Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

greska (zadatak)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
maty321
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 3 - 1

PostPostano: 13:43 sub, 31. 10. 2009    Naslov: greska Citirajte i odgovorite

Neka je f : [2, 3] → [1, e] definirana formulom
f(x) := e ^tg( pi/8 (x^2−3x+12))
. Dokazite da je f
bijekcija i odredite f−1
Rješila sam ali dobila sam kodomenu funkcije od[e,+bes.>
hvala
Neka je f : [2, 3] → [1, e] definirana formulom
f(x) := e ^tg( pi/8 (x^2−3x+12))
. Dokazite da je f
bijekcija i odredite f−1
Rješila sam ali dobila sam kodomenu funkcije od[e,+bes.>
hvala

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
mornik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

118 = 124 - 6

PostPostano: 13:48 sub, 31. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Slažem se, i meni rješenje tako ispada :).
Slažem se, i meni rješenje tako ispada Smile.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
maty321
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 1

PostPostano: 16:04 sub, 31. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Neka je f: <−pi, 0> → R funkcija definirana formulom
f(x) := (ctg^5)x + 4.
(a) Je li f surjekcija?
(b) Je li f injekcija? Ako jest, odredite inverznu funkciju
f−1:Rf → <−pi, 0>.
Neka je f: <−pi, 0> → R funkcija definirana formulom
f(x) := (ctg^5)x + 4.
(a) Je li f surjekcija?
(b) Je li f injekcija? Ako jest, odredite inverznu funkciju
f−1:Rf → <−pi, 0>.

[Vrh]
mornik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

118 = 124 - 6

PostPostano: 18:19 sub, 31. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ovaj zadatak je dosta lagan, pa bi možda bilo lijepo da napišeš gdje si zapela i u čemu je problem. Dakle, ideja je ona s kojom stalno dosađujem ljudima :P. Primijeti da je funkcija [latex]f[/latex] kompozicija [latex]x^5+4[/latex] (možeš i to još rastaviti na [latex]x+4[/latex] i [latex]x^5[/latex], ako ti je lakše) i [latex]\cot x[/latex] ([latex]\cot[/latex] je kotangens, ako su ti oznake zbunjujuće). Sad ne bi trebalo biti problema odrediti sliku funkcije koristeći formulu o slici kompozicije, ali javi ako imaš kakvih pitanja :). Po mojoj procjeni, [latex]f[/latex] jest surjekcija.

Što se tiče injektivnosti, priča je ista. Budući da se radi o kompoziciji injektivnih funkcija, [latex]f[/latex] je injektivna, a, vjerovala ili ne :P, i određivanje inverza opet ide preko poznate nam formule o inverzu kompozicije :D. Jedino na što na kraju treba paziti je inverz kotangensa sa slikom [latex]\langle -\pi,0\rangle[/latex] - to nije arkus kotangensa jer je njegova slika [latex]\langle 0,\pi\rangle[/latex]. No, budući da je [latex]\cot x=\cot (x+\pi)[/latex], inverz na intervalu koji nas zanima je [latex]\cot^{-1}(y)-\pi[/latex] ([latex]\cot^{-1}[/latex] je oznaka za arkus kotangensa).

Nadam se da sam uspio objasniti tu stvar, to mi se čini kao jedina moguća začkoljica u ovom zadatku - finalno rješenje je, ako nisam pogriješio, [latex]f^{-1}(x)=\cot^{-1}(\sqrt[5]{x-4})-\pi[/latex].
Ovaj zadatak je dosta lagan, pa bi možda bilo lijepo da napišeš gdje si zapela i u čemu je problem. Dakle, ideja je ona s kojom stalno dosađujem ljudima Razz. Primijeti da je funkcija kompozicija (možeš i to još rastaviti na i , ako ti je lakše) i ( je kotangens, ako su ti oznake zbunjujuće). Sad ne bi trebalo biti problema odrediti sliku funkcije koristeći formulu o slici kompozicije, ali javi ako imaš kakvih pitanja Smile. Po mojoj procjeni, jest surjekcija.

Što se tiče injektivnosti, priča je ista. Budući da se radi o kompoziciji injektivnih funkcija, je injektivna, a, vjerovala ili ne Razz, i određivanje inverza opet ide preko poznate nam formule o inverzu kompozicije Very Happy. Jedino na što na kraju treba paziti je inverz kotangensa sa slikom - to nije arkus kotangensa jer je njegova slika . No, budući da je , inverz na intervalu koji nas zanima je ( je oznaka za arkus kotangensa).

Nadam se da sam uspio objasniti tu stvar, to mi se čini kao jedina moguća začkoljica u ovom zadatku - finalno rješenje je, ako nisam pogriješio, .

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Joker
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 11 - 11

PostPostano: 23:34 sub, 23. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

kak da znamo sigurno dali je funkcija surjekcija,dosta me to sada zbunjuje...

npr. u zadatku f(x)=cos^5(x) + 3, f: [pi,3pi/2] --> R
jel ova funkcija surjekcija? ispada mi da je slika funkcije na tom intervalu [2,3]...

npr. u zadatku f(x)=cos^5(x) + 3, f: [pi,3pi/2] → R
jel ova funkcija surjekcija? ispada mi da je slika funkcije na tom intervalu [2,3]...

[Vrh]
frutabella
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 42 - 47

PostPostano: 0:22 ned, 24. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Joker"]kak da znamo sigurno dali je funkcija surjekcija,dosta me to sada zbunjuje...

jel ova funkcija surjekcija? ispada mi da je slika funkcije na tom intervalu [2,3]...[/quote]

Znaci rastavis na kompoziciju, g1=x^5 +3, g2=cos(x)

Sad određujes sliku pomocu kompozicije tih dviju funkcija: Rf= (g1°g2)(Df) (a Df je (pi, 3pi/2)).

Prije toga ustvrdis da je g2 ristringirano [pi, 3pi/2] injekcija, znaci na tom intervalu je injekicija-strogo rastuca funkcija, izracunas njezinu sliku, a to je [-1,0]. (ta slika ce sad biti restrikcija na g1, odnsono domena od g1)

Znaci ustvrdimo da je g1 resttringirano [-1,0] strogo rastuca funkcija, (pomocu skice valjda, ili mozemo zakljuciti: zbroj strogo rastucih funkcija je strogo rastuca funkacij (x^5 je strogo rastuca i 3 je valjda strogo rastuca=pa je zbroj strogo rastuc) sto znaci da je injekcija. Slika te funkcije je [3,4]

Znaci f: [pi, 3pi/2] --> [3,4] je surjekcija.

( to je moje razmisljanje)

Mene zbunjuje ono gore, zadatak prije ovoga na ovu temu. Tamo gdje treba paziti da ne napadnemo funkciju odmah s arc... hmm...
Joker (napisa):

Sad određujes sliku pomocu kompozicije tih dviju funkcija: Rf= (g1°g2)(Df) (a Df je (pi, 3pi/2)).

Prije toga ustvrdis da je g2 ristringirano [pi, 3pi/2] injekcija, znaci na tom intervalu je injekicija-strogo rastuca funkcija, izracunas njezinu sliku, a to je [-1,0]. (ta slika ce sad biti restrikcija na g1, odnsono domena od g1)

Znaci ustvrdimo da je g1 resttringirano [-1,0] strogo rastuca funkcija, (pomocu skice valjda, ili mozemo zakljuciti: zbroj strogo rastucih funkcija je strogo rastuca funkacij (x^5 je strogo rastuca i 3 je valjda strogo rastuca=pa je zbroj strogo rastuc) sto znaci da je injekcija. Slika te funkcije je [3,4]

Znaci f: [pi, 3pi/2] → [3,4] je surjekcija.

Mene zbunjuje ono gore, zadatak prije ovoga na ovu temu. Tamo gdje treba paziti da ne napadnemo funkciju odmah s arc... hmm...

[Vrh]
Lepi91
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
= 13 - 4

PostPostano: 8:32 ned, 24. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="frutabella"][quote="Joker"]kak da znamo sigurno dali je funkcija surjekcija,dosta me to sada zbunjuje...

jel ova funkcija surjekcija? ispada mi da je slika funkcije na tom intervalu [2,3]...[/quote]

Znaci f: [pi, 3pi/2] --> [3,4] je surjekcija.

Mene zbunjuje ono gore, zadatak prije ovoga na ovu temu. Tamo gdje treba paziti da ne napadnemo funkciju odmah s arc... hmm...[/quote]

sve bi to bilo lijepo kad bi to bilo tako,ali...
funkcija je surjekcija kada joj slika odgovara kodomeni...
ti si dobila da je slika [3,4] valjda je tocno,neda mi se provijeravat,a u zadatku je kodomena R,sto znaci da funkcija nije surjekcija

[size=9][color=#999999]Added after 6 minutes:[/color][/size]

Mene zbunjuje ono gore, zadatak prije ovoga na ovu temu. Tamo gdje treba paziti da ne napadnemo funkciju odmah s arc... hmm...[/quote]

jel mislis na ovo kaj je mornik rjesio,ako da u biti to je jednostavan zadatk, rjesili smo takvih na vjezbama i demonstraturama kolko oces,vise na vjezbama...glavno ti je da kad god djelujes sa arkusom moras pogledat( pogledas u sluzbeni salabahter) odkud do kud on djeluje i onda si u zadatku samo nastimavas,dodajes pi,pi pola i tako ili ih oduzimas...nadam se da si skuzila bit
frutabella (napisa):
Joker (napisa):

Znaci f: [pi, 3pi/2] → [3,4] je surjekcija.

ti si dobila da je slika [3,4] valjda je tocno,neda mi se provijeravat,a u zadatku je kodomena R,sto znaci da funkcija nije surjekcija

Added after 6 minutes:

jel mislis na ovo kaj je mornik rjesio,ako da u biti to je jednostavan zadatk, rjesili smo takvih na vjezbama i demonstraturama kolko oces,vise na vjezbama...glavno ti je da kad god djelujes sa arkusom moras pogledat( pogledas u sluzbeni salabahter) odkud do kud on djeluje i onda si u zadatku samo nastimavas,dodajes pi,pi pola i tako ili ih oduzimas...nadam se da si skuzila bit

Joker
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 11 - 11

PostPostano: 9:52 ned, 24. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

zato me to i zbunjuje,jer je slika kodomena cijeli R,a mi smo dobili sliku na nekom ogranicenom intervalu...to odmah znaci da ona nije surjekcija????

a jel nije da ako je funkcija bijekcija da onda mozemo raditi njen inverz,i samo onda!!! a u ovom zadatku se kasnije pita jel funkcija injekcija(ona je injekcija,komponirana je od injektivnih funkcija) i ako je, da napravimo njen inverz...a posto ona nije surjekcija(znaci nije ni bijekcija) jel to znaci onda da inverz radimo samo na tom intervalu na kojem je bijekcija ili je to neki trik da znamo da ne se inverz ne radi na fukcijama koje nisu bijekcije???

[size=9][color=#999999]Added after 7 minutes:[/color][/size]

a kak ti je slika ispala od 3 do 4? =SSS
prva fukcija je cos(x),domena mu je [pi,3pi/2] a slika na intevalu od [-1,0]...to si i ti dobila...
druga funckija je x^5+3, domena joj je [-1,0],a slika od 2 do 3...mislim nzm dal ja nes krivo radim,ne vidim gresku u tome..=SSS
zato me to i zbunjuje,jer je slika kodomena cijeli R,a mi smo dobili sliku na nekom ogranicenom intervalu...to odmah znaci da ona nije surjekcija????

a jel nije da ako je funkcija bijekcija da onda mozemo raditi njen inverz,i samo onda!!! a u ovom zadatku se kasnije pita jel funkcija injekcija(ona je injekcija,komponirana je od injektivnih funkcija) i ako je, da napravimo njen inverz...a posto ona nije surjekcija(znaci nije ni bijekcija) jel to znaci onda da inverz radimo samo na tom intervalu na kojem je bijekcija ili je to neki trik da znamo da ne se inverz ne radi na fukcijama koje nisu bijekcije???

Added after 7 minutes:

prva fukcija je cos(x),domena mu je [pi,3pi/2] a slika na intevalu od [-1,0]...to si i ti dobila...
druga funckija je x^5+3, domena joj je [-1,0],a slika od 2 do 3...mislim nzm dal ja nes krivo radim,ne vidim gresku u tome..=SSS

[Vrh]
Lepi91
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 13 - 4

PostPostano: 10:00 ned, 24. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Joker"]zato me to i zbunjuje,jer je slika kodomena cijeli R,a mi smo dobili sliku na nekom ogranicenom intervalu...to odmah znaci da ona nije surjekcija????

[size=9][color=#999999]Added after 7 minutes:[/color][/size]

druga funckija je x^5+3, domena joj je [-1,0],a slika od 2 do 3...mislim nzm dal ja nes krivo radim,ne vidim gresku u tome..=SSS[/quote]

trenutno je nebitno koja je slika,cinjenica je da [color=red[b]]slika nije jednaka kodomeni pa to nije surjekcija!!![/b][/color][size=18]

inverz mozes radit akko je f bijekcija,pogledaj si neke primjere sa vjezbi...
Joker (napisa):

Added after 7 minutes:

trenutno je nebitno koja je slika,cinjenica je da [color=red]slika nije jednaka kodomeni pa to nije surjekcija!!![/color][size=18]

inverz mozes radit akko je f bijekcija,pogledaj si neke primjere sa vjezbi...

frutabella
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 42 - 47

PostPostano: 10:04 ned, 24. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[size=9][color=#999999]Added after 6 minutes:[/color][/size]

jel mislis na ovo kaj je mornik rjesio,ako da u biti to je jednostavan zadatk, rjesili smo takvih na vjezbama i demonstraturama kolko oces,vise na vjezbama...glavno ti je da kad god djelujes sa arkusom moras pogledat( pogledas u sluzbeni salabahter) odkud do kud on djeluje i onda si u zadatku samo nastimavas,dodajes pi,pi pola i tako ili ih oduzimas...nadam se da si skuzila bit[/quote]

da,da to mislim...
Znaci kad zelimo napasti s bilo kojim arcusom provjerimo interval slike tog arcusa i onda vec zadanoj domeni dodajemo, oduzimamo pi, pi/2. To razumijem.
Znam da smo radili na vjezbama, al me zbunjuje kak smo do ovoga dosli:

Npr.: trazimo x iz [pi, 3pi/2] za y [-1,0] t.d. f(x)=y (a f nam je sinx)

znaci sinx=y --------> e sad, znaci ne mozemo napasti s arcsinx jer je slika arcsin [-pi/2, pi/2] a mi imamo [pi, 3pi/2], znaci moramo interval [pi, 3pi/2] svesti na [-pi/2, pi/2].

E sad tu dalje onda ne kontam:

zasto smo uradili ovako ----> sin (x - pi) -------> taj x valjda znaci [pi, 3pi/2] od kojeg moramo oduzeti pi. Da li to znaci ----> (pi - pi) = 0, i (3pi/2 - pi) =pi/2 ????

A treba svesti na [-pi/2, pi/2]

Jaj , kako me to sad zbunjuje.... :S :S :S HELP!

Added after 6 minutes:

jel mislis na ovo kaj je mornik rjesio,ako da u biti to je jednostavan zadatk, rjesili smo takvih na vjezbama i demonstraturama kolko oces,vise na vjezbama...glavno ti je da kad god djelujes sa arkusom moras pogledat( pogledas u sluzbeni salabahter) odkud do kud on djeluje i onda si u zadatku samo nastimavas,dodajes pi,pi pola i tako ili ih oduzimas...nadam se da si skuzila bit[/quote]

da,da to mislim...
Znaci kad zelimo napasti s bilo kojim arcusom provjerimo interval slike tog arcusa i onda vec zadanoj domeni dodajemo, oduzimamo pi, pi/2. To razumijem.
Znam da smo radili na vjezbama, al me zbunjuje kak smo do ovoga dosli:

Npr.: trazimo x iz [pi, 3pi/2] za y [-1,0] t.d. f(x)=y (a f nam je sinx)

znaci sinx=y --------> e sad, znaci ne mozemo napasti s arcsinx jer je slika arcsin [-pi/2, pi/2] a mi imamo [pi, 3pi/2], znaci moramo interval [pi, 3pi/2] svesti na [-pi/2, pi/2].

E sad tu dalje onda ne kontam:

zasto smo uradili ovako ----> sin (x - pi) -------> taj x valjda znaci [pi, 3pi/2] od kojeg moramo oduzeti pi. Da li to znaci ----> (pi - pi) = 0, i (3pi/2 - pi) =pi/2 ????

[Vrh]
Lepi91
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 13 - 4

PostPostano: 10:23 ned, 24. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Jaj , kako me to sad zbunjuje.... :S :S :S HELP![/quote]

ovako ja se skroz pogubio,nije mi jasno sad odakle si izvukla sinus i arkus sinus... ja taj zadatak nemrem nac nigdje
daj reci odakle je taj zadatak pa cemo sve ispocetka

ovako ja se skroz pogubio,nije mi jasno sad odakle si izvukla sinus i arkus sinus... ja taj zadatak nemrem nac nigdje
daj reci odakle je taj zadatak pa cemo sve ispocetka

frutabella
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 42 - 47

PostPostano: 10:36 ned, 24. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Lepi91"]zasto smo uradili ovako ----> sin (x - pi) -------> taj x valjda znaci [pi, 3pi/2] od kojeg moramo oduzeti pi. Da li to znaci ----> (pi - pi) = 0, i (3pi/2 - pi) =pi/2 ????

daj reci odakle je taj zadatak pa cemo sve ispocetka[/quote]

Taj zadatak je sa zadnjih vjezbi, proslogodisnji kolokvij. :D 4.zadatak, gdje smo određivali inverz od g1... :D
Lepi91 (napisa):

daj reci odakle je taj zadatak pa cemo sve ispocetka[/quote]

Taj zadatak je sa zadnjih vjezbi, proslogodisnji kolokvij. Very Happy 4.zadatak, gdje smo određivali inverz od g1... Very Happy

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum