Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Zadaci iz proslogodisnjeg kolokvija
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
CROmpir
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 7 - 2

PostPostano: 18:54 sub, 18. 12. 2010    Naslov: Zadaci iz proslogodisnjeg kolokvija Citirajte i odgovorite

Moze li pomoc oko 1. i 3. zadatka?

Ako je moguce i objasnjenje... hvala

http://web.math.hr/nastava/analiza/kolokviji/ma1-0910-kol2.pdf

Prva grupa...
Moze li pomoc oko 1. i 3. zadatka?

Ako je moguce i objasnjenje... hvala

http://web.math.hr/nastava/analiza/kolokviji/ma1-0910-kol2.pdf

Prva grupa...

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
pmli
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
197 = 203 - 6

PostPostano: 0:09 ned, 19. 12. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

1. Rješava se na istu foru kao i ostali tog tipa. Samo treba pripaziti kod dokaza ograničenosti i monotonosti indukcijom koje rastuće funkcije se koriste. One su [latex]x \mapsto x^2 + c[/latex] i [latex]x \mapsto \frac{1}{6} x + c[/latex]. Prva je rastuća samo za [latex]x \geq 0[/latex], ali vidimo iz početnih članova niza i rekurzije da je [latex]a_n \geq 0[/latex], za sve [latex]n[/latex], pa je sve OK.

3. Treba iskoristiti da je sh strogo rastuća funkcija i zatim podijeliti na uniju, ovisno parnosti od [latex]n[/latex].

Evo, vjerojatno nisam sve jasno i precizno objasnio, pa slobodno reci ako treba nešto razjasniti. :D
1. Rješava se na istu foru kao i ostali tog tipa. Samo treba pripaziti kod dokaza ograničenosti i monotonosti indukcijom koje rastuće funkcije se koriste. One su i . Prva je rastuća samo za , ali vidimo iz početnih članova niza i rekurzije da je , za sve , pa je sve OK.

3. Treba iskoristiti da je sh strogo rastuća funkcija i zatim podijeliti na uniju, ovisno parnosti od .

Evo, vjerojatno nisam sve jasno i precizno objasnio, pa slobodno reci ako treba nešto razjasniti. Very Happy

[Vrh]
CROmpir
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 2

PostPostano: 0:32 ned, 19. 12. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da, malo bi mi dobro doslo da mi ovaj treci cijeli raspises jer uostalom samo me taj sh muci, nezz zasto su mi teski svi ti s sh,ch... :P A zamolio bih te i za prvi jer sam se skroz izgubio u ovome dokazu da raste ...

Puno hvala
Da, malo bi mi dobro doslo da mi ovaj treci cijeli raspises jer uostalom samo me taj sh muci, nezz zasto su mi teski svi ti s sh,ch... Razz A zamolio bih te i za prvi jer sam se skroz izgubio u ovome dokazu da raste ...

Puno hvala

[Vrh]
pmli
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

197 = 203 - 6

PostPostano: 12:44 ned, 19. 12. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ako te samo taj sh muči, nemaš problema :), jer ako označimo [latex]\displaystyle T = \left\{ \frac{(-1)^n + 2 n}{n \sin \left( \frac{(-1)^{n - 1} \pi}{2} \right)} : n \in \mathbb{N} \right\}[/latex], onda je [latex]S = \sinh T[/latex]. Kako je sh strogo rastuća, vrijedi [latex]\inf S = \sinh \inf T[/latex] i [latex]\sup S = \sinh \sup T[/latex]. Dakle, samo treba odrediti infimum i supremum od [latex]T[/latex].

U prvom treba pokazati da je [latex]a_n \leq a_{n + 1}[/latex], za svaki [latex]n \in \mathbb{N}[/latex].
Baza: Provjerimo za [latex]n = 1[/latex] i [latex]n = 2[/latex].
Korak: Pretpostavimo da za neki [latex]n \in \mathbb{N}[/latex] vrijedi [latex]a_n \leq a_{n + 1}[/latex] i [latex]a_{n + 1} \leq a_{n + 2}[/latex]. Slijedi da je [latex]\displaystyle a_{n + 3} = a_{n + 2}^2 + \frac{1}{6} a_{n + 1} + \frac{1}{9} \geq a_{n + 1}^2 + \frac{1}{6} a_{n + 1} + \frac{1}{9} \geq a_{n + 1}^2 + \frac{1}{6} a_n + \frac{1}{9} = a_{n + 2}[/latex]. Koristio sam ono što sam napomenuo gore o rastućim funkcijama.
Ako te samo taj sh muči, nemaš problema Smile, jer ako označimo , onda je . Kako je sh strogo rastuća, vrijedi i . Dakle, samo treba odrediti infimum i supremum od .

U prvom treba pokazati da je , za svaki .
Baza: Provjerimo za i .
Korak: Pretpostavimo da za neki vrijedi i . Slijedi da je . Koristio sam ono što sam napomenuo gore o rastućim funkcijama.

[Vrh]
sailor m
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 2

PostPostano: 14:30 sri, 29. 12. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

vezano uz taj isti 1.zad istog kolovija(09/10).
muči me limes. izračunala sam da bi on mogao biti 1/6 ili 2/3, ali kad trebam dokazati koji je od ta 2 točan(tj dokazat s čim je odozgo omeđen niz izzadatka) imam dojam da on ide u +beskoačno. molila bih pomoć.
vezano uz taj isti 1.zad istog kolovija(09/10).
muči me limes. izračunala sam da bi on mogao biti 1/6 ili 2/3, ali kad trebam dokazati koji je od ta 2 točan(tj dokazat s čim je odozgo omeđen niz izzadatka) imam dojam da on ide u +beskoačno. molila bih pomoć.

[Vrh]
Tomislav
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

23 = 116 - 93

PostPostano: 14:51 sri, 29. 12. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Recimo da slutimo da je limes 1/6. Sada pretpostavi da to vrijedi za a_n ^ a_(n+1). Trebas pokazati da to vrijedi za a_(n+2) < 1/6.

a_(n+2)=(a_(n+1))^2 + (1/6)*a_n +1/9 < 1/36 +1/36 +1/9=1/6, pa smo pokazali da je a_n < 1/6 za svaki n. Pa je limes jednak 1/6.
Recimo da slutimo da je limes 1/6. Sada pretpostavi da to vrijedi za a_n ^ a_(n+1). Trebas pokazati da to vrijedi za a_(n+2) < 1/6.

a_(n+2)=(a_(n+1))^2 + (1/6)*a_n +1/9 < 1/36 +1/36 +1/9=1/6, pa smo pokazali da je a_n < 1/6 za svaki n. Pa je limes jednak 1/6.

[Vrh]
sailor m
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 2

PostPostano: 15:17 sri, 29. 12. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

ja sam zbrajala 1/36+1/6+1/9. al sad kužim sve. bar se nadam.
fala
ja sam zbrajala 1/36+1/6+1/9. al sad kužim sve. bar se nadam.
fala

[Vrh]
zvonkec
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
12 = 14 - 2

PostPostano: 11:09 sri, 5. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Moze li neko rijesit 2a zadatak iz proslogodisnjeg kolokvija. Ocito je u svima ista fora a ja je ne kuzim. Fala. :)
Moze li neko rijesit 2a zadatak iz proslogodisnjeg kolokvija. Ocito je u svima ista fora a ja je ne kuzim. Fala. Smile

mornik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

118 = 124 - 6

PostPostano: 13:02 sri, 5. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ma da, u svima je ista fora, riješio sam negdje ovaj iz druge grupe tu na forumu, idem vidjeti...

Aha, evo: i prva grupa (pbakic) i druga grupa (ja) su [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=15982]tu[/url]. Poanta je samo da shvatiš da ovo unutar korijena "izgleda kao" [latex]e^n[/latex] (dobro, zapravo [latex]\displaystyle\frac{e^n}{2}[/latex], ali to nam je nebitno jer korijen ubije dvojku). Naime i sinus hiperbolni i kosinus hiperbolni tako izgledaju za velike [latex]n[/latex] (jer je tada [latex]e^{-n}[/latex] zanemarivo prema [latex]e^n[/latex]), a i tangens hiperbolni i arkus tangens su ograničeni, pa su i oni zanemarivi prema [latex]e^n[/latex].
Ma da, u svima je ista fora, riješio sam negdje ovaj iz druge grupe tu na forumu, idem vidjeti...

Aha, evo: i prva grupa (pbakic) i druga grupa (ja) su tu. Poanta je samo da shvatiš da ovo unutar korijena "izgleda kao" (dobro, zapravo , ali to nam je nebitno jer korijen ubije dvojku). Naime i sinus hiperbolni i kosinus hiperbolni tako izgledaju za velike (jer je tada zanemarivo prema ), a i tangens hiperbolni i arkus tangens su ograničeni, pa su i oni zanemarivi prema .

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum