Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Rastav matrica
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
quo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 0 - 0

PostPostano: 16:52 pon, 22. 3. 2004    Naslov: Rastav matrica Citirajte i odgovorite

Jel mi moze netko reci linkove na kojima mogu naci razne algoritme za kompresiju matrice :evil:
Jel mi moze netko reci linkove na kojima mogu naci razne algoritme za kompresiju matrice Evil or Very Mad

GauSs_
Moderator
Moderator

Spol: muško
72 = 110 - 38

PostPostano: 18:39 pon, 22. 3. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Linear Algebra Toolkit -> http://www.math.odu.edu/~bogacki/cgi-bin/lat.cgi
Nekoliko modula koji postupno računaju determinantu, jezgru, sliku... :D
Linear Algebra Toolkit -> http://www.math.odu.edu/~bogacki/cgi-bin/lat.cgi
Nekoliko modula koji postupno računaju determinantu, jezgru, sliku... Very Happy

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Gost

PostPostano: 13:31 sri, 24. 3. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="GauSs_"]Linear Algebra Toolkit -> http://www.math.odu.edu/~bogacki/cgi-bin/lat.cgi
Nekoliko modula koji postupno računaju determinantu, jezgru, sliku... :D[/quote]

Heh, da. Istina, ima tam toga. Sam kaj su to algoritmi koje naucis na faxu...

Ja trazhim algoritam sa sazhimanje matrice, a da se original mozhe vratiti iz sazhete matrice (ovaj drugi dio rechenice nisam naveo u prvom postu pa vjerojatno niste ni skuzili kaj mi treba) :)
GauSs_ (napisa):
Linear Algebra Toolkit → http://www.math.odu.edu/~bogacki/cgi-bin/lat.cgi
Nekoliko modula koji postupno računaju determinantu, jezgru, sliku... Very Happy

Heh, da. Istina, ima tam toga. Sam kaj su to algoritmi koje naucis na faxu...

Ja trazhim algoritam sa sazhimanje matrice, a da se original mozhe vratiti iz sazhete matrice (ovaj drugi dio rechenice nisam naveo u prvom postu pa vjerojatno niste ni skuzili kaj mi treba) Smile

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 9:49 čet, 25. 3. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Ja trazhim algoritam sa sazhimanje matrice, a da se original mozhe vratiti iz sazhete matrice (ovaj drugi dio rechenice nisam naveo u prvom postu pa vjerojatno niste ni skuzili kaj mi treba) :)[/quote]

Koliko se meni čini, tebi treba kompresija podataka vulgaris. LZW (ie, ZIP) ?
Anonymous (napisa):
Ja trazhim algoritam sa sazhimanje matrice, a da se original mozhe vratiti iz sazhete matrice (ovaj drugi dio rechenice nisam naveo u prvom postu pa vjerojatno niste ni skuzili kaj mi treba) Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
quo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 17:36 čet, 25. 3. 2004    Naslov: matrix Citirajte i odgovorite

[quote="veky"]
Koliko se meni čini, tebi treba kompresija podataka vulgaris. LZW (ie, ZIP) ?[/quote]

nope, nike takvoga. trebaju mi algoritmi za smanjivanje matrice.
znaci, recimo, sa n^2 vrijednosti da ju mogu zapisati sa samo recimo 2*n+4 podataka
veky (napisa):

nope, nike takvoga. trebaju mi algoritmi za smanjivanje matrice.
znaci, recimo, sa n^2 vrijednosti da ju mogu zapisati sa samo recimo 2*n+4 podataka

vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 18:11 čet, 25. 3. 2004    Naslov: Re: matrix Citirajte i odgovorite

[quote="quo"]trebaju mi algoritmi za smanjivanje matrice.
znaci, recimo, sa n^2 vrijednosti da ju mogu zapisati sa samo recimo 2*n+4 podataka[/quote]

:shock: Je l' tvoje matrice mozda imaju puuuuuno nula? :-k
quo (napisa):
trebaju mi algoritmi za smanjivanje matrice.

Shocked Je l' tvoje matrice mozda imaju puuuuuno nula? Think

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
quo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 20:52 pet, 26. 3. 2004    Naslov: Re: matrix Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]

:shock: Je l' tvoje matrice mozda imaju puuuuuno nula? :-k[/quote]

imaju zanemarivo malo Nula, mozda cak ni jednu
ali da napomenem, matrice su velicine 1000x1000 i veche :)
vsego (napisa):

ali da napomenem, matrice su velicine 1000x1000 i veche Smile

vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 21:45 pet, 26. 3. 2004    Naslov: Re: matrix Citirajte i odgovorite

[quote="quo"][quote="vsego"]:shock: Je l' tvoje matrice mozda imaju puuuuuno nula? :-k[/quote]
ali da napomenem, matrice su velicine 1000x1000 i veche :)[/quote]

E, onda mi stvarno nije jasno sto zelis. :shock:

Ako imas matrixu mxn i u njoj su bitovi manje-vise randomski rasporedjeni, kako onda mislis napraviti kompresiju, dakle bijekciju na manji skup, osim da imitiras ZIP? :-k

Btw, pitah i prof. Drmaca. Njegov odgovor je:

[quote="prof. Drmac"]google it
google(matrix compression)
iako pojam nije bas uobicajen
vjerojatno se misli na aproksimacije nizeg ranga ili restrikcija na potprostor
ovisi sto covjek radi[/quote]

Kao sto vidis, zbunio si i daleko uceniju glavu od mene... :(

Jasno mi je da ne trazis aproximaciju, jer se tu gube informacije, a ti to ne zelis. Ali sto onda zelis? Sto bi trebao biti rezultat "[i]kompresije matrice[/i]"?! :?

I, konacno, koja je svrha te kompresije? :?
quo (napisa):
vsego (napisa):

ali da napomenem, matrice su velicine 1000x1000 i veche Smile

E, onda mi stvarno nije jasno sto zelis. Shocked

Ako imas matrixu mxn i u njoj su bitovi manje-vise randomski rasporedjeni, kako onda mislis napraviti kompresiju, dakle bijekciju na manji skup, osim da imitiras ZIP? Think

Btw, pitah i prof. Drmaca. Njegov odgovor je:

prof. Drmac (napisa):
google it
google(matrix compression)
iako pojam nije bas uobicajen
vjerojatno se misli na aproksimacije nizeg ranga ili restrikcija na potprostor
ovisi sto covjek radi

Kao sto vidis, zbunio si i daleko uceniju glavu od mene... Sad

Jasno mi je da ne trazis aproximaciju, jer se tu gube informacije, a ti to ne zelis. Ali sto onda zelis? Sto bi trebao biti rezultat "kompresije matrice"?! Confused

I, konacno, koja je svrha te kompresije? Confused

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
quo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 2:35 sub, 27. 3. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

ha ovako, htjedoh predstaviti fajl kao kvadratnu matricu (*naravno ak broj znakova nije kvadrat broje iz |N onda ga nadopunim*). i to sam mislio smanjivati, tj. kompresirati, bez gubitka podataka. Iz prva sam mislio pocetnu matricu predstaviti kao umnozak elementarnih matrica al mislim da necu nist dobiti s time, mozda i povecam. zato sam pitao vas, matematicarske glave, jel se ko susreo s kakvim algoritmom za kompresiju matrice.

ja sam (na)cuo za jednu kompresiju tipa A[n,n]=K[n,2]*B[2,2]*C[2,n], gdje je matrica K[n,2] uvijek ista, naravno za odredjeni broj n

:)
ha ovako, htjedoh predstaviti fajl kao kvadratnu matricu (*naravno ak broj znakova nije kvadrat broje iz |N onda ga nadopunim*). i to sam mislio smanjivati, tj. kompresirati, bez gubitka podataka. Iz prva sam mislio pocetnu matricu predstaviti kao umnozak elementarnih matrica al mislim da necu nist dobiti s time, mozda i povecam. zato sam pitao vas, matematicarske glave, jel se ko susreo s kakvim algoritmom za kompresiju matrice.

ja sam (na)cuo za jednu kompresiju tipa A[n,n]=K[n,2]*B[2,2]*C[2,n], gdje je matrica K[n,2] uvijek ista, naravno za odredjeni broj n

Smile

veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 12:51 uto, 30. 3. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="quo"]ha ovako, htjedoh predstaviti fajl kao kvadratnu matricu (*naravno ak broj znakova nije kvadrat broje iz |N onda ga nadopunim*). i to sam mislio smanjivati, tj. kompresirati, bez gubitka podataka.[/quote]

ROTFL. :-) Ah, perpetuum mobile, kamen mudrosti i slične fore... očito i matematičari imaju svoj sveti gral - univerzalnu kompresiju nad konačnim alfabetom. :-)

Jedino što mathematičari prilično trivijalno mogu dokazati da je to nemoguće. (Hint: indukcija.)

Inače, ovo što si ti izvorno postavio _nije_ nad konačnim alfabetom, i moguće je. Samo što garant nisi na to mislio... Da, postoji injekcija sa U_{m,n}^|N M_{mn}(|R) u |R . Hint: injekcija s |R^2 u |R .
quo (napisa):
ha ovako, htjedoh predstaviti fajl kao kvadratnu matricu (*naravno ak broj znakova nije kvadrat broje iz |N onda ga nadopunim*). i to sam mislio smanjivati, tj. kompresirati, bez gubitka podataka.

ROTFL. Smile Ah, perpetuum mobile, kamen mudrosti i slične fore... očito i matematičari imaju svoj sveti gral - univerzalnu kompresiju nad konačnim alfabetom. Smile

Jedino što mathematičari prilično trivijalno mogu dokazati da je to nemoguće. (Hint: indukcija.)

Inače, ovo što si ti izvorno postavio _nije_ nad konačnim alfabetom, i moguće je. Samo što garant nisi na to mislio... Da, postoji injekcija sa U_{m,n}^|N M_{mn}(|R) u |R . Hint: injekcija s |R^2 u |R .

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
quo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 16:40 sri, 31. 3. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

e sad, ak mi mozesh dati link gdje bi o tome vishe prochitao bio bih zahvalan :) :)
e sad, ak mi mozesh dati link gdje bi o tome vishe prochitao bio bih zahvalan Smile Smile

veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 17:37 sri, 31. 3. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="quo"]e sad, ak mi mozesh dati link gdje bi o tome vishe prochitao bio bih zahvalan :) :)[/quote]

Za ovo prvo, mislim da zaista možeš vlastitim snagama dokazati da svih fajlova duljine k bitova ima 2^k , a svih fajlova strogo manje duljine 2^k-1 , dakle ne možeš imati injekciju s prvog skupa u drugi. Ako želiš skratiti svaki fajl duljine k prilikom kompresije, moraš dva fajla kompresirati identički jednako, a onda ne znaš dekompresirati - gubiš informaciju.

Štoviše, malom modifikacijom gornjeg argumenta može se dokazati i: ako želiš skratiti bar jedan fajl, tad mora postojati fajl koji je, kad se kompresira, _dulji_ od originala. Da, usprkos raširenom vjerovanju, npr. postoji fajl kojeg ZIP _produlji_. :shock:

Što se tiče ovog drugog, za injekciju s |R^2 u |R možeš npr. uzeti decimalne zapise (bez "patoloških" koji završavaju s ...999.... ), i "ispreplesti" im decimale - prilično je jasno da iz takvog zapisa možeš rekonstruirati par realnih brojeva od kojeg si pošao - samo treba još zakodirati broj znamenki prije decimalne točke u jednom i u drugom, no to možeš tako da uzmeš veći, i onog drugog nadopuniš nulama slijeva. Za predznake možeš upotrijebiti prvu znamenku rezultata - za kvadrant u kojem se taj par nalazi.

Npr. par (3.141592653....,-23456.888....) možeš kodirati s 45.02030405361848185.... . Iz tog broja dekodiraš ovako: uzmeš prvu znamenku - 4 , dakle 4. kvadrant, dakle predznaci su + i - . Onda uzmeš znamenke od sljedeće do decimalne točke - taj prirodni broj ti govori koliko mjesta prije decimalne točke u rezultatu rezervirati. Ovdje je to 5 , dakle imaš
[code:1](+_____.________....,-_____._________....) .[/code:1]
Sad u to samo upisuješ znamenke redom kojim dolaze. Očito je dakle dobivena injekcija s f : |R^2 -> |R .

Kad to jednom imaš, slogove realnih brojeva možeš kodirati kao parove kojima je prvi član duljina sloga (n za n-torku), a drugi uzastopnim sparivanjem dobiven kod n-torke. Npr. uredenu trojku (a,b,c) kodirat ces kao f(3,f(a,f(b,c))) . Mislim da je sasvim jasno kako se dekodira (uzevsi u obzir ovo gore), dakle injekcija je tu.

Sad matricu mxn možeš kodirati kao par, samo na prvo mjesto ne staviš duljinu, već f(m,n) , a za drugo poredaš elemente matrice po recima npr. . I to je to. Imaš bilo koju realnu matricu u jednom jedinom realnom broju. :-)

Šta ti je beskonačnost, ha? 8)
quo (napisa):
e sad, ak mi mozesh dati link gdje bi o tome vishe prochitao bio bih zahvalan Smile Smile

Za ovo prvo, mislim da zaista možeš vlastitim snagama dokazati da svih fajlova duljine k bitova ima 2^k , a svih fajlova strogo manje duljine 2^k-1 , dakle ne možeš imati injekciju s prvog skupa u drugi. Ako želiš skratiti svaki fajl duljine k prilikom kompresije, moraš dva fajla kompresirati identički jednako, a onda ne znaš dekompresirati - gubiš informaciju.

Štoviše, malom modifikacijom gornjeg argumenta može se dokazati i: ako želiš skratiti bar jedan fajl, tad mora postojati fajl koji je, kad se kompresira, _dulji_ od originala. Da, usprkos raširenom vjerovanju, npr. postoji fajl kojeg ZIP _produlji_. Shocked

Što se tiče ovog drugog, za injekciju s |R^2 u |R možeš npr. uzeti decimalne zapise (bez "patoloških" koji završavaju s ...999.... ), i "ispreplesti" im decimale - prilično je jasno da iz takvog zapisa možeš rekonstruirati par realnih brojeva od kojeg si pošao - samo treba još zakodirati broj znamenki prije decimalne točke u jednom i u drugom, no to možeš tako da uzmeš veći, i onog drugog nadopuniš nulama slijeva. Za predznake možeš upotrijebiti prvu znamenku rezultata - za kvadrant u kojem se taj par nalazi.

Npr. par (3.141592653....,-23456.888....) možeš kodirati s 45.02030405361848185.... . Iz tog broja dekodiraš ovako: uzmeš prvu znamenku - 4 , dakle 4. kvadrant, dakle predznaci su + i - . Onda uzmeš znamenke od sljedeće do decimalne točke - taj prirodni broj ti govori koliko mjesta prije decimalne točke u rezultatu rezervirati. Ovdje je to 5 , dakle imaš
Kod:
(+_____.________....,-_____._________....) .

Sad u to samo upisuješ znamenke redom kojim dolaze. Očito je dakle dobivena injekcija s f : |R^2 → |R .

Kad to jednom imaš, slogove realnih brojeva možeš kodirati kao parove kojima je prvi član duljina sloga (n za n-torku), a drugi uzastopnim sparivanjem dobiven kod n-torke. Npr. uredenu trojku (a,b,c) kodirat ces kao f(3,f(a,f(b,c))) . Mislim da je sasvim jasno kako se dekodira (uzevsi u obzir ovo gore), dakle injekcija je tu.

Sad matricu mxn možeš kodirati kao par, samo na prvo mjesto ne staviš duljinu, već f(m,n) , a za drugo poredaš elemente matrice po recima npr. . I to je to. Imaš bilo koju realnu matricu u jednom jedinom realnom broju. Smile

Šta ti je beskonačnost, ha? Cool

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum