Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Kolokvij iz 2010.
WWW:
Idite na 1, 2  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
maaajčiii
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 3 - 0

PostPostano: 14:19 pet, 1. 4. 2011    Naslov: Kolokvij iz 2010. Citirajte i odgovorite

jel može neko napisati rješenja prošlogodišnjeg kolokvija? ili barem započeti svaki od zadataka? namučila sam se s njim i ne znam jel mi točno i ovo malo šta sam riješila... hvala
jel može neko napisati rješenja prošlogodišnjeg kolokvija? ili barem započeti svaki od zadataka? namučila sam se s njim i ne znam jel mi točno i ovo malo šta sam riješila... hvala

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
moni_poni
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 1

PostPostano: 15:46 pet, 1. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=16412&postdays=0&postorder=asc&&start=0
Tu imaš riješen 1.zadatak...
http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=16412&postdays=0&postorder=asc&&start=0
Tu imaš riješen 1.zadatak...

[Vrh]
maaajčiii
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 0

PostPostano: 15:57 pet, 1. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

hvala
hvala

[Vrh]
zvonkec
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
12 = 14 - 2

PostPostano: 23:29 pet, 1. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ja molim za rjesenje drugog zadatka, i to iz one grupe koja je u tom zadatku imala tangente (a ne normale).Ne znam kog vrapca da napravim pa eto ak se nekom da bio bih zahvalan
Ja molim za rjesenje drugog zadatka, i to iz one grupe koja je u tom zadatku imala tangente (a ne normale).Ne znam kog vrapca da napravim pa eto ak se nekom da bio bih zahvalan

Tomislav
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
23 = 116 - 93

PostPostano: 0:02 sub, 2. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hint: Izrazi y'. Fiksiraj k=k1 i neka su sada x=x1 i y=y1 realni brojevi takvi da je y'(x1,y1)=k1. Sada trebas pronaci neke x2,y2 razlicite od x1,y1 takve da je y'(x2,y2)=y'(x1,y1)=k1.
Hint: Izrazi y'. Fiksiraj k=k1 i neka su sada x=x1 i y=y1 realni brojevi takvi da je y'(x1,y1)=k1. Sada trebas pronaci neke x2,y2 razlicite od x1,y1 takve da je y'(x2,y2)=y'(x1,y1)=k1.

[Vrh]
frutabella
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 42 - 47

PostPostano: 12:22 sub, 2. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

I kako dalje, treba izraziti x1, x2, y1, y2 i to je to, ili se mogu naci konkretne vrrijednosti, raspisivajuci dobila sam:

y2x1(2-x2)=y1x2(2-x1) i ne znam sta bi sad s tim mogla dalje uradit... :S
I kako dalje, treba izraziti x1, x2, y1, y2 i to je to, ili se mogu naci konkretne vrrijednosti, raspisivajuci dobila sam:

y2x1(2-x2)=y1x2(2-x1) i ne znam sta bi sad s tim mogla dalje uradit... :S

[Vrh]
frutabella
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 42 - 47

PostPostano: 14:32 sub, 2. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Imam jos jedno pitanje, na tom istom kolokviju, treci zadatak:

tamo gdje treba odrediti glob min i max na [-1,3],

znamo da pod kriticne tocke spadaju: 1) rubne toce intervala, 2) nultocke, e sad ona treca grupa me malo buni, u nasem slucaju, da li su kriticne tocke sve one između -1 i 3, ili samo 0, jer je funk derivabilna na <-besk, 0> i <0, +besk> pa onda eventualno nije derivabilna u 0.

To me buni jer smo na vjezbama uradili jedan zadatak, tj.

f(x)=3korjen (x) * 3korjen [(1+x)^2 ] i rekli smo da je derivabilna na <-1,0>, <0,1>, <-1,2>, i rekli da eventualno nije derivab u 0 i 1. (zato pitam za tocke između -1 i 3)

Također ako je netko rijesio taj zadatak: da li je rjesenje BETA= PI/4, ALFA=1/2?

Hvala unaprijed. :)
Imam jos jedno pitanje, na tom istom kolokviju, treci zadatak:

tamo gdje treba odrediti glob min i max na [-1,3],

znamo da pod kriticne tocke spadaju: 1) rubne toce intervala, 2) nultocke, e sad ona treca grupa me malo buni, u nasem slucaju, da li su kriticne tocke sve one između -1 i 3, ili samo 0, jer je funk derivabilna na ←besk, 0> i <0, +besk> pa onda eventualno nije derivabilna u 0.

To me buni jer smo na vjezbama uradili jedan zadatak, tj.

f(x)=3korjen (x) * 3korjen [(1+x)^2 ] i rekli smo da je derivabilna na ←1,0>, <0,1>, ←1,2>, i rekli da eventualno nije derivab u 0 i 1. (zato pitam za tocke između -1 i 3)

Također ako je netko rijesio taj zadatak: da li je rjesenje BETA= PI/4, ALFA=1/2?

Hvala unaprijed. Smile

[Vrh]
zvonkec
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

12 = 14 - 2

PostPostano: 15:42 sub, 2. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kako se dokaže da za svaki k postoji neka točka koju mozemo "fiksirat"?

Naravno, konkretne se vrijednosti ne mogu dobiti jer je k proizvoljan. Ideja je da ako je derivacija u nekoj točki (x,y) jednaka k, onda je i derivacija u točki (-x,-y) jednaka k, i dokaz je gotov, jer za proizvoljni k imamo dvije različite točke u kojima je derivacija jednaka k,tj, tangente u tim točkama su paralelne pravcu kx+l.
Ja sam u trećem zadatku dobio alfa=-1/2.Nadalje, što se tiće kritičnih točaka nije potrebno promatrati 0, jer smo tako "napravili" funkciju da je u 0 derivabilna, i f'(0) nije nula pa 0 ne može biti ekstrem. No, ukoliko nismo sigurni, mislim da ne škodi uzet sve točke koje su nam "sumnjive",ništa se neće dogodit.Sto se tiće zadatka s korijenima ne vidim zašto funkcija ne bi bila derivabilna u 1 (mozda si nešto krivo prepisala),ali za 0 je jasno da smo je uzeli jer je nultočka (a nikad dovoljno opreza s nultočkama i korijenima).

Naravno, konkretne se vrijednosti ne mogu dobiti jer je k proizvoljan. Ideja je da ako je derivacija u nekoj točki (x,y) jednaka k, onda je i derivacija u točki (-x,-y) jednaka k, i dokaz je gotov, jer za proizvoljni k imamo dvije različite točke u kojima je derivacija jednaka k,tj, tangente u tim točkama su paralelne pravcu kx+l.
Ja sam u trećem zadatku dobio alfa=-1/2.Nadalje, što se tiće kritičnih točaka nije potrebno promatrati 0, jer smo tako "napravili" funkciju da je u 0 derivabilna, i f'(0) nije nula pa 0 ne može biti ekstrem. No, ukoliko nismo sigurni, mislim da ne škodi uzet sve točke koje su nam "sumnjive",ništa se neće dogodit.Sto se tiće zadatka s korijenima ne vidim zašto funkcija ne bi bila derivabilna u 1 (mozda si nešto krivo prepisala),ali za 0 je jasno da smo je uzeli jer je nultočka (a nikad dovoljno opreza s nultočkama i korijenima).

Tomislav
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

23 = 116 - 93

PostPostano: 16:56 sub, 2. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="zvonkec"]
[/quote]
To je tocno :).

[quote="zvonkec"]Kako se dokaže da za svaki k postoji neka točka koju mozemo "fiksirat"?[/quote]

Primjeti: [latex]x=1-2k[/latex], [latex]y=2-k[/latex] :)
zvonkec (napisa):

To je tocno Smile.

zvonkec (napisa):

Primjeti: , Smile

[Vrh]
zvonkec
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

12 = 14 - 2

PostPostano: 17:34 sub, 2. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Fakat sori čini se da sam malo spor, al jel bi mogo elaborirat malo ovo zadnje?
Fakat sori čini se da sam malo spor, al jel bi mogo elaborirat malo ovo zadnje?

Tomislav
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

23 = 116 - 93

PostPostano: 17:46 sub, 2. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nema frke, stvar je u tome samo da [latex]\frac{2x-y}{x-2y}=k[/latex] izmnozis i dobijes: [latex]x(2-k)=y(1-2k)[/latex] i sada samo izjednacis strane tako da stavis [latex]x=1-2k[/latex] i [latex]y=2-k[/latex]. Onda su ocito lijeva i desna strana jednake, te je taj izbor x,y jedno rješenje jednadžbe..time si i pokazao da za fiksan k postoje x,y takve da je y'(x,y)=k (jer si nasao primjer). :)
Nema frke, stvar je u tome samo da izmnozis i dobijes: i sada samo izjednacis strane tako da stavis i . Onda su ocito lijeva i desna strana jednake, te je taj izbor x,y jedno rješenje jednadžbe..time si i pokazao da za fiksan k postoje x,y takve da je y'(x,y)=k (jer si nasao primjer). Smile

[Vrh]
mata
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 0

PostPostano: 17:54 sub, 2. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

a kako se rjesava ovaj zadnji s pravokutnikom? :( bila bi zahvalna na nekom hintu, jer nekak mi se cini da ove moje ideje bas i nemaju smisla :D
a kako se rjesava ovaj zadnji s pravokutnikom? Sad bila bi zahvalna na nekom hintu, jer nekak mi se cini da ove moje ideje bas i nemaju smisla Very Happy

[Vrh]
Tomislav
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

23 = 116 - 93

PostPostano: 17:57 sub, 2. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nades koja je asimptota i pogledas je li funkcija mozda simetricna s obzirom na os y. Ako uzmes neka je tocka x_0 jedna točka na asimptoti, gdje će biti druga?
Nades koja je asimptota i pogledas je li funkcija mozda simetricna s obzirom na os y. Ako uzmes neka je tocka x_0 jedna točka na asimptoti, gdje će biti druga?

[Vrh]
mata
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 0

PostPostano: 18:03 sub, 2. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

asimptota mi je y=1 i simetrican mi je graf s obzirom na y os :) a ako mi je jedna na asimptoti, druga mi je isto na asimptoti, simetricna s obzirom na y os. ali kako da odredim ova dva vrha koja su na grafu? :( :oops:
asimptota mi je y=1 i simetrican mi je graf s obzirom na y os Smile a ako mi je jedna na asimptoti, druga mi je isto na asimptoti, simetricna s obzirom na y os. ali kako da odredim ova dva vrha koja su na grafu? Sad Embarassed

[Vrh]
Tomislav
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

23 = 116 - 93

PostPostano: 18:10 sub, 2. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Znaci uzmes neka je x=x_0 neki x za kojeg ce povrsina biti max. Sada je duljina jedne stranice ocito 2x_0 (zbog simetrije, što si i sama rekla). A duljina druge stranice bi bila (1-f(x_0)). Sada promatraj funkciju g(x)=(1-f(x))*2x (to bi bila povrsina pravokutnika). Deriviraj, nadi ekstreme, izbaci one koji su bezveze (ako ih uopce bude). :)
Znaci uzmes neka je x=x_0 neki x za kojeg ce povrsina biti max. Sada je duljina jedne stranice ocito 2x_0 (zbog simetrije, što si i sama rekla). A duljina druge stranice bi bila (1-f(x_0)). Sada promatraj funkciju g(x)=(1-f(x))*2x (to bi bila povrsina pravokutnika). Deriviraj, nadi ekstreme, izbaci one koji su bezveze (ako ih uopce bude). Smile

[Vrh]
zvonkec
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

12 = 14 - 2

PostPostano: 18:17 sub, 2. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Fala lijepa. :D E da, općenito za ovakve zadatke kad izražavamo y' obično dobimo neki razlomak. Šta misliš jel treba komentirat šta ak je nazivnik nula?
Fala lijepa. Very Happy E da, općenito za ovakve zadatke kad izražavamo y' obično dobimo neki razlomak. Šta misliš jel treba komentirat šta ak je nazivnik nula?

Tomislav
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

23 = 116 - 93

PostPostano: 18:25 sub, 2. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ma jedino vjerujem da trebas rec da nazivnik nesmije bit 0..jer bi onda k=inf znaci onaj y=kx +l bi bio paralelan sa osi y a to je bezveze..
Ma jedino vjerujem da trebas rec da nazivnik nesmije bit 0..jer bi onda k=inf znaci onaj y=kx +l bi bio paralelan sa osi y a to je bezveze..

[Vrh]
frutabella
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 42 - 47

PostPostano: 18:35 sub, 2. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="zvonkec"]Kako se dokaže da za svaki k postoji neka točka koju mozemo "fiksirat"?

Ja sam u trećem zadatku dobio alfa=-1/2.Nadalje, što se tiće kritičnih točaka nije potrebno promatrati 0, jer smo tako "napravili" funkciju da je u 0 derivabilna, i [b]f'(0) nije nula pa 0 ne može biti ekstrem[/b]. No, ukoliko nismo sigurni, mislim da ne škodi uzet sve točke koje su nam "sumnjive",ništa se neće dogodit.Sto se tiće zadatka s korijenima ne vidim zašto funkcija ne bi bila derivabilna u 1 (mozda si nešto krivo prepisala),ali za 0 je jasno da smo je uzeli jer je nultočka (a nikad dovoljno opreza s nultočkama i korijenima).[/quote]

Hmm, sve razumijem, ali ovo podebljano bas i ne, ako te dobro razumijem, derivacija u bilo kojoj kriticnoj tocki bi trebala iznositi 0, da bi uopce mogli reci da je globalni min/max, a u ovom slucaju nasem ne znam bas kako bi to proslo...

ja dobila glob max = (114 + PI)/4, a buduci si rekao da je svejedno uzmemo li sve tocke kao "kriticne tocke" mislim da ovdje opet nije svjedeno, jer ako uzmemo da je 0 kriticna tocka onda glob min iznosi PI/4 (upravo taj f(0) ), a inace bi bio bez te 0, f(-1)= (10 + PI)/4.

Hvala na onom prvom pojasnjenom pitanju.

Jos me zanima: kako je lim (x-->1) [ ln(2x) - ln2 ] / [x-1]= 1 ??? :oops:
zvonkec (napisa):

Hmm, sve razumijem, ali ovo podebljano bas i ne, ako te dobro razumijem, derivacija u bilo kojoj kriticnoj tocki bi trebala iznositi 0, da bi uopce mogli reci da je globalni min/max, a u ovom slucaju nasem ne znam bas kako bi to proslo...

ja dobila glob max = (114 + PI)/4, a buduci si rekao da je svejedno uzmemo li sve tocke kao "kriticne tocke" mislim da ovdje opet nije svjedeno, jer ako uzmemo da je 0 kriticna tocka onda glob min iznosi PI/4 (upravo taj f(0) ), a inace bi bio bez te 0, f(-1)= (10 + PI)/4.

Hvala na onom prvom pojasnjenom pitanju.

Jos me zanima: kako je lim (x→1) [ ln(2x) - ln2 ] / [x-1]= 1 ??? Embarassed

[Vrh]
mata
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 0

PostPostano: 18:38 sub, 2. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

ajme, pa da! evo sad sam rijesila. hvala ti puno :)
ajme, pa da! evo sad sam rijesila. hvala ti puno Smile

[Vrh]
Tomislav
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

23 = 116 - 93

PostPostano: 18:47 sub, 2. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="frutabella"]
Jos me zanima: kako je lim (x-->1) [ ln(2x) - ln2 ] / [x-1]= 1 ??? :oops:[/quote]

Tvoj limes je ekvivalentan sa: lim x->0 (ln(x+1))/x, sto znamo da je jednako 1 :)
frutabella (napisa):

Jos me zanima: kako je lim (x→1) [ ln(2x) - ln2 ] / [x-1]= 1 ??? Embarassed

Tvoj limes je ekvivalentan sa: lim x→0 (ln(x+1))/x, sto znamo da je jednako 1 Smile

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2  Sljedeće
Stranica 1 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum