Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
gulf56 Forumaš(ica)
|
Postano: 21:18 uto, 12. 10. 2010 Naslov: Binarna relacija |
|
|
Ako moze pomoc, na konkretnom zadatku
Zadan je neki neprazan skup S i u njegovom partitivnom skupu P(S) relacija ρ definirana formulom
∀(A,B∈P(S)) AρB ⇔ A (presjek) B = (prazan skup)
Ispitati da li ova relacija ima svojstva: refleksivnosti, antirefleksivnosti, simetričnosti, antisimetričnosti, tranzitivnosti.
Ako moze pomoc, na konkretnom zadatku
Zadan je neki neprazan skup S i u njegovom partitivnom skupu P(S) relacija ρ definirana formulom
Ispitati da li ova relacija ima svojstva: refleksivnosti, antirefleksivnosti, simetričnosti, antisimetričnosti, tranzitivnosti.
|
|
[Vrh] |
|
Lepi91 Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 14:18 sri, 13. 10. 2010 Naslov: Re: Binarna relacija |
|
|
[quote="gulf56"]Ako moze pomoc, na konkretnom zadatku
Ispitati da li ova relacija ima svojstva: refleksivnosti, antirefleksivnosti, simetričnosti, antisimetričnosti, tranzitivnosti.[/quote]
znaci ja mislim ovako:
refleksivnost- A(presjek)A = nije (prazan skup) znaci nije refleksivna
simetricnost- A presjek B=prazan skup <-> B presjek A=prazan skup pa je simetricna
antisimetricnost-ApresjekB=prazan skup akko A=B uzmimo A(1) B(2) i A'(3) i B'(4) isto presjek prazan skup ... pa nije antisimetricno...
tranzitivnost-{prvo dodamo C∈P(S)}-ApresjekB=prazan skup-> BpresjekC=prazan skup-->ApresjekC=prazan skup ->nemora biti ako su A i C jednaki... ili barem sadrze jedan element koji je u drugom skupu,kuzis... znaci nije tranzitivno
al ti savjetujem da pitas jos nekog jer nisam sto posto siguran o svoj odgovor... :)
gulf56 (napisa): | Ako moze pomoc, na konkretnom zadatku
Ispitati da li ova relacija ima svojstva: refleksivnosti, antirefleksivnosti, simetričnosti, antisimetričnosti, tranzitivnosti. |
znaci ja mislim ovako:
refleksivnost- A(presjek)A = nije (prazan skup) znaci nije refleksivna
simetricnost- A presjek B=prazan skup ↔ B presjek A=prazan skup pa je simetricna
antisimetricnost-ApresjekB=prazan skup akko A=B uzmimo A(1) B(2) i A'(3) i B'(4) isto presjek prazan skup ... pa nije antisimetricno...
tranzitivnost-{prvo dodamo C∈P(S)}-ApresjekB=prazan skup→ BpresjekC=prazan skup→ApresjekC=prazan skup →nemora biti ako su A i C jednaki... ili barem sadrze jedan element koji je u drugom skupu,kuzis... znaci nije tranzitivno
al ti savjetujem da pitas jos nekog jer nisam sto posto siguran o svoj odgovor...
_________________ tko rano rani,malo spava
|
|
[Vrh] |
|
888 Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
|