Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
bingo Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 20:24 uto, 5. 11. 2002 Naslov: Re: zadacic |
|
|
[quote="bingo"]Svojedobno sam na nekom forumu naletio na sljedeci zadatak, ali nikad nisam nasao rijesenje, pa me zanima ako bi netko...
[/quote]
Kakav je to forum gdje ljudi ne odgovaraju na postavljene zadatke?!?!? ;)
[quote="bingo"]Dakle periodicni decimalni broj pa treba dokazati :
i) Ako se u periodu nalazi paran broj znamenaka, tada je nijhova aritmeticka sredina jednaka 4.5
[/quote]
Cek, malo. Recimo broj 1.21212121212121.... je periodicni. U periodu su znamenke 1 i 2 (ima ih parno), a njihova aritmeticka sredina je 1.5. Kako tocno glasi zadatak :?:
[quote="bingo"]ii) Ako je broj znamenaka neparan, onda arit. sredina NIJE 4.5
[/quote]
Pretpostavimo suprotno, tj. aritmeticka sredina znamenaka perioda [b]je[/b] 4.5. Po definiciji, to je (a_1+a_2+...+a_n)/n=4.5, gdje je n neparan broj, a a_i su znamenke. Onda (mnozenjem izraza s n) ispada da je a_1+a_2+...+a_n=4.5*n=9*n/2. No, n je neparan, pa na desnoj strani nije cijeli broj. Lijevo je suma znamenaka, sto je cijeli broj, pa smo dosli u kontradikciju. :idea:
Pozdrav!
bingo (napisa): | Svojedobno sam na nekom forumu naletio na sljedeci zadatak, ali nikad nisam nasao rijesenje, pa me zanima ako bi netko...
|
Kakav je to forum gdje ljudi ne odgovaraju na postavljene zadatke?!?!?
bingo (napisa): | Dakle periodicni decimalni broj pa treba dokazati :
i) Ako se u periodu nalazi paran broj znamenaka, tada je nijhova aritmeticka sredina jednaka 4.5
|
Cek, malo. Recimo broj 1.21212121212121.... je periodicni. U periodu su znamenke 1 i 2 (ima ih parno), a njihova aritmeticka sredina je 1.5. Kako tocno glasi zadatak
bingo (napisa): | ii) Ako je broj znamenaka neparan, onda arit. sredina NIJE 4.5
|
Pretpostavimo suprotno, tj. aritmeticka sredina znamenaka perioda je 4.5. Po definiciji, to je (a_1+a_2+...+a_n)/n=4.5, gdje je n neparan broj, a a_i su znamenke. Onda (mnozenjem izraza s n) ispada da je a_1+a_2+...+a_n=4.5*n=9*n/2. No, n je neparan, pa na desnoj strani nije cijeli broj. Lijevo je suma znamenaka, sto je cijeli broj, pa smo dosli u kontradikciju.
Pozdrav!
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
bingo Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 1:08 sri, 6. 11. 2002 Naslov: Re: zadacic |
|
|
Sad vec ima malo vise smisla.
Dakle, imamo broj z = x / y.
BSOMP (bez smanjenja opcenitosti mozemo pretpostaviti):
x = x_1 je jednoznamenkast
y > x, tj. z = ( 0 . z_1 z_2 ... z_n z_1 z_2 ... )
Ove stvari su relativno lake za dokazati. Malo petljanja sa zapisom, no ovdje jako neprakticno za zapisati. Basically, stvar je u tome da dijelis dok ti od x-a ne ostane jedna znamenka. Tu nastavis i nije te briga je l' period vec poceo ili ne (stvar je cirkularna, pa je svejedno gdje uzimas pocetak perioda). Sto se tice y>x, to je samo zbog decimalne tocke kod z i niceg drugog. Drugim rijecima, mozes y pomnoziti sa 10 i uvjet ce vrijediti, a periodicnost ce ostati ista (pomak dec. tocke nista ne znaci).
Sada vrijedi (po definiciji dijeljenja, x_k za k>1 su pomocne varijable dobivene dijeljenjem):
[code:1]10 x_1 = z_1 * y + x_2
10 x_2 = z_2 * y + x_3
...
10 x_k = z_k * y + x_{k+1}
...
10 x_n = z_n * y + x_1
[/code:1]
Prebacimo sada sve x-eve na lijevu stranu:
[code:1]10 x_1 - x_2 = z_1 * y
10 x_2 - x_3 = z_2 * y
...
10 x_k - x_{k+1} = z_k * y
...
10 x_n - x_1 = z_n * y
[/code:1]
Sada zbrojimo jednadzbe. Primijeti da svaki x_k dolazi kao clan 10 x_k i kao -x_k, pa imamo:
[code:1]9 ( x_1 + x_2 + ... + x_n ) = y * ( z_1 + z_2 + ... + z_n )[/code:1]
E, sada ako y nije djeljivo sa 9, onda je suma znamenaka od perioda (z_1 + z_2 + ... + z_n) djeljiva sa 9.
Sto ako je y djeljiv s 9, tj y = 9 y'
Tada imas pocetno dijeljenje:
[code:1]x / y = x * (1 / 9) / y' = x / y' * 0.1111111....[/code:1]
E, tu dalje nisam znao sto bih, pa sam isao gledati kako se ti brojevi ponasaju. I, pazi sad:
[b]1 / 99 = 0.010101010101...[/b] :shock:
Dakle, period je "01", tj. duljine 2 (parno!), broj se moze prikazati kao razlomak, ali aritmeticka sredina znamenki perioda je 0.5, a ne 4.5.
Krace, tvrdnja zadatka ne vrijedi, ali - eto - bar imas ideju kako bi se tako nesto dokazalo. Nadam se da nisam previse iskomplicirao... :)
Sad vec ima malo vise smisla.
Dakle, imamo broj z = x / y.
BSOMP (bez smanjenja opcenitosti mozemo pretpostaviti):
x = x_1 je jednoznamenkast
y > x, tj. z = ( 0 . z_1 z_2 ... z_n z_1 z_2 ... )
Ove stvari su relativno lake za dokazati. Malo petljanja sa zapisom, no ovdje jako neprakticno za zapisati. Basically, stvar je u tome da dijelis dok ti od x-a ne ostane jedna znamenka. Tu nastavis i nije te briga je l' period vec poceo ili ne (stvar je cirkularna, pa je svejedno gdje uzimas pocetak perioda). Sto se tice y>x, to je samo zbog decimalne tocke kod z i niceg drugog. Drugim rijecima, mozes y pomnoziti sa 10 i uvjet ce vrijediti, a periodicnost ce ostati ista (pomak dec. tocke nista ne znaci).
Sada vrijedi (po definiciji dijeljenja, x_k za k>1 su pomocne varijable dobivene dijeljenjem):
Kod: | 10 x_1 = z_1 * y + x_2
10 x_2 = z_2 * y + x_3
...
10 x_k = z_k * y + x_{k+1}
...
10 x_n = z_n * y + x_1
|
Prebacimo sada sve x-eve na lijevu stranu:
Kod: | 10 x_1 - x_2 = z_1 * y
10 x_2 - x_3 = z_2 * y
...
10 x_k - x_{k+1} = z_k * y
...
10 x_n - x_1 = z_n * y
|
Sada zbrojimo jednadzbe. Primijeti da svaki x_k dolazi kao clan 10 x_k i kao -x_k, pa imamo:
Kod: | 9 ( x_1 + x_2 + ... + x_n ) = y * ( z_1 + z_2 + ... + z_n ) |
E, sada ako y nije djeljivo sa 9, onda je suma znamenaka od perioda (z_1 + z_2 + ... + z_n) djeljiva sa 9.
Sto ako je y djeljiv s 9, tj y = 9 y'
Tada imas pocetno dijeljenje:
Kod: | x / y = x * (1 / 9) / y' = x / y' * 0.1111111.... |
E, tu dalje nisam znao sto bih, pa sam isao gledati kako se ti brojevi ponasaju. I, pazi sad:
1 / 99 = 0.010101010101...
Dakle, period je "01", tj. duljine 2 (parno!), broj se moze prikazati kao razlomak, ali aritmeticka sredina znamenki perioda je 0.5, a ne 4.5.
Krace, tvrdnja zadatka ne vrijedi, ali - eto - bar imas ideju kako bi se tako nesto dokazalo. Nadam se da nisam previse iskomplicirao...
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo
|
Postano: 20:46 sri, 6. 11. 2002 Naslov: |
|
|
[quote="bingo"]Kao da sam zaboravio jednu pojedinost :oops:
Dakle taj priodicni decimalni mora biti moguce zapisati kao razlomak.
[/quote]
To zapravo i nije dodatni uvjet. Naime, vrijedi tvrdnja:
Broj ima periodicni decimalni razvoj [b]ako i samo ako[/b] se moze zapisati kao razlomak.
Drugim rijecima, neperiodicnost decimala je karakterizacija iracionalnosti.
Ali ako je u nazivniku prost broj cini se da tvrdnja vrijedi. Provjerio sam 1/p za vise od nekoliko prostih p-ova, i kad god je period bio paran, aritmeticka sredina je 4.5 :shock: To ne moze biti slucajno.. no mozak mi je trenutno na rezervi pa nis od dokaza.
S nestrpljenjem iscekujem rjesenje...
bingo (napisa): | Kao da sam zaboravio jednu pojedinost
Dakle taj priodicni decimalni mora biti moguce zapisati kao razlomak.
|
To zapravo i nije dodatni uvjet. Naime, vrijedi tvrdnja:
Broj ima periodicni decimalni razvoj ako i samo ako se moze zapisati kao razlomak.
Drugim rijecima, neperiodicnost decimala je karakterizacija iracionalnosti.
Ali ako je u nazivniku prost broj cini se da tvrdnja vrijedi. Provjerio sam 1/p za vise od nekoliko prostih p-ova, i kad god je period bio paran, aritmeticka sredina je 4.5 To ne moze biti slucajno.. no mozak mi je trenutno na rezervi pa nis od dokaza.
S nestrpljenjem iscekujem rjesenje...
_________________ Vedran Krcadinac
Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
|
|
[Vrh] |
|
bingo Forumaš(ica)
|
Postano: 21:46 sri, 6. 11. 2002 Naslov: |
|
|
Evo da probam to rijesiti do kraja.
Vsego je napravio veci dio posla. Sada samo gledam:
9 ( x_1 + x_2 + ... + x_n ) = y * ( z_1 + z_2 + ... + z_n )
Pa za y prost mora biti S[1,n]z_i mod 9 = 0, i n=2k.
T: S[1,n]z_i/n = 4.5
PS : S[1,n]z_i/n <> 4.5 pa pomnozim sa n
Ali tada S[1,n]z_i <> 9*k i S[1,n]z_i mod 9 = 0 sto je kontradikcija.
Pa je arit. sredina jednaka 4.5.
Za neparne analogno. :?:
Evo da probam to rijesiti do kraja.
Vsego je napravio veci dio posla. Sada samo gledam:
9 ( x_1 + x_2 + ... + x_n ) = y * ( z_1 + z_2 + ... + z_n )
Pa za y prost mora biti S[1,n]z_i mod 9 = 0, i n=2k.
T: S[1,n]z_i/n = 4.5
PS : S[1,n]z_i/n <> 4.5 pa pomnozim sa n
Pa je arit. sredina jednaka 4.5.
Za neparne analogno.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 22:59 sri, 6. 11. 2002 Naslov: |
|
|
[quote="bingo"]PS : S[1,n]z_i/n <> 4.5 pa pomnozim sa n
[/quote]
Sorry, ali ovo ne stoji. Naime, sto ako je S[1,n]z_i = 9*(k+1)?
Mislim da ovo moje trazi jos dosta nadogradnje. Ono sto sam pokazao, to je djeljivost sa 9 (one sume). Cini mi se da brojeve z_i mozes permutirati u niz (z_p_1, z_p_2,... z_p_n) tako da za svaki i, 0<i<=k vrijedi:
z_p_{2i-1} + z_p_{2i} = 9
Dapace, mislim cak da vrijedi:
z_i + z_{i+k} = 9
Recimo, za 1/13=0,076923076923... imas: 0+9=7+2=6+3=9 :)
Pitanje je samo kako to opcenito dokazati. Mislim da one moje formule treba raspisati tako da ne idu od z_1 do z_n nego od z_{-k} do z_k.
Trenutno sam malo kratak s vremenom. Mozda cak i nije tocno, ne znam. Probam kad stignem ako nitko drugi ne rijesi. Drugim rijecima...
[b]Krcko, pomagaaaaaaaj![/b] :lol:
bingo (napisa): | PS : S[1,n]z_i/n <> 4.5 pa pomnozim sa n
|
Sorry, ali ovo ne stoji. Naime, sto ako je S[1,n]z_i = 9*(k+1)?
Mislim da ovo moje trazi jos dosta nadogradnje. Ono sto sam pokazao, to je djeljivost sa 9 (one sume). Cini mi se da brojeve z_i mozes permutirati u niz (z_p_1, z_p_2,... z_p_n) tako da za svaki i, 0<i⇐k vrijedi:
z_p_{2i-1} + z_p_{2i} = 9
Dapace, mislim cak da vrijedi:
z_i + z_{i+k} = 9
Recimo, za 1/13=0,076923076923... imas: 0+9=7+2=6+3=9
Pitanje je samo kako to opcenito dokazati. Mislim da one moje formule treba raspisati tako da ne idu od z_1 do z_n nego od z_{-k} do z_k.
Trenutno sam malo kratak s vremenom. Mozda cak i nije tocno, ne znam. Probam kad stignem ako nitko drugi ne rijesi. Drugim rijecima...
Krcko, pomagaaaaaaaj!
|
|
[Vrh] |
|
|
|
[Vrh] |
|
bingo Forumaš(ica)
|
Postano: 23:36 sri, 6. 11. 2002 Naslov: |
|
|
A! Mislim da sam shvatio.
Hoces rec da ako je S[1,n] = 9k, i n=2k' pa se treba gledati
S[1,n]z_i/n = 9k/2k' = 4.5(k/k') pa kako su z_i iz {0, .. ,9} onda je ovih 4.5(k/k') iz <0,9>. Ali ako bi vrijedilo to da se sve znamenke mogu spariti tako da u sumi daju 9, onda bi to znacilo da je k = k'. Jesi to mislio?
Gauss pomagaaaaj!! :lol:
A! Mislim da sam shvatio.
Hoces rec da ako je S[1,n] = 9k, i n=2k' pa se treba gledati
S[1,n]z_i/n = 9k/2k' = 4.5(k/k') pa kako su z_i iz {0, .. ,9} onda je ovih 4.5(k/k') iz <0,9>. Ali ako bi vrijedilo to da se sve znamenke mogu spariti tako da u sumi daju 9, onda bi to znacilo da je k = k'. Jesi to mislio?
Gauss pomagaaaaj!!
|
|
[Vrh] |
|
duje Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 13:04 čet, 7. 11. 2002 Naslov: |
|
|
Ajmo viditi sto to znaci da je period razlomka a/p jednak 2k.
To znaci da je 10^2k najmanja potencija broja 10 koja daje ostatak 1 pri dijeljenju sa p.
Tada je broj (10^k +1)*(10^k -1) = (10^2k -1) djeljiv sa p.
No, broj 10^k -1 nije djeljiv sa p (zbog minimalnosti od p),
pa je broj 10^k +1 djeljiv sa p.
Pogledajmo sada broj a/p*10^k + a/p. On je jednak
a/p*(10^k +1), pa je, po upravo dokazanome, prirodan broj.
Drugim rijecima, njegov decimalni dio izgleda ovako: 0.9999999... ,
a to upravo znaci da je a_i + a_{k+i} = 9 za svaki i.
Ajmo viditi sto to znaci da je period razlomka a/p jednak 2k.
To znaci da je 10^2k najmanja potencija broja 10 koja daje ostatak 1 pri dijeljenju sa p.
Tada je broj (10^k +1)*(10^k -1) = (10^2k -1) djeljiv sa p.
No, broj 10^k -1 nije djeljiv sa p (zbog minimalnosti od p),
pa je broj 10^k +1 djeljiv sa p.
Pogledajmo sada broj a/p*10^k + a/p. On je jednak
a/p*(10^k +1), pa je, po upravo dokazanome, prirodan broj.
Drugim rijecima, njegov decimalni dio izgleda ovako: 0.9999999... ,
a to upravo znaci da je a_i + a_{k+i} = 9 za svaki i.
|
|
[Vrh] |
|
|
|
[Vrh] |
|
|