Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

generatori (objasnjenje gradiva)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Algebarske strukture
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
maty321
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 3 - 1

PostPostano: 13:52 pet, 25. 3. 2011    Naslov: generatori Citirajte i odgovorite

moze li mi netko objasniti zdadatak iz vjezbi
Odredite sve genatore od( Z12, +)!!
hvala
moze li mi netko objasniti zdadatak iz vjezbi
Odredite sve genatore od( Z12, +)!!
hvala

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Terpsihora
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 0 - 1

PostPostano: 22:48 sub, 26. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Z(12)= { [0],[1], ... [11] } i neutral u toj grupi ti je [0](operacija zbrajanje)..
Neki element je generator od te grupe ako je red generatora jednak redu grupe(broj elemenata u grupi)..to ti pise u biljeznici bas pod tim zadatkom..i ispod toga imas napisanu formuli po kojoj mozes izracunati koji su to elementi, i to je brzi nacin s najvecom zajednickom mjerom..a duzi je ovaj da ides traziti najmanji prirodan broj n td je generator potenciran na n-tu jednak neutralnom elementu...
npr.. [2]^1=[2*1]=[2]!=[0](od neutralnog elementa u grupi),ides dalje, [2]^2=[2*2]=[4] sto je opet razlicito od neutralnog elementa.. e,i sad to radis(povecavas eksponente) sve dok ne dodes do onog najmanjeg eksponenta za koji vrijedi da je element dane grupe potenciran na taj broj jedank neutralu..i to provjeravas za svaki element grupee..i za 2 dobis da je |[2]|=6 != 12 (12 je red grupe ) pa slijedi da[ 2] nije generator.. a za [7] dobis da je red 12 a to je jednako redu od dane grupe pa je on generator.. i to tak dalje ponavljas..ne znam jel ti kaj jasnije.. :roll: :roll: al lakse je da gledas najvecu zajednicku mjeru,to je ipak punooo brzee.. :D
Z(12)= { [0],[1], ... [11] } i neutral u toj grupi ti je [0](operacija zbrajanje)..
Neki element je generator od te grupe ako je red generatora jednak redu grupe(broj elemenata u grupi)..to ti pise u biljeznici bas pod tim zadatkom..i ispod toga imas napisanu formuli po kojoj mozes izracunati koji su to elementi, i to je brzi nacin s najvecom zajednickom mjerom..a duzi je ovaj da ides traziti najmanji prirodan broj n td je generator potenciran na n-tu jednak neutralnom elementu...
npr.. [2]^1=[2*1]=[2]!=[0](od neutralnog elementa u grupi),ides dalje, [2]^2=[2*2]=[4] sto je opet razlicito od neutralnog elementa.. e,i sad to radis(povecavas eksponente) sve dok ne dodes do onog najmanjeg eksponenta za koji vrijedi da je element dane grupe potenciran na taj broj jedank neutralu..i to provjeravas za svaki element grupee..i za 2 dobis da je |[2]|=6 != 12 (12 je red grupe ) pa slijedi da[ 2] nije generator.. a za [7] dobis da je red 12 a to je jednako redu od dane grupe pa je on generator.. i to tak dalje ponavljas..ne znam jel ti kaj jasnije.. Rolling Eyes Rolling Eyes al lakse je da gledas najvecu zajednicku mjeru,to je ipak punooo brzee.. Very Happy

[Vrh]
maty321
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 1

PostPostano: 8:36 ned, 27. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

da puno mi je jasnije, hvala :D
da puno mi je jasnije, hvala Very Happy

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Algebarske strukture Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum