Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
smajl Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Cobs Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
pmli Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Boris B. Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 18:08 pon, 25. 10. 2010 Naslov: Re: Pitanje u vezi kolokvija |
|
|
[quote="smajl"]Da li netko mozda zna da li mi kod onih zadataka sa dodefiniranjem funkcije moramo to dokazivat preko onih epsilona i delta ili mozemo samo izracunat limese u kriticnim tockama i vidjet dal su oni isti ili razliciti i na taj nacin zakljucit dal se moze dodefinirat ili ne :?[/quote]
Ako stvarno nađeš limese u kritičnim točkama, onda nemaš problema, to upravo pokazuje da se funkcija u njoj može dodefinirati tako da bude neprekidna.
No problem je u tome što se limes obično ne može "samo izračunati", nego da bi ga izračunala, često ti baš treba ili epsilon-delta ili polarne koordinate ili što već.
Jer ako samo izračunaš limese par restrikcija ili par nizova i vidiš da postoje i da su jednaki, to nije dovoljno.
smajl (napisa): | Da li netko mozda zna da li mi kod onih zadataka sa dodefiniranjem funkcije moramo to dokazivat preko onih epsilona i delta ili mozemo samo izracunat limese u kriticnim tockama i vidjet dal su oni isti ili razliciti i na taj nacin zakljucit dal se moze dodefinirat ili ne  |
Ako stvarno nađeš limese u kritičnim točkama, onda nemaš problema, to upravo pokazuje da se funkcija u njoj može dodefinirati tako da bude neprekidna.
No problem je u tome što se limes obično ne može "samo izračunati", nego da bi ga izračunala, često ti baš treba ili epsilon-delta ili polarne koordinate ili što već.
Jer ako samo izračunaš limese par restrikcija ili par nizova i vidiš da postoje i da su jednaki, to nije dovoljno.
_________________ The lyf so short, the craft so long to lerne
|
|
[Vrh] |
|
smajl Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 19:58 pon, 25. 10. 2010 Naslov: |
|
|
Ok, znaci kolko sam ja skuzila tu citajuci malo po forumu i iz ovoga kaj ste vi sad rekli, ako se koristim polarnim koordinatama i dokazem da tada limesa nema ili ima, nemoram ici preko definicije,
ako idem preko nizova i pokazem da su limesi razliciti onda nemoram preko definicije( takav jedan primjer smo mi radili na vjezbama, samo smo pokazali da su limesi razliciti i gotov zadatak),
a ako pokazem koristeci nizove da su limesi jednaki tj. da se funkcija moze dodefinirati onda jos moram to pokazat preko definicije
jesam li u pravu?
p.s. znam da je pitanje fakat glupo, sama sebi se smijem na pitanju, ali samo pokusavam shvatit dobar princip rjesavanja tih zadataka, pa da sutra na kolokviju to dobro napravit :oops:
Ok, znaci kolko sam ja skuzila tu citajuci malo po forumu i iz ovoga kaj ste vi sad rekli, ako se koristim polarnim koordinatama i dokazem da tada limesa nema ili ima, nemoram ici preko definicije,
ako idem preko nizova i pokazem da su limesi razliciti onda nemoram preko definicije( takav jedan primjer smo mi radili na vjezbama, samo smo pokazali da su limesi razliciti i gotov zadatak),
a ako pokazem koristeci nizove da su limesi jednaki tj. da se funkcija moze dodefinirati onda jos moram to pokazat preko definicije
jesam li u pravu?
p.s. znam da je pitanje fakat glupo, sama sebi se smijem na pitanju, ali samo pokusavam shvatit dobar princip rjesavanja tih zadataka, pa da sutra na kolokviju to dobro napravit
|
|
[Vrh] |
|
pmli Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
smajl Forumaš(ica)

Spol: