Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

objašnjenje gradiva za drugi kolokvij
WWW:
Idite na 1, 2  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Vektorski prostori
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
homoviator
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 6 - 5

PostPostano: 12:40 sri, 11. 1. 2012    Naslov: objašnjenje gradiva za drugi kolokvij Citirajte i odgovorite

Može pomoć?
raspis:
||x||*||y|| - (x|y)=...raspis...= (x|x)y - (y|x)x
hvala unaprijed....[/tt][/list]
Može pomoć?
raspis:
||x||*||y|| - (x|y)=...raspis...= (x|x)y - (y|x)x
hvala unaprijed....[/tt][/list]

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 12:49 sri, 11. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ako ja kuzim oznake ovdje, onda tu nesto ne stoji: lijevo je broj (euklidska norma vektora je realni broj, a skalarni produkti vektora su realni ili kompleksni brojevi, ovisno o samim vektorima), a desno linearna kombinacija vektora x i y.
Ako ja kuzim oznake ovdje, onda tu nesto ne stoji: lijevo je broj (euklidska norma vektora je realni broj, a skalarni produkti vektora su realni ili kompleksni brojevi, ovisno o samim vektorima), a desno linearna kombinacija vektora x i y.

[Vrh]
homoviator
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 5

PostPostano: 13:31 sri, 11. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Naravno da ne stoji, moja greška u površnosti. Radi se o dokazu C-S-B teorema ( (x|y)<=||x|| * ||y|| ), no sad kužim u čemu je stvar... Hvala!
Naravno da ne stoji, moja greška u površnosti. Radi se o dokazu C-S-B teorema ( (x|y)<=||x|| * ||y|| ), no sad kužim u čemu je stvar... Hvala!

[Vrh]
michelangelo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
10 = 11 - 1

PostPostano: 14:30 sri, 11. 1. 2012    Naslov: 2.kolokvij zadaci Citirajte i odgovorite

http://web.math.pmf.unizg.hr/nastava/vekt/files/2009-10/vp_2.kol_0910.pdf

može pomoć sa 3. zadatkom i s 5. zadatkom.
3. zad- vektore iz W treba ortonormirat u odnosu na ovaj zadani p(t) jel tako, e sad kako se to radi?
5.zad- treba pronać nultočke minimalnog polinoma al to mi se čini malo prekomplicirano, mora bit neka kvaka ima ih ipak malo too much pa ako neko može dat hint.
http://web.math.pmf.unizg.hr/nastava/vekt/files/2009-10/vp_2.kol_0910.pdf

može pomoć sa 3. zadatkom i s 5. zadatkom.
3. zad- vektore iz W treba ortonormirat u odnosu na ovaj zadani p(t) jel tako, e sad kako se to radi?
5.zad- treba pronać nultočke minimalnog polinoma al to mi se čini malo prekomplicirano, mora bit neka kvaka ima ih ipak malo too much pa ako neko može dat hint.

[Vrh]
homoviator
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 5

PostPostano: 14:33 sub, 14. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Za dobivanje ortonormirane baze koristiš Gramm-Schmidtov postupak ortogonalizacije, već je rađeno na vježbama i u linearnoj 2, skalarni produkt ti je definiran tim integralom...ortonormiraj prvo 1, zatim t pa[tex]t2[/tex]...
ortogonalna projekcija polinoma će biti ort.proj.=(p|e1)e1 +(p|e2)e2 + (p|e3)e3 pri čemu je p-zadani polinom a e1,e2,e3 ortonormirana baza...
Za 5. zad dovoljno je dobiti lambda na 50 što se lako vidi iz razlike kvadrata da je (-1) i 1 pa po teoremu o spektru i funkciji operatora doći ćeš do traženog, također sličan primjer rađen na vježbama....

Nadam se da je objašnjenje razumljivo...
[/tt][/strike][/quote]
Za dobivanje ortonormirane baze koristiš Gramm-Schmidtov postupak ortogonalizacije, već je rađeno na vježbama i u linearnoj 2, skalarni produkt ti je definiran tim integralom...ortonormiraj prvo 1, zatim t pa[tex]t2[/tex]...
ortogonalna projekcija polinoma će biti ort.proj.=(p|e1)e1 +(p|e2)e2 + (p|e3)e3 pri čemu je p-zadani polinom a e1,e2,e3 ortonormirana baza...
Za 5. zad dovoljno je dobiti lambda na 50 što se lako vidi iz razlike kvadrata da je (-1) i 1 pa po teoremu o spektru i funkciji operatora doći ćeš do traženog, također sličan primjer rađen na vježbama....

Nadam se da je objašnjenje razumljivo...
[/tt][/strike][/quote]

[Vrh]
slonic~tonic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 4

PostPostano: 13:40 uto, 24. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

moze pomoc sa zadatka sa vjezbi?? :?
AϵL(C^1000) ima spektar {-3, 0, 2}. Ispitajte regularnost i nilpotentnost operatora tg(pi/4 sin(pi/2A)) ??[/table]
moze pomoc sa zadatka sa vjezbi?? Confused
AϵL(C^1000) ima spektar {-3, 0, 2}. Ispitajte regularnost i nilpotentnost operatora tg(pi/4 sin(pi/2A)) ??[/table]

Swerz
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
15 = 33 - 18

PostPostano: 17:08 uto, 24. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nilpotentan operator u spektru ima samo 0, dok regularni nema 0.
Dakle, operator nije ni nilpotentan ni regularan. (ukoliko si dobro izracunao spektar)
Dakle, operator nije ni nilpotentan ni regularan. (ukoliko si dobro izracunao spektar)

slonic~tonic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 4

PostPostano: 18:54 uto, 24. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Swerz"]Nilpotentan operator u spektru ima samo 0, dok regularni nema 0.
Dakle, operator nije ni nilpotentan ni regularan. (ukoliko si dobro izracunao spektar)[/quote]

e hvala :) shvatila sam :)
Swerz (napisa):

e hvala Smile shvatila sam Smile

slonic~tonic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 4

PostPostano: 13:29 čet, 26. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

kad trazimo najbolju aproksimaciju, moramo li odrediti matricu ili napisati zbroj pomocu matrica ortonormirane baze ??
kad trazimo najbolju aproksimaciju, moramo li odrediti matricu ili napisati zbroj pomocu matrica ortonormirane baze ??

kkarlo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

64 = 72 - 8

PostPostano: 13:45 čet, 26. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="slonic~tonic"]kad trazimo najbolju aproksimaciju, moramo li odrediti matricu ili napisati zbroj pomocu matrica ortonormirane baze ??[/quote]
Odrediti matricu.
Barem je asistentica Prlic dala za rjesenje 5. zadatka iz domace zadace matricu...
slonic~tonic (napisa):

Odrediti matricu.
Barem je asistentica Prlic dala za rjesenje 5. zadatka iz domace zadace matricu...

[Vrh]
slonic~tonic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 4

PostPostano: 13:51 čet, 26. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="kkarlo"][quote="slonic~tonic"]kad trazimo najbolju aproksimaciju, moramo li odrediti matricu ili napisati zbroj pomocu matrica ortonormirane baze ??[/quote]
Odrediti matricu.
Barem je asistentica Prlic dala za rjesenje 5. zadatka iz domace zadace matricu...[/quote]

hvala! :)

nesto me zbunjuje :S..
kad odredujemo adjungirani operator operatora
A(x1, x2) = (2x1, ix1-x2)
je li rjesenje
A*(x1, x2) = (2x1, -ix1-x2), ko sto je odredeno na vjezbama, ili
A*(x1, x2) = (2x1 + ix2, -x2) gdje sam racunala prema postupku iz la2.. :/
kkarlo (napisa):
slonic~tonic (napisa):

Odrediti matricu.

hvala! Smile

je li rjesenje
A*(x1, x2) = (2x1 + ix2, -x2) gdje sam racunala prema postupku iz la2.. Ehm?

kkarlo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

64 = 72 - 8

PostPostano: 14:17 čet, 26. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="slonic~tonic"][quote="kkarlo"][quote="slonic~tonic"]kad trazimo najbolju aproksimaciju, moramo li odrediti matricu ili napisati zbroj pomocu matrica ortonormirane baze ??[/quote]
Odrediti matricu.
Barem je asistentica Prlic dala za rjesenje 5. zadatka iz domace zadace matricu...[/quote]

je li rjesenje
A*(x1, x2) = (2x1 + ix2, -x2) gdje sam racunala prema postupku iz la2.. :/[/quote]
Neznam koji je to postupak iz la2, ali ovaj sa vjezbi je sigurno tocan rezultat.
Mislim, logicno je, prvo nadjemo zapis u npr kanonskoj bazi, jer nam je kasnije lakse za racunat, i onda napravimo komplement i transponiramo je, i vratimo nazad na x1 i x2...
Neznam, probaj opisati postupak koji si ti radila po la2 pa mozda skuzimo gdje je greska...Morala bi dobit isto kosto smo dobili na vjezbama.
slonic~tonic (napisa):
kkarlo (napisa):
slonic~tonic (napisa):

Odrediti matricu.

hvala! Smile

je li rjesenje

Neznam koji je to postupak iz la2, ali ovaj sa vjezbi je sigurno tocan rezultat.
Mislim, logicno je, prvo nadjemo zapis u npr kanonskoj bazi, jer nam je kasnije lakse za racunat, i onda napravimo komplement i transponiramo je, i vratimo nazad na x1 i x2...
Neznam, probaj opisati postupak koji si ti radila po la2 pa mozda skuzimo gdje je greska...Morala bi dobit isto kosto smo dobili na vjezbama.

[Vrh]
slonic~tonic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 4

PostPostano: 15:04 čet, 26. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="kkarlo"][quote="slonic~tonic"][quote="kkarlo"][quote="slonic~tonic"]kad trazimo najbolju aproksimaciju, moramo li odrediti matricu ili napisati zbroj pomocu matrica ortonormirane baze ??[/quote]
Odrediti matricu.

je li rjesenje
A*(x1, x2) = (2x1 + ix2, -x2) gdje sam racunala prema postupku iz la2.. :/[/quote]
Neznam, probaj opisati postupak koji si ti radila po la2 pa mozda skuzimo gdje je greska...Morala bi dobit isto kosto smo dobili na vjezbama.[/quote]

dakle, znamo da vrijedi (Ax, y) = (x, A*y).
(Ax, y) = ((2x1, ix1-x2), (y1, y2)) = 2x1y1 + ix1y2 - x2y2 = x1(2y1 + y2) + x2(-y2) = ((x1, x2), (2y1 + iy2, -y2))
i zatim, buduci da je A nad C => A*(x1, x2) = (2x1 - ix2, -x2)
kkarlo (napisa):
slonic~tonic (napisa):
kkarlo (napisa):
slonic~tonic (napisa):

Odrediti matricu.

hvala! Smile

je li rjesenje

dakle, znamo da vrijedi (Ax, y) = (x, A*y).
(Ax, y) = ((2x1, ix1-x2), (y1, y2)) = 2x1y1 + ix1y2 - x2y2 = x1(2y1 + y2) + x2(-y2) = ((x1, x2), (2y1 + iy2, -y2))
i zatim, buduci da je A nad C ⇒ A*(x1, x2) = (2x1 - ix2, -x2)

Swerz
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

15 = 33 - 18

PostPostano: 20:14 čet, 26. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Cemu kompliciranje? :blista:
[latex]A=\begin{bmatrix} 2 & 0 \\ i & -1 \end{bmatrix}[/latex]
Zatim konjugiras i transponiras (BTW, ti si zaboravila konjugirati)
[latex]A^*=\begin{bmatrix} 2 & -i \\ 0 & -1 \end{bmatrix}[/latex]

[size=9][color=#999999]Added after 18 minutes:[/color][/size]

[quote="slonic~tonic"][quote="Swerz"]Nilpotentan operator u spektru ima samo 0, dok regularni nema 0.
Dakle, operator nije ni nilpotentan ni regularan. (ukoliko si dobro izracunao spektar)[/quote]

e hvala :) shvatila sam :)[/quote]

E krivo si shvatila jer ti je netko krivo pojasnio :D
Daklem, pozivas se na tm o preslikavanju spektra...
Uvrstavas sv. vrijednosti iz zadanog spektra {-3, 0, 2} u [latex]tg(\frac{\pi}{4}sin(\frac{\pi}{2}A))[/latex] i dobijes redom {1, 0, 0}, ilitiga {1,0}. I onda zakljucis da operator nije nilpotentan, a bogami ni regularan :D
Cemu kompliciranje? Reklamiram neku zubnu pastu

Zatim konjugiras i transponiras (BTW, ti si zaboravila konjugirati)

Added after 18 minutes:

slonic~tonic (napisa):
Swerz (napisa):

e hvala Smile shvatila sam Smile

E krivo si shvatila jer ti je netko krivo pojasnio Very Happy
Uvrstavas sv. vrijednosti iz zadanog spektra {-3, 0, 2} u i dobijes redom {1, 0, 0}, ilitiga {1,0}. I onda zakljucis da operator nije nilpotentan, a bogami ni regularan Very Happy

slonic~tonic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 4

PostPostano: 20:19 čet, 26. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[/quote]

E krivo si shvatila jer ti je netko krivo pojasnio :D
Uvrstavas sv. vrijednosti iz zadanog spektra {-3, 0, 2} u [latex]tg(\frac{\pi}{4}sin(\frac{\pi}{2}A))[/latex] i dobijes redom {1, 0, 0}, ilitiga {1,0}. I onda zakljucis da operator nije nilpotentan, a bogami ni regularan :D[/quote]

ma ne ne, to sam znala i prije :D..samo nisam znala odrediti da li je regularan ili nilpotentan..tj nisam znala kad je regularan :oops: :oops: ...
ali hvala ;)
[/quote]

E krivo si shvatila jer ti je netko krivo pojasnio Very Happy
Uvrstavas sv. vrijednosti iz zadanog spektra {-3, 0, 2} u i dobijes redom {1, 0, 0}, ilitiga {1,0}. I onda zakljucis da operator nije nilpotentan, a bogami ni regularan Very Happy[/quote]

ma ne ne, to sam znala i prije Very Happy..samo nisam znala odrediti da li je regularan ili nilpotentan..tj nisam znala kad je regularan Embarassed Embarassed ...
ali hvala Wink

kkarlo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

64 = 72 - 8

PostPostano: 12:00 pet, 27. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pitanje...
Dali je jedini uvjet da mozemo primjenit teorem o preslikavanju spektra taj da funkcija bude derivabilna n-1 puta za svaku svojstvenu vrijednost, pri cemu je n stupanj minimalnog polinoma... I da li sam uopće dobro postavio uvjet?
Taj dio me stvarno muči...
:wink:
Pitanje...
Dali je jedini uvjet da mozemo primjenit teorem o preslikavanju spektra taj da funkcija bude derivabilna n-1 puta za svaku svojstvenu vrijednost, pri cemu je n stupanj minimalnog polinoma... I da li sam uopće dobro postavio uvjet?
Wink

[Vrh]
jackass9
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-8 = 13 - 21

PostPostano: 15:19 pet, 27. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="kkarlo"]Pitanje...
:wink:[/quote]

meni piše samo da za kompleksni V (KDVP), A iz L(V), i još samo piše onaj opći oblik u tekstu teorema...

[size=9][color=#999999]Added after 2 minutes:[/color][/size]

i još jedno pitanje..

jesam li ja ćorav ili stvarno više ne mogu nać na stranicama kolegija link na onu skriptu s predavanjima koju su profesori pisali?

nekak sam uvjeren da je to bilo online, a sad nema ničeg
kkarlo (napisa):
Pitanje...
Wink

meni piše samo da za kompleksni V (KDVP), A iz L(V), i još samo piše onaj opći oblik u tekstu teorema...

Added after 2 minutes:

i još jedno pitanje..

jesam li ja ćorav ili stvarno više ne mogu nać na stranicama kolegija link na onu skriptu s predavanjima koju su profesori pisali?

nekak sam uvjeren da je to bilo online, a sad nema ničeg

cocco
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 8 - 0

PostPostano: 17:03 pet, 27. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

http://web.math.pmf.unizg.hr/~gmuic/predavanja/vp.pdf

to ti je skripta

to ti je skripta

[Vrh]
jackass9
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-8 = 13 - 21

PostPostano: 19:18 pet, 27. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="cocco"]http://web.math.pmf.unizg.hr/~gmuic/predavanja/vp.pdf

to ti je skripta[/quote]

ee to je to...hvala :)
cocco (napisa):

to ti je skripta

ee to je to...hvala Smile

slonic~tonic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 4

PostPostano: 20:09 ned, 29. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

http://web.math.pmf.unizg.hr/nastava/vekt/files/zadaca_11_12.pdf
2 zadatak.. (i slicni tom zadatku)
dakle, odredim minimalni polinom (u ovom zadatku je stupnja 3) i onda po teoremu znam da je stupanj trazenog polinoma <=2 ???
po kojem teoremu, tj.vrijedi li to doista??
http://web.math.pmf.unizg.hr/nastava/vekt/files/zadaca_11_12.pdf
2 zadatak.. (i slicni tom zadatku)
dakle, odredim minimalni polinom (u ovom zadatku je stupnja 3) i onda po teoremu znam da je stupanj trazenog polinoma <=2 ???
po kojem teoremu, tj.vrijedi li to doista??

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Vektorski prostori Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2  Sljedeće
Stranica 1 / 2.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum