Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

duh popravnih kolokvija
WWW:
Idite na 1, 2  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
klopka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 0 - 0

PostPostano: 11:41 čet, 20. 1. 2011    Naslov: duh popravnih kolokvija Citirajte i odgovorite

može hint za 3. zadatak popravnog kolokvija 2009. http://web.math.hr/nastava/analiza/kol/ma1-0809-popr.pdf
ne znam kako bi se rastavio taj niz? i što bi s najmanjim cijelom trebalo napraviti?

I ako je itko rješavao zadatke popravnih neka slobodno napiše svoja rješenja pa da uspoređujemo.
evo mojih:[b]2010.[/b]:
1.a) <-besk., -1>; 1.b1) [-1/4(ln 3/2)na kvadrat, ln3ln2; 1.b2) granice za nulu su 2 ili 3, (za -1 zapeh :( ... može i tu hint ak se nekom da) edit: moje rješenje je <2, 3>

2.a)ne znam; 2.b)3;

3.) inf S=logaritam po bazi 1/6 od 2, sup S= logaritam po bazi 1/6 3

4.a) 1/2; 4.b) 6

[b]2009.[/b]:
1.a)[0,+besk.>; 1.b)4; 1.c)<4,25>

2.a)niz je neomeđen pa nema limes; 2.b)limes je 3

3. ne znam

4.a) -1/2 4.b) 1/9
DALJE ĆEMO VIDIT :P
može hint za 3. zadatak popravnog kolokvija 2009. http://web.math.hr/nastava/analiza/kol/ma1-0809-popr.pdf
ne znam kako bi se rastavio taj niz? i što bi s najmanjim cijelom trebalo napraviti?

I ako je itko rješavao zadatke popravnih neka slobodno napiše svoja rješenja pa da uspoređujemo.
evo mojih:2010.:
1.a) ←besk., -1>; 1.b1) [-1/4(ln 3/2)na kvadrat, ln3ln2; 1.b2) granice za nulu su 2 ili 3, (za -1 zapeh Sad ... može i tu hint ak se nekom da) edit: moje rješenje je <2, 3>

2.a)ne znam; 2.b)3;

4.a) 1/2; 4.b) 6

2009.:

3. ne znam

4.a) -1/2 4.b) 1/9
DALJE ĆEMO VIDIT Razz

Zadnja promjena: klopka; 17:50 čet, 20. 1. 2011; ukupno mijenjano 2 put/a.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Tomislav
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
23 = 116 - 93

PostPostano: 14:04 čet, 20. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo ja cu rijesiti 2. zadatak 2010. :)

a) Oznacimo taj produkt sa [latex]a_{n}[/latex].

Sada je ocito [latex]0<a_{n}[/latex].

Znamo da je [latex]2^{\frac{1}{2n-1}}>1[/latex], za svaki prirodan broj [latex]n[/latex], pa je sada [latex]\sqrt{2}-2^{\frac{1}{2n-1}}<\sqrt{2}-1[/latex].

Zato je sada [latex]a_{n}<(\sqrt{2}-1)^{n}[/latex]

A limes od [latex](\sqrt{2}-1)^{n}=0[/latex] (zato jer je lim n->inf ([latex]a^n=0[/latex]), gdje je [latex]0<a<1[/latex], pa je prema teoremu o sendvicu limes od [latex]a_{n}=0[/latex] :)

b) Koristimo formulu za sumu geometrijskog niza, pa izraz postaje jednak:

[latex]\frac{3^{\frac{1}{n}}(3^{\frac{n}{n}}-1)}{n(3^{\frac{1}{n}}-1)}[/latex], sad nakon sto iskoristimo da je lim n->inf [latex]\frac{3^{\frac{1}{n}}-1}{\frac{1}{n}}=ln3[/latex] (to nam je nazivnik), a brojnik je jednak [latex]2[/latex] (jer [latex]3^{\frac{1}{n}}->1[/latex]). Konacno je rjesenje dakle: [latex]\frac{2}{ln3}[/latex] :)

Evo i 3. zadatka 2009:

Znaci vrijedi sljedece: [latex] n^{2}+1>2n-1[/latex], za svaki prirodan broj n, i to zato jer je [latex](n-1)^{2}=n^{2}-2n+1>-1[/latex]. Sad je: [latex]1>{\frac{2n-1}{n^2 +1}}>0[/latex], pa je [latex]\lfloor\frac{2n-1}{n^2 +1}}\rfloor=0[/latex]. Sada samo promatramo je li broj n paran ili neparan, pa formiramo 2 slucaja. Ako treba raspisati rjesenje do kraja, reci. :)
Evo ja cu rijesiti 2. zadatak 2010. Smile

a) Oznacimo taj produkt sa .

Sada je ocito .

Znamo da je , za svaki prirodan broj , pa je sada .

Zato je sada

A limes od (zato jer je lim n→inf (), gdje je , pa je prema teoremu o sendvicu limes od Smile

b) Koristimo formulu za sumu geometrijskog niza, pa izraz postaje jednak:

, sad nakon sto iskoristimo da je lim n→inf (to nam je nazivnik), a brojnik je jednak (jer ). Konacno je rjesenje dakle: Smile

Evo i 3. zadatka 2009:

Znaci vrijedi sljedece: , za svaki prirodan broj n, i to zato jer je . Sad je: , pa je . Sada samo promatramo je li broj n paran ili neparan, pa formiramo 2 slucaja. Ako treba raspisati rjesenje do kraja, reci. Smile

[Vrh]
klopka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 15:58 čet, 20. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

puno ti hvala :) , slijedi jedna pohvala od mene!
Riješenje trećeg je infS=-1, sup S=1.

Samo me malo ovaj 2.b) iz 2010. zbunio, jer ja sam preko Stolzovog teorema (jer nazivnik ide u beskonačno)dobila rezultat 3. :?
puno ti hvala Smile , slijedi jedna pohvala od mene!

Samo me malo ovaj 2.b) iz 2010. zbunio, jer ja sam preko Stolzovog teorema (jer nazivnik ide u beskonačno)dobila rezultat 3. Confused

[Vrh]
Tomislav
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

23 = 116 - 93

PostPostano: 16:23 čet, 20. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="klopka"]puno ti hvala :) , slijedi jedna pohvala od mene!

Samo me malo ovaj 2.b) iz 2010. zbunio, jer ja sam preko Stolzovog teorema (jer nazivnik ide u beskonačno)dobila rezultat 3. :?[/quote]

Vjerujem da slutim gdje je problem :). Naime, ti si vjerojatno oznacila da ti je cijeli brojnik jednak a_n (n-ti clan niza). Onda si stavila da ti je [latex]a_{n+1}[/latex] brojnik s jos jednim dodatnim clanom, i to [latex]3^{\frac{n+1}{n}}[/latex]? Ako je tako, greska je u tome sto ti je [latex]a_{n+1}=3^{1/(n+1)}+3^{2/(n+2)}+...+3^{(n+1)/(n+1)}[/latex], a ne [latex]3^{1/n}+3^{2/n}+...+3^{n/n}+3^{(n+1)/n}[/latex]. :)

Ako nije problem u ovome sto sam napisao, ispisi svoj postupak pa cemo vidjeti :)
klopka (napisa):
puno ti hvala Smile , slijedi jedna pohvala od mene!

Samo me malo ovaj 2.b) iz 2010. zbunio, jer ja sam preko Stolzovog teorema (jer nazivnik ide u beskonačno)dobila rezultat 3. Confused

Vjerujem da slutim gdje je problem Smile. Naime, ti si vjerojatno oznacila da ti je cijeli brojnik jednak a_n (n-ti clan niza). Onda si stavila da ti je brojnik s jos jednim dodatnim clanom, i to ? Ako je tako, greska je u tome sto ti je , a ne . Smile

Ako nije problem u ovome sto sam napisao, ispisi svoj postupak pa cemo vidjeti Smile

[Vrh]
klopka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 17:45 čet, 20. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Tomislav"]

Vjerujem da slutim gdje je problem :). Naime, ti si vjerojatno oznacila da ti je cijeli brojnik jednak a_n (n-ti clan niza). Onda si stavila da ti je [latex]a_{n+1}[/latex] brojnik s jos jednim dodatnim clanom, i to [latex]3^{\frac{n+1}{n}}[/latex]? Ako je tako, greska je u tome sto ti je [latex]a_{n+1}=3^{1/(n+1)}+3^{2/(n+2)}+...+3^{(n+1)/(n+1)}[/latex], a ne [latex]3^{1/n}+3^{2/n}+...+3^{n/n}+3^{(n+1)/n}[/latex]. :)

Ako nije problem u ovome sto sam napisao, ispisi svoj postupak pa cemo vidjeti :)[/quote]

da valjda tako nekako... ja sam dobila da mi je cijeli brojnik [latex]3^{(n+1)/(n+1)}[/latex]. :oops:
Kako da odredim onda brojnik tj. [latex]a_{n+1} - a_{n}[/latex] ?
Tomislav (napisa):

Vjerujem da slutim gdje je problem Smile. Naime, ti si vjerojatno oznacila da ti je cijeli brojnik jednak a_n (n-ti clan niza). Onda si stavila da ti je brojnik s jos jednim dodatnim clanom, i to ? Ako je tako, greska je u tome sto ti je , a ne . Smile

Ako nije problem u ovome sto sam napisao, ispisi svoj postupak pa cemo vidjeti Smile

da valjda tako nekako... ja sam dobila da mi je cijeli brojnik . Embarassed
Kako da odredim onda brojnik tj. ?

[Vrh]
Tomislav
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

23 = 116 - 93

PostPostano: 17:53 čet, 20. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Rješenje koristeci geometrijski niz je puno jednostavnije, no ako bas zelis Cesaro-Stolz, ok, makar se to opet svodi na koristenje geometrijskog niza, pa je u ovom slucaju to samo nepotrebna komplikacija (znaci samo izracunaj sumu geometrijskog niza [latex]a_{n+1}[/latex], pa zatim [latex]a_{n}[/latex] te iz naravno oduzmes. :wink: .
Rješenje koristeci geometrijski niz je puno jednostavnije, no ako bas zelis Cesaro-Stolz, ok, makar se to opet svodi na koristenje geometrijskog niza, pa je u ovom slucaju to samo nepotrebna komplikacija (znaci samo izracunaj sumu geometrijskog niza , pa zatim te iz naravno oduzmes. Wink .

[Vrh]
frutabella
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 42 - 47

PostPostano: 15:23 pet, 21. 1. 2011    Naslov: Re: duh popravnih kolokvija Citirajte i odgovorite

[quote="klopka"]
[b]2009.[/b]:

3. ne znam

4.a) -1/2 4.b) 1/9
DALJE ĆEMO VIDIT :P[/quote]

Porvjeravam pod 1. zad:

a) OK

b) meni ispada f(<0,25>)= <-4, 12>

c) a tu mi ispada f^-1( <0,3>)= <4,9> U <25, 36>

Mozes mi reci kak si dobila ti svoje rezultate i molila bih da jos netko pregleda.

[size=9][color=#999999]Added after 59 minutes:[/color][/size]

[quote="frutabella"][quote="klopka"]
[b]2009.[/b]:

3. ne znam

4.a) -1/2 4.b) 1/9
DALJE ĆEMO VIDIT :P[/quote]

Porvjeravam pod 1. zad:

a) OK

b) meni ispada f(<0,25>)= <-4, 12>

Mozes mi reci kak si dobila ti svoje rezultate i molila bih da jos netko pregleda.[/quote]

Pod 4. zadatkom:

a) ako ti je A=1, B=+besk (ma da ja nisam skroz ziher zasto bi tu moglo biti +besk, al ne mogu nikako nastimat pa da ispadne 1)

onda vrijedi ona formula sa e^lim ... i dobijes gore limes -1/2, al si mozda zaboravila staviti jos na e, pa je to e^(-1/2)= 1/korjen(e)
klopka (napisa):

2009.:

3. ne znam

4.a) -1/2 4.b) 1/9
DALJE ĆEMO VIDIT Razz

Porvjeravam pod 1. zad:

a) OK

b) meni ispada f(<0,25>)= ←4, 12>

Mozes mi reci kak si dobila ti svoje rezultate i molila bih da jos netko pregleda.

Added after 59 minutes:

frutabella (napisa):
klopka (napisa):

2009.:

3. ne znam

4.a) -1/2 4.b) 1/9
DALJE ĆEMO VIDIT Razz

Porvjeravam pod 1. zad:

a) OK

b) meni ispada f(<0,25>)= ←4, 12>

Pod 4. zadatkom:

a) ako ti je A=1, B=+besk (ma da ja nisam skroz ziher zasto bi tu moglo biti +besk, al ne mogu nikako nastimat pa da ispadne 1)

onda vrijedi ona formula sa e^lim ... i dobijes gore limes -1/2, al si mozda zaboravila staviti jos na e, pa je to e^(-1/2)= 1/korjen(e)

[Vrh]
frutabella
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 42 - 47

PostPostano: 16:50 pet, 21. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pod 4.b) meni ispada 1/4.

U brojniku je kvadrat razlike, i to pomnozim sa suprotnim znakom na kvadrat,

znaci sa (3.korrjen(x)+1)^2.

[Vrh]
klopka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 17:02 pet, 21. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

ova rješenja šta si napisala za 2009. 1b) i 1c) su točna, ne znam kako sam to uspila napisati?! sad gledam u riješenja i ista su mi kao tebi :)

[quote="frutabella"]Pod 4.b) meni ispada 1/4.

znaci sa (3.korrjen(x)+1)^2.[/quote]

u tom zadatku sam brojnik napisala isto kao kvadrat razlike. Pošto ti je nazivnik isto neki-izraz na kvadrat, možeš sve stavit kao razlomak na kvadrat. Sada nazivnik riješiš po razlici kubova (stavi se 3.korijen iz 3 na 3. minus 1 pa onda vidiš kako bi izgledala ta razlika kubova). skrati se brojnik i prva zagrada nazivnika pa dobiš jedan kroz 3. korijen iz x sve na kvadrat plus 3. korijen iz x plus 1. pa to sve na kvadrat.......... probaj si sve ovo raspisati jer ne znam još koristiti latex pa će ti biti jasnije!
ova rješenja šta si napisala za 2009. 1b) i 1c) su točna, ne znam kako sam to uspila napisati?! sad gledam u riješenja i ista su mi kao tebi Smile

frutabella (napisa):

u tom zadatku sam brojnik napisala isto kao kvadrat razlike. Pošto ti je nazivnik isto neki-izraz na kvadrat, možeš sve stavit kao razlomak na kvadrat. Sada nazivnik riješiš po razlici kubova (stavi se 3.korijen iz 3 na 3. minus 1 pa onda vidiš kako bi izgledala ta razlika kubova). skrati se brojnik i prva zagrada nazivnika pa dobiš jedan kroz 3. korijen iz x sve na kvadrat plus 3. korijen iz x plus 1. pa to sve na kvadrat.......... probaj si sve ovo raspisati jer ne znam još koristiti latex pa će ti biti jasnije!

[Vrh]
frutabella
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 42 - 47

PostPostano: 15:54 sub, 22. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="klopka"]ova rješenja šta si napisala za 2009. 1b) i 1c) su točna, ne znam kako sam to uspila napisati?! sad gledam u riješenja i ista su mi kao tebi :)

[quote="frutabella"]Pod 4.b) meni ispada 1/4.

znaci sa (3.korrjen(x)+1)^2.[/quote]

u tom zadatku sam brojnik napisala isto kao kvadrat razlike. Pošto ti je nazivnik isto neki-izraz na kvadrat, možeš sve stavit kao razlomak na kvadrat. Sada nazivnik riješiš po razlici kubova (stavi se 3.korijen iz 3 na 3. minus 1 pa onda vidiš kako bi izgledala ta razlika kubova). skrati se brojnik i prva zagrada nazivnika pa dobiš jedan kroz 3. korijen iz x sve na kvadrat plus 3. korijen iz x plus 1. pa to sve na kvadrat.......... probaj si sve ovo raspisati jer ne znam još koristiti latex pa će ti biti jasnije![/quote]

Jeste, jeste, u pravu si, jesam glupa, pa naravno da ne ide onaj moj slucaj jer je 3.korjen. Skontala sam odmah sto si htjela, hvala ti. :D

[size=9][color=#999999]Added after 11 minutes:[/color][/size]

[quote="klopka"][quote="Tomislav"]

Ako nije problem u ovome sto sam napisao, ispisi svoj postupak pa cemo vidjeti :)[/quote]

da valjda tako nekako... ja sam dobila da mi je cijeli brojnik [latex]3^{(n+1)/(n+1)}[/latex]. :oops:
Kako da odredim onda brojnik tj. [latex]a_{n+1} - a_{n}[/latex] ?[/quote]

Joj, meni opet nije bas sasvim jasno, ako stolza upotrijebimo zar nije onda:

3 ^(1/n) + 3^(2/n) + ... + 3^(n/n) + 3^([n+1]/[n+1]) = a_n+1

pa kad od toga oduzmem a_n, to je jedanko 3^([n+1]/[n+1]), pa sad od toga limes?
klopka (napisa):
ova rješenja šta si napisala za 2009. 1b) i 1c) su točna, ne znam kako sam to uspila napisati?! sad gledam u riješenja i ista su mi kao tebi Smile

frutabella (napisa):

Jeste, jeste, u pravu si, jesam glupa, pa naravno da ne ide onaj moj slucaj jer je 3.korjen. Skontala sam odmah sto si htjela, hvala ti. Very Happy

Added after 11 minutes:

klopka (napisa):
Tomislav (napisa):

da valjda tako nekako... ja sam dobila da mi je cijeli brojnik . Embarassed
Kako da odredim onda brojnik tj. ?

Joj, meni opet nije bas sasvim jasno, ako stolza upotrijebimo zar nije onda:

3 ^(1/n) + 3^(2/n) + ... + 3^(n/n) + 3^([n+1]/[n+1]) = a_n+1

pa kad od toga oduzmem a_n, to je jedanko 3^([n+1]/[n+1]), pa sad od toga limes?

[Vrh]
Tomislav
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

23 = 116 - 93

PostPostano: 16:07 sub, 22. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pa kad bi vrijedilo to sto si napisala, onda bi limes na kraju bio jednak 3, nije li tako? :). A limes nije jednak 3, tako da ovaj korak sto si napisala nije dobar :wink:
Pa kad bi vrijedilo to sto si napisala, onda bi limes na kraju bio jednak 3, nije li tako? Smile. A limes nije jednak 3, tako da ovaj korak sto si napisala nije dobar Wink

[Vrh]
frutabella
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 42 - 47

PostPostano: 16:30 sub, 22. 1. 2011    Naslov: Re: duh popravnih kolokvija Citirajte i odgovorite

[quote="klopka"]

[/quote]

inf i meni ispada isti, al supremum mi ne ide u 3, vec u 6, ako se ne varam supA=2 (za n iz N)
supB=3 (za m iz N) pa to dvoje kad se pomnozi...6 (a mnozi se jer su oba skupa su u intervalu [0, +besk>
klopka (napisa):

inf i meni ispada isti, al supremum mi ne ide u 3, vec u 6, ako se ne varam supA=2 (za n iz N)
supB=3 (za m iz N) pa to dvoje kad se pomnozi...6 (a mnozi se jer su oba skupa su u intervalu [0, +besk>

[Vrh]
lalala5
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 4 - 0

PostPostano: 17:20 sub, 22. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

ajd samo ukratko molim te kako dobijes 4.a
nemam ideju... (
ajd samo ukratko molim te kako dobijes 4.a
nemam ideju... Sad

[Vrh]
klopka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 17:39 sub, 22. 1. 2011    Naslov: Re: duh popravnih kolokvija Citirajte i odgovorite

[quote="frutabella"][quote="klopka"]

[/quote]

supB=3 (za m iz N) pa to dvoje kad se pomnozi...6 (a mnozi se jer su oba skupa su u intervalu [0, +besk>[/quote]

hmm ako se množe riješenja skupova A i B onda su mi kriva riješenja...
znači ovako:

skup A ima član [latex]a_n[/latex] jednak [latex]\frac{(2n-1)}{(n+1)}[/latex] ...to je rastući niz pa je inf A=a_1=1/2; supA=lim(kada n->besk.) a_n=2

skup B ima član [latex]b_n[/latex] jednak [latex]\frac{(2+m)}{3m-2}[/latex] ...to je rastući niz pa je inf B=b_1=3; supB=lim(kada m->besk.) b_m=1/3.

skup S(=A*B) je padajući pa će njegov inf biti jednak (ako je ono množenje rješenja kako si rekla ispravno) supA*supB;
a supS=infA*infB. Ako netko zna je li ovo krivo/dobro neka se izjasni.

Ako je dobro--> konačno rj.: sup S=logaritam po bazi 1/6 od 3/2; inf S=logaritam po bazi 1/6 od 2/3
frutabella (napisa):
klopka (napisa):

znači ovako:

skup A ima član jednak ...to je rastući niz pa je inf A=a_1=1/2; supA=lim(kada n→besk.) a_n=2

skup B ima član jednak ...to je rastući niz pa je inf B=b_1=3; supB=lim(kada m→besk.) b_m=1/3.

skup S(=A*B) je padajući pa će njegov inf biti jednak (ako je ono množenje rješenja kako si rekla ispravno) supA*supB;

Ako je dobro→ konačno rj.: sup S=logaritam po bazi 1/6 od 3/2; inf S=logaritam po bazi 1/6 od 2/3

[Vrh]
frutabella
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 42 - 47

PostPostano: 18:28 sub, 22. 1. 2011    Naslov: Re: duh popravnih kolokvija Citirajte i odgovorite

[quote="Tomislav"]Pa kad bi vrijedilo to sto si napisala, onda bi limes na kraju bio jednak 3, nije li tako? :). A limes nije jednak 3, tako da ovaj korak sto si napisala nije dobar :wink:[/quote]

Pa kako onda ide stolz... :cry: na tom zadatku...ako mozes malo detaljnije objasnit...

[size=9][color=#999999]Added after 11 minutes:[/color][/size]

[quote="klopka"][quote="frutabella"][quote="klopka"]

[/quote]

supB=3 (za m iz N) pa to dvoje kad se pomnozi...6 (a mnozi se jer su oba skupa su u intervalu [0, +besk>[/quote]

znači ovako:

skup A ima član [latex]a_n[/latex] jednak [latex]\frac{(2n-1)}{(n+1)}[/latex] ...to je rastući niz pa je inf A=a_1=1/2; supA=lim(kada n->besk.) a_n=2

skup B ima član [latex]b_n[/latex] jednak [latex]\frac{(2+m)}{3m-2}[/latex] ...to je rastući niz pa je inf B=b_1=3; supB=lim(kada m->besk.) b_m=1/3.

Ako je dobro--> konačno rj.: sup S=logaritam po bazi 1/6 od 3/2; inf S=logaritam po bazi 1/6 od 2/3[/quote]

Ako se ne varam, a ja mislim da ne, niz b_n je padajuci, pa je supB=b_1=3, a infB=1/3
Da, u pravu si za umnozak, posto je padajuca funkcija supS je umnozak infimuma i obrnuto, pa to onda iznosi

supS= log 1/6 (1/6) = a to je ili -1 ili 1, sad se ne mogu sjetit, kad potencija iz baze prelazi pred cijeli log, znam da ide reciprocna vrijednost, a da li se i predznak mijenja? hmm...

infS= log 1/6 (6) = i to opet ili 1 ili -1
Tomislav (napisa):
Pa kad bi vrijedilo to sto si napisala, onda bi limes na kraju bio jednak 3, nije li tako? Smile. A limes nije jednak 3, tako da ovaj korak sto si napisala nije dobar Wink

Pa kako onda ide stolz... Crying or Very sad na tom zadatku...ako mozes malo detaljnije objasnit...

Added after 11 minutes:

klopka (napisa):
frutabella (napisa):
klopka (napisa):

znači ovako:

skup A ima član jednak ...to je rastući niz pa je inf A=a_1=1/2; supA=lim(kada n→besk.) a_n=2

skup B ima član jednak ...to je rastući niz pa je inf B=b_1=3; supB=lim(kada m→besk.) b_m=1/3.

Ako je dobro→ konačno rj.: sup S=logaritam po bazi 1/6 od 3/2; inf S=logaritam po bazi 1/6 od 2/3

Ako se ne varam, a ja mislim da ne, niz b_n je padajuci, pa je supB=b_1=3, a infB=1/3
Da, u pravu si za umnozak, posto je padajuca funkcija supS je umnozak infimuma i obrnuto, pa to onda iznosi

supS= log 1/6 (1/6) = a to je ili -1 ili 1, sad se ne mogu sjetit, kad potencija iz baze prelazi pred cijeli log, znam da ide reciprocna vrijednost, a da li se i predznak mijenja? hmm...

infS= log 1/6 (6) = i to opet ili 1 ili -1

[Vrh]
Tomislav
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

23 = 116 - 93

PostPostano: 18:53 sub, 22. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Gore pri vrhu sam u postu napisao da je Cesaro-Stolz nepotrebno kompliciranje i duze rjesenje :). Znaci najkraci nacin je da se iskoristi formula za sumu geometrijskog niza u brojniku, nakon toga pustimo limes i konacno rjesenje je [latex]\frac{2}{ln3}[/latex] ako se tocno sjecam :). Tocan Cesaro-Stolz u bi bio [latex]3^{1/(n+1)} +...+3^{(n+1)/(n+1)}-3^{1/n}-...-3^{n/n}=a_{n+1}-a_{n}[/latex], pa se sad opet mora koristiti formula za sumu geo- niza, pa je zato ovaj nacin nepotreban. :)
Gore pri vrhu sam u postu napisao da je Cesaro-Stolz nepotrebno kompliciranje i duze rjesenje Smile. Znaci najkraci nacin je da se iskoristi formula za sumu geometrijskog niza u brojniku, nakon toga pustimo limes i konacno rjesenje je ako se tocno sjecam Smile. Tocan Cesaro-Stolz u bi bio , pa se sad opet mora koristiti formula za sumu geo- niza, pa je zato ovaj nacin nepotreban. Smile

[Vrh]
lalala5
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 4 - 0

PostPostano: 18:59 sub, 22. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

evo odgovor na 3. zadatak
moze se na 2 nacina, pocetak je napisan, nadjes od A i B sup i inf koji pisu i koji su tocni

1. nacin
gledas da je S=log po bazi 1/6 od A*B (tj. kuharica) pa onda samo dodas log ispred

2. nacin
rastavis log kao log po bazi bla bla od A + log od B
i onda ih normalno zbrojis

i usput log po bazi 1/6= log po bazi 6^-1= -log po bazi 6

pa su sup i inf -1 i 1 jer se log po bazi 6 pokrati sa 6 i eto rjesenja D
evo odgovor na 3. zadatak
moze se na 2 nacina, pocetak je napisan, nadjes od A i B sup i inf koji pisu i koji su tocni

1. nacin:
gledas da je S=log po bazi 1/6 od A*B (tj. kuharica) pa onda samo dodas log ispred

2. nacin:
rastavis log kao log po bazi bla bla od A + log od B
i onda ih normalno zbrojis

i usput: log po bazi 1/6= log po bazi 6^-1= -log po bazi 6

pa su sup i inf -1 i 1 jer se log po bazi 6 pokrati sa 6 i eto rjesenja Very Happy

[Vrh]
wannaknow
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 0

PostPostano: 13:41 ned, 23. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

evo imam 4 zadatka s limesima koji me muče, pa ako je netko dobre volje neka napiše hintove ili postupak :)

1. lim(kada n->besk.) od [latex]\frac{3n^3-5^n}{\sqrt(n^6-3n)+5^n-n^7}[/latex] [size=9]u nazivniku se misli korijen iz ovoga što je u zagradi[/size];

2. lim(kada n->besk.) [latex](\frac{n+2}{n+3})^(n+4)[/latex] [size=9]misli se razlomak na n+4[/size];

3. lim(kada n->besk.) [latex]\frac{sin^2x+x^2}{lncosx}[/latex];

4. lim(kada n->besk.) [latex]\frac{3^n-n^2}{n^2+5^n}[/latex]
evo imam 4 zadatka s limesima koji me muče, pa ako je netko dobre volje neka napiše hintove ili postupak Smile

1. lim(kada n→besk.) od u nazivniku se misli korijen iz ovoga što je u zagradi;

2. lim(kada n→besk.) misli se razlomak na n+4;

3. lim(kada n→besk.) ;

4. lim(kada n→besk.)

[Vrh]
mornik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

118 = 124 - 6

PostPostano: 14:18 ned, 23. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ovo su, oprostit ćeš, zbilja lagani zadaci :P, tako da ću dati neki hint za njih, a onda ti probaj dalje, pa pitaj ako će trebati:

1. Podijeli i brojnik i nazivnik s [latex]5^n[/latex]: brojnik će ići u [latex]-1[/latex], a nazivnik u [latex]1[/latex] (tu bi te eventualno moglo mučiti zašto [latex]\displaystyle\frac{\sqrt{n^6-3n}}{5^n}\to 0[/latex], ali to dosta jasno stoji iz teorema o sendviču, s [latex]0\leq \sqrt{n^6-3n}\leq n^3[/latex]).

2. Da uzmemo najjednostavnije rješenje (može i direktnije, ali ne znam jeste li spomenuli/pokazivali da [latex]\displaystyle (1-\frac{1}{n})^n\to \frac{1}{e}[/latex]), gledaj limes od recipročnog niza: [latex]\displaystyle(\frac{n+3}{n+2})^{n+4}[/latex]. Tada stvar izgleda kao [latex]\displaystyle (1+\frac{1}{n+2})^{n+4}[/latex]. E, sad, znaš limes od [latex]\displaystyle (1+\frac{1}{n+2})^{n+2}[/latex], pa je to u biti to: još samo trebaš pomnožiti s [latex]\displaystyle (1+\frac{1}{n+2})^2[/latex], a za to također znaš u što konvergira. :)

3. Čuj, tu ne znam imaš li grešku u zadatku ili nešto. Naime, [latex]n[/latex] se uopće ne spominje, a [latex]x\to +\infty[/latex] ne bi imalo smisla jer onda logaritam u nazivniku uopće ne mora biti definiran. Ako [latex]x\to 0[/latex], to možda ima smisla. :D Podijeli i brojnik i nazivnik s [latex]x^2[/latex]. Brojnik će ići u [latex]2[/latex], a nazivnik je [latex]\displaystyle\frac{\ln(\cos x)}{x^2}[/latex]. Sad iskoristi da [latex]x\to 0[/latex], a [latex]\displaystyle\frac{\ln(\cos x)}{x^2}=\frac{\ln(1+(\cos (x) -1))}{\cos (x) -1}\cdot\frac{\cos (x) -1}{x^2}[/latex], pa si gotova. :)

4. Podijeli i brojnik i nazivnik s [latex]5^n[/latex] i stvar dosta jasno ide u [latex]0/1=0[/latex].

Mislim, čisto jedan generalni savjet, ako smijem - ovaj prvi i četvrti se zapravo svode na to da shvatiš koji je "najjači" član u brojniku, a koji u nazivniku i da ih onda usporediš. Naravno, to što kažem je vrlo neprecizno i ne može se priznati kao legalno rješenje :D, ali na to se svodi: u četvrtom brojnik za velike [latex]n[/latex] "izgleda kao" [latex]3^n[/latex], a nazivnik kao [latex]5^n[/latex]. Kako [latex]3^n[/latex] nije ni do koljena velikom [latex]5^n[/latex], zaključujemo da će rezultat biti [latex]0[/latex]. [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?p=128424#128424]Tu[/url] sam svojedobno to objašnjavao u malo više detalja. :)
Ovo su, oprostit ćeš, zbilja lagani zadaci Razz, tako da ću dati neki hint za njih, a onda ti probaj dalje, pa pitaj ako će trebati:

1. Podijeli i brojnik i nazivnik s : brojnik će ići u , a nazivnik u (tu bi te eventualno moglo mučiti zašto , ali to dosta jasno stoji iz teorema o sendviču, s ).

2. Da uzmemo najjednostavnije rješenje (može i direktnije, ali ne znam jeste li spomenuli/pokazivali da ), gledaj limes od recipročnog niza: . Tada stvar izgleda kao . E, sad, znaš limes od , pa je to u biti to: još samo trebaš pomnožiti s , a za to također znaš u što konvergira. Smile

3. Čuj, tu ne znam imaš li grešku u zadatku ili nešto. Naime, se uopće ne spominje, a ne bi imalo smisla jer onda logaritam u nazivniku uopće ne mora biti definiran. Ako , to možda ima smisla. Very Happy Podijeli i brojnik i nazivnik s . Brojnik će ići u , a nazivnik je . Sad iskoristi da , a , pa si gotova. Smile

4. Podijeli i brojnik i nazivnik s i stvar dosta jasno ide u .

Mislim, čisto jedan generalni savjet, ako smijem - ovaj prvi i četvrti se zapravo svode na to da shvatiš koji je "najjači" član u brojniku, a koji u nazivniku i da ih onda usporediš. Naravno, to što kažem je vrlo neprecizno i ne može se priznati kao legalno rješenje Very Happy, ali na to se svodi: u četvrtom brojnik za velike "izgleda kao" , a nazivnik kao . Kako nije ni do koljena velikom , zaključujemo da će rezultat biti . Tu sam svojedobno to objašnjavao u malo više detalja. Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
wannaknow
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 0

PostPostano: 14:29 ned, 23. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

hvala :D
hvala Very Happy

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2  Sljedeće
Stranica 1 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum