ja koja je neprekidna u svakoj tocki, ali nije derivabilna niti u jednoj?
Jel postoji f-ja koja je neprekidna u svakoj tocki, ali nije derivabilna niti u jednoj?

Ken Lee je zakon!!!
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice MSNM
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 9:53 pet, 30. 12. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Svaka funkcija kojoj je domena [latex]\mathbb{Z}[/latex]? :D Neprekidna je, jer uvijek mozes uzeti [latex]\delta = \frac12[/latex], a derivacija ne postoji jer vrijednost funkcije nije definirana nad niti jednom okolinom bilo koje tocke iz domene. 8)
Svaka funkcija kojoj je domena ? Very Happy Neprekidna je, jer uvijek mozes uzeti , a derivacija ne postoji jer vrijednost funkcije nije definirana nad niti jednom okolinom bilo koje tocke iz domene. Cool

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
SickJedi
Moderator
Moderator

12 = 42 - 30

PostPostano: 9:56 pet, 30. 12. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Vidis vraga... Nisam so opce sjetio na [latex]\mathbb{Z}[/latex].

Jel ima ako je domena [latex]\mathbb{R}[/latex]?
Vidis vraga... Nisam so opce sjetio na .

Jel ima ako je domena ?

Ken Lee je zakon!!!
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice MSNM
nenad
Moderator
Moderator

92 = 106 - 14

PostPostano: 10:27 pet, 30. 12. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Primjer na Z nije dobar. Pitanje neprekinutosti i diferencijabilnosti za takve funkcije nije standardno.

Postoji Weierstrassova funkcija:
Za [latex]a\in\langle0,1\rangle[/latex] i [latex]b\in\bf N[/latex] neparan Weierstrassovu funkciju definiramo s pomoću reda:
[latex]
f(x) := \sum_{k=0}^\infty a^k\cos(b^k\pi x)\;.
[/latex]

a) Dokazati da je [latex]f [/latex]neprekinuta na [latex]\bf R[/latex].
b) Napisati red za diferencijalni kvocijent [latex]{f(x+h)-f(x)\over h}[/latex] u obliku [latex]A_n+B_n[/latex], gdje [latex]A_n[/latex] predstavlja zbroj prvih [latex]n[/latex] članova reda,
a [latex]B_n[/latex] preostalih. Pokazati da vrijedi:
[latex]
\left|{f(x+h)-f(x)\over h}\right| \ge |B_n|-|A_n| \;,
[/latex]
gdje je [latex]|A_n|<{\pi a^n b^n\over ab-1},[/latex] a [latex]|B_n| > {2\over3}a^n b^n[/latex].
c) Pokazati da iz [latex]ab>1+3\pi/2[/latex] slijedi da [latex]f'[/latex] ne postoji; dakle,
[latex]f[/latex] je svuda neprekinuta, ali nigdje nema derivaciju.

- Nenad
Primjer na Z nije dobar. Pitanje neprekinutosti i diferencijabilnosti za takve funkcije nije standardno.

Postoji Weierstrassova funkcija:
Za i neparan Weierstrassovu funkciju definiramo s pomoću reda:

a) Dokazati da je neprekinuta na .
b) Napisati red za diferencijalni kvocijent u obliku , gdje predstavlja zbroj prvih članova reda,
a preostalih. Pokazati da vrijedi:

gdje je a .
c) Pokazati da iz slijedi da ne postoji; dakle,
je svuda neprekinuta, ali nigdje nema derivaciju.

- Nenad

[Vrh]
Drvena Škrinjarić
Forumaš s poteškoćama u pisanju

10 = 10 - 0

PostPostano: 11:53 pet, 30. 12. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Može se čak pokazati da među neprekidnim funkcijama R->R "vrlo malo njih" (u topološkom smislu) je derivabilno u barem jednoj točki. (Preciznije u [i]Mardešić MA1[/i] ili [i]Kurepa MA3[/i].) To je onda egzistencijalni dokaz da postoje neprekidne funkcije koje nisu derivabilne ni u jednoj točki (dakle, dokaz bez konstrukcije konkretnog primjera), čak štoviše "većina" neprekidnih su takve. (Što samo pokazuje koliko "malo" neprekidnih funkcija si možemo zorno predočiti.)

Ima i "geometrijskih" dokaza, vezanih uz Kochinu pahuljicu. Vidi recimo [url=http://mathworld.wolfram.com/KochSnowflake.html]ovdje[/url]. Samo je treba "malo izravnati" da postane graf neke funkcije.
Može se čak pokazati da među neprekidnim funkcijama R→R "vrlo malo njih" (u topološkom smislu) je derivabilno u barem jednoj točki. (Preciznije u Mardešić MA1 ili Kurepa MA3.) To je onda egzistencijalni dokaz da postoje neprekidne funkcije koje nisu derivabilne ni u jednoj točki (dakle, dokaz bez konstrukcije konkretnog primjera), čak štoviše "većina" neprekidnih su takve. (Što samo pokazuje koliko "malo" neprekidnih funkcija si možemo zorno predočiti.)

Ima i "geometrijskih" dokaza, vezanih uz Kochinu pahuljicu. Vidi recimo ovdje. Samo je treba "malo izravnati" da postane graf neke funkcije.

[Vrh]
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo

655 = 759 - 104

PostPostano: 13:54 pet, 30. 12. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Drvena Škrinjarić"]Ima i "geometrijskih" dokaza, vezanih uz Kochinu pahuljicu.[/quote]

Usprkos tome sto se zove Helge, [url=http://www-groups.dcs.st-and.ac.uk/~history/Mathematicians/Koch.html]Koch[/url] je bio musko. Uzgajao je cak i impresivnu brcinu :crni:
Drvena Škrinjarić (napisa):
Ima i "geometrijskih" dokaza, vezanih uz Kochinu pahuljicu.

Usprkos tome sto se zove Helge, Koch je bio musko. Uzgajao je cak i impresivnu brcinu Crni

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
venovako
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

56 = 65 - 9

PostPostano: 14:06 pet, 30. 12. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

@Drvena Škrinjarić:

Jel bi ti se dalo mozda raspisati pojmove "vrlo malo", "vecina" itd.
Zvuci zanimljivo, a nemam navedene knjige...
@Drvena Škrinjarić:

[Vrh]
Malik Titntilinić
Gost

PostPostano: 14:48 pet, 30. 12. 2005    Naslov: oš mi dat za napit se? Citirajte i odgovorite

[quote="venovako"]@Drvena Škrinjarić:

Zvuci zanimljivo, a nemam navedene knjige...[/quote]

probaj ukucati na nekom pretraživaču o Brownovom gibanju, sigurno ćeš naći ono što tražiš.
venovako (napisa):
@Drvena Škrinjarić:

probaj ukucati na nekom pretraživaču o Brownovom gibanju, sigurno ćeš naći ono što tražiš.

[Vrh]
venovako
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

56 = 65 - 9

PostPostano: 15:50 pet, 30. 12. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Malik Tintilinić"]oš mi dat za napit se?[/quote]

Nisam siguran... Bojim se da je možda riječ o pozamašnoj svoti... [tt]goto nastavak;[/tt]

[quote="Malik Tintilinić"]probaj ukucati na nekom pretraživaču o Brownovom gibanju, sigurno ćeš naći ono što tražiš.[/quote]

[tt]:nastavak[/tt] ...ali možemo cugnut koju na moj račun dok raspredamo (ja slušam a ti pričaš) o Brownovom gibanju (hvala na hintu)...
Malik Tintilinić (napisa):
oš mi dat za napit se?

Nisam siguran... Bojim se da je možda riječ o pozamašnoj svoti... goto nastavak;

Malik Tintilinić (napisa):

:nastavak ...ali možemo cugnut koju na moj račun dok raspredamo (ja slušam a ti pričaš) o Brownovom gibanju (hvala na hintu)...

[Vrh]
SickJedi
Moderator
Moderator

12 = 42 - 30

PostPostano: 18:37 pet, 30. 12. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala za primjer. :D
Hvala za primjer. Very Happy

Ken Lee je zakon!!!
[Vrh]
Drvena Škrinjarić

10 = 10 - 0

PostPostano: 2:07 sub, 31. 12. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="venovako"]Jel bi ti se dalo mozda raspisati pojmove "vrlo malo", "vecina" itd.
Zvuci zanimljivo, a nemam navedene knjige...[/quote]
(Nema to nikakve posebne veze s Brownovim gibanjem. I taj "hint" uopće nisam napisao ja.)

U topološkom prostoru (pa specijalno u metričkom prostoru) skup A je [i]rijedak[/i] ili [i]nigdje gust[/i] ako mu je nutrina zatvarača prazan skup, tj. [latex]\mathrm{Int}(\mathrm{Cl}(A))=\emptyset[/latex]
Skup S je [i]mršav[/i] ili [i]prve kategorije[/i] ako je prebrojiva unija rijetkih skupova, tj. postoji niz mršavih skupova [latex](A_n)[/latex] takav da je [latex]S=\cup_{n}A_n[/latex]
Mršavi skupovi predstavljaju "malene skupove u topološkom smislu".
Preciznije, poznati [i]Baireov teorem[/i] kaže:
[b]Potpuni metrički prostor X je skup [i]druge kategorije[/i], tj. X nije mršav skup, tj. potpuni metrički prostor se ne može prikazati kao prebrojiva unija rijetkih skupova.[/b]
To naprimjer znači da komplement mršavog skupa nije mršav skup nego je "puno veći u topološkom smislu". Prebrojivo mnogo mršavih skupova ne može iscrpsti cijeli prostor.

Gledajmo sad skup [latex]C([0,1])[/latex] svih neprekidnih funkcija [0,1]->R. (Radi određenosti i jednostavnosti.)
Na njemu definiramo metriku ("udaljenost" dviju funkcija):
[latex]d(f,g)=\max\{|f(x)-g(x)|:x\in[0,1]\}[/latex]
i uz nju [latex]C([0,1])[/latex] postaje potpuni metrički prostor.
Neka je S skup svih funkcija iz [latex]C([0,1])[/latex] koje su derivabilne u barem jednoj točki iz [0,1].
Tada je S mršav skup u [latex]C([0,1])[/latex]
venovako (napisa):

(Nema to nikakve posebne veze s Brownovim gibanjem. I taj "hint" uopće nisam napisao ja.)

U topološkom prostoru (pa specijalno u metričkom prostoru) skup A je rijedak ili nigdje gust ako mu je nutrina zatvarača prazan skup, tj.
Skup S je mršav ili prve kategorije ako je prebrojiva unija rijetkih skupova, tj. postoji niz mršavih skupova takav da je
Mršavi skupovi predstavljaju "malene skupove u topološkom smislu".
Preciznije, poznati Baireov teorem kaže:
Potpuni metrički prostor X je skup druge kategorije, tj. X nije mršav skup, tj. potpuni metrički prostor se ne može prikazati kao prebrojiva unija rijetkih skupova.
To naprimjer znači da komplement mršavog skupa nije mršav skup nego je "puno veći u topološkom smislu". Prebrojivo mnogo mršavih skupova ne može iscrpsti cijeli prostor.

Gledajmo sad skup svih neprekidnih funkcija [0,1]→R. (Radi određenosti i jednostavnosti.)
Na njemu definiramo metriku ("udaljenost" dviju funkcija):

i uz nju postaje potpuni metrički prostor.
Neka je S skup svih funkcija iz koje su derivabilne u barem jednoj točki iz [0,1].
Tada je S mršav skup u

[Vrh]
šumeći
Gost

PostPostano: 3:01 sub, 31. 12. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Drvena Škrinjarić"]
(Nema to nikakve posebne veze s Brownovim gibanjem. I taj "hint" uopće nisam napisao ja.)[/quote]

možda to što ti govoriš nema, no ako bi čovjek napravio model slučajnog gibanja, tada se može vidjeti da je "biti gladak u "kaosu" gotovo nemoguć pojam. Model koji generira takva "kaotična gibanja" se zove Brownovo gibanje. Nadam se da se ne varam, ipak je to bilo davno kad sam slušao, draga moja Matrijo.

možda to što ti govoriš nema, no ako bi čovjek napravio model slučajnog gibanja, tada se može vidjeti da je "biti gladak u "kaosu" gotovo nemoguć pojam. Model koji generira takva "kaotična gibanja" se zove Brownovo gibanje. Nadam se da se ne varam, ipak je to bilo davno kad sam slušao, draga moja Matrijo.

[Vrh]
Drvena Škrinjarić

10 = 10 - 0

PostPostano: 4:44 sub, 31. 12. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Istina, to je također dobar (čisto egzistencijalni) dokaz da postoje neprekidne funkcije koje nisu derivabilne niti u jednoj točki te da ih ima "puno više" nego neprekidnih funkcija koje su derivabilne u barem jednoj točki. Samo sad je ovo "puno više" u bitno drukčijem smislu.

Brownovo gibanje (standardizirano) je slučajni proces čije trajektorije su sve funkcije iz [latex]C([0,+\infty\rangle)[/latex], a gotovo svaka ("gotovo svaka" u smislu pripadne Brownove vjerojatnosne mjere) trajektorija mu nije derivabilna niti u jednoj točki. Drugim riječima, obzirom na tu Brownovu vjerojatnosnu mjeru, vjerojatnost da je trajektorija derivabilna u barem jednoj točki je jednaka 0. Dakle, takvih trajektorija ima "jako malo" ("zanemarivo malo") naspram onih preostalih (sasvim "kaotičnih" i koje je teško predočiti). Pa specijalno postoji barem jedna trajektorija koja nije derivabilna niti u jednoj točki.

Što se tiče ovog "malo" i "puno", čovjek bi eventualno mogao prigovoriti zašto bismo gledali baš Brownovo gibanje a ne neki drugi slučajni proces (recimo neki čije su sve trajektorije derivabilne), ali ima to svojih fizikalno-filozofskih opravdanja. "Teorija kaosa" ipak nije baš neki argument u "čistoj" matematici. :lol:

Ja sam primarno imao na umu "malo/puno" u topološkom smislu, dok je ovo drugo "malo/puno" u smislu teorije mjere. To su međusobno neovisni koncepti. Ali eto, u oba smisla izlazi da funkcija za koje pita SickJedi ima "puno" za razliku od "lijepih" kojih ima "malo". 8)

[size=7]Naši dragi brucoši se ne trebaju zabrinjavati oko toga kamo je ova rasprava otišla. Neće to biti na kolokviju...[/size]
Istina, to je također dobar (čisto egzistencijalni) dokaz da postoje neprekidne funkcije koje nisu derivabilne niti u jednoj točki te da ih ima "puno više" nego neprekidnih funkcija koje su derivabilne u barem jednoj točki. Samo sad je ovo "puno više" u bitno drukčijem smislu.

Brownovo gibanje (standardizirano) je slučajni proces čije trajektorije su sve funkcije iz , a gotovo svaka ("gotovo svaka" u smislu pripadne Brownove vjerojatnosne mjere) trajektorija mu nije derivabilna niti u jednoj točki. Drugim riječima, obzirom na tu Brownovu vjerojatnosnu mjeru, vjerojatnost da je trajektorija derivabilna u barem jednoj točki je jednaka 0. Dakle, takvih trajektorija ima "jako malo" ("zanemarivo malo") naspram onih preostalih (sasvim "kaotičnih" i koje je teško predočiti). Pa specijalno postoji barem jedna trajektorija koja nije derivabilna niti u jednoj točki.

Što se tiče ovog "malo" i "puno", čovjek bi eventualno mogao prigovoriti zašto bismo gledali baš Brownovo gibanje a ne neki drugi slučajni proces (recimo neki čije su sve trajektorije derivabilne), ali ima to svojih fizikalno-filozofskih opravdanja. "Teorija kaosa" ipak nije baš neki argument u "čistoj" matematici. Laughing

Ja sam primarno imao na umu "malo/puno" u topološkom smislu, dok je ovo drugo "malo/puno" u smislu teorije mjere. To su međusobno neovisni koncepti. Ali eto, u oba smisla izlazi da funkcija za koje pita SickJedi ima "puno" za razliku od "lijepih" kojih ima "malo". Cool

Naši dragi brucoši se ne trebaju zabrinjavati oko toga kamo je ova rasprava otišla. Neće to biti na kolokviju...

[Vrh]
domaći_su_pravi_maj
stori

Gost

PostPostano: 5:13 sub, 31. 12. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ja sam primarno imao na umu "malo/puno" u topološkom smislu, dok je ovo drugo "malo/puno" u smislu teorije mjere. To su međusobno neovisni koncepti. Ali eto, u oba smisla izlazi da funkcija za koje pita SickJedi ima "puno" za razliku od "lijepih" kojih ima "malo". 8)
[/quote]

pa baš super što smo imali u vidu dva različita kuta gledanja, baš tada se i vidi koliko je rečenica "ako sam neprekidan onda sam biti derivabilan" u biti čudo :D

Ja sam primarno imao na umu "malo/puno" u topološkom smislu, dok je ovo drugo "malo/puno" u smislu teorije mjere. To su međusobno neovisni koncepti. Ali eto, u oba smisla izlazi da funkcija za koje pita SickJedi ima "puno" za razliku od "lijepih" kojih ima "malo". Cool

pa baš super što smo imali u vidu dva različita kuta gledanja, baš tada se i vidi koliko je rečenica "ako sam neprekidan onda sam biti derivabilan" u biti čudo Very Happy

[Vrh]
guja-djevojka
Gost

PostPostano: 5:28 sub, 31. 12. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ja sam primarno imao na umu "malo/puno" u topološkom smislu, dok je ovo drugo "malo/puno" u smislu teorije mjere. To su međusobno neovisni koncepti. [/quote]

e da, i koliko su to baš zapravo neovisni pojmovi, ne bi baš u to ulazio, ipak je matematika previše isprepletena (ponekad na prvi pogled i nevidljivim) nitima s kojima se tek dobiva cjelina. 8) :D

Ja sam primarno imao na umu "malo/puno" u topološkom smislu, dok je ovo drugo "malo/puno" u smislu teorije mjere. To su međusobno neovisni koncepti.

e da, i koliko su to baš zapravo neovisni pojmovi, ne bi baš u to ulazio, ipak je matematika previše isprepletena (ponekad na prvi pogled i nevidljivim) nitima s kojima se tek dobiva cjelina. Cool Very Happy

[Vrh]
venovako
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

56 = 65 - 9

PostPostano: 12:49 sub, 31. 12. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

@Drvena Škrinjarić:

Ma tko bi više znao, jesi li me hintao ti, neka tvoja alternativna osobnost, ili netko iz lavine alias-freakova koju ste pokrenuli :)

Bojim se da bi stvari koje su mi ostale za uvidjeti i/ili pitati te otišle predaleko u OT, pa ih možemo pretresti nekom drugom prilikom...

Svakako, hvala na intrigantnoj raspravi!
Zaslužena [tt]++karma[/tt] :)
@Drvena Škrinjarić:

Ma tko bi više znao, jesi li me hintao ti, neka tvoja alternativna osobnost, ili netko iz lavine alias-freakova koju ste pokrenuli Smile

Bojim se da bi stvari koje su mi ostale za uvidjeti i/ili pitati te otišle predaleko u OT, pa ih možemo pretresti nekom drugom prilikom...

Svakako, hvala na intrigantnoj raspravi!
Zaslužena ++karma Smile

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 14:41 sub, 31. 12. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ja bi rekao da je zasluzena i ++cuga :D
Ja bi rekao da je zasluzena i ++cuga Very Happy

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum