Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Cezaro-Stolz zadatak
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
CROmpir
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 7 - 2

PostPostano: 22:43 pet, 21. 1. 2011    Naslov: Cezaro-Stolz zadatak Citirajte i odgovorite

Moze li mi netko objasniti ovaj zadatak:

http://web.math.hr/nastava/analiza/files/ma1-zadaca3.pdf

29. b) i d) i postupak kako rjesavamo limese pomocu tog teorema?

Hvala :)
Moze li mi netko objasniti ovaj zadatak:

http://web.math.hr/nastava/analiza/files/ma1-zadaca3.pdf

29. b) i d) i postupak kako rjesavamo limese pomocu tog teorema?

Hvala Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
fejky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
12 = 15 - 3

PostPostano: 22:56 pet, 21. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

b)

stavimo da je [latex]a_n=1+\sqrt{2}+...+\sqrt[n]{n}, b_n = n[/latex] tada vidimo da mozemo iskoristit stolza jer je [latex]b_n[/latex] neogranicen i rastuci.

pa po stolzu taj limes ([latex]\frac{a_n}{b_n}[/latex]) ako postoji (hvala na ispravci) jednak je [latex]\frac{a_n_+_1-a_n}{b_n_+_1-b_n}[/latex] pa dobijemo [latex]$\lim_{n\to\infty}\frac{\sqrt[n+1]{n+1}-\sqrt[n]{n}}{n+1-n}[/latex] gdje je poznato da je [latex]$\lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{n}=\lim_{n\to\infty}\sqrt[n+1]{n+1} = 1 [/latex] i dobijemo kao rijesenje 0. Bar mislim da je tak :D

d) neznam po stolzu ali dal bi se dalo ovako?

[latex]p\,=\,(1+\frac{1}{1})^1\,(1+\frac{1}{2})^2(1+\frac{1}{3})^3...(1+\frac{1}{n})^n[/latex]

Jer je [latex]p\ge1[/latex] znamo da je [latex]\,1\,\le\,\sqrt[n]{p}\,\,[/latex]. Sa druge strane [latex]p\le\,n\cdot(1+\frac{1}{1})[/latex] pa imamo [latex]\sqrt[n]{p}\le\,\sqrt[n]{2n}[/latex].

[latex]\,1\,\le\,\sqrt[n]{p}\,\,\le\,\sqrt[n]{2n}[/latex], pa po tm. o sendvicu i taj limes je 1.
b)

stavimo da je tada vidimo da mozemo iskoristit stolza jer je neogranicen i rastuci.

pa po stolzu taj limes () ako postoji (hvala na ispravci) jednak je pa dobijemo gdje je poznato da je i dobijemo kao rijesenje 0. Bar mislim da je tak Very Happy

Jer je znamo da je . Sa druge strane pa imamo .

, pa po tm. o sendvicu i taj limes je 1.

Zadnja promjena: fejky; 23:59 pet, 21. 1. 2011; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Tomislav
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
23 = 116 - 93

PostPostano: 0:08 sub, 22. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Samo malena opaska, znaci kad koristimo Cesaro-Stolz, AKO postoji limes

[latex] \frac{a_{n+1}+a_n}{b_{n+1}-b_n}=L[/latex], onda postoji i [latex]\frac{a_n}{b_n}[/latex] te je jedak [latex]L[/latex]

[size=9][color=#999999]Added after 13 minutes:[/color][/size]

2.d) U sendvicu imas gresku, u onom koraku kad si zakljucio/la koja bi bila gornja granica. :wink:

Ok vratimo se na zadatak. Znaci uzmemo ln od tog izraza, brojnik rastavimo na pribrojnike, a u nazivniku cijelog izraza imamo samo n. Sada koristimo Cesaro-Stolz, pa je limes jednak [latex]e[/latex]. :)

Posto je zadatak sasvim obican i kratak nakon uzimanja ln-a, nisam pisao korake, no ako nije jasno i trebam napisati, recite. :)
Samo malena opaska, znaci kad koristimo Cesaro-Stolz, AKO postoji limes

, onda postoji i te je jedak

Added after 13 minutes:

2.d) U sendvicu imas gresku, u onom koraku kad si zakljucio/la koja bi bila gornja granica. Wink

Ok vratimo se na zadatak. Znaci uzmemo ln od tog izraza, brojnik rastavimo na pribrojnike, a u nazivniku cijelog izraza imamo samo n. Sada koristimo Cesaro-Stolz, pa je limes jednak . Smile

Posto je zadatak sasvim obican i kratak nakon uzimanja ln-a, nisam pisao korake, no ako nije jasno i trebam napisati, recite. Smile

[Vrh]
frutabella
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 42 - 47

PostPostano: 15:04 sub, 22. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="fejky"]b)

stavimo da je [latex]a_n=1+\sqrt{2}+...+\sqrt[n]{n}, b_n = n[/latex] tada vidimo da mozemo iskoristit stolza jer je [latex]b_n[/latex] neogranicen i rastuci.

pa po stolzu taj limes ([latex]\frac{a_n}{b_n}[/latex]) ako postoji (hvala na ispravci) jednak je [latex]\frac{a_n_+_1-a_n}{b_n_+_1-b_n}[/latex] pa dobijemo [latex]$\lim_{n\to\infty}\frac{\sqrt[n+1]{n+1}-\sqrt[n]{n}}{n+1-n}[/latex] gdje je poznato da je [latex]$\lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{n}=\lim_{n\to\infty}\sqrt[n+1]{n+1} = 1 [/latex] i dobijemo kao rijesenje 0. Bar mislim da je tak :D

[latex]p\,=\,(1+\frac{1}{1})^1\,(1+\frac{1}{2})^2(1+\frac{1}{3})^3...(1+\frac{1}{n})^n[/latex]

Jer je [latex]p\ge1[/latex] znamo da je [latex]\,1\,\le\,\sqrt[n]{p}\,\,[/latex]. Sa druge strane [latex]p\le\,n\cdot(1+\frac{1}{1})[/latex] pa imamo [latex]\sqrt[n]{p}\le\,\sqrt[n]{2n}[/latex].

[latex]\,1\,\le\,\sqrt[n]{p}\,\,\le\,\sqrt[n]{2n}[/latex], pa po tm. o sendvicu i taj limes je 1.[/quote]

Rjesenje pod b) je nazalost netocno, rjesili smo ga na satu, greska je gore kod:

lim a_n+1 - a_n -----> to je jednako (n+1)-ti korjen(n+1)= 1

Pa je 1/1= 1.

Ako se razumijemo.

Znaci rjesenje pod d je ln e = 1.
fejky (napisa):
b)

stavimo da je tada vidimo da mozemo iskoristit stolza jer je neogranicen i rastuci.

pa po stolzu taj limes () ako postoji (hvala na ispravci) jednak je pa dobijemo gdje je poznato da je i dobijemo kao rijesenje 0. Bar mislim da je tak Very Happy

Jer je znamo da je . Sa druge strane pa imamo .

, pa po tm. o sendvicu i taj limes je 1.

Rjesenje pod b) je nazalost netocno, rjesili smo ga na satu, greska je gore kod:

lim a_n+1 - a_n -----> to je jednako (n+1)-ti korjen(n+1)= 1

Pa je 1/1= 1.

Ako se razumijemo.

Znaci rjesenje pod d je ln e = 1.

[Vrh]
Tomislav
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

23 = 116 - 93

PostPostano: 15:11 sub, 22. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kao sto rekoh u svom postu gore, rjesenje je [latex]e[/latex], a ne 1 ili sta ja znam sto vec..
Kao sto rekoh u svom postu gore, rjesenje je , a ne 1 ili sta ja znam sto vec..

[Vrh]
frutabella
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 42 - 47

PostPostano: 15:23 sub, 22. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Tomislav"]Kao sto rekoh u svom postu gore, rjesenje je [latex]e[/latex], a ne 1 ili sta ja znam sto vec..[/quote]

Ako se ja ne varam dobije se sledeci izraz:

lim ln [ 1+ 1/(n+1)]^ n+1 / 1 -----> zar nije ln neprekidna funkcija pa se

racuna limes tog unutra izraza, a koji je jedan e, i onda primjernis ln i to je lne ???

gdje mi greska u razmisljanju? hmm.. :cry:
Tomislav (napisa):
Kao sto rekoh u svom postu gore, rjesenje je , a ne 1 ili sta ja znam sto vec..

Ako se ja ne varam dobije se sledeci izraz:

lim ln [ 1+ 1/(n+1)]^ n+1 / 1 -----> zar nije ln neprekidna funkcija pa se

racuna limes tog unutra izraza, a koji je jedan e, i onda primjernis ln i to je lne ???

gdje mi greska u razmisljanju? hmm.. Crying or Very sad

[Vrh]
Tomislav
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

23 = 116 - 93

PostPostano: 15:26 sub, 22. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

U tome sto si napisala nema greske, ali zaboravila si da si na pocetku zadatka uzela ln(a_n), pa sad imas ln(a_n)=1 -> a_n=e, nije li tako? :wink:
U tome sto si napisala nema greske, ali zaboravila si da si na pocetku zadatka uzela ln(a_n), pa sad imas ln(a_n)=1 -> a_n=e, nije li tako? Wink

[Vrh]
frutabella
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 42 - 47

PostPostano: 16:00 sub, 22. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Tomislav"]U tome sto si napisala nema greske, ali zaboravila si da si na pocetku zadatka uzela ln(a_n), pa sad imas ln(a_n)=1 -> a_n=e, nije li tako? :wink:[/quote]

da, da to stoji :D aaa da, znaci gledamo samo limes od a_n. Ockej, jasno mi je.
Tenk ju. :wink:
Tomislav (napisa):
U tome sto si napisala nema greske, ali zaboravila si da si na pocetku zadatka uzela ln(a_n), pa sad imas ln(a_n)=1 → a_n=e, nije li tako? Wink

da, da to stoji Very Happy aaa da, znaci gledamo samo limes od a_n. Ockej, jasno mi je.
Tenk ju. Wink

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum