Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

polinom(i) (zadatak)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, nastavnički studiji -> Uvod u matematiku
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Blondie
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
= 6 - 5

PostPostano: 20:50 sub, 4. 12. 2010    Naslov: polinom(i) Citirajte i odgovorite

1zad) Za polinom [latex]f(x)=(x^3)-x[/latex] odredi polinom [latex]f(x-1)+f(x)+f(x+1)[/latex].
Rj:
[latex](x^3-x-1)+(x^3-x)+(x^3-x+1)= 3(x^3)-3x[/latex]

2zad)Za polinom [latex]f(x)=2(x^4)-(x^3)[/latex] odredi polinom [latex]f(x+1)-f(x)[/latex].
Rj:
[latex]2((x+1)^4)-((x+1)^3)-(2(x^4)-(x^3))=8x^3+9x^2+5x+1[/latex]

ok, nadam se da nisam fulala koju zagradu/x/+/-...

nego, moje pitanje je, imam iste zadatke zadane, a riješila sam ih na drugačiji način. riješnja su dobra jer sam ih provjerila na kraju knjige :)
kak da znam koji put moram koji način koristiti? :sigh:
1zad) Za polinom odredi polinom .
Rj:

2zad)Za polinom odredi polinom .
Rj:

ok, nadam se da nisam fulala koju zagradu/x/+/-...

nego, moje pitanje je, imam iste zadatke zadane, a riješila sam ih na drugačiji način. riješnja su dobra jer sam ih provjerila na kraju knjige Smile
kak da znam koji put moram koji način koristiti? Uzdah...

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
kenny
Petica iz zalaganja
Petica iz zalaganja

Spol: kućni ljubimac
43 = 94 - 51

PostPostano: 1:09 ned, 5. 12. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pa u principu je svako rješenje točno do kojeg si došla matematički ispravnim putem. Naravno, ovo ne vrijedi za zadatke u kojima je navedeno "riješi metodom tom-i-tom".

A sad...zadatak 1:

Zadano je [latex]f(x) = x^3 - x[/latex] te se traži [latex]f(x-1) + f(x) + f(x+1)[/latex].

Kad nam je zadan [latex]f(x)[/latex], a traži se [latex]f(y)[/latex] (ili funkcijska vrijednost u bilo kojoj točki/algebarskom izrazu), onda postupimo na način da u samoj funkciji umjesto svakog x uvrstimo taj algebarski izraz/tu točku).

[latex]f(x-1) + f(x) + f(x+1) = \left[(x-1)^3 - (x-1)\right] + \left[x^3 - x\right] + \left[(x+1)^3 - (x+1)\right] = [x^3 - 3x^2 + 3x - 1 - x + 1] + [x^3-x] + [x^3+3x^2+3x+1-x-1] = x^3 - 3x^2 + 3x-1-x+1+x^3-x+x^3+3x^2+3x+1-x-1 = 3x^3 + 3x[/latex]
Pa u principu je svako rješenje točno do kojeg si došla matematički ispravnim putem. Naravno, ovo ne vrijedi za zadatke u kojima je navedeno "riješi metodom tom-i-tom".

A sad...zadatak 1:

Zadano je te se traži .

Kad nam je zadan , a traži se (ili funkcijska vrijednost u bilo kojoj točki/algebarskom izrazu), onda postupimo na način da u samoj funkciji umjesto svakog x uvrstimo taj algebarski izraz/tu točku).

by A.Einstein
[Vrh]
Blondie
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 5

PostPostano: 21:19 ned, 12. 12. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

evo mene opet s još jednim pitanjem u vezi polinoma

al ovaj je samo da provjerim samu sebe
[latex]p(p(x))=x^2p(x)[/latex]

ako ga netko može riješiti i reći koje je rješenje
meni je ispalo [latex]1/2x^2[/latex]
evo mene opet s još jednim pitanjem u vezi polinoma

al ovaj je samo da provjerim samu sebe

ako ga netko može riješiti i reći koje je rješenje
meni je ispalo

vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 23:00 ned, 12. 12. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Recimo da je [latex]p(x) = \frac{1}{2x^2}[/latex]. Tada je:
[latex]p(p(x)) = p\left(\frac{1}{2x^2}\right) = \frac{1}{2\left(\frac{1}{2x^2}\right)^2} = 2x^4[/latex]
[latex]x^2p(x) = x^2 \frac{1}{2x^2} = \frac{1}{2}[/latex]

Ako si mislila na [latex]p(x) = \frac{1}{2}x^2[/latex], onda je:
[latex]p(p(x)) = p\left(\frac{1}{2}x^2\right) = \frac{1}{2}\left(\frac{1}{2}x^2\right)^2} = \frac{1}{8}x^4[/latex]
[latex]x^2p(x) = x^2 \frac{1}{2}x^2 = \frac{1}{2}x^4[/latex]

Meni ne izgleda dobro. :?

Ocita rjesenja su nul-polinom i [latex]x^2[/latex], ali nisam bas uvjeren da su to i jedina rjesenja.
Recimo da je . Tada je:

Ako si mislila na , onda je:

Meni ne izgleda dobro. Confused

Ocita rjesenja su nul-polinom i , ali nisam bas uvjeren da su to i jedina rjesenja.

[Vrh]
Blondie
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 5

PostPostano: 23:16 ned, 12. 12. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

mislila sam na [latex](1/2)x^2[/latex]
idem onda opet sad probat uočit grešku
hvala!
mislila sam na
hvala!

vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 1:57 pon, 13. 12. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Blondie"]mislila sam na [latex](1/2)x^2[/latex][/quote]

Ma, naravno, jer je polinom. Ali radije isprobam obje mogucnosti, kad nije jasno koja je.

[quote="Blondie"]idem onda opet sad probat uočit grešku[/quote]

Ne znam kako radis. Ja bih ovako:

1. zakljuciti da je triv. rjesenje nul-polinom (da dalje ne moramo misliti na tu mogucnost),
2. zakljuciti da je stupanj polinoma 2 i zapisati u opcenitoj formi (parametri a, b, c),
3. uvrstiti nesto pametno (npr. nultocku polinoma, za koju ne moramo znati koja je) i eliminirati nesto (npr. parametar c),
4. rijesiti do kraja.
Blondie (napisa):
mislila sam na

Ma, naravno, jer je polinom. Ali radije isprobam obje mogucnosti, kad nije jasno koja je.

Blondie (napisa):

Ne znam kako radis. Ja bih ovako:

1. zakljuciti da je triv. rjesenje nul-polinom (da dalje ne moramo misliti na tu mogucnost),
2. zakljuciti da je stupanj polinoma 2 i zapisati u opcenitoj formi (parametri a, b, c),
3. uvrstiti nesto pametno (npr. nultocku polinoma, za koju ne moramo znati koja je) i eliminirati nesto (npr. parametar c),
4. rijesiti do kraja.

[Vrh]
Neno
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
-33 = 19 - 52

PostPostano: 12:32 ned, 19. 12. 2010    Naslov: polinom(i) Citirajte i odgovorite

Pokušavam riješiti

Odredite sve polinome [latex]f\in\mathbb R[x][/latex] koji zadovoljavaju polinomsku jednadžbu
[latex]x\cdot f(x-1)=(x-3)f(x),\quad \forall x\in\mathbb R[/latex]

Uvrstio sam nulišta,

[latex]x=0\qquad 0=-3\cdot f(0)\implies f(0)=0\implies x\mid f(x)\\x=3\qquad 3\cdot f(2)=0\implies f(2)=0\implies (x-2)\mid f(x)\\x=1\qquad \underbrace{1\cdot f(0)}_{=0}=-2f(1)\implies f(1)=0\implies (x-1)\mid f(x)[/latex]

pa će i njihov produkt [latex]x(x-1)(x-2)\mid f(x)[/latex]

Sada je [latex]f(x)=q(x)\cdot x(x-1)(x-2)[/latex]

Natrag u polaznu jednakost [latex]x\cdot f(x-1)=(x-3)f(x)[/latex] jer se traži funkcijska vrijednost u algebarskom izrazu

[latex]x\cdot q(x-1)\cdot (x-1)(x-2)(x-3)=(x-3)\cdot q(x)\cdot x(x-1)(x-2)[/latex], reduciraju se 4 faktora lijevo i 4 desno, i dobije se

[latex]q(x-1)=q(x) \quad \forall x\ne 0, 1, 2, 3.[/latex]

Posebnao za [latex]x=4, 5, 6, 7, .....[/latex] je: [latex]q(3)=q(4)\\q(4)=q(5)\\q(5)=q(6)\\q(6)=q(7)............[/latex]

I ja sad neznam dalje. Koji potez treba učiniti i [u]zašto [/u]taj potez? Može li netko privući konačnom rješenju [latex]f(x)=c\cdot x(x-1)(x-2), \quad c\in \mathbb R[/latex]
Pokušavam riješiti

Odredite sve polinome koji zadovoljavaju polinomsku jednadžbu

Uvrstio sam nulišta,

pa će i njihov produkt

Sada je

Natrag u polaznu jednakost jer se traži funkcijska vrijednost u algebarskom izrazu

, reduciraju se 4 faktora lijevo i 4 desno, i dobije se

Posebnao za je:

I ja sad neznam dalje. Koji potez treba učiniti i zašto taj potez? Može li netko privući konačnom rješenju

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 13:08 ned, 19. 12. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da sad ne proucavam sve sto si napisao, fixirajmo neki [latex]x_0 > 3[/latex] (ovo veci od 3 je samo zato da ne moramo mozgati je l' dosadasnje nultocke negdje smetaju, pa da nismo smjeli pokratiti).

Tada je [latex]r(x) := q(x) - q(x_0)[/latex] opet polinom i vrijedi
[latex]r(x_0 + k) = 0[/latex] za sve prirodne [i]k[/i].

To je polinom s beskonacno mnogo nultocaka, dakle nul-polinom, pa je [i]q[/i] konstantni polinom, tj. [latex]q(x) = c[/latex].
Da sad ne proucavam sve sto si napisao, fixirajmo neki (ovo veci od 3 je samo zato da ne moramo mozgati je l' dosadasnje nultocke negdje smetaju, pa da nismo smjeli pokratiti).

Tada je opet polinom i vrijedi
za sve prirodne k.

To je polinom s beskonacno mnogo nultocaka, dakle nul-polinom, pa je q konstantni polinom, tj. .

[Vrh]
BeeBee
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 10 - 2

PostPostano: 13:52 ned, 19. 12. 2010    Naslov: Re: polinom(i) Citirajte i odgovorite

Može li netko privući konačnom rješenju [latex]f(x)=c\cdot x(x-1)(x-2), \quad c\in \mathbb R[/latex][/quote]

Ako uvrstimo nultočke of f (0,3,1) dobijemo: f(0)=0, f(2)=0, f(1)=0. Dalje po Bezotovom teoremu slijedi da t0,t1,t2 dijeli f tj t0*t1*t2 / f
To možemo zapisati u sljedećem obliku: f(x)=x(x-1)(x-2)q(x). Označimo ovu jednadžbu sa *

Ako * uvrstimo u početnu jednadžbu umjesto f(x) dobivamo q(x-1)=q(x) za svaki X iz R\{0,1,2,3}, a to specijalno znači q(4)=q(5)=q(6)=...:= c (konst.)
p(x):=q(x)-c , nultočaka je beskonačno, N\{1,2,3}
Za svaki x iz R je p(x)=0 :
q(x)=p(x)+c=0+c=c za svaki x iz R, dakle f(x)=cx(x-1)(x-2) za neki c iz R

Ako i dalje nije jasno, dođi na demonstrature u srijedu :)
Može li netko privući konačnom rješenju [/quote]

Ako uvrstimo nultočke of f (0,3,1) dobijemo: f(0)=0, f(2)=0, f(1)=0. Dalje po Bezotovom teoremu slijedi da t0,t1,t2 dijeli f tj t0*t1*t2 / f
To možemo zapisati u sljedećem obliku: f(x)=x(x-1)(x-2)q(x). Označimo ovu jednadžbu sa *

Ako * uvrstimo u početnu jednadžbu umjesto f(x) dobivamo q(x-1)=q(x) za svaki X iz R\{0,1,2,3}, a to specijalno znači q(4)=q(5)=q(6)=...:= c (konst.)
p(x):=q(x)-c , nultočaka je beskonačno, N\{1,2,3}
Za svaki x iz R je p(x)=0 :
q(x)=p(x)+c=0+c=c za svaki x iz R, dakle f(x)=cx(x-1)(x-2) za neki c iz R

Ako i dalje nije jasno, dođi na demonstrature u srijedu Smile

[Vrh]
Blondie
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 5

PostPostano: 22:25 sub, 8. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Sad vidim da je Neno stavio taj zadatak. Napravili smo na vježbama samo jedan takav tip zadatka gdje se ne može naći stupanj i to je baš taj zadatak.
BeeBee :thankyou:
Sad vidim da je Neno stavio taj zadatak. Napravili smo na vježbama samo jedan takav tip zadatka gdje se ne može naći stupanj i to je baš taj zadatak.
BeeBee Thank you

Gost

PostPostano: 22:28 sub, 8. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

:)
Smile

[Vrh]
BeeBee
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 10 - 2

PostPostano: 22:30 sub, 8. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

:)
Smile

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, nastavnički studiji -> Uvod u matematiku Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum