Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Kompozicija linearnih funkcija
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 14:29 pon, 12. 4. 2004    Naslov: Kompozicija linearnih funkcija Citirajte i odgovorite

Zanima me razmišljam li dobro:

Imamo zadana dva linearna operatora S,T : V -> V takvi da vrijedi ToS=I,I-operator identiteta.Treba pokazati da je T izomorfizam.
Napomena:Kompoziciju linearnih operatora ToS ćemo označavati TS(to je opravdano jer smo kasnije pokazali da imati kompoziciju linearnih operatora je isto što i množiti matrice).

Kako su operatori linearni i definirani sa V u V imamo teorem koji kaže da je dovoljno imati injekciju ili surjekciju pa da imamo i bijekciju odnosno izomorfizam.

Pokažimo da je T surjekcija:

Neka je y@V proizvoljan:
-dakle imamo tipično dokazivanje surjekcije,uzmemo proizvoljan element iz kodomene i moramo pokazati da ćemo ga ''pogoditi'' sa T
TS(y)=I(y)
-ovo vrijedi jer je tako zadano djelovanje kompozicije tih dvaju linearnih operatora,y je iz kodomene koja je V,ali,kako je domena također V,to znači da je y i iz domene jer se radi o istom vektorskom prostoru jer inače ta simbolika nebi imala smisla jer funkcija djeluje_na_domenu_i preslikava u kodomenu,a ne suprotno.
T(S(y))=Y,S(y)=x

T(x)=y

Za x=S(y) je T(x)=y
Ja iz ove gornje ''simboličke rečenice'' nemam pojma jeli slika od S cijeli V ili samo neki dio?

Zanima me kada T djeluje na S dali S mora pogoditi cijeli V budući da je T definiran na cijelom V ili on to u kompoziciji ne mora?
Ja mislim da ne, mi znamo kako je T definiran(sa V u V),a to što on djeluje na sliku neke druge funkcije koja nije kompletni V nema nikakve veze sa njegovom definicijom,bitno je samo da je slika od S unutar domene od T,to je nužan i dovoljan uvjet za ostvarenje uspješne kompozicije.

Imamo zadana dva linearna operatora S,T : V -> V takvi da vrijedi ToS=I,I-operator identiteta.Treba pokazati da je T izomorfizam.
Napomena:Kompoziciju linearnih operatora ToS ćemo označavati TS(to je opravdano jer smo kasnije pokazali da imati kompoziciju linearnih operatora je isto što i množiti matrice).

Kako su operatori linearni i definirani sa V u V imamo teorem koji kaže da je dovoljno imati injekciju ili surjekciju pa da imamo i bijekciju odnosno izomorfizam.

Neka je y@V proizvoljan:
-dakle imamo tipično dokazivanje surjekcije,uzmemo proizvoljan element iz kodomene i moramo pokazati da ćemo ga ''pogoditi'' sa T
TS(y)=I(y)
-ovo vrijedi jer je tako zadano djelovanje kompozicije tih dvaju linearnih operatora,y je iz kodomene koja je V,ali,kako je domena također V,to znači da je y i iz domene jer se radi o istom vektorskom prostoru jer inače ta simbolika nebi imala smisla jer funkcija djeluje_na_domenu_i preslikava u kodomenu,a ne suprotno.
T(S(y))=Y,S(y)=x

T(x)=y

Za x=S(y) je T(x)=y
Ja iz ove gornje ''simboličke rečenice'' nemam pojma jeli slika od S cijeli V ili samo neki dio?

Zanima me kada T djeluje na S dali S mora pogoditi cijeli V budući da je T definiran na cijelom V ili on to u kompoziciji ne mora?
Ja mislim da ne, mi znamo kako je T definiran(sa V u V),a to što on djeluje na sliku neke druge funkcije koja nije kompletni V nema nikakve veze sa njegovom definicijom,bitno je samo da je slika od S unutar domene od T,to je nužan i dovoljan uvjet za ostvarenje uspješne kompozicije.

[Vrh]
Gost

PostPostano: 14:45 pon, 12. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

A onda u skladu s ovim gore:
Jesam li dobro zaključio:

T,S :IR^IN -> IR^IN, IR^IN-vektorski prostor realnih nizova

a=(a1,a2,a3,...) jedan općeniti realni niz

(TS)(a)=T(0,a1,a2,a3,...)=(a1,a2,...)

S nije surjekcija ali je injekcija
T nije injekcija jer:on ovdje gore specijalno djeluje na sliku od S dakle vektore oblika (0,a1,a2,a3,...) ali vidjevši da je on definiran na cijelom V on djeluje na sve vektore oblika a=(a1,a2,a3,...).
On nije injekcija jer različitim elementima domene pridružuje iste slike odnosno elemente kodomene:evo primjera:
(0,23,43,3,...)->(23,43,3,...)
(235,23,43,3,…)->)23,43,3,...)

drugi slučaj:
(ST)(a)=S(a2,a3,a4,...)=(0,a2,a3,...)
T je surjekcija nije injekcija
S je injekcija nije surjekcija

T nije injekcija jer:on ovdje gore specijalno djeluje na sliku od S dakle vektore oblika (0,a1,a2,a3,...) ali vidjevši da je on definiran na cijelom V on djeluje na sve vektore oblika a=(a1,a2,a3,...).
On nije injekcija jer različitim elementima domene pridružuje iste slike odnosno elemente kodomene:evo primjera:
(235,23,43,3,…)->)23,43,3,...)

drugi slučaj:

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
22 = 24 - 2

PostPostano: 15:18 pon, 12. 4. 2004    Naslov: Re: Kompozicija linearnih funkcija Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Zanima me razmišljam li dobro:

Kako su operatori linearni i definirani sa V u V imamo teorem koji kaže da je dovoljno imati injekciju ili surjekciju pa da imamo i bijekciju odnosno izomorfizam.[/quote]

Da, za _konačnodimenzionalne_ prostore. Kao što donji kontraprimjer pokazuje, u beskonačnodimenzionalnima stvar ne mora vrijediti ( |R^|N nije konačnodimenzionalan).

[quote]Pokažimo da je T surjekcija:

Neka je y@V proizvoljan:
TS(y)=I(y)
T(S(y))=Y,S(y)=x[/quote]

T(S(y))=y , S(y)=: x

[quote]T(x)=y

Za x=S(y) je T(x)=y
Ja iz ove gornje ''simboličke rečenice'' nemam pojma jeli slika od S cijeli V ili samo neki dio?[/quote]

Direktno odatle, ne. Ali jednom kad dokažeš da je T regularan, S je njegov inverz pa je isto regularan, dakle surjekcija, pa slika od S zaista jest cijeli V . No to nije bitno za dokaz, da.

[quote]Zanima me kada T djeluje na S dali S mora pogoditi cijeli V budući da je T definiran na cijelom V ili on to u kompoziciji ne mora?[/quote]

Ne mora. Štoviše, općenito kompozicija fog se obično uzima kao definirana ako je slika od g podskup domene od f . Ne mora biti jednaka.

[quote]Ja mislim da ne, mi znamo kako je T definiran(sa V u V),a to što on djeluje na sliku neke druge funkcije koja nije kompletni V nema nikakve veze sa njegovom definicijom,bitno je samo da je slika od S unutar domene od T,to je nužan i dovoljan uvjet za ostvarenje uspješne kompozicije.[/quote]

Točno.
Anonymous (napisa):

Imamo zadana dva linearna operatora S,T : V → V takvi da vrijedi ToS=I,I-operator identiteta.Treba pokazati da je T izomorfizam.

Da, za _konačnodimenzionalne_ prostore. Kao što donji kontraprimjer pokazuje, u beskonačnodimenzionalnima stvar ne mora vrijediti ( |R^|N nije konačnodimenzionalan).

Citat:

Neka je y@V proizvoljan:
TS(y)=I(y)
T(S(y))=Y,S(y)=x

T(S(y))=y , S(y)=: x

Citat:
T(x)=y

Za x=S(y) je T(x)=y

Direktno odatle, ne. Ali jednom kad dokažeš da je T regularan, S je njegov inverz pa je isto regularan, dakle surjekcija, pa slika od S zaista jest cijeli V . No to nije bitno za dokaz, da.

Citat:

Ne mora. Štoviše, općenito kompozicija fog se obično uzima kao definirana ako je slika od g podskup domene od f . Ne mora biti jednaka.

Citat:

Točno.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 15:24 pon, 12. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]A onda u skladu s ovim gore:

(TS)(a)=T(0,a1,a2,a3,...)=(a1,a2,...)[/quote]

Mislim da nigdje nisi prcizirao što su T i S . Iz ovog gore, zaključujem da je S "napiši 0 na početak", a T "pomakni sve za jedno mjesto ulijevo".

[quote]S nije surjekcija ali je injekcija[/quote]

Točno. (1,0,0,....) nije u slici od S , ali budući da S ima lijevi inverz (namely T ), injekcija je.

[quote]T nije injekcija jer:on ovdje gore specijalno djeluje na sliku od S dakle vektore oblika (0,a1,a2,a3,...) ali vidjevši da je on definiran na cijelom V on djeluje na sve vektore oblika a=(a1,a2,a3,...).
(235,23,43,3,…)->)23,43,3,...)[/quote]

Right.

[quote]drugi slučaj:
T je surjekcija nije injekcija[/quote]

Ima desni inverz ( S ), dakle surjekcija je. Da nije injekcija, pokazuje gornji kontraprimjer.

[quote]S je injekcija nije surjekcija[/quote]

To si već rekao. :-)
Anonymous (napisa):

T,S :IR^IN → IR^IN, IR^IN-vektorski prostor realnih nizova

Mislim da nigdje nisi prcizirao što su T i S . Iz ovog gore, zaključujem da je S "napiši 0 na početak", a T "pomakni sve za jedno mjesto ulijevo".

Citat:

Točno. (1,0,0,....) nije u slici od S , ali budući da S ima lijevi inverz (namely T ), injekcija je.

Citat:
(0,23,43,3,...)→(23,43,3,...)
(235,23,43,3,…)→)23,43,3,...)

Right.

Citat:
drugi slučaj:

Ima desni inverz ( S ), dakle surjekcija je. Da nije injekcija, pokazuje gornji kontraprimjer.

Citat:

To si već rekao. Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Gost

PostPostano: 16:39 pon, 12. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala ti Veky,evo imam još nešto:
dim V=n,A,B:V->V linearni operatori takvi da vrijedi AB=0.
Treba dokazati:ako je A:V->V proizvoljan linearni operator,dokažite da postoji B:V->V takav da je AB=0,r(A)+r(B)=n,r(A) je rang lin.operatora A.

Asistent kaže:ideja je naći takav B da je ImB=KerA.

Ja kažem:nije li dovoljno zahtjevati manje,odnosno:ImB sadržana u KerA ,nije li to dovoljno?
Hvala ti Veky,evo imam još nešto:
dim V=n,A,B:V->V linearni operatori takvi da vrijedi AB=0.
Treba dokazati:ako je A:V->V proizvoljan linearni operator,dokažite da postoji B:V->V takav da je AB=0,r(A)+r(B)=n,r(A) je rang lin.operatora A.

Asistent kaže:ideja je naći takav B da je ImB=KerA.

Ja kažem:nije li dovoljno zahtjevati manje,odnosno:ImB sadržana u KerA ,nije li to dovoljno?

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 17:09 pon, 12. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Ja kažem:nije li dovoljno zahtjevati manje,odnosno:ImB sadržana u KerA ,nije li to dovoljno?[/quote]

Nije, jer ce ti onda r(B) biti premalen. :(

Recimo, B(x)=0 za svaki x => Im(B)=0, Ker(B)=V, r(B)=0, r(A)+r(B)=r(A)<n (osim za A regularan). :?

:wave:
Anonymous (napisa):

Nije, jer ce ti onda r(B) biti premalen. Sad

Recimo, B(x)=0 za svaki x ⇒ Im(B)=0, Ker(B)=V, r(B)=0, r(A)+r(B)=r(A)<n (osim za A regularan). Confused

Wave

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Gost

PostPostano: 17:36 pon, 12. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Joj pa da!(klišej-uzvik,ono kao-znao sam! :D )

[quote]osim za A regularan.[/quote]

Dakle A je regularan=>ima inverzni operator=>A je bijekcija=>pogađa cijeli V,pa je slika od A istih dimenzija kao i V.Odlično.

Hvala Vam dečki…kada će moj mozak proraditi na vašoj frekvenciji…a vi se još toga prisjećate u magli... :wink:
Joj pa da!(klišej-uzvik,ono kao-znao sam! Very Happy )

Citat:
osim za A regularan.

Dakle A je regularan⇒ima inverzni operator⇒A je bijekcija⇒pogađa cijeli V,pa je slika od A istih dimenzija kao i V.Odlično.

Hvala Vam dečki…kada će moj mozak proraditi na vašoj frekvenciji…a vi se još toga prisjećate u magli... Wink

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 22:51 pon, 12. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Hvala Vam dečki…kada će moj mozak proraditi na vašoj frekvenciji…[/quote]

Frekvencija je prilično nebitna. A odgovor na pitanje koje si zapravo htio postaviti je: za nekoliko godina. ;-)

[quote]a vi se još toga prisjećate u magli... :wink:[/quote]

Ono što naučiš kako treba, ne zaboravljaš. Bar do 30e. IMO. :-)
Anonymous (napisa):
Hvala Vam dečki…kada će moj mozak proraditi na vašoj frekvenciji…

Frekvencija je prilično nebitna. A odgovor na pitanje koje si zapravo htio postaviti je: za nekoliko godina. Wink

Citat:
a vi se još toga prisjećate u magli... Wink

Ono što naučiš kako treba, ne zaboravljaš. Bar do 30e. IMO. Smile

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 22:54 pon, 12. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="veky"][quote="Anonymous"]Hvala Vam dečki…kada će moj mozak proraditi na vašoj frekvenciji…[/quote]
Frekvencija je prilično nebitna. A odgovor na pitanje koje si zapravo htio postaviti je: za nekoliko godina. ;-)[/quote]

Zapravo, vec do diplome... :D Kad budes spremao diplomski, pa skuzis da ti nije jasno sto to moze biti nejasno u Analizama 1-4 i Linearnim algebrama 1-2... :shock: Meni osobno najljepsi trenutak studija... :D

[quote="veky"]Ono što naučiš kako treba, ne zaboravljaš. Bar do 30e. IMO. :-)[/quote]

:shock: VEC?!? :shock: Upomoooooooooc!!!! :shock:

;)
veky (napisa):
Anonymous (napisa):
Hvala Vam dečki…kada će moj mozak proraditi na vašoj frekvenciji…

Frekvencija je prilično nebitna. A odgovor na pitanje koje si zapravo htio postaviti je: za nekoliko godina. Wink

Zapravo, vec do diplome... Very Happy Kad budes spremao diplomski, pa skuzis da ti nije jasno sto to moze biti nejasno u Analizama 1-4 i Linearnim algebrama 1-2... Shocked Meni osobno najljepsi trenutak studija... Very Happy

veky (napisa):

Shocked VEC?!? Shocked Upomoooooooooc!!!! Shocked

Wink

[Vrh]
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo
Forumaš nagrađen za životno djelo

655 = 759 - 104

PostPostano: 23:35 pon, 12. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"][quote="veky"]Ono što naučiš kako treba, ne zaboravljaš. Bar do 30e. IMO. :-)[/quote]

:shock: VEC?!? :shock: Upomoooooooooc!!!! :shock:[/quote]

Bez straha, decki. Amnezija je divna bolest... nemas pojma kako je bilo prije :lol:
vsego (napisa):
veky (napisa):

Shocked VEC?!? Shocked Upomoooooooooc!!!! Shocked

Bez straha, decki. Amnezija je divna bolest... nemas pojma kako je bilo prije Laughing

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 23:48 pon, 12. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"]Bez straha, decki. Amnezija je divna bolest... nemas pojma kako je bilo prije :lol:[/quote]

I svaki vic ti je nov, svaki dan cujes nesto novo,... :lol: :roll: :lol: :roll: :lol: :roll: :lol: :roll: ;)
krcko (napisa):
Bez straha, decki. Amnezija je divna bolest... nemas pojma kako je bilo prije Laughing

I svaki vic ti je nov, svaki dan cujes nesto novo,... Laughing Rolling Eyes Laughing Rolling Eyes Laughing Rolling Eyes Laughing Rolling Eyes Wink

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum