ispricavam se ako zadatak ne spada u ovaj podforum ali ne znam gdje bih ga drugdje stavila..
dakle, ovako glasi zadatak:
Neka je ABCD paralelogram i neka tocke K, L, M leze na stranicama AB, BC, CD i dijele te stranice u jednakom omjeru. Neka su a, b, c pravci kroz vrhove B, C i D paralelni pravcima KL, KM, ML. Dokazite da se pravci a, b, c sijeku u jednoj tocki. Prikazite graficki sve zadane i dobivene elemente za neke konkretne vrijednosti zadanih elemenata.
trebala bih to u mathematici rijesit, ali sam shvatila da ne znam uopce kako zapoceti i zadati zadatak bez konkretnih omjera.. uglavnom, puno bi mi pomoglo kad bi mi netko napisao otprilike dokaz pa da bih onda valjda i mogla nesto iskombinirat u mathematici. :D
ispricavam se ako zadatak ne spada u ovaj podforum ali ne znam gdje bih ga drugdje stavila..
dakle, ovako glasi zadatak:
Neka je ABCD paralelogram i neka tocke K, L, M leze na stranicama AB, BC, CD i dijele te stranice u jednakom omjeru. Neka su a, b, c pravci kroz vrhove B, C i D paralelni pravcima KL, KM, ML. Dokazite da se pravci a, b, c sijeku u jednoj tocki. Prikazite graficki sve zadane i dobivene elemente za neke konkretne vrijednosti zadanih elemenata.
trebala bih to u mathematici rijesit, ali sam shvatila da ne znam uopce kako zapoceti i zadati zadatak bez konkretnih omjera.. uglavnom, puno bi mi pomoglo kad bi mi netko napisao otprilike dokaz pa da bih onda valjda i mogla nesto iskombinirat u mathematici.
|