Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
quo Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
GauSs_ Moderator

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
quo Forumaš(ica)

|
Postano: 17:36 čet, 25. 3. 2004 Naslov: matrix |
|
|
[quote="veky"]
Koliko se meni čini, tebi treba kompresija podataka vulgaris. LZW (ie, ZIP) ?[/quote]
nope, nike takvoga. trebaju mi algoritmi za smanjivanje matrice.
znaci, recimo, sa n^2 vrijednosti da ju mogu zapisati sa samo recimo 2*n+4 podataka
veky (napisa): |
Koliko se meni čini, tebi treba kompresija podataka vulgaris. LZW (ie, ZIP) ? |
nope, nike takvoga. trebaju mi algoritmi za smanjivanje matrice.
znaci, recimo, sa n^2 vrijednosti da ju mogu zapisati sa samo recimo 2*n+4 podataka
_________________ quo - the only one
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
quo Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 21:45 pet, 26. 3. 2004 Naslov: Re: matrix |
|
|
[quote="quo"][quote="vsego"]:shock: Je l' tvoje matrice mozda imaju puuuuuno nula? :-k[/quote]
imaju zanemarivo malo Nula, mozda cak ni jednu
ali da napomenem, matrice su velicine 1000x1000 i veche :)[/quote]
E, onda mi stvarno nije jasno sto zelis. :shock:
Ako imas matrixu mxn i u njoj su bitovi manje-vise randomski rasporedjeni, kako onda mislis napraviti kompresiju, dakle bijekciju na manji skup, osim da imitiras ZIP? :-k
Btw, pitah i prof. Drmaca. Njegov odgovor je:
[quote="prof. Drmac"]google it
google(matrix compression)
iako pojam nije bas uobicajen
vjerojatno se misli na aproksimacije nizeg ranga ili restrikcija na potprostor
ovisi sto covjek radi[/quote]
Kao sto vidis, zbunio si i daleko uceniju glavu od mene... :(
Jasno mi je da ne trazis aproximaciju, jer se tu gube informacije, a ti to ne zelis. Ali sto onda zelis? Sto bi trebao biti rezultat "[i]kompresije matrice[/i]"?! :?
I, konacno, koja je svrha te kompresije? :?
quo (napisa): | vsego (napisa): | Je l' tvoje matrice mozda imaju puuuuuno nula?  |
imaju zanemarivo malo Nula, mozda cak ni jednu
ali da napomenem, matrice su velicine 1000x1000 i veche  |
E, onda mi stvarno nije jasno sto zelis.
Ako imas matrixu mxn i u njoj su bitovi manje-vise randomski rasporedjeni, kako onda mislis napraviti kompresiju, dakle bijekciju na manji skup, osim da imitiras ZIP?
Btw, pitah i prof. Drmaca. Njegov odgovor je:
prof. Drmac (napisa): | google it
google(matrix compression)
iako pojam nije bas uobicajen
vjerojatno se misli na aproksimacije nizeg ranga ili restrikcija na potprostor
ovisi sto covjek radi |
Kao sto vidis, zbunio si i daleko uceniju glavu od mene...
Jasno mi je da ne trazis aproximaciju, jer se tu gube informacije, a ti to ne zelis. Ali sto onda zelis? Sto bi trebao biti rezultat "kompresije matrice"?!
I, konacno, koja je svrha te kompresije?
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
quo Forumaš(ica)

|
Postano: 2:35 sub, 27. 3. 2004 Naslov: |
|
|
ha ovako, htjedoh predstaviti fajl kao kvadratnu matricu (*naravno ak broj znakova nije kvadrat broje iz |N onda ga nadopunim*). i to sam mislio smanjivati, tj. kompresirati, bez gubitka podataka. Iz prva sam mislio pocetnu matricu predstaviti kao umnozak elementarnih matrica al mislim da necu nist dobiti s time, mozda i povecam. zato sam pitao vas, matematicarske glave, jel se ko susreo s kakvim algoritmom za kompresiju matrice.
ja sam (na)cuo za jednu kompresiju tipa A[n,n]=K[n,2]*B[2,2]*C[2,n], gdje je matrica K[n,2] uvijek ista, naravno za odredjeni broj n
:)
ha ovako, htjedoh predstaviti fajl kao kvadratnu matricu (*naravno ak broj znakova nije kvadrat broje iz |N onda ga nadopunim*). i to sam mislio smanjivati, tj. kompresirati, bez gubitka podataka. Iz prva sam mislio pocetnu matricu predstaviti kao umnozak elementarnih matrica al mislim da necu nist dobiti s time, mozda i povecam. zato sam pitao vas, matematicarske glave, jel se ko susreo s kakvim algoritmom za kompresiju matrice.
ja sam (na)cuo za jednu kompresiju tipa A[n,n]=K[n,2]*B[2,2]*C[2,n], gdje je matrica K[n,2] uvijek ista, naravno za odredjeni broj n
_________________ quo - the only one
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
Postano: 12:51 uto, 30. 3. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="quo"]ha ovako, htjedoh predstaviti fajl kao kvadratnu matricu (*naravno ak broj znakova nije kvadrat broje iz |N onda ga nadopunim*). i to sam mislio smanjivati, tj. kompresirati, bez gubitka podataka.[/quote]
ROTFL. :-) Ah, perpetuum mobile, kamen mudrosti i slične fore... očito i matematičari imaju svoj sveti gral - univerzalnu kompresiju nad konačnim alfabetom. :-)
Jedino što mathematičari prilično trivijalno mogu dokazati da je to nemoguće. (Hint: indukcija.)
Inače, ovo što si ti izvorno postavio _nije_ nad konačnim alfabetom, i moguće je. Samo što garant nisi na to mislio... Da, postoji injekcija sa U_{m,n}^|N M_{mn}(|R) u |R . Hint: injekcija s |R^2 u |R .
quo (napisa): | ha ovako, htjedoh predstaviti fajl kao kvadratnu matricu (*naravno ak broj znakova nije kvadrat broje iz |N onda ga nadopunim*). i to sam mislio smanjivati, tj. kompresirati, bez gubitka podataka. |
ROTFL. Ah, perpetuum mobile, kamen mudrosti i slične fore... očito i matematičari imaju svoj sveti gral - univerzalnu kompresiju nad konačnim alfabetom.
Jedino što mathematičari prilično trivijalno mogu dokazati da je to nemoguće. (Hint: indukcija.)
Inače, ovo što si ti izvorno postavio _nije_ nad konačnim alfabetom, i moguće je. Samo što garant nisi na to mislio... Da, postoji injekcija sa U_{m,n}^|N M_{mn}(|R) u |R . Hint: injekcija s |R^2 u |R .
|
|
[Vrh] |
|
quo Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
Postano: 17:37 sri, 31. 3. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="quo"]e sad, ak mi mozesh dati link gdje bi o tome vishe prochitao bio bih zahvalan :) :)[/quote]
Za ovo prvo, mislim da zaista možeš vlastitim snagama dokazati da svih fajlova duljine k bitova ima 2^k , a svih fajlova strogo manje duljine 2^k-1 , dakle ne možeš imati injekciju s prvog skupa u drugi. Ako želiš skratiti svaki fajl duljine k prilikom kompresije, moraš dva fajla kompresirati identički jednako, a onda ne znaš dekompresirati - gubiš informaciju.
Štoviše, malom modifikacijom gornjeg argumenta može se dokazati i: ako želiš skratiti bar jedan fajl, tad mora postojati fajl koji je, kad se kompresira, _dulji_ od originala. Da, usprkos raširenom vjerovanju, npr. postoji fajl kojeg ZIP _produlji_. :shock:
Što se tiče ovog drugog, za injekciju s |R^2 u |R možeš npr. uzeti decimalne zapise (bez "patoloških" koji završavaju s ...999.... ), i "ispreplesti" im decimale - prilično je jasno da iz takvog zapisa možeš rekonstruirati par realnih brojeva od kojeg si pošao - samo treba još zakodirati broj znamenki prije decimalne točke u jednom i u drugom, no to možeš tako da uzmeš veći, i onog drugog nadopuniš nulama slijeva. Za predznake možeš upotrijebiti prvu znamenku rezultata - za kvadrant u kojem se taj par nalazi.
Npr. par (3.141592653....,-23456.888....) možeš kodirati s 45.02030405361848185.... . Iz tog broja dekodiraš ovako: uzmeš prvu znamenku - 4 , dakle 4. kvadrant, dakle predznaci su + i - . Onda uzmeš znamenke od sljedeće do decimalne točke - taj prirodni broj ti govori koliko mjesta prije decimalne točke u rezultatu rezervirati. Ovdje je to 5 , dakle imaš
[code:1](+_____.________....,-_____._________....) .[/code:1]
Sad u to samo upisuješ znamenke redom kojim dolaze. Očito je dakle dobivena injekcija s f : |R^2 -> |R .
Kad to jednom imaš, slogove realnih brojeva možeš kodirati kao parove kojima je prvi član duljina sloga (n za n-torku), a drugi uzastopnim sparivanjem dobiven kod n-torke. Npr. uredenu trojku (a,b,c) kodirat ces kao f(3,f(a,f(b,c))) . Mislim da je sasvim jasno kako se dekodira (uzevsi u obzir ovo gore), dakle injekcija je tu.
Sad matricu mxn možeš kodirati kao par, samo na prvo mjesto ne staviš duljinu, već f(m,n) , a za drugo poredaš elemente matrice po recima npr. . I to je to. Imaš bilo koju realnu matricu u jednom jedinom realnom broju. :-)
Šta ti je beskonačnost, ha? 8)
quo (napisa): | e sad, ak mi mozesh dati link gdje bi o tome vishe prochitao bio bih zahvalan  |
Za ovo prvo, mislim da zaista možeš vlastitim snagama dokazati da svih fajlova duljine k bitova ima 2^k , a svih fajlova strogo manje duljine 2^k-1 , dakle ne možeš imati injekciju s prvog skupa u drugi. Ako želiš skratiti svaki fajl duljine k prilikom kompresije, moraš dva fajla kompresirati identički jednako, a onda ne znaš dekompresirati - gubiš informaciju.
Štoviše, malom modifikacijom gornjeg argumenta može se dokazati i: ako želiš skratiti bar jedan fajl, tad mora postojati fajl koji je, kad se kompresira, _dulji_ od originala. Da, usprkos raširenom vjerovanju, npr. postoji fajl kojeg ZIP _produlji_.
Što se tiče ovog drugog, za injekciju s |R^2 u |R možeš npr. uzeti decimalne zapise (bez "patoloških" koji završavaju s ...999.... ), i "ispreplesti" im decimale - prilično je jasno da iz takvog zapisa možeš rekonstruirati par realnih brojeva od kojeg si pošao - samo treba još zakodirati broj znamenki prije decimalne točke u jednom i u drugom, no to možeš tako da uzmeš veći, i onog drugog nadopuniš nulama slijeva. Za predznake možeš upotrijebiti prvu znamenku rezultata - za kvadrant u kojem se taj par nalazi.
Npr. par (3.141592653....,-23456.888....) možeš kodirati s 45.02030405361848185.... . Iz tog broja dekodiraš ovako: uzmeš prvu znamenku - 4 , dakle 4. kvadrant, dakle predznaci su + i - . Onda uzmeš znamenke od sljedeće do decimalne točke - taj prirodni broj ti govori koliko mjesta prije decimalne točke u rezultatu rezervirati. Ovdje je to 5 , dakle imaš
Kod: | (+_____.________....,-_____._________....) . |
Sad u to samo upisuješ znamenke redom kojim dolaze. Očito je dakle dobivena injekcija s f : |R^2 → |R .
Kad to jednom imaš, slogove realnih brojeva možeš kodirati kao parove kojima je prvi član duljina sloga (n za n-torku), a drugi uzastopnim sparivanjem dobiven kod n-torke. Npr. uredenu trojku (a,b,c) kodirat ces kao f(3,f(a,f(b,c))) . Mislim da je sasvim jasno kako se dekodira (uzevsi u obzir ovo gore), dakle injekcija je tu.
Sad matricu mxn možeš kodirati kao par, samo na prvo mjesto ne staviš duljinu, već f(m,n) , a za drugo poredaš elemente matrice po recima npr. . I to je to. Imaš bilo koju realnu matricu u jednom jedinom realnom broju.
Šta ti je beskonačnost, ha?
|
|
[Vrh] |
|
|