Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

maksimalni ideal (objasnjenje gradiva)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Algebarske strukture
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
michelangelo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
10 = 11 - 1

PostPostano: 14:58 uto, 10. 5. 2011    Naslov: maksimalni ideal Citirajte i odgovorite

kako se pokaže da je ideal maksimalan, znam definiciju al nekako mi je apstraktna previše i ne znam ju baš predobro primijeniti u zadatku. može li ovo po napomeni da je ideal M (u R komutativan prsten s 1 ) maksimalan akko je R/M polje recimo konkretno može pomoć sa zadatkom
http://web.math.hr/nastava/alg/2009-10/blic2.pdf
2. zadatak bilo kojeg od primjera blica.
hvala!
kako se pokaže da je ideal maksimalan, znam definiciju al nekako mi je apstraktna previše i ne znam ju baš predobro primijeniti u zadatku. može li ovo po napomeni da je ideal M (u R komutativan prsten s 1 ) maksimalan akko je R/M polje recimo konkretno može pomoć sa zadatkom
http://web.math.hr/nastava/alg/2009-10/blic2.pdf
2. zadatak bilo kojeg od primjera blica.
hvala!

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
218 = 249 - 31

PostPostano: 15:27 uto, 10. 5. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da li je ideal maksimalan se rijetko kad provjerava pomoću definicije. Općenito se koristi karakterizacija da ako je R/M prsten s dijeljenjem, onda je M maksimalan ideal u R (ili slična tvrdnja u kojoj se kaže da za komutativan prsten R s jedinicom vrijedi da je R/M polje ako i samo ako je M maksimalan ideal).

Postoje karatkerizacije za posebne slučajeve, npr. u prstenu Z je svaki maksimalan ideal prost ideal, a lako se odredi koji su to prosti ideali.

U tvom zadatku se ništa od toga ne koristi već se samo želi provjeriti da li ste s razumijevanjem pročitali definiciju maksimalnog ideala.

Npr. u prvoj grupi, nakon što dokažeš da je I ideal, uočiš da je identiteta, odnosno f:<-1,1> -> R td. f(x)=x sadržana u I. S obzirom da je f očito bijekcija na restrikciji na <-1,1>, onda je i invertibilna na <-1,1> pa iz toga slijedi da I sadrži barem jedan invertibilan element. To znači da je I jednak cijelom C(<-1,1>), no u definiciji maksimalnog ideala stoji da maksimalan ideal [b]ne smije biti čitav prsten[/b] pa I neće biti maksimalan ideal.

Bolji primjer za f je [latex]f(x)=\tan{\frac{\pi}{2}x}[/latex] čija je domena <-1,1>, kodomena čitav R i koja je bijektivna pa i invertibilna na <-1,1>.
Da li je ideal maksimalan se rijetko kad provjerava pomoću definicije. Općenito se koristi karakterizacija da ako je R/M prsten s dijeljenjem, onda je M maksimalan ideal u R (ili slična tvrdnja u kojoj se kaže da za komutativan prsten R s jedinicom vrijedi da je R/M polje ako i samo ako je M maksimalan ideal).

Postoje karatkerizacije za posebne slučajeve, npr. u prstenu Z je svaki maksimalan ideal prost ideal, a lako se odredi koji su to prosti ideali.

U tvom zadatku se ništa od toga ne koristi već se samo želi provjeriti da li ste s razumijevanjem pročitali definiciju maksimalnog ideala.

Npr. u prvoj grupi, nakon što dokažeš da je I ideal, uočiš da je identiteta, odnosno f:←1,1> → R td. f(x)=x sadržana u I. S obzirom da je f očito bijekcija na restrikciji na ←1,1>, onda je i invertibilna na ←1,1> pa iz toga slijedi da I sadrži barem jedan invertibilan element. To znači da je I jednak cijelom C(←1,1>), no u definiciji maksimalnog ideala stoji da maksimalan ideal ne smije biti čitav prsten pa I neće biti maksimalan ideal.

Bolji primjer za f je čija je domena ←1,1>, kodomena čitav R i koja je bijektivna pa i invertibilna na ←1,1>.

michelangelo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

10 = 11 - 1

PostPostano: 15:43 uto, 10. 5. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

aha hvala, rješavala sam bila 2. primjer pa mi nije identiteta bila tu.
edit mi se već sviđa. id je očit, to bi valjda uočila :D hvala puno sad je puno jasnije :D
aha hvala, rješavala sam bila 2. primjer pa mi nije identiteta bila tu.
edit mi se već sviđa. id je očit, to bi valjda uočila Very Happy hvala puno sad je puno jasnije Very Happy

[Vrh]
pmli
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
197 = 203 - 6

PostPostano: 19:37 uto, 10. 5. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zar nije da se u ovom zadatku radi o prstenu [latex](C(\langle -1, 1 \rangle), + , \cdot)[/latex], a ne [latex](C(\langle -1, 1 \rangle), + , \circ)[/latex] (čini mi se da čak I nije ideal u ovom drugom slučaju)?
Zar nije da se u ovom zadatku radi o prstenu , a ne (čini mi se da čak I nije ideal u ovom drugom slučaju)?

[Vrh]
michelangelo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

10 = 11 - 1

PostPostano: 20:22 uto, 10. 5. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

hmm vidim što želiš reć...
hmm vidim što želiš reć...

[Vrh]
goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

218 = 249 - 31

PostPostano: 21:43 uto, 10. 5. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="pmli"]Zar nije da se u ovom zadatku radi o prstenu [latex](C(\langle -1, 1 \rangle), + , \cdot)[/latex], a ne [latex](C(\langle -1, 1 \rangle), + , \circ)[/latex] (čini mi se da čak I nije ideal u ovom drugom slučaju)?[/quote]
Imaš pravo, previdio sam da se radi o množenju po točkama, htio sam da bude jednostavan zadatak. :)

Ipak se treba upotrijebiti karakterizacija maksimalnog ideala: ne-nul elementi u R/I su elementi oblika f+I gdje f nije iz I, tj. [latex]f(0)\neq 0[/latex].

Neka f nije iz I. Definiramo g td. g(x)=f(0) za -1<x<1. Tada očito g nije u I, ali f-g je u I jer je (f-g)(0)=f(0)-g(0)=f(0)-f(0)=0.

Jer je f-g u I mora biti f+I=g+I, a jer g nije nikada nula, onda g ima inverz 1/g pa g+I ima inverz, odnosno f+I ima inverz u C/I i on je jednak 1/g+I. Kako iz toga slijedi da je u C/I svaki ne-nul element invertibilan, C/I je polje pa je I maksimalan ideal.

da vidimo što sam ovaj put previdio... :cry:
pmli (napisa):
Zar nije da se u ovom zadatku radi o prstenu , a ne (čini mi se da čak I nije ideal u ovom drugom slučaju)?

Imaš pravo, previdio sam da se radi o množenju po točkama, htio sam da bude jednostavan zadatak. Smile

Ipak se treba upotrijebiti karakterizacija maksimalnog ideala: ne-nul elementi u R/I su elementi oblika f+I gdje f nije iz I, tj. .

Neka f nije iz I. Definiramo g td. g(x)=f(0) za -1<x<1. Tada očito g nije u I, ali f-g je u I jer je (f-g)(0)=f(0)-g(0)=f(0)-f(0)=0.

Jer je f-g u I mora biti f+I=g+I, a jer g nije nikada nula, onda g ima inverz 1/g pa g+I ima inverz, odnosno f+I ima inverz u C/I i on je jednak 1/g+I. Kako iz toga slijedi da je u C/I svaki ne-nul element invertibilan, C/I je polje pa je I maksimalan ideal.

da vidimo što sam ovaj put previdio... Crying or Very sad

pmli
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

197 = 203 - 6

PostPostano: 9:39 sri, 11. 5. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="goranm"]g nije nikada nula[/quote]
Zašto? Može biti, npr. [latex]g(x) = 1 - 4 x^2[/latex]. ;)

EDIT: Sorry, moram se ispraviti! :oops: Nisam primjetio x u
[quote="goranm"]g(x)=f(0)[/quote]
Dakle, sve je super. :)

Ali da, bitno je uočiti da je svaka klasa oblika [latex]\{f \in C(\langle -1, 1 \rangle) : f(0) = c\}[/latex], gdje je [latex]c \in \mathbb{R}[/latex]. Lako se vidi kako se te klase zbrajaju i množe, pa kada je neka klasa invertibilna.
goranm (napisa):
g nije nikada nula

Zašto? Može biti, npr. . Wink

EDIT: Sorry, moram se ispraviti! Embarassed Nisam primjetio x u
goranm (napisa):
g(x)=f(0)

Dakle, sve je super. Smile

Ali da, bitno je uočiti da je svaka klasa oblika , gdje je . Lako se vidi kako se te klase zbrajaju i množe, pa kada je neka klasa invertibilna.

Zadnja promjena: pmli; 11:42 sri, 11. 5. 2011; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
suza
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 8 - 1

PostPostano: 10:27 sri, 11. 5. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="pmli"]Lako se vidi kako se te klase zbrajaju i množe, pa kada je neka klasa invertibilna.[/quote]

Možeš molim te raspisati :)
pmli (napisa):
Lako se vidi kako se te klase zbrajaju i množe, pa kada je neka klasa invertibilna.

Možeš molim te raspisati Smile

[Vrh]
pmli
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

197 = 203 - 6

PostPostano: 11:31 sri, 11. 5. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pa znaš kako se zbrajaju (množe) klase. Uzmeš iz dvije klase po jednog predstavnika (npr. konstantne funkcije) i njih zbrojiš (pomnožiš) te pogledaš u kojoj klasi je rezultat.
Pa znaš kako se zbrajaju (množe) klase. Uzmeš iz dvije klase po jednog predstavnika (npr. konstantne funkcije) i njih zbrojiš (pomnožiš) te pogledaš u kojoj klasi je rezultat.

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Algebarske strukture Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum