Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Megy Poe Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
grizly Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 8:57 pon, 6. 6. 2011 Naslov: |
|
|
da, ovo je jedan od ne baš šablonskih... anyway, mi smo raspravljali u ekipi malo o tome, i ideja (možda pogrešna) je ta da za bazu uzmeš polinome {(x-1/3)(x-4/5), x, 1} (zapravo, druga dva kako želiš) i onda ortonormiraš baš tim redosljedom (da nultočke polinoma ostanu 1/3 i 4/5) i onda si u uvjetima za onaj teorem. Gram-Scmidt kaže da je to ok (imaš skup pa na početku nije bitan poredak) a u postupku se gleda onaj najvećeg stupnja. nadam se da sam bar malo pomogla :)
da, ovo je jedan od ne baš šablonskih... anyway, mi smo raspravljali u ekipi malo o tome, i ideja (možda pogrešna) je ta da za bazu uzmeš polinome {(x-1/3)(x-4/5), x, 1} (zapravo, druga dva kako želiš) i onda ortonormiraš baš tim redosljedom (da nultočke polinoma ostanu 1/3 i 4/5) i onda si u uvjetima za onaj teorem. Gram-Scmidt kaže da je to ok (imaš skup pa na početku nije bitan poredak) a u postupku se gleda onaj najvećeg stupnja. nadam se da sam bar malo pomogla
_________________ Nit' sam normalna nit' se s takvima družim
|
|
[Vrh] |
|
pmli Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
bbanelli Forumaš(ica)
|
Postano: 15:31 pon, 6. 6. 2011 Naslov: Re: 2.kolokvij |
|
|
[quote="pmli"][quote="Megy Poe"]Jel bi netko mogao reć kako se riješava zadatak u vezi Newton-Coteza..
http://web.math.hr/nastava/unm/kolokviji/2009/NM%20-%202009%20-%20kolokvij2%20-%20zadaci.pdf[/quote]
Uvrštavaš za [latex]f[/latex] polinome, prvo [latex]1[/latex], pa [latex]x[/latex], da dobiš sustav 2 linearne jednadžbe s 2 nepoznanice.[/quote]Mozes molim te ovo malo raspisati za isti tip zadatka u kolokviju od 2010.?
Tu bi trebalo biti 4 jednacbe s 4 nepoznanice, zar ne, obzirom da imamo w1 i w2? 1, x, x^2 i x^3?
pmli (napisa): |
Uvrštavaš za polinome, prvo , pa , da dobiš sustav 2 linearne jednadžbe s 2 nepoznanice. | Mozes molim te ovo malo raspisati za isti tip zadatka u kolokviju od 2010.?
Tu bi trebalo biti 4 jednacbe s 4 nepoznanice, zar ne, obzirom da imamo w1 i w2? 1, x, x^2 i x^3?
_________________ Matematika
Dijeli ljude na dvije grupe. One kojima nije jasna i one kojima nije jasno kako ovim prvima nije jasna.
§ https://www.pci-z.com/ §
|
|
[Vrh] |
|
pmli Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 15:39 pon, 6. 6. 2011 Naslov: Re: 2.kolokvij |
|
|
[quote="bbanelli"]Mozes molim te ovo malo raspisati za isti tip zadatka u kolokviju od 2010.?
Tu bi trebalo biti 4 jednacbe s 4 nepoznanice, zar ne, obzirom da imamo w1 i w2? 1, x, x^2 i x^3?[/quote]U prošlogodišnjim zadacima imaš 3 nepoznanice (dvije težine i jedna točka). Dakle, uvrštavaš 1, x i x^2.
bbanelli (napisa): | Mozes molim te ovo malo raspisati za isti tip zadatka u kolokviju od 2010.?
Tu bi trebalo biti 4 jednacbe s 4 nepoznanice, zar ne, obzirom da imamo w1 i w2? 1, x, x^2 i x^3? | U prošlogodišnjim zadacima imaš 3 nepoznanice (dvije težine i jedna točka). Dakle, uvrštavaš 1, x i x^2.
|
|
[Vrh] |
|
bbanelli Forumaš(ica)
|
Postano: 15:57 pon, 6. 6. 2011 Naslov: Re: 2.kolokvij |
|
|
[quote="pmli"][quote="bbanelli"]Mozes molim te ovo malo raspisati za isti tip zadatka u kolokviju od 2010.?
Tu bi trebalo biti 4 jednacbe s 4 nepoznanice, zar ne, obzirom da imamo w1 i w2? 1, x, x^2 i x^3?[/quote]U prošlogodišnjim zadacima imaš 3 nepoznanice (dvije težine i jedna točka). Dakle, uvrštavaš 1, x i x^2.[/quote]U biljeznici stoji:
"Opcenito, da odredimo integral int<a,b> w(x) f(x) dx = sum<i=1, n> w_i f(x_i) treba rijesiti 2n linearnih jednacbi s 2n nepoznanica."
Zato sam i pitao ako moze mali raspis... ;)
TIA!
pmli (napisa): | bbanelli (napisa): | Mozes molim te ovo malo raspisati za isti tip zadatka u kolokviju od 2010.?
Tu bi trebalo biti 4 jednacbe s 4 nepoznanice, zar ne, obzirom da imamo w1 i w2? 1, x, x^2 i x^3? | U prošlogodišnjim zadacima imaš 3 nepoznanice (dvije težine i jedna točka). Dakle, uvrštavaš 1, x i x^2. | U biljeznici stoji:
"Opcenito, da odredimo integral int<a,b> w(x) f(x) dx = sum<i=1, n> w_i f(x_i) treba rijesiti 2n linearnih jednacbi s 2n nepoznanica."
Zato sam i pitao ako moze mali raspis...
TIA!
Dijeli ljude na dvije grupe. One kojima nije jasna i one kojima nije jasno kako ovim prvima nije jasna.
|
|
[Vrh] |
|
kaj Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
bbanelli Forumaš(ica)
|
Postano: 16:12 pon, 6. 6. 2011 Naslov: |
|
|
[quote="kaj"]U ovom zadatku ti je n=2, dakle imas 4 jednadzbe s "4" nepoznanice, al zapravo imas 3 nepoznanice jer ti je jedan cvor poznat, pa ti onda prakticki ne treba cetvrta jednadzba.[/quote]Ah, pa da, x_2 = 1, pa je jedna nepoznanica manja. :)
Thx puno! :beer:
kaj (napisa): | U ovom zadatku ti je n=2, dakle imas 4 jednadzbe s "4" nepoznanice, al zapravo imas 3 nepoznanice jer ti je jedan cvor poznat, pa ti onda prakticki ne treba cetvrta jednadzba. | Ah, pa da, x_2 = 1, pa je jedna nepoznanica manja.
Thx puno! :beer:
|
|
[Vrh] |
|
|