[quote="Anonymous"]Treba mi pomoc oko 3. zadatka sa slike, zanima me kojom metodom cu to rjesit,negdi sam procitao da se tribaju koristiti demorganove formule za predikate i negacija implikacije ali mi nije bas jasno koje su to formule.
Jeli me moze netko uputiti na pravi put molim vas?
[/quote]
Univerzalni kvantifikator se negira egzistencijalnim, egzistencijalni univerzalnim.
Nadalje, konjunkcija/disjunkcija/implikacija/ekvivalencija negira se tako da staviš negaciju ispred i onda možeš dalje demorganom (ako imaš konj/disj), ili implikaciju pretvorit u nešto drugo pa je negirat, itd.
Ono što ovdje možeš iskoristiti je (uz kvantifikatore) negacija implikacije, dakle ovako nešto:
[latex]\neg (A\implies B)\iff (A\land \neg B)[/latex]
Znači tvoja negacija bi izgledala ovako:
[latex](\exists x\in R)(\exists y\in R)(x^2=y^2 \land x\neq y)[/latex]
Univerzalni kvantifikator se negira egzistencijalnim, egzistencijalni univerzalnim.
Nadalje, konjunkcija/disjunkcija/implikacija/ekvivalencija negira se tako da staviš negaciju ispred i onda možeš dalje demorganom (ako imaš konj/disj), ili implikaciju pretvorit u nešto drugo pa je negirat, itd.
Ono što ovdje možeš iskoristiti je (uz kvantifikatore) negacija implikacije, dakle ovako nešto:
Znači tvoja negacija bi izgledala ovako: