Search
 
 
  Engleski
 
 
 
Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Funkcija ln
WWW:

Moja sarma
 
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Math90
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 24. 01. 2011. (17:24:16)
Postovi: (1)16
Sarma = la pohva - posuda
= 0 - 0

PostPostano: 17:31 pon, 24. 1. 2011    Naslov: Funkcija ln Citirajte i odgovorite

Cao, nova sam ovdje ali sam se prijavila jer vidim da pomazete jedno drugom, pa se nadam da cete i meni pomoci. Naime, zapela sam kod zadatka ispitivanje grafa funkcije onih 9 koraka za sljedecu funkciju:


Y = ln (2x-1)/(3x+2) hvala
Cao, nova sam ovdje ali sam se prijavila jer vidim da pomazete jedno drugom, pa se nadam da cete i meni pomoci. Naime, zapela sam kod zadatka ispitivanje grafa funkcije onih 9 koraka za sljedecu funkciju:


Y = ln (2x-1)/(3x+2) hvala


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
mornik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 26. 09. 2009. (06:25:44)
Postovi: (128)16
Sarma = la pohva - posuda
118 = 124 - 6

PostPostano: 20:28 sri, 26. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Umm, jel možda misliš na osam točaka spomenutih [url=http://web.math.hr/nastava/analiza/files/ch1_9.pdf]tu[/url]?

Ako da, dosta je to posla :D Ajde onda reci kako ti funkcija izgleda - je li [latex]\displaystyle\ln (\frac{2x-1}{3x+2})[/latex] ili [latex]\displaystyle\frac{\ln(2x-1)}{3x+2}[/latex]?

Pretpostavljam da se radi o prvoj opciji: u tom slučaju, za prvu točku (određivanje domene) moraš imati [latex]x\neq -2/3[/latex] i [latex]\displaystyle\frac{2x-1}{3x+2}>0[/latex]. Nije teško pokazati (pitaj ako treba pomoć) da to stoji za [latex]x>1/2[/latex] i za [latex]x<-2/3[/latex].

Lako se vidi da funkcija nije ni parna ni neparna ([latex]f(1)=\displaystyle\ln(\frac{1}{5})[/latex], a [latex]f(1)=\ln 3[/latex]). Nadalje, ona nije ni periodična (ako periodičnost i parnost/neparnost imaju uopće smisla na ovakvoj "kljastoj" domeni): naime, možeš pokazati (ponovno, reci ako treba pomoći) da je [latex]f[/latex] strogo rastuća na [latex]\langle 0.5, +\infty\rangle[/latex].

Naravno (jer se radi o kompoziciji i kvocijentu elementarnih funkcija), naša je funkcija neprekidna svugdje gdje je definirana. Nultočke joj je lagano naći: naprosto riješi [latex]\displaystyle\ln (\frac{2x-1}{3x+2})=0[/latex] iz čega dobivaš [latex]x=-3[/latex]. Što se monotonosti i ekstrema tiče, funkcija je strogo rastuća i na "lijevoj" poddomeni, kao i na "desnoj" (to dokažeš lako, pitaj ako treba :)). Dakle, na lijevoj poddomeni je supremum [latex]\displaystyle\lim_{x\to (-2/3)-} f(x)=+\infty[/latex], a infimum [latex]\displaystyle\lim_{x\to -\infty} f(x)=\ln(\frac{2}{3})[/latex]. Na desnoj poddomeni je infimum [latex]\displaystyle\lim_{x\to (1/2)+} f(x)=-\infty[/latex], a supremum [latex]\displaystyle\lim_{x\to +\infty} f(x)=\ln(\frac{2}{3})[/latex].

Sad smo odredili zapravo i asimptote: vertikalne (iako, samo "jednostrane", ne znam jeste li to smatrali pravim vertikalnima) su [latex]x=1/2[/latex] i [latex]x=-2/3[/latex], a horizontalna je [latex]y=\displaystyle\ln(\frac{2}{3})[/latex].

Još trebaš odrediti intervale konveksnosti i konkavnosti, a za tako nešto trebaš dva puta derivirati funkciju. :D Naravno, to se nikome normalnome ne da, ali [url=http://www.wolframalpha.com/input/?i=ln%28%282x-1%29%2F%283x%2B2%29%29%27%27]navodno[/url] je druga derivacija [latex]\displaystyle -\frac{7(12x+1)}{(2x-1)^2(3x+2)^2}[/latex], što bi značilo da u domeni nema infleksija, a da je na lijevoj poddomeni funkcija konveksna, a na desnoj konkavna.

Što se pak [url=http://www.wolframalpha.com/input/?i=ln%28%282x-1%29%2F%283x%2B2%29%29]grafa[/url] tiče, tu ne mogu biti od velike pomoći - sve korisne informacije zapravo imaš gore. :)

Evo, nisam bio baš detaljan, ali s takvim zadatkom... tko bi bio. :P
Umm, jel možda misliš na osam točaka spomenutih tu?

Ako da, dosta je to posla Very Happy Ajde onda reci kako ti funkcija izgleda - je li ili ?

Pretpostavljam da se radi o prvoj opciji: u tom slučaju, za prvu točku (određivanje domene) moraš imati i . Nije teško pokazati (pitaj ako treba pomoć) da to stoji za i za .

Lako se vidi da funkcija nije ni parna ni neparna (, a ). Nadalje, ona nije ni periodična (ako periodičnost i parnost/neparnost imaju uopće smisla na ovakvoj "kljastoj" domeni): naime, možeš pokazati (ponovno, reci ako treba pomoći) da je strogo rastuća na .

Naravno (jer se radi o kompoziciji i kvocijentu elementarnih funkcija), naša je funkcija neprekidna svugdje gdje je definirana. Nultočke joj je lagano naći: naprosto riješi iz čega dobivaš . Što se monotonosti i ekstrema tiče, funkcija je strogo rastuća i na "lijevoj" poddomeni, kao i na "desnoj" (to dokažeš lako, pitaj ako treba Smile). Dakle, na lijevoj poddomeni je supremum , a infimum . Na desnoj poddomeni je infimum , a supremum .

Sad smo odredili zapravo i asimptote: vertikalne (iako, samo "jednostrane", ne znam jeste li to smatrali pravim vertikalnima) su i , a horizontalna je .

Još trebaš odrediti intervale konveksnosti i konkavnosti, a za tako nešto trebaš dva puta derivirati funkciju. Very Happy Naravno, to se nikome normalnome ne da, ali navodno je druga derivacija , što bi značilo da u domeni nema infleksija, a da je na lijevoj poddomeni funkcija konveksna, a na desnoj konkavna.

Što se pak grafa tiče, tu ne mogu biti od velike pomoći - sve korisne informacije zapravo imaš gore. Smile

Evo, nisam bio baš detaljan, ali s takvim zadatkom... tko bi bio. Razz


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
HR (Cro) by Ančica Sečan