Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

vježba za kolokvij
WWW:
Idite na 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
michelangelo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
10 = 11 - 1

PostPostano: 21:07 sri, 12. 5. 2010    Naslov: vježba za kolokvij Citirajte i odgovorite

zasad sam zastala na zadatku 2. zbunjuje me to što imam 3 vektora i to što je tak skup lin.zavisan.... znam ostalo riješit ali jel postoji neka caka u vezi te zavisnosti skupa......
http://web.math.hr/nastava/la/kolokviji/08_09/kol2.pdf
zasad sam zastala na zadatku 2. zbunjuje me to što imam 3 vektora i to što je tak skup lin.zavisan.... znam ostalo riješit ali jel postoji neka caka u vezi te zavisnosti skupa......
http://web.math.hr/nastava/la/kolokviji/08_09/kol2.pdf

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Boris B.
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
= 9 - 0

PostPostano: 21:31 sri, 12. 5. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nemaš ništa posebno, možeš izbaciti bilo koji vektor, i dobit ćeš bazu M, a dalje nastaviš kao i inače.
Nemaš ništa posebno, možeš izbaciti bilo koji vektor, i dobit ćeš bazu M, a dalje nastaviš kao i inače.

Swerz
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

15 = 33 - 18

PostPostano: 21:33 sri, 12. 5. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Si bila na vjezbama cca. 4.5.?. Uglavnom, imas cijeli postupak za takav slican zadatak. Rijesili smo ga na 3 nacina.

a=alfa1 a1 + alfa2 a2 + alfa3 a3
b=v-a

sad trebas naci alfe. Primjeti da b mora biti okomit na M.

Dakle
(b, a1) = 0
(b, a2) = 0
(b, a3) = 0

imas 3 jdbe sa 3 nepoznanice i izracunas alfa1, alfa2 i alfa3

sad te alfe uvrsti u prvu jdbu da izracunas a, pa uvrsti u jdbu ispod i izracunas b

EDIT: naravno, kao sto boris rece, prvo trebas dobiti bazu :oops:
Si bila na vjezbama cca. 4.5.?. Uglavnom, imas cijeli postupak za takav slican zadatak. Rijesili smo ga na 3 nacina.

a=alfa1 a1 + alfa2 a2 + alfa3 a3
b=v-a

sad trebas naci alfe. Primjeti da b mora biti okomit na M.

Dakle
(b, a1) = 0
(b, a2) = 0
(b, a3) = 0

imas 3 jdbe sa 3 nepoznanice i izracunas alfa1, alfa2 i alfa3

sad te alfe uvrsti u prvu jdbu da izracunas a, pa uvrsti u jdbu ispod i izracunas b

EDIT: naravno, kao sto boris rece, prvo trebas dobiti bazu Embarassed

michelangelo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

10 = 11 - 1

PostPostano: 8:50 čet, 13. 5. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

@swerz: napisala sam da znam riješit zadatak....al hvala na trudu
@boris: znači sve do kraja zanemarim jedan vektor i normalno računam, hvala puno!
@swerz: napisala sam da znam riješit zadatak....al hvala na trudu
@boris: znači sve do kraja zanemarim jedan vektor i normalno računam, hvala puno!

[Vrh]
Swerz
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

15 = 33 - 18

PostPostano: 9:08 čet, 13. 5. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

A taman sam se ponadao da znam rijesiti neki zadatak koji drugi neznaju :mrgreen:

Imas i jos jedan trik.
Ako ti u zadatku pise da je "zadana baza", onda ne moras provjeravati linearnost vec samo krenes racunati. Ako pise da je "zadan potprostor", onda su vektori zavisni i moras izbaciti neki.
A taman sam se ponadao da znam rijesiti neki zadatak koji drugi neznaju Mr. Green

Imas i jos jedan trik.
Ako ti u zadatku pise da je "zadana baza", onda ne moras provjeravati linearnost vec samo krenes racunati. Ako pise da je "zadan potprostor", onda su vektori zavisni i moras izbaciti neki.

michelangelo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

10 = 11 - 1

PostPostano: 9:29 čet, 13. 5. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

e ovo je zbilja pomoglo :D hh hvala
btw dobit ćeš još primjera pa se onda iskaži hehe XD
e ovo je zbilja pomoglo Very Happy hh hvala
btw dobit ćeš još primjera pa se onda iskaži hehe XD

[Vrh]
michelangelo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

10 = 11 - 1

PostPostano: 12:36 čet, 13. 5. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

evo može objašnjenje 1. zadatka, jel to ide gram-schmidtom i baza mi je p(t) ili se varam???
i pitanje je li u zad. br. 2 dovoljno napraviti ovo: A=B+C, C=A-B gdje A imamo zadan, a B=aA1+bA2 a sad negdje sam u bilježnici vidjela da je asistent ove a i b izračunao kao a=<B|A1> i analogno za b tako bi onda za čas izračunali B i na kraju i C.

http://web.math.hr/nastava/la/kolokviji/07-08/la2/kol2a.pdf
evo može objašnjenje 1. zadatka, jel to ide gram-schmidtom i baza mi je p(t) ili se varam???
i pitanje je li u zad. br. 2 dovoljno napraviti ovo: A=B+C, C=A-B gdje A imamo zadan, a B=aA1+bA2 a sad negdje sam u bilježnici vidjela da je asistent ove a i b izračunao kao a=<B|A1> i analogno za b tako bi onda za čas izračunali B i na kraju i C.

[Vrh]
.anchy.
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 15 - 11

PostPostano: 12:53 čet, 13. 5. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="michelangelo"]evo može objašnjenje 1. zadatka, jel to ide gram-schmidtom i baza mi je p(t) ili se varam???

http://web.math.hr/nastava/la/kolokviji/07-08/la2/kol2a.pdf[/quote]

u prvom imas polinom p(t)=a+2at+bt^2=a(1+2t)+bt^2, pa je baza {1+2t,t^2}, a onda tu bazu ortonormiras Gram-Schmidtom

u drugom a=<B|A1> vrijedi samo ako je A1 ortonormirana,tako i za A2,pa ih prvo ortonormiraš.
u tom zadatku je dimM=2, pa je dimM^t=7,pa nije baš pametno(bar ja tako nebi) ići načinom da prvo nadopunimo do baze,pa ortonormiramo sve, a niti tražiti bazu za M^t tako da uzmemo da je x E M^t okomit na A1 i A2,pa rješavati sustav.(samo mala opaska :))

najbolje je ovako kako si počeo,ali prije toga ortonormiraj A1 i A2 :wink:

p.s.M^t mi je oznaka za ortogonalnu komplement od M
p.s.s. izgleda da su nešto krivo napisali u zadatku? piše Prikazite matricu A u obliku A = B +C, takoda je A iz M, a B iz M^t. valjda se misli B iz M, C iz M^t..ili?
michelangelo (napisa):

u prvom imas polinom p(t)=a+2at+bt^2=a(1+2t)+bt^2, pa je baza {1+2t,t^2}, a onda tu bazu ortonormiras Gram-Schmidtom

u drugom a=<B|A1> vrijedi samo ako je A1 ortonormirana,tako i za A2,pa ih prvo ortonormiraš.
u tom zadatku je dimM=2, pa je dimM^t=7,pa nije baš pametno(bar ja tako nebi) ići načinom da prvo nadopunimo do baze,pa ortonormiramo sve, a niti tražiti bazu za M^t tako da uzmemo da je x E M^t okomit na A1 i A2,pa rješavati sustav.(samo mala opaska Smile)

najbolje je ovako kako si počeo,ali prije toga ortonormiraj A1 i A2 Wink

p.s.M^t mi je oznaka za ortogonalnu komplement od M
p.s.s. izgleda da su nešto krivo napisali u zadatku? piše Prikazite matricu A u obliku A = B +C, takoda je A iz M, a B iz M^t. valjda se misli B iz M, C iz M^t..ili?

[Vrh]
michelangelo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

10 = 11 - 1

PostPostano: 13:51 čet, 13. 5. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

ok znači onda mi je u 2. zad nakon rješavanja jdb-i A = aA1+bA2+ cC1+ dC2+ sve do C7 jel tako? i onda još moram dobiti iz toga a, b,c,d itd do ovog koji stoji uz C7 pa razdvojim na A=B+C B iz M i C iz M^t
ok znači onda mi je u 2. zad nakon rješavanja jdb-i A = aA1+bA2+ cC1+ dC2+ sve do C7 jel tako? i onda još moram dobiti iz toga a, b,c,d itd do ovog koji stoji uz C7 pa razdvojim na A=B+C B iz M i C iz M^t

[Vrh]
.anchy.
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 15 - 11

PostPostano: 15:39 čet, 13. 5. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

neeee... tj.da,al nemoj si zagorčavat život.. :D
prvo ortonormiraj pomoću gram-schmidta A1 i A2,nazovimo tu novu ortonormiranu bazu sa A1˘ i A2ˇ - to je i dalje baza za M. znači da je B i dalje prikaziv pomoću njih -> B= aA1ˇ + bA2ˇ. sada,budući da je {A1˘, A2ˇ} ortonormirana baza, a=<B,A1ˇ>, b=<B,A2ˇ>. sada je C=A-B. i to je to.
ovako kako si napisao,imao stvaaarno previše računanja,a nije potrebno!

hm,sad baš gledam,kako si mislio riješiti ovo? da nebi bilo da sam ti rekla da je taj način dobar,a ustvari nije..
neeee... tj.da,al nemoj si zagorčavat život.. Very Happy
prvo ortonormiraj pomoću gram-schmidta A1 i A2,nazovimo tu novu ortonormiranu bazu sa A1˘ i A2ˇ - to je i dalje baza za M. znači da je B i dalje prikaziv pomoću njih -> B= aA1ˇ + bA2ˇ. sada,budući da je {A1˘, A2ˇ} ortonormirana baza, a=<B,A1ˇ>, b=<B,A2ˇ>. sada je C=A-B. i to je to.
ovako kako si napisao,imao stvaaarno previše računanja,a nije potrebno!

hm,sad baš gledam,kako si mislio riješiti ovo? da nebi bilo da sam ti rekla da je taj način dobar,a ustvari nije..

[Vrh]
Anja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

114 = 118 - 4

PostPostano: 15:58 čet, 13. 5. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Swerz"]A taman sam se ponadao da znam rijesiti neki zadatak koji drugi neznaju :mrgreen:

Imas i jos jedan trik.
Ako ti u zadatku pise da je "zadana baza", onda ne moras provjeravati linearnost vec samo krenes racunati. Ako pise da je "zadan potprostor", onda su vektori zavisni i moras izbaciti neki.[/quote]

Ovo zadnje baš ne stoji, "potprostor=[skup vektora]" znači da su ti vektori skup izvodnica, i nisu nužno nezavisni. :wink:
Swerz (napisa):
A taman sam se ponadao da znam rijesiti neki zadatak koji drugi neznaju Mr. Green

Imas i jos jedan trik.

Ovo zadnje baš ne stoji, "potprostor=[skup vektora]" znači da su ti vektori skup izvodnica, i nisu nužno nezavisni. Wink

[Vrh]
Swerz
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

15 = 33 - 18

PostPostano: 17:39 čet, 13. 5. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Slazem se da nije nuzno, ali mislim da slobodno mozemo pretpostaviti tako nesto jer u nekim zadacima pise "zadana je baza" a u nekim "zadan je potprostor" a valjda je sa razlogom naglaseno da se radi o "bazi" odnosno "potprostoru".

Isto tako u zadacima iz fizike, ako ti je neki podatak zadan onda ga valjda moras i iskoristiti. :D
Slazem se da nije nuzno, ali mislim da slobodno mozemo pretpostaviti tako nesto jer u nekim zadacima pise "zadana je baza" a u nekim "zadan je potprostor" a valjda je sa razlogom naglaseno da se radi o "bazi" odnosno "potprostoru".

Isto tako u zadacima iz fizike, ako ti je neki podatak zadan onda ga valjda moras i iskoristiti. Very Happy

michelangelo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

10 = 11 - 1

PostPostano: 22:20 čet, 13. 5. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

aaaaaaaaaa ko je meni dao da upišem ovaj faks! ajmeeee!
riješila sam na kraju onako kako sam počela al umjesno svih onih sam izračunala a i b i izračunala B=aA1+bA2 i odmah C iz toga (po C=A-B) :P
aaaaaaaaaa ko je meni dao da upišem ovaj faks! ajmeeee!
riješila sam na kraju onako kako sam počela al umjesno svih onih sam izračunala a i b i izračunala B=aA1+bA2 i odmah C iz toga (po C=A-B) Razz

[Vrh]
michelangelo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

10 = 11 - 1

PostPostano: 19:33 pet, 14. 5. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

http://web.math.hr/nastava/la/kolokviji/07-08/la2/kol2b.pdf
može 2.zadatak?
ovaj puta cijeli bi molila, sve računam kako bi trebalo ić i nikada ne izračunam dobro, ne razumijem gdje griješim.
može 2.zadatak?
ovaj puta cijeli bi molila, sve računam kako bi trebalo ić i nikada ne izračunam dobro, ne razumijem gdje griješim.

[Vrh]
pmli
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

197 = 203 - 6

PostPostano: 20:48 pet, 14. 5. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Dobi se [latex]q(t) = 2 - 3 t - 2 t^2[/latex] i [latex]r(t) = -7 - 8 t + 5 t^2[/latex]. Prvo sam ortonormirao bazu za L [latex]\{p_1, p_2\}[/latex] i dobio ONB [latex]\{e_1, e_2\}[/latex], gdje je [latex]e_1(t) = \sqrt{\frac{3}{14}} (1 - 2 t)[/latex] i [latex]e_2(t) = \frac{1}{7} \sqrt{\frac{35}{26}} (4 - t - 14 t^2)[/latex]. Tada je [latex]q(t) = \langle p, e_1\rangle e_1 + \langle p, e_2\rangle e_2[/latex] ([latex]\langle p, e_1\rangle = \frac{20}{3} \sqrt{\frac{3}{14}}[/latex], [latex]\langle p, e_2\rangle = \sqrt{\frac{26}{35}}[/latex]) i [latex]r(t) = p(t) - q(t)[/latex].
Dobi se i . Prvo sam ortonormirao bazu za L i dobio ONB , gdje je i . Tada je (, ) i .

[Vrh]
michelangelo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

10 = 11 - 1

PostPostano: 16:38 uto, 18. 5. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

tu je problem 4.c. koliko se meni čini nijedan primjer nismo napravili pa recept je malo teže pronać :P
http://web.math.hr/nastava/la/kolokviji/03-04/la2/kol2a.pdf
u ovom kolokviju može objašnjenje 3. zadatka. nije mi jasan način kako da dođem do druga 2 vektora.
tu je problem 4.c. koliko se meni čini nijedan primjer nismo napravili pa recept je malo teže pronać Razz
http://web.math.hr/nastava/la/kolokviji/03-04/la2/kol2a.pdf
u ovom kolokviju može objašnjenje 3. zadatka. nije mi jasan način kako da dođem do druga 2 vektora.

[Vrh]
pbakic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

83 = 86 - 3

PostPostano: 17:19 uto, 18. 5. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Za ovo drugo, mogu se ubacit bilokoja 2 vektora tako da skup bude nezavisan (tocnije: baza) , pa se ortonormira baza pomocu GS (s tim da su prva dva vektora vec ortonormirana)

Za ono prvo, u a) zadatku te traze da odredis A*. Kad imas A i A*, onda se odredi A+A*, pa znamo i njegovu matricu, koja se onda najobicnije (vise se ne smije rec normalno :D) dijagonalizira, samo sto se dobivena baza u kojoj je matrica dijagonalna onda jos mora ortonormirati. (Mozemo naci ortonormiranu bazu u kojoj je A+A* dijagonalan bas zato sto je hermitski)
Za ovo drugo, mogu se ubacit bilokoja 2 vektora tako da skup bude nezavisan (tocnije: baza) , pa se ortonormira baza pomocu GS (s tim da su prva dva vektora vec ortonormirana)

Za ono prvo, u a) zadatku te traze da odredis A*. Kad imas A i A*, onda se odredi A+A*, pa znamo i njegovu matricu, koja se onda najobicnije (vise se ne smije rec normalno Very Happy) dijagonalizira, samo sto se dobivena baza u kojoj je matrica dijagonalna onda jos mora ortonormirati. (Mozemo naci ortonormiranu bazu u kojoj je A+A* dijagonalan bas zato sto je hermitski)

[Vrh]
Gost

PostPostano: 18:32 pet, 21. 5. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

koje je rješenje 4.a? nemam taj dio u bilj pa nisam sigurna. hvala
koje je rješenje 4.a? nemam taj dio u bilj pa nisam sigurna. hvala

[Vrh]
pbakic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

83 = 86 - 3

PostPostano: 20:28 pet, 21. 5. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mislim da je A*(x,y,z)=(3/2x+i/2z, 3iy, i/2x+3/2z), ak nisam nes fulo
Mislim da je A*(x,y,z)=(3/2x+i/2z, 3iy, i/2x+3/2z), ak nisam nes fulo

[Vrh]
Gost

PostPostano: 8:16 sub, 22. 5. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

meni krivo ispada..dobim (3/2x+i/2z, -3iy, -i/2x+3/2z)...
meni krivo ispada..dobim (3/2x+i/2z, -3iy, -i/2x+3/2z)...

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Stranica 1 / 5.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum