Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Monoton podniz
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
filipnet
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
24 = 29 - 5

PostPostano: 17:26 sub, 10. 4. 2004    Naslov: Monoton podniz Citirajte i odgovorite

Imamo lemu:
Svaki niz realnih brojeva ima monoton podniz. :multi:

To smo zavrstali na 3 slucaja:
1. od a1 do an
2. od an pa na dalje
3. kada je padajuci niz
Meni nije jasno koja je razlika izmedu 1 . i 2. slucaja? Meni se oni cine manje vise isti! dali mi moze netko to podrobnije objasniti! :neznam:
Hvala unaprijed!
Imamo lemu:
Svaki niz realnih brojeva ima monoton podniz. #Milti

1. od a1 do an
2. od an pa na dalje
3. kada je padajuci niz
Meni nije jasno koja je razlika izmedu 1 . i 2. slucaja? Meni se oni cine manje vise isti! dali mi moze netko to podrobnije objasniti! Ja to stvarno ne znam
Hvala unaprijed!

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 19:07 sub, 10. 4. 2004    Naslov: Re: Monoton podniz Citirajte i odgovorite

[quote="filipnet"]Imamo lemu:
Svaki niz realnih brojeva ima monoton podniz. :multi:

1. od a1 do an
2. od an pa na dalje
3. kada je padajuci niz
Meni nije jasno koja je razlika izmedu 1 . i 2. slucaja? Meni se oni cine manje vise isti! dali mi moze netko to podrobnije objasniti! :neznam:
Hvala unaprijed![/quote]

Nisi jedini. Meni je taj dokaz isto izgledao nepotrebno zakompliciran.
:arrow: http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?p=9283#9283
filipnet (napisa):
Imamo lemu:
Svaki niz realnih brojeva ima monoton podniz. #Milti

1. od a1 do an
2. od an pa na dalje
3. kada je padajuci niz
Meni nije jasno koja je razlika izmedu 1 . i 2. slucaja? Meni se oni cine manje vise isti! dali mi moze netko to podrobnije objasniti! Ja to stvarno ne znam
Hvala unaprijed!

Arrow http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?p=9283#9283

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
filipnet
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

24 = 29 - 5

PostPostano: 22:12 sub, 10. 4. 2004    Naslov: Re: Monoton podniz Citirajte i odgovorite

[quote="veky"]
:arrow: http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?p=9283#9283[/quote]

Hvala!
Po ovom tvom novom dokazu, 1. i 2. slucaj idu u jedan slucaj, pa se prema tome moze zakljucit da su 1. i 2. slucaj isti, zar ne? :?:
veky (napisa):

Hvala!
Po ovom tvom novom dokazu, 1. i 2. slucaj idu u jedan slucaj, pa se prema tome moze zakljucit da su 1. i 2. slucaj isti, zar ne? Question

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 0:02 ned, 11. 4. 2004    Naslov: Re: Monoton podniz Citirajte i odgovorite

[quote="filipnet"][quote="veky"]
:arrow: http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?p=9283#9283[/quote]

Hvala!
Po ovom tvom novom dokazu, 1. i 2. slucaj idu u jedan slucaj, pa se prema tome moze zakljucit da su 1. i 2. slucaj isti, zar ne? :?:[/quote]

Nisu isti. Nego su na neki način podslučajevi (kad je A prazan, i kad je konačan ali neprazan). Ali po mom mišljenju ta podjela samo stvara dodatnu konfuziju.
filipnet (napisa):
veky (napisa):

Hvala!
Po ovom tvom novom dokazu, 1. i 2. slucaj idu u jedan slucaj, pa se prema tome moze zakljucit da su 1. i 2. slucaj isti, zar ne? Question

Nisu isti. Nego su na neki način podslučajevi (kad je A prazan, i kad je konačan ali neprazan). Ali po mom mišljenju ta podjela samo stvara dodatnu konfuziju.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
filipnet
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

24 = 29 - 5

PostPostano: 0:26 čet, 22. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Imam jos jednu dvojbu, zapravo vise je rijec o zbunjenosti kod oznacivanja, tj. drugi slucaj kad zanemarujemo prvih n-1 clanova niza, mi smo na predavanju definirali da:
an oznacimo sa a1'
an+1=a2'
itd.
kad bismo tako to oznacili time bi se sve svelo na prvi slucaj grubo gledano, zar ne? Dokaz bi isto bio manje vise isti samo bi morali paziti na crtice?! :?
Imam jos jednu dvojbu, zapravo vise je rijec o zbunjenosti kod oznacivanja, tj. drugi slucaj kad zanemarujemo prvih n-1 clanova niza, mi smo na predavanju definirali da:
an oznacimo sa a1'
an+1=a2'
itd.
kad bismo tako to oznacili time bi se sve svelo na prvi slucaj grubo gledano, zar ne? Dokaz bi isto bio manje vise isti samo bi morali paziti na crtice?! Confused

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 22:17 sub, 24. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="filipnet"]Imam jos jednu dvojbu, zapravo vise je rijec o zbunjenosti kod oznacivanja, tj. drugi slucaj kad zanemarujemo prvih n-1 clanova niza, mi smo na predavanju definirali da:
an oznacimo sa a1'
an+1=a2'
itd.
kad bismo tako to oznacili time bi se sve svelo na prvi slucaj grubo gledano, zar ne? Dokaz bi isto bio manje vise isti samo bi morali paziti na crtice?! :?[/quote]

Right. Preciznije, ako specijalna tvrdnja (pod pretpostavkom da nešto vrijedi od prvog člana dalje) vrijedi za niz a' , tada (i samo tada) općenita tvrdnja (uz pretpostavku da to vrijedi od _nekog_ člana nadalje) vrijedi za početni niz a .
filipnet (napisa):
an oznacimo sa a1'
an+1=a2'
itd.
kad bismo tako to oznacili time bi se sve svelo na prvi slucaj grubo gledano, zar ne? Dokaz bi isto bio manje vise isti samo bi morali paziti na crtice?! Confused

Right. Preciznije, ako specijalna tvrdnja (pod pretpostavkom da nešto vrijedi od prvog člana dalje) vrijedi za niz a' , tada (i samo tada) općenita tvrdnja (uz pretpostavku da to vrijedi od _nekog_ člana nadalje) vrijedi za početni niz a .

[Vrh]
filipnet
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

24 = 29 - 5

PostPostano: 23:00 sub, 24. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="veky"]
Right. Preciznije, ako specijalna tvrdnja (pod pretpostavkom da nešto vrijedi od prvog člana dalje) vrijedi za niz a' , tada (i samo tada) općenita tvrdnja (uz pretpostavku da to vrijedi od _nekog_ člana nadalje) vrijedi za početni niz a .[/quote]

Hvala! :smilecolros:
To me bas profesor pitao na usmenom, dokaz 1. i 2. slucaja! :hophop:
:victory:
veky (napisa):

Hvala! #Smile_colors
To me bas profesor pitao na usmenom, dokaz 1. i 2. slucaja! Vidi me kako skaaaaaceeeem!
Pooobjeeedaaaa!!!

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum